Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 στις 17.00

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην τηλεκπαίδευση

Ο συντονισμός συλλογικοτήτων και ατόμων ενάντια στην τηλεκπαίδευση συστάθηκε στα μέσα Απρίλη, εν μέσω καραντίνας από μαθητές, φοιτήτριες, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και άνεργες, με σκοπό την άρνηση της τηλεκπαίδευσης και την οργάνωση δράσεων εναντίον της.

Η τηλεκπαίδευση ή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εφαρμόστηκε στο σύνολο των εκπαιδευτικών βαθμίδων κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Στην περίπτωση της τριτοβάθμιας, τα διαδικτυακά εκπαιδευτικά μέσα είχαν κερδίσει ήδη έδαφος, είτε αξιοποιούμενα υποβοηθητικά με τη μορφή της ασύγχρονης εκπαίδευσης, είτε σε πιο κεντρικό ρόλο με την παροχή εξ αποστάσεως μαθημάτων σε μεταπτυχιακά προγράμματα και ακόμα, μέσω της καθιέρωσης των εμπορικά διατιθέμενων διαδικτυακών πανεπιστημιακών σεμιναρίων, ενώ για τις δύο πρώτες βαθμίδες η καραντίνα δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος για τη βίαιη εισαγωγή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τη διακοπή της δια ζώσης εκπαίδευσης η σχεδόν καθολική συμμετοχή καθηγητών, δασκάλων (ακόμα και νηπιαγωγών!), μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών χωρίς καν να έχει νομοθετηθεί η τηλεκπαίδευση ως μέσο διδακτικής διαδικασίας έδωσε το άλλοθι στην κρατική διαχείριση να παρουσιάζεται η συμμετοχή μαθητριών/δασκάλων/καθηγητών στις πλατφόρμες ως τεράστια επιτυχία, αντίστοιχη με αυτή της αντιμετώπισης του ιού. Η δική μας, όμως, εμπειρία αυτούς τους μήνες, μας έδειξε ότι αυτή η ατομικιστική πρακτική συμβάλλει περαιτέρω στην εντατικοποίηση της εργασίας μας και στην επιτήρηση και πειθάρχησή μας.
Ειδικά για όσους από εμάς είμαστε φοιτητές/τριες, το κλείσιμο των πανεπιστημιακών χώρων σήμαινε ότι δεν μπορούσαμε πια να συναντιόμαστε ή σήμαινε ακόμα το κλείσιμο των στεκιών μας, όπου είχαμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε τη δική μας ανταγωνιστική δημόσια σφαίρα, να θέτουμε δηλαδή και να συζητάμε τα προβλήματα και τις ανάγκες μας από προλεταριακή σκοπιά. Η υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης έπληξε, επομένως, σε μεγάλο βαθμό τη συλλογικοποίησή μας και συνέβαλε στην απομόνωσή μας και την αποδυνάμωση των αντιστάσεών μας. Οι εστιακοί φοιτητές και φοιτήτριες είναι αυτοί που δέχθηκαν την πιο σκληρή επίθεση, καθώς η διαμονή τους στις εστίες λόγω τηλεκπαίδευσης θεωρήθηκε περιττή και επιχειρήθηκε η εκδίωξή τους από αυτές.
Τώρα που ξαφνικά έληξαν τα περιοριστικά στρατιωτικού τύπου μέτρα, μας ζητείται (τουλάχιστον στους φοιτητές) όχι απλά να δώσουμε εξετάσεις αλλά τηλ-εξετάσεις. Σε αυτή τη συνθήκη που η καραντίνα εξαρτάται από οικονομικούς δείκτες και η αβεβαιότητα σε επίπεδο επιβίωσης είναι τεράστια -λόγω υγειονομικής ανασφάλειας και εργασιακής επισφάλειας- δεν θέλουμε να σηκώσουμε και το άγχος για να σώσουμε το ήδη επεισοδιακό τρέχον εξάμηνο. Την ίδια στιγμή, οι μαθητές/τριες μπαίνουν στην εξοντωτική διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και το υπουργείο περνάει ένα νομοσχέδιο με το οποίο, εκτός του ότι στοιβάζει περισσότερους μαθητές/τριες ανά τάξη και εντατικοποιεί τις σπουδές τους, ξαναφέρνει στο προσκήνιο την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, με το εργαλείο της εξ αποστάσεως να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

Σε αυτή την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης με μέσο την τηλεκπαίδευση στεκόμαστε ενάντιοι/ες.
Αρνούμαστε τις κάμερες στα σπίτια, τα σχολεία και τις σχολές μας. Αρνούμαστε τις τηλεξετάσεις.

Καλούμε σε μικροφωνική που θα γίνει στην Α' ΦΕΠΑ την Κυριακή 31/5, στις 18.00 όπου θα διαβαστούν και θα μοιραστούν κείμενα συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο συντονισμό.

Τρίτη 2/6 στις 17.00 καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην τηλεκπαίδευση στο ταρατσάκι του common multiple, στο 2ο όροφο της Α΄ ΦΕΠΑ, Ούλοφ Πάλμε.

μαθητές/τριες, φοιτήτριες/ές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενες στα πανεπιστήμια, διδακτορικοί σε τηλε-άρνηση

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Μαΐου 19h