Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 στις 19.00

18 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Συγκέντρωση για την υπεράσπιση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων

Η κυβερνητική επίθεση με αφορμή την νεοφιλελεύθερη ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους κατά τα πρότυπα της Ευρώπης-Φρούριο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μέσα σε λίγους μήνες και με fast track διαδικασίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέρασε νομοσχέδια που αφορούν την περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων, το ανθρωποκυνηγητό των μεταναστών και την ανάταση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.

Παράλληλα με την συνταγματική αναθεώρηση η ΝΔ όμως ανασυγκροτεί και τον μισθοφορικό στρατό κατοχής της δημοκρατίας. Νέες κατασταλτικές μονάδες αναλαμβάνουν δράση ενώ δαπανούνται εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμό των μπάτσων. Με κεντρική στρατηγική το παλιό δόγμα μηδενικής ανοχής επιτίθενται με μένος σε διαδηλωτές, χτυπούν, βασανίζουν, συλλαμβάνουν και φυλακίζουν όσους αντιστέκονται.

Η τελευταία πράξη οχύρωσης του κρατισμού απέναντι στις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που ολοένα και πληθαίνουν είναι η κατάθεση προς ψήφιση του νέου νομοσχεδίου που αφορά τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων στα ευρωπαϊκά αντιτρομοκρατικά πρότυπα. Η νομική θωράκιση του κράτους αφορά την απαγόρευση των διαδηλώσεων όταν και όπου κρίνουν οι αρχές, καθώς θα απαιτείται επώνυμη άδεια. Παράλληλα θα συσταθεί αυτοτελής Υπηρεσία με τίτλο «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας», υπαγόμενη απευθείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα διαχειρίζεται τις παραμέτρους των διαδηλώσεων.

Αν η αντίσταση στις μέρες μας είναι επιτακτικό καθήκον του κάθε αγωνιζόμενου-ης, η υπεράσπιση των χρόνια κεκτημένων δικαιωμάτων, για τα οποία κάποιοι αγωνίστηκαν μέχρι θανάτου, είναι μονόδρομος.

Αντικατασταλτικές συγκεντρώσεις για την υπεράσπιση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων

Τρίτη 7 Ιούλη 18:30 Καμάρα * Πέμπτη 9 Ιούλη 19:00 Αγ. Βενιζέλου

κατάληψη Terra Incognita


Kάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις - Στον δρόμο θα σπάσουν οι κυβερνητικές απαγορεύσεις. Όλοι στις Διαδηλώσεις 7 & 9 Ιούλη

Χουντικού τύπου απαγορεύσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!

Στον δρόμο θα σπάσει η κρατική τρομοκρατία

-

Όλοι στις Διαδηλώσεις

Αθήνα: Τρίτη 7/7 19:00 Προπύλαια

Ιωάννινα: Τρίτη 7/7 19:00 Περιφέρεια

Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 9/7 Αγ. Βενιζέλου

-

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα ακόμα αντιδραστικό νομοσχέδιο, με τίτλο «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις», που περιορίζει, ουσιαστικά καταργεί τις διαδηλώσεις. Το νομοσχέδιο φέρει την υπογραφή του ανθρώπου της CIA και του FBI, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει μετατραπεί σε σημαιοφόρο του δόγματος «Νόμος και Τάξη» της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο βάλλει ευθέως στην καρδιά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και συγκεκριμένα στο συνταγματικά (άρθρο 11) κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης.

Ο διακαής πόθος όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να περιορίσουν τις διαδηλώσεις κρατάει χρόνια και βέβαια καμία σχέση δεν έχει με την «ταλαιπωρία των κατοίκων» ή τον «τζίρο» των καταστημάτων. Αυτά χρησιμοποιούνται εντελώς προσχηματικά και υποκριτικά, για να συκοφαντήσουν το εργατικό κίνημα, τις διεκδικήσεις, τους αγώνες, τις μαχητικές διαδηλώσεις στον δρόμο.

Στην πράξη, το δικαίωμα στη διαδήλωση έχει έμπρακτα χτυπηθεί πάμπολλες φορές, με την ωμή καταστολή και τα χημικά των κατασταλτικών μηχανισμών, τις μανιασμένες επιθέσεις τους σε διαδηλωτές και πολίτες, τις συλλήψεις και προσαγωγές στο σωρό, τη συστηματική πρακτική ξυλοδαρμών, βασανισμών και δημόσιων εξευτελισμών κ.λπ. Τώρα, η κυβέρνηση κάνει μια τομή, φέρνοντας ένα νόμο που θα «μαυρίσει» το τοπίο των δημοκρατικών ελευθεριών για πολλά χρόνια.

Νομοσχέδιο που θα ζήλευε και η Χούντα

Το νομοσχέδιο αποτελεί χειρότερη εκδοχή του χουντικού διατάγματος «Ν.δ.794/1971 «Περί δημοσίων συναθροίσεων». Με σειρά προϋποθέσεων, περιορισμών, απαγορεύσεων, βάζει στο γύψο τις διαδηλώσεις:

  • Καμία διαδήλωση δεν μπορεί να γίνεται χωρίς προηγούμενη άδεια από την αστυνομία, που αποκτά υπερεξουσίες που δεν είχε ούτε στη Χούντα! Μόνο σε «κατεπείγουσες και σοβαρές» περιπτώσεις η διάλυση μιας συγκέντρωσης θα απαιτεί ενημέρωση -όχι έγκριση- εισαγγελέα. Απαιτείται να δηλώνονται αναλυτικές λεπτομέρειες: «ακριβής τόπος», «χρόνος έναρξης», «εκτιμώμενος χρόνος λήξης», «προτεινόμενο δρομολόγιο». Οποιαδήποτε διαδήλωση-συγκέντρωση δεν έχει γνωστοποιηθεί, χαρακτηρίζεται «αυθόρμητη». Θεωρείται καταρχήν παράνομη, είναι στην απόλυτη ευχέρεια των μηχανισμών καταστολής να την απαγορεύσουν.
  • Για κάθε διαδήλωση ή συγκέντρωση πρέπει να δηλώνεται στην Αστυνομία ο «οργανωτής», με αναλυτικά στοιχεία. Αυτός είναι υποχρεωμένος να βοηθάει την επιβολή των διαταγών της Αστυνομίας στο εσωτερικό της διαδήλωσης. Θα θεωρείται υπεύθυνος και ατομικά, για να αποζημιώνει «όσους υπέστησαν βλάβη» από τη διαδήλωση-συγκέντρωση. Έτσι η Αστυνομία θέλει να έχει πάντα λίστες ατόμων που, αν δεν «συνεργάζονται αποτελεσματικά», θα μπορούν να κατηγορηθούν ως «υπεύθυνοι» για οτιδήποτε, να σέρνονται σε δικαστήρια, να τους επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές.
  • Ορίζεται «Διαμεσολαβητής» της Αστυνομίας ή του Λιμενικού, που θα επικοινωνεί «άμεσα και διαρκώς» με τον «οργανωτή». Θα είναι πρακτικά το αφεντικό, που θα διατάζει τι επιτρέπεται ή όχι.
  • Απαγόρευση ή περιορισμοί θα ισχύουν πρακτικά για οποιονδήποτε λόγο, όπως αποφασίσει η Αστυνομία. Όλα επιτρέπονται στους μηχανισμούς καταστολής, όταν -σύμφωνα με το νομοσχέδιο- απειλείται ή είναι πιθανό(!) να απειληθεί η «ασφάλεια», η «ιδιοκτησία», η «πολιτειακή εξουσία». Εννοούν το βάναυσο και αρπακτικό καθεστώς που έχουν επιβάλλει υπέρ του κεφαλαίου, των πλουσίων, της ελίτ. Η Αστυνομία αποφασίζει πόσοι και που θεωρούνται αρκετοί για να δώσει άδεια, αλλιώς θα επιβάλλει πορείες σε μια λωρίδα ή από το πεζοδρόμιο, σε άλλη περιοχή κ.λπ
  • Ιδιαίτερα μεριμνά το νομοσχέδιο για να απαγορευτούν οι «αντισυγκεντρώσεις», ώστε να προστατεύουν τις φασιστοσυμμορίες από αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις.
  • Για τη διάλυση συγκέντρωσης επιτρέπεται «κάθε νόμιμο μέσο» γενικά. Χωρίς να αποκλείονται, έτσι, ακόμα και τα αστυνομικά πιστόλια. Αυτό δεν υπήρχε ούτε στους υπηρεσιακούς κανονισμούς της χούντας για την δράση της αστυνομίας!
  • Μετατρέπεται σε ιδιώνυμο αδίκημα η συμμετοχή σε διαδήλωση, που έχει απαγορευτεί, με ποινή μέχρι 2 χρόνια φυλάκιση!

Κράτος Έκτακτης Ανάγκης: απαραίτητο συμπλήρωμα των Μνημονίων

Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η κυβέρνηση θα κάνει ένα σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση ενός ακόμα πιο βάρβαρου κράτους έκτακτης ανάγκης. Ήδη έχουμε κατάργηση του φοιτητικού ασύλου, αντισυνδικαλιστικό νόμο για τον περιορισμό των απεργιών, συστηματική καταδίκη από τα δικαστήρια των απεργιών ως «παράνομων και καταχρηστικών», βιομηχανία προσαγωγών, συλλήψεων, διώξεων και κατασκευής ενόχων, όλο και πιο ακραία βία ενάντια στις κινητοποιήσεις κατοίκων ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή κ.λπ. - και την ίδια στιγμή, ακαταδίωκτο και ατιμωρησία για κάθε καπιταλιστή, μαυραγορίτη, πλούσιο, ναρκέμπορα, φασίστα!

Με ευκαιρία και πρόσχημα την «καραντίνα», η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε μια γενική πρόβα αστυνομοκρατίας. Επιχείρησε, στα πλαίσια απαγόρευσης της κυκλοφορίας, να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς (πράγμα που έσπασε στην πράξη από τα πιο αγωνιστικά κομμάτια του κινήματος). Μαζί με τη σωρεία αντεργατικών μέτρων, επιδόθηκε σε μια επιχείρηση μαζικού εκφοβισμού των νέων και της κοινωνίας σε δρόμους και πλατείες. Μπροστά μας, άμεσα, βρίσκονται δεκάδες ακόμα νομοσχέδια και ένα ακόμα σκληρό, νέο μνημόνιο, για να στείλουν τον λογαριασμό της κρίσης ξανά στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία.

Για να επιβάλλουν αυτή τη βάρβαρη ταξική επίθεση, χρειάζονται ένα όλο και πιο σκληρό Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, των ΜΑΤ και των δικαστηρίων, που η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο, για να μπορέσει να καθυποτάξει τη νεολαία και τους εργαζόμενους, να καταπολεμήσει τις αντιστάσεις και αγώνες που θα ξεσπάσουν. Σε όλο τον κόσμο, η αστική εξουσία, όλο και πιο γυμνή μπροστά στην κρίση και την χρεοκοπία των πολιτικών της, βυθίζεται σε μια όλο και πιο «μαύρη» καταστολή από σώματα πραιτοριανών, ενάντια στις μάζες, τους αγώνες και τις εξεγέρσεις τους (Χιλή, Γαλλία - Κίτρινα Γιλέκα, ΗΠΑ κ.ά.).

Ούτε βήμα πίσω!

Όμως, οι μηχανισμοί καταστολής, όσο και να τους θωρακίσουν, δεν θα τους σώσουν. Τρέμουν μια επικείμενη άνοδο του κινήματος ενάντια στην ανισότητα και εξαθλίωση, τον πόλεμο, την περιβαλλοντική καταστροφή, τον ρατσισμό και την καταστολή - αυτά που προσφέρουν απλόχερα στους εργαζομένους, του νέους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γνωρίζουν ότι η «σταθερότητα» της κυβέρνησης, παρά την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του υπόλοιπου μνημονιακού συρφετού, θα κλονιστεί. Ακολουθώντας το παράδειγμα των εργαζομένων και νέων σε όλο τον κόσμο, που με πρωτοπορία το αμερικάνικο προλεταριάτο παλεύουν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να οργανώσουμε τους δικούς μας αγώνες απέναντι σε αυτή την ολοκληρωτική επίθεση στα δικαιώματά μας. Με ενωτικούς, μαζικούς, μαχητικούς αγώνες, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Με οργάνωση και αλληλεγγύη να τσακίσουμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης και των μηχανισμών καταστολής.

-

Να μην περάσει το νομοσχέδιο. Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης.

Οι δρόμοι ανήκουν στο δίκιο και τους αγώνες των εργαζομένων, των φτωχών, της νεολαίας. Αφοπλισμός της αστυνομίας.

Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο. Μαζική, μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.

-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/11904


Η παρανομοποίηση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει

Όπως ήταν αναμενόμενο τα "έκτακτα μέτρα" της πανδημίας το ένα μετά το άλλο μονιμοποιούνται και νομιμοποιούνται. Μετά τα καταστρεπτικά νομοσχέδια για το περιβάλλον, τα εργασιακά, το εκπαιδευτικό κ.α. αυτή την φορά βάλλονται οι διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιστείλει τις κοινωνικές αντιστάσεις και να αποτρέψει τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες φτάνει να ξεθάβει απο το χρονοντούλαπο της ιτορίας χουντικά διατάγματα.

Η "αριστερή" κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφώς η μήτρα για όλα αυτά που αποτελειώνει η ΝΔ σήμερα. Επί ΣΥΡΙΖΑ, θεσπίστηκε ως ιδιώνυμο αδίκημα με διάταξη η απαγόρευση των διαδηλώσεων που μπλόκαραν πλειστηριασμούς κατοικίας, περιορίσε την δυνατότητα καλέσματος απεργιών με αντισυνδυκαλιστικές νομικές τροπολογίες, αρνήθηκε να καταργήσει τον τρομονόμο κ.α. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναβιώνει το χουντικό διάταγμα Ν.δ.794/1971 «Περί δημοσίων συναθροίσεων». Μάλιστα, σε πολλά σημεία η μόνη αλλαγή που έχει γίνει είναι στην γλώσσα, όπου απο την καθαρεύουσα μεταφέρθηκε στην δημοτική. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για κάθε τύπου συγκέντρωση (διαδήλωση, πορεία κλπ) θα απαιτείται άδεια απο την αστυνομία εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της αντίστοιχης διαδικτυκής πλατφόρμας της ΕΛ.ΑΣ. Η άδεια περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του οργανωτή της συγκέντρωσης, ακριβή τόπο και χρόνο έναρξης, τον σκοπό, το δρομολόγιο και εκτιμώμενη διάρκεια.
  • Οι αυθόρμητες υπαίθριες συναθροίσεις θα απαγορεύονται. Θα εξαρτάται απο την αστυνομία αν κατ' εξαίρεση επιτρέψουν κάποιου είδους συνάθροιση μόνο εφόσον και αν κρίνουν οι ίδιοι οτι δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής και αφού η διαδήλωση συμμορφωθεί με τους προβλεπόμενους περιορισμούς (περιορισμός σε συγκεκριμένο τμήμα του οδοστρώματος, αλλαγή δρομολογίου κ.ά.)
  • Για κάθε διαδήλωση που έχει κριθεί ως "παράνομη" η συμμετοχή σε αυτήν πλέον θα είναι ιδιώνυμο αδίκημα που μπορεί να επιφέρει ποινή μέχρι και 1 χρόνο φυλάκισης.
  • Θα απαιτείται υποχρεωτικός ορισμός οργανωτή διαδήλωσης ο οποίος είναι υποχρεωμένος να επιβάλλει τις διαταγές της αστυνομίας στους συμμετέχοντες της διαδήλωσης. Στην ουσία του επιβάλλεται να γίνει ένας συνεργάτης της αστυνομίας και αν αρνηθεί ή δεν "τελέσει σωστά το έργο του" είναι προσωπικά υπεύθυνος για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε μια διαδήλωση.
  • Σε μια διαδήλωση που δεν έχει άδεια επιτρέπεται η διάλυση της με οποιοδήποτε μέσο. Έτσι, νομιμοποιείται οποιοδήποτε επίπεδο βίας απο την πλευρά της αστυνομίας.
  • Απαγορεύονται οι αντισυγκεντρώσεις που ήταν το μοναδικό ανάχωμα στη δημόσια παρουσία φασίστών και νεοναζί δολοφόνων.
    • Με το ίδιο νομοσχέδιο συστήνεται ένα καινούριο τμήμα στην αστυνομία με το όνομα "διεύθυνση πρόληψης βίας" όπου θα ασχολείται μεταξύ άλλων και με το "πρόβλημα" ριζοσπαστικοποιήσης των πολιτών σε διάφορους χώρους (εργασίας, πανεπιστήμια, πολιτικές συλλογικότητες κλπ). Αν και δεν είχαμε ποτέ κάτι παρόμοιο έχουμε βάσιμες υποψίες ότι το συγκριμένο τμήμα θα προλαμβάνει τη βία… με μεγάλες δόσεις βίας.

Το κράτος είναι η εκτελεστική επιτροπή της άρχουσας τάξης.

Κ. Μαρξ.

Το τελευταίο διάστημα πέρασαν νομοσχέδια σε όλους τους τομείς με βασικό χαρακτηριστικό όλων το αβαντάρισμα και την ανάπτυξη του ιδιωτικού κεφαλαίου και την ενδυνάμωση του κρατικού μηχανισμού με ταυτόχρονη υπονόμευση της ελεύθερης πρόσβασης στις βασικές ανάγκες, όξυνση της λεηλασίας της φύσης και περιστολή των εργασιακών κεκτημένων. Το οπλοστάσιο της καταστολής μεγαλώνει επικίνδυνα και υπάρχει λόγος που γίνεται αυτό. Για ενταθεί η εκμετάλλευση μας χρειάζεται θωράκιση απέναντι στις έντονες αντιδράσεις που όπως είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο θα ξεσπάσουν.

Το νομοσχέδιο βγήκε με πρόσχημα τη βία των διαδηλώσεων και το ότι διαταράσσουν την κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής. Oι ζωές μας όμως δεν πλήττονται από τις διαδηλώσεις αλλά από τις περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, από την εμπορευματοποίηση βασικών αναγκών όπως πρόσβαση σε περίθαλψη, ρεύμα, νερό από το αβαντάρισμα των φασιστών που είναι πάντα πρόθυμοι να δημιουργούν επίπλαστες διακρίσεις εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα των αφεντικών καθώς και τη γενικότερη πολιτική που στοχεύει στην όλο και μεγαλύτερη οικονομική και φυσική εξόντωση των καταπιεσμένων,. Κανείς και καμία δεν βγαίνει να διαδηλώσει επειδή δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει αλλά επειδή έχει γίνει πλέον επιτακτική ανάγκη για επιβίωση . Ως εκ τούτου, τη βία και την οικονομική δυσχέρεια την προκαλεί το κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις στους από τα κάτω και όχι το αντίστροφο. Οπότε, εμείς ας αναρωτηθούμε τι θα πρέπει να κάνουμε όταν αυτοί διαταράσσουν την κοινωνικοοικονομική ζωή μιας ολόκληρης τάξης.

Και αυτό το νομοσχέδιο όμως είναι ένα κομμάτι του συνολικού ακροδεξιού κατασταλτικού σχεδίου "νόμος και τάξη". Η καθολική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που πέρασε πάλι εν μέσω καλοκαιριού πριν περίπου ένα χρόνο, οι αναίτιες επιθέσεις σε κόσμο σε δημόσιους χώρους, πλατείες, νυχτερινά μαγαζιά, κινηματογράφους, οι εκκενώσεις καταλήψεων, η προσπάθεια "εξαφάνισης" των αγώνων και των κινημάτων, η βίαιη καταστολή σε συγκεντρώσεις κατοίκων ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και σε συγκεντρώσεις συνδικαλιστών ιατρών εν μέσω καραντίνας είναι λίγα μόνο παραδείγματα που προεικόνιζαν αυτό που θα ακολουθήσει. Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν με αφορμή την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού διάφορες κινήσεις όξυνσης του κοινωνικού ελέγχου και επιτήρησης μέσω της περαιτέρω διείσδυσης τεχνολογικών μέσων που καταγράφουν την κάθε μας κίνηση (τηλεργασία, κοινωνικοποίηση κτλ), μέσω της επιβολής της κοινωνικής απομάκρυνσης, την μπατσοκρατία στους δρόμους και την όλο και εντονότερη εμπλοκή του στρατού στην καθημερινή ζωή. Αυτές οι προθέσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνονται και από την αγορά εξοπλισμού για τις κατασταλτικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που έχει ήδη προχωρήσει. Ενδεικτικά, πρόκειται για 50.000 δακρυγόνα, εκτοξευτήρες με δυνατότητα ρίψης "κατά ριπάς", υδροφόρα οχήματα "αύρες", 5.000 κράνη και πολλά ακόμα για να συμπληρώσουν την εξάρτηση οι ρομποκοπ της ελληνικης αστυνομίας. Όλο αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ την ίδια στιγμή που προετοιμάζουν για ακόμα μια φορά να μετακυλήσουν μια οικονομική κρίση στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Και για να αντιληφθούμε λίγο πιο ρεαλιστικά και στο σήμερα το μέγεθος του ποσού που θα δαπανηθεί, να σημειώσουμε οτι 3.000 τεστ ανίχνευσης του ιού covid-19 στοιχίζουν περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Όσα κατασταλτικά νομοσχέδια και να ψηφήσουν, όσο και να θωρακίζονται πίσω από γραφεία, σεκιουριτάδες και ασπίδες οι αγώνες ενάντια στη νεκμετάλλευση, την καταπίεση, την αδικία, την φτώχεια, τους πολέμους, το ρατσισμό, το σεξισμό, την λεηλασία του περιβάλλοντος δεν θα πάψουν όπως δεν έπαψαν ποτέ. Ακολουθώντας τα παραδείγματα των αγωνιζόμενων από την Αμερική μέχρι τη Τουρκία και τη Χιλή προτάσσουμε τη διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη και θα βγαίνουμε στους δρόμους σπάζοντας στην πράξη τα χουντικά νομοσχέδια. Οργανωνόμαστε σε εργατικά σωματεία βάσης, συμμετέχουμε και δημιουργούμε συνελεύσεις γειτονιών για την αυτοάμυνα μας ενάντια στην αύξηση του κόστους των βιοτικών αναγκών, βρισκόμαστε, μιλάμε, αγωνιζόμαστε.

Τον ταξικό πόλεμο δεν θα τον γλυτώσουν ο, τι και να κάνουν. Για εμάς το να διεκδικούμε με τον οποιονδήποτε τρόπο μια καλύτερη ζωή αποτελεί υποχρέωση. Και εμείς θέλουμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας…

Οι πορείες θα παραμείνουν μέσα αγώνων και διεκδικήσεων, δεν θα καταντήσουν ούτε κανονισμένες παρελάσεις ούτε μεγάλοι περίπατοι.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Πέμπτη 9/7, 19.00 άγαλμα Βενιζέλου

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά / https://anatolika.espivblogs.net/


Πορεία ενάντια στην καταστολή των αγώνων

Τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε μία νέα επίθεση από την πλευρά του κράτους, τόσο προς ταξικούς/κοινωνικούς αγώνες και στο ανταγωνιστικό κίνημα όσο και σε ομάδες ανθρώπων που δε συντελούν τον εθνικό κορμό (μετανάστ* κ.α.). Ενδεικτικά: κόψιμο ρεύματος της ΒΙΟΜΕ, επίθεση στην πορεία ενάντια στην ΑΓΕΤ στο Βόλο, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της πηγής των Σταγιατών και του Μπέου να επιβληθεί στους κατοίκους, κλείσιμο συνόρων, απαγωγές και δολοφονίες μεταναστ(ρι)ών, εκκενώσεις καταλήψεων, επιθέσεις σε πλατείες κ.α..
Τα παραπάνω φαίνεται να είναι μόνο η αρχή αφού έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τη νομική κατοχύρωση και κοινωνική νομιμοποίηση των επιθέσεων σε διαδηλώσεις που δε θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα έχουν τεθεί. Το κρατικό αφήγημα δημιουργεί ένα δίπολο, αυτών που απλά κάνουν τη δουλειά τους κι αυτών που τους εμποδίζουν, προσπαθώντας να τραβήξει το βλέμμα της κοινωνικής βάσης από το κράτος και το κεφάλαιο και να το στρέψει ενάντια στα άτομα που αγωνίζονται. Από αυτό εκμαιέυουμε ότι η μόνη επιτρεπτή κυκλοφορία στον κρατοκαπιταλισμό είναι αυτή που παράγει κέρδος για τ' αφεντικά, κάτι το οποίο ήταν ολοφάνερο κι από τον τρόπο της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.
Παράλληλα, βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας κρίσης, που όπως όλα δείχνουν, θα είναι χειρότερη από αυτήν του 2008. Μπορόυμε λοιπόν να δούμε πώς το νομοσχέδιο αυτό, μαζί με τις επιθέσεις που προηγήθηκαν, προετοιμάζουν το έδαφος μιας κοινωνικής νηνεμίας σε μια περίοδο όπου οι κοινωνικές και ταξικές ανισότητες θα οξυνθούν περαιτέρω και με βίαιο τρόπο.
Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και λιτότητας, φαίνεται ότι το μέλλον που μας περιμένει είναι δυσμενέστερο. Αυτό ισχύει μόνο αν πραγματοποιήσουμε τις ευχές των αφεντικών μας. Ένα άλλο μέλλον μας περιμένει αρκεί να συλλογικοποιήσουμε τα προβλήματα μας και τις αντιστάσεις μας. Να οργανωθούμε στη βάση για τα ταξικά μας συμφέροντα, μακριά από εργατοπατέρες και καθοδηγητές. Για την αυτοδιαχείρηση των φυσικών πόρων και των μέσων παραγωγής, με γνώμονα τις ανάγκες όλων κι όχι τα κέρδη λίγων.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ
Α.Σ. Pueblo
Πορεία Τρίτη 7/7 18:30 Καμάρα ενάντια στην καταστολή των αγώνων
Πορεία Πέμπτη 9/7 19:00 Άγαλμα Βενιζέλου ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

πηγή : email που λάβαμε στις 6 Ιουλίου 22h


Η αστική δημοκρατία πάντα σέβεται τα «δημοκρατικά δικαιώματα», αν μπορεί να τα «πουλήσει» ακριβότερα από ό,τι τα «αγοράζει».

Ζούμε, όμως, σε καιρούς που τα «δημοκρατικά δικαιώματα» μπορεί να κοστίσουν ακριβά στην εξουσία. Ζούμε σε ένα ακόμα επεισόδιο μιας κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία με τη δημοσιονομική κατάρρευση, τα μνημόνια και την επιτροπεία και που σήμερα έχει εμπλουτιστεί με μια σειρά άλλες κρίσεις, όπως η υγειονομική, η γεωπολιτική, η μεταναστευτική… Τεράστιες προκλήσεις έρχονται τόσο για το κράτος/κεφάλαιο όσο και για την κοινωνική βάση. Σε τέτοιες συνθήκες η επιλογή του κόσμου να βγει στον δρόμο μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις σε κατευθύνσεις που το κράτος απεύχεται. Γι' αυτό και το κράτος βάζει τις διαδηλώσεις στο στόχαστρο. Όπως πριν από λίγο καιρό έβαλε τα Εξάρχεια στο στόχαστρο. Ή όπως έκανε με το δικαίωμα στην απεργία. Με τις καταλήψεις. Όπως ακριβώς προσέλαβε χιλιάδες νέους μπάτσους. Όπως αγόρασε αύρες και τόνους νέων χημικών. Αν δε βλέπει κανείς ότι η άλλη πλευρά εξοπλίζεται, ενώ παράλληλα προσπαθεί να μας αφοπλίσει, είναι εθελούσια τυφλός.

Δεν είναι καιρός, λοιπόν, για «δημοκρατικά δικαιώματα». Κοστίζουν πολύ και άλλωστε μια δεξιά κυβέρνηση δε βρίσκει εύκολα αγοραστές στο κοινό της, δεν μπορεί καν να τα πουλήσει. Την Πέμπτη η Βουλή ψηφίζει νομοσχέδιο που πρακτικά καταργεί το δικαίωμα της διαδήλωσης. Δεν είμαστε εμείς που θα εκπλαγούμε από μια τόσο εξόφθαλμη παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος της υποτιθέμενης «δημοκρατίας». Αξίζει, όμως, να παρατηρήσουμε κάτι πρωτοφανές: αν και αποτελεί μέρος του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, αυτή η νέα νομοθετική ρύθμιση είχε εξαφανιστεί για καιρό. Έχει την ιδιαίτερη σημασία της, διότι επανήλθε στη δημοσιότητα και κατέληξε να ψηφίζεται μετά από τη δημόσια πίεση ενός μεγαλοκαπιταλιστή μέσω των (φιλοκυβερνητικών) ΜΜΕ που έχει στην ιδιοκτησία του. Πρόκειται για μια σπάνια στιγμή όπου η αλληλεπίδραση κεφαλαίου και κράτους γίνεται τόσο φανερή. Και είναι λογικό. Το κεφάλαιο γνωρίζει καλά τι θα συμβεί με τα εκατομμύρια ανέργων, τι θα συμβεί με τα άδεια ταμεία των τουριστικών επιχειρήσεων, τι θα συμβεί με νέες καραντίνες, όποια μορφή κι αν πάρουν αυτές.

Στην πραγματικότητα ο στόχος τους δεν είναι τόσο να μαζέψουν την κοινωνική βάση, αν αυτή βγει στον δρόμο. Ξέρουν καλά ότι η κρατική εξουσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με την προβιά της δημοκρατίας την πλειοψηφία, όταν αυτή ξεσηκωθεί. Στόχος τους είναι να σταματήσουν τις σπίθες που μπορούν να ανάψουν τις πυρκαγιές. Στόχος τους είναι οι πολιτικές και κοινωνικές δομές αγώνα. Οι οργανωμένες δυνάμεις από όλο το αντικαθεστωτικό φάσμα, τα μη ελεγχόμενα σωματεία, οι κινήσεις και οι διεκδικητικοί αγώνες. Είναι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους. Έχοντας ένα στρατό παπαγάλων προπαγάνδας επιχειρούν στην πράξη να κόψουν τους διαύλους επαφής της κοινωνικής πλειοψηφίας με την ριζοσπαστική της λόγχη. Προσπαθούν να διχάσουν την κοινωνική βάση.

Σε μια τέτοια πρόκληση δεν υπάρχουν ούτε μισόλογα, ούτε κάποια δυνατότητα επιλογής για όποια δύναμη είναι με τη μεριά των πολλών. Η επιλογή είναι μία. Ανοιχτή, δημόσια και με πλήρη συναίσθηση του πιθανού κόστους άρνηση συμμόρφωσης στον νέο νόμο. Πρέπει κάθε οργάνωση, κάθε σχηματισμός αγώνα να βγει δημόσια και να δηλώσει την ανυπακοή του. Να τη δηλώσει τόσο προς το κράτος ως μια υπερήφανη και έντιμη πράξη αντίστασης, αλλά και προς την κοινωνική βάση ως υπόσχεση και δέσμευση. Ως Αναρχική Ομοσπονδία δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα σεβαστούμε τον νέο νόμο. Θα διαδηλώνουμε όποτε επιλέγουμε και απαιτούν οι συνθήκες και θα αντιμετωπίσουμε το όποιο κόστος επιφέρει αυτή η επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκτιμούμε πως η γενίκευση αυτής της ανυπακοής έχει κάθε δυνατότητα να καταργήσει στην πράξη αυτόν τον νόμο. Και πετυχαίνοντας κάτι τέτοιο να εμποδίσει την έκπτωση των δυνάμεων της τάξης μας στις μάχες που έρχονται και που από αυτές θα κριθεί το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας. Τα σχέδια της εξουσίας δε θα περάσουν.

Οι χούντες είναι για τις κρίσεις πράγματι.

Αλλά οι εξεγέρσεις είναι για τις χούντες, ας μην το ξεχνάνε ποτέ αυτό οι χούντες.

Όλοι/ες στον δρόμο!

⋅ Αθήνα: Τρίτη 7/7, 19:00, Προπύλαια.
⋅ Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 9/7, 19:00, Άγαλμα Βενιζέλου.

Αναρχική Ομοσπονδία

Site: anarchist-federation.gr
email: anarexchist-feexderation@riseup.exnet
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία


ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ

Την περασμένη Δευτέρα 29/6 και σε συνέχεια σειράς νομοσχεδίων που η κυβέρνηση μεθοδικά φαίνεται να βγάζει από το συρτάρι, κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου σχετικά με τον περιορισμό και τη «ρύθμιση» των δημόσιων συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει διόλου τυχαία να εφαρμόσει αυτό το νομοσχέδιο, που κρατά εδώ και καιρό στην ατζέντα της, σε μια περίοδο που μια νέα κρίση καραδοκεί να πλήξει όλους εμάς τους ανθρώπους της κοινωνικής βάσης. Ήδη από τα μέσα του 2019, παρά τα ευχολόγια των τοπικών κυβερνήσεων για τροχιές ανάπτυξης, διεθνής οργανισμοί προειδοποιούσαν για μια επικείμενη οικονομική ύφεση (βάση των δεικτών PMI βιομηχανικής παραγωγής, της επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου, της αστάθειας των χρηματαγορών, καθώς και της εμφάνισης αντίστροφης καμπύλης αποδόσεων). Η πανδημία ενέτεινε ήδη υπάρχουσες αδυναμίες του οικονομικού συστήματος και της διεθνούς κερδοφορίας. Αυτή η κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα και κερδοφορία θα «αντιμετωπιστεί» από ότι φαίνεται με τα 32 δισ. του «Ταμείο Ανάκαμψης» της Ε.Ε.. Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να καθυσυχάσει το κόσμο στην ουσία πρόκειται να εφαρμοστεί ένα ακόμα μνημόνιο. Επίσης ο πρωθυπουργός σε μια τραγελαφική προσπάθεια αντίστασης είπε πως δεν χρειάζονται πρόσθετοι αυστηροί όροι και πως η εξαμηνιαία αξιολόγηση της Κομισιόν είναι αρκετή καθώς όπως είπε «οι Έλληνες έχουν πλέον ωριμάσει, και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις». Δεν πρόκειται να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα όταν θα μας επιβληθεί να πληρώσουμε πάλι εμείς τα σπασμένα της καπιταλιστικής οικονομίας.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως μπορούν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, όπως έχουν αποδείξει προσφάτως, που εντείνουν την εκμετάλλευση του κόσμου του μόχθου και της εργασίας όπως και του περιβάλλοντος σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Ενέργεια, τα ψηφιακά δίκτυα, ιδιωτικοποιήσεις στο νερό, η υγεία, την διαχείριση στερεών αποβλήτων κ.α. προς όφελος του κεφαλαίου στο δρόμο που επιτάσει η Ε.Ε.. Μια τέτοια επίθεση ήρθε από το κράτος επιλέγοντας να περαστεί εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας (και άρα εμμέσως και διαμαρτυρίας) το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που αφενός είναι καταστροφέας του περιβάλλοντος με την επέλαση των επενδυτικών σχεδίων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές και αφετέρου είναι άκρως αντιδημοκρατικό καθώς υποβιβάζει την γνώμη των τοπικών κοινωνιών για αυτές τις επενδύσεις.

Όσο «δημοκρατικό» προφίλ κι αν θέλει να προωθεί για τον εαυτό του, ένα κράτος είναι πάντα έτοιμο να καταστείλει -τις περισσότερες φορές με χρήση ακραίας βίας- οτιδήποτε απειλεί την ύπαρξή του και τα οικονομικά συμφέροντα που αυτό υπερασπίζεται. Ο λεγόμενος εκδημοκρατισμός της Μεταπολίτευσης δεν ήταν ποτέ μια νέα αρχή, αλλά μια συνέχεια οικονομικής ευημερίας της ελίτ και καταπιέσεων της κοινωνικής βάσης, με την παροχή κυρίως ατομικών ελευθεριών και μιας ψευδαίσθησης ότι καθένας είναι ελεύθερος να καθορίσει το μέλλον του. Όταν οι αντιδράσεις όμως των από τα κάτω εντείνονται ή πρόκειται να ενταθούν στο άμεσο μέλλον, ένα νομοσχέδιο που με διατάξεις που μοιάζουν με μετάφραση από την καθαρεύουσα του αντίστοιχου νομοσχεδίου της χούντας για τις συναθροίσεις είναι απαραίτητο να ποινικοποιήσει τη διαδήλωση, να καθηλώσει την κοινωνική αντίδραση και να εκφοβίσει κάθε υποκείμενο, ατομικό και συλλογικό, που θέλει να αντισταθεί στην υποβάθμιση των ζωών μας.

Συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Σε κάθε πορεία ή συγκέντρωση θα πρέπει να παίρνει άδεια προηγουμένως και να ορίζεται ένας «διοργανωτής» ο οποίος θα δίνει όλα του τα στοιχεία στην αστυνομία και θα καθίσταται υπεύθυνος για την ομαλή έκβασή της. Πέρα από το «φακέλωμα» του ατόμου που δηλώνεται ως διοργανωτής, η ύπαρξη τέτοιου είναι καθαρά ιεραρχική και αντιβαίνει σε πολλά από τα προτάγματα κάποιων κινημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν την συλλογική ευθύνη για την διεξαγωγή μιας πορείας και την οργάνωση χωρίς αρχηγούς και «ειδικούς».
  • Απαγόρευση συγκεντρώσεων « όταν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας». Στην ουσία, και με διάφορες άλλες ασαφείς διατάξεις ως προς τα κριτήρια διάλυσης μιας συγκέντρωσης, δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να αποφασίζει κατά το δοκούν για την πραγματοποίησή τους, με το νομοθέτη να αφήνει σκόπιμα περιθώρια «ελιγμών». Ιδιαίτερα προκλητική είναι και η παράγραφος περί των αντισυγκεντρώσεων, καθώς όταν «πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς το σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας» θα μπορούν οι συγκεκριμένες να διαλύονται. Με άλλα λόγια απαγορεύονται οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις που βάζουν ανάχωμα σε κάθε δημόσια παρουσία φασισταριών και νεοναζιστών.
  • Ιδιώνυμο αδίκημα συμμετοχής σε απαγορευμένη συγκέντρωση, το οποίο επισύρει από 1 μέχρι και 2 έτη φυλάκισης ανάλογα με το -διαφαινόμενο πάντα αφού μιλάμε για συγκεντρώσεις που διαλύονται πριν καν ξεκινήσουν- σκοπό της. Με αυτή την και πάλι στοχευόμενη διάταξη, ποινικοποιείται ουσιαστικά η συμμετοχή σε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη από το κράτος πράξη διαμαρτυρίας, στοχοποιούνται άτομα συγκεκριμένων πολιτικών χώρων των οποίων οι διαμαρτυρίες αυθαίρετα θα απαγορεύονται και αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις έως και για το φρονηματικό τους χαρακτήρα.
  • Ως όργανο εκδίκασης των προσφυγών κατά της απαγόρευσης μιας συγκέντρωσης το ΣτΕ, καθώς και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων των εισαγγελέων στη λήψη της απόφασής της, που θα αρκεί απλά να «ενημερώνονται». Ένα τέτοιο νομικό και δικαστικό πλαίσιο όχι μόνο αφήνει αποκλειστικά στην εκτελεστική εξουσία το δικαίωμα να κρίνει τις κοινωνικές διαθέσεις και τα γεγονότα, αλλά περιορίζει και αισθητά το δικαίωμα ανάκλησης ειλημμένων αποφάσεων καθώς το ΣτΕ ως ανώτατο όργανο προσφυγής έχει τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις και υπέρογκο κόστος εκδίκασης.

Είναι γεγονός πως τα περισσότερα κεκτημένα της κοινωνίας, είτε αυτά είναι σε εργασιακό επίπεδο είτε αφορούν ευρύτερες ελευθερίες, έχουν κατακτηθεί στο δρόμο και με τη μαζική συμμετοχή της. Τη στιγμή λοιπόν που πολλά από αυτά καταπατούνται και υποβαθμίζονται οι ζωές μας, το κράτος μέσω των συστημικών ΜΜΕ, που προσφάτως χρηματοδότησε μέσα στην πανδημία, στρεβλώνει την στοχοθεσία αυτού του νομοσχεδίου σε αντιμετώπιση της «κυκλοφοριακής συμφόρησης» που δημιουργείται από τις πορείες για να χτυπήσουν επικοινωνιακά όλες και όλους όσες και όσους συμμετέχουν και διεκδικούν. Με αυτήν τη τακτική του "διαίρει και βασίλευε", αγώνες που έχουν σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας και αντιτάσσονται στη περαιτέρω εξαθλίωση των ζωών μας, επικοινωνούνται στην κοινωνία ως "κυκλοφοριακή συμφόρηση" (προφανώς για τους ιθύνοντες δε την προκαλούν οι άθλιοι δρόμοι, τα φανάρια που δεν δουλεύουν, οι ελλείψεις σε λεωφορεία) με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τον πραγματικό της εχθρό, που δεν είναι άλλος από όσους καταπατούν τα κεκτημένα και την αξιοπρέπειά της. Στην προσπάθεια εν τέλει να επεκταθεί αυτός ο αγώνας, θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται η ξαφνική παρουσία στο δρόμο καθώς χρόνος που αρχικά μπορεί για τον καθένα/μία να μοιάζει χαμένος, είναι αυτός που κάθε κίνημα φιλοδοξεί να μετουσιώσει σε ενεργό δράση κάθε καταπιεσμένου υποκειμένου.

Στη νέα επίθεση που δεχόμαστε, αναγνωρίζουμε τις τραγικές μεθοδεύσεις ενός κράτους που εκμεταλλεύεται πανδημίες, καλοκαιρινές περιόδους και συγκαλύψεις κάθε είδους προκειμένου να περάσει αναίμακτα διευρυμένες κατασταλτικές πολιτικές. Σε αυτήν την κατάσταση δεν απαιτούμε τίποτα λιγότερο από το αυτονόητο, να μην πετάξουμε στο κάλαθο των αχρήστων το δικαίωμα της ελεύθερης διαδήλωσης, δικαίωμα που κερδήθηκε ιστορικά μέσα από αιματηρούς αγώνες. Τόσα χρόνια εξαθλίωσης μας μάθαν ένα πράγμα, όσο αφήνουμε τις αποφάσεις για τις ζωές μας στα χέρια κομμάτων και επαγγελματιών πολιτικών, τόσο ξεχνάμε την πραγματική δύναμη της κοινωνικής βάσης, τη μαζική ακομμάτιστη αδιαμεσολάβητη παρουσία μας στον δρόμο, την αναγωγή των ατομικών προβλημάτων σε συλλογικών, την μετατροπή της ατομικής εξαθλίωσης σε συλλογικό αξιοπρεπή αγώνα.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΝΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΓΕΙΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΞΑΡΧΗΣ ΑΝΗΚΑΝ

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΡΙΤΗ 7/7 18:30 ΚΑΜΑΡΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΠΕΜΠΤΗ 9/7 19:00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ανοιχτή πολιτική συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 19:30


Δε θα επιβληθεί σιγή νεκροταφείου. Να γίνουν οι δρόμοι χείμαρροι της ταξικής οργής των καταπιεσμένων.

"Όσο η ελευθερία υποχωρεί στον κόσμο, η φτώχεια μεγαλώνει, και αντιστρόφως.
…η ελευθερία δεν είναι το δώρο που μας κάνει ένα κράτος ή ένας ηγέτης,
αλλά το αγαθό που κατακτάται καθημερινά,
με την προσπάθεια του καθενός και την ομοψυχία όλων.
"

Αλμπέρ Καμύ


Η αδιάκοπη κεφαλαιοκρατική βαρβαρότητα που πλήττει καθημερινά την κοινωνική βάση και οι δομικές κρίσεις του καπιταλισμού που ξεσπούν περιοδικά και οξύνουν τη φτωχοποίηση των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα προλεταριοποιούν όλο και πιο πλατιές μερίδες των αποκαλούμενων "μεσαίων στρωμάτων", απαιτούν την κατάλληλη κρατική διαχείριση, για να αποσπαστεί η συναίνεση της κοινωνικής πλειοψηφίας απέναντι στην αδίστακτη ταξική πραγματικότητα που όλοι και όλες μας βιώνουμε. Η συνήθης τακτική για τις κυβερνήσεις είναι η εναλλαγή του καρότου με το μαστίγιο, δηλαδή προνοιακές ρυθμίσεις/οικονομικά βοηθήματα και άτεγκτη καταστολή αντίστοιχα. Το καρότο, ως βασική πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας, έχει τελειώσει προ πολλού. Τα δανεικά έχουν στερέψει και οι παχιές αγελάδες εξέλειψαν ήδη από τότε που έσκασε η φούσκα του χρηματιστηρίου, καταδεικνύοντας ότι ακόμα και ο ισχνός καταμερισμός του πλούτου μέσα σε καπιταλιστικά πλαίσια είναι όχι μόνο μια απάτη με κοντά ποδάρια, αλλά στο τέλος τον λογαριασμό καλείται να πληρώσει η ίδια η εργατική τάξη. Η κυβέρνηση, ως το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, αυτή τη στιγμή επιμένει -και- για αντικειμενικούς λόγους στην πολιτική της καταστολής, για να επιβάλλει και να εφαρμόσει τις απαιτήσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές των καπιταλιστών. Εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης δεν υπάρχουν, άλλωστε, περιθώρια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Ας μην ξεχνάμε πάντως πως ιστορικά η σοσιαλδημοκρατία λειτουργεί ως ο κυματοθραύστης των ταξικών αντιστάσεων, ενσωματώνοντας αγώνες και τμήματα του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Από την άλλη, η καταστολή πάντοτε εξωραΐζεται μέσα από τις συχνότητες και τις σελίδες των καθεστωτικών ΜΜΕ, που υπηρετούν επ' αμοιβή τα καπιταλιστικά συμφέροντα. Κάπως έτσι προσπαθούν οι κυβερνήσεις να ομαλοποιήσουν τις θητείες τους με την προσδοκία να ανανεώσουν και να αυξήσουν τα προνόμια που απολαμβάνουν από την εκλογή τους. Τώρα η κυβερνητική συνταγή έχει ως εξής: παραμύθιασμα και παραπληροφόρηση των μαζών και καταστολή όσων αντιστέκονται και αγωνίζονται.

Ο δρόμος της λιτότητας και της ταξικής υποτίμησης της κοινωνικής πλειοψηφίας τέμνεται από την πολιτική της αυξημένης καταστολής και του τσακίσματος των κεκτημένων με αγώνες δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και κάθε άλλη αστική κυβέρνηση, έχει θέσει ως κεντρική αιχμή της πολιτικής της την ικανοποίηση των επιχειρηματικών και επενδυτικών συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Έχει σκοπό να εφαρμόσει αυτήν τη στρατηγική με κάθε δυνατό μέσο, με όση υλική και οικονομική βία κι αν χρειαστεί. Άλλωστε, εξ ιδίοις όμμασι, δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη πως η αστική δημοκρατία αποτελεί μόνο κατ' όνομα "δημοκρατία". Δεν είναι τίποτα περισσότερο από δικτατορία της αστικής τάξης, τίποτα περισσότερο από εκλόγιμη ολιγαρχία.

Κεντρική προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ υπήρξε η επιβολή του δόγματος «νόμος-τάξη-ασφάλεια». Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του μετεμφυλιακού κράτους (και παρακράτους) της δεξιάς, η παραδοσιακή δεξιά των καιρών μας ανατρέχει στην παραδοσιακή συνταγή των πολιτικών και ιδεολογικών προπατόρων της, έχοντας ως βασικό στόχο τη συντριβή του αντικαπιταλιστικού κινήματος και την επιβολή σιγής νεκροταφείου στο κοινωνικό σώμα.

Πρώτη στρατηγική κίνηση της παρούσας κυβέρνησης υπήρξε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το καλοκαίρι του 2019, ολοκληρώνοντας το «σιωπηλό» κατασταλτικό έργο που άρχισε επιδέξια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κίνηση αποσκοπούσε στην ισοπέδωση των εστιών οργάνωσης και αγώνα του ταξικού φοιτητικού κινήματος, χτυπώντας μια λαϊκή ελευθερία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέγερση του 73', για να ευθυγραμμίσει την ακαδημαϊκή και ταξική πραγματικότητα με τα «εκσυγχρονιστικά και αναπτυξιακά» δεδομένα της Δύσης. Παράλληλα το επιτελείο της περνά πλέον σε μια απροσχημάτιστη και ολομέτωπη επίθεση κατά του κόσμου του αγώνα και τμημάτων της ανυπότακτης νεολαίας. Αυτό καταμαρτυρούν οι καταδιωκτικές και βίαιες ενέργειες των αυξημένων δυνάμεων καταστολής στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ πολλών άλλων περιστατικών αστυνομικής βίας που ακολούθησαν, πρωτοφανές ήταν το lock-out της ΑΣΟΕΕ και η απρόκλητη επέμβαση των ΜΑΤ στο σημείο. Προφανώς δε μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά πρόκειται για ένα ευρύτερο φαινόμενο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στο οποίο αυτά εντάσσονται. Όλα αυτά αποτελούν αδιαίρετη συνέχεια των κατασταλτικών ενεργειών στις οποίες προέβη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με πιο επιθετικό και απροσχημάτιστο τρόπο. Κατόπιν, το «τελεσίγραφο» του Χρυσοχοϊδη σήμανε την ευθεία και μετωπική επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο, με βασικό άξονα την εκκένωση των καταλήψεων. Το κρεσέντο της κρατικής βίας και η δυναμική αντίσταση των καταληψιών και των γειτόνων αποσόβησαν, έστω και πρόσκαιρα, το κατασταλτικό πλάνο της κυβέρνησης, η οποία μετρώντας τη μια αστοχία μετά την άλλη, προσπαθούσε κωμικά και ματαίως να περισώσει το προφίλ της. Η κυβερνητική «αγαρμποσύνη» αυτής της περιόδου πάγωσε την προσπάθεια κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Η πρωτοφανής συγκυρία του covid-19 και η καραντίνα συνέβαλαν ως ένα βαθμό στην αδρανοποίηση της κοινωνικής βάσης και εξουθένωσαν οικονομικά τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Η σχετική υποχώρηση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων μέσα σε αυτήν την ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη περίοδο δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων από μεριάς του κράτους. Ταυτόχρονα, επανήλθε σε διαβούλευση στους κύκλους της Βουλής το ζήτημα των διαδηλώσεων και ο επιζητούμενος περιορισμός τους. Τελικά, στις 29/6 κατατέθηκε προς ψήφιση το νέο, αλλά με προφανείς ρίζες στην χούντα, νομοσχέδιο για τις "δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις".

Ο υπό ψήφιση νόμος απαιτεί την κατοχύρωση άδειας για τη διενέργεια της οποιασδήποτε διαδήλωσης από κάποιον ορισμένο υπεύθυνο των διαδηλωτών, ο οποίος θα πρέπει να «φακελωθεί» πλήρως στις αρχές και να παράσχει την κάθε λεπτομέρεια περί της διαδήλωσης στην αστυνομία. Οι αυθόρμητες υπαίθριες συναθροίσεις θα απαγορεύονται και θα εξετάζονται κατά περίπτωση από την αστυνομία, για να ελεγχθεί αν εγκυμονούν ζητήματα διασάλευσης της δημόσιας τάξης. Κάθε διαδήλωση που θα κρίνεται παράνομη θα επιφέρει την ποινή μέχρι και 1 χρόνου φυλάκισης για τους συμμετέχοντες σε αυτήν βάσει ιδιώνυμου αδικήματος. Επιπλέον, προβλέπεται ο διοργανωτής της πορείας να επιβάλλει τις διαταγές της αστυνομίας στο σώμα της πορείας, λειτουργώντας ως αρωγός και εκτελεστικό όργανο των μπάτσων. Διαδηλώσεις που δεν εξασφαλίζουν τη νόμιμη άδεια θα καταστέλλονται αυτομάτως από τις αστυνομικές αρχές, νομιμοποιώντας έτσι την κρατική βία και καταστολή. Οι αντισυγκεντρώσεις απαγορεύονται πλέον, διευκολύνοντας έτσι την παρουσία των φασιστών στη δημόσια σφαίρα. Τέλος, το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει και τη σύσταση ενός νέου ειδικού τμήματος στην αστυνομία, το οποίο θα καταπιάνεται με την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης των πολιτών (!) σε διάφορους χώρους (βλ. χώρους εργασίας, πανεπιστήμια, πολιτικές συλλογικότητες κλπ), λειτουργώντας κατά τα πρότυπα της κατοχικής και χουντικής αστυνομικής διεύθυνσης.

Αυτός ο υπό ψήφιση νόμος θα αποτελέσει μείζονος σημασίας νομικό εργαλείο στο οπλοστάσιο της κρατικής εξουσίας στην απόπειρά της να καταστείλει τα κινήματα και οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης που εκφράζεται έμπρακτα στον δρόμο, καθώς δημιουργεί ένα καθεστώς τρομοκρατίας για τους συμμετέχοντες στις πορείες και συνακόλουθα φιλοδοξεί αυτό το νέο κατασταλτικό όπλο να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την οργάνωση στον δρόμο και τη συγκρότηση μαζικών επαναστατικών ταξικών κινημάτων. Η διττή λειτουργία που θα επιτελέσει ο νέος νόμος -καταστολή συγκεντρώσεων, αλλά και απομόνωση των κινημάτων- πρόκειται να δώσει την ευκαιρία στις δυνάμεις της καταστολής να δρουν ανενόχλητα, έχοντας την απαραίτητη νομιμοποίηση του κράτους (πλέον και με το γράμμα του αστικού νόμου), οξύνοντας έτσι τους όρους αντιπαράθεσης με τη μαχόμενη εργατική τάξη, το αντικαπιταλιστικό κίνημα και τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο. Ταυτόχρονα, αυτό το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να γύρει ακόμα περισσότερο την πλάστιγγα προς τη μεριά του κρατικού μονοπωλίου της βίας, προσπαθώντας έτσι να εξοβελίσει τη λαϊκή αντιβία, τη μόνη κοινωνικά δίκαιη μορφή βίας, τη μοναδική απάντηση των καταπιεσμένων απέναντι στη συνεχή βία και βαρβαρότητα των καταπιεστών τους.

Ως αναρχικοί/αναρχικές και ως οργανικό κομμάτι της εργατικής τάξης βρισκόμαστε σταθερά στον δρόμο στηρίζοντας έμπρακτα τους ακηδεμόνευτους αντικαπιταλιστικούς και αντικρατικούς αγώνες. Ο δρόμος είναι πεδίο ταξικής αντιπαράθεσης με το κράτος και το κεφάλαιο. Δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε αυτό το μέσο αγώνα, όπως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ίδιο τον αγώνα. Στους δρόμους, στις γειτονιές και τις πλατείες, στα σχολεία και τις σχολές, στους χώρους εργασίας είναι που οφείλουμε να δώσουμε τις δυνάμεις μας για την ανασυγκρότηση του επαναστατικού ταξικού κινήματος. Σε αυτά τα πεδία αναμετρούμαστε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στους ταξικούς μας εχθρούς, ενάντια στα παράσιτα της καπιταλιστικής ολιγαρχίας και τους υποτακτικούς τους. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επικυρωθεί και να εδραιωθεί ένα καθεστώς τρομοκρατίας απέναντι σε όσους και όσες παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή, για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, τη γενικευμένη κοινωνική αυτοδιεύθυνση και την πανανθρώπινη χειραφέτηση.

Η κρατική πολιτική της προληπτικής αντι-εξέγερσης δε θα περάσει. Καλούμε σε μαζική απειθαρχία απέναντι στο νέο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Καλούμε όσους και όσες βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής και παραγωγικής πυραμίδας να πυκνώσουν μαζικά και οργανωτικά τις γραμμές του ακηδεμόνευτου, επαναστατικού ταξικού αγώνα.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Συγκέντρωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την περιστολή των διαδηλώσεων:

Πέμπτη 9/7, 19:00, Άγαλμα Βενιζέλου.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
lib_exthess@hoextmail.coexm
libertasalonica.wordpress.com


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ !

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ, ΣΤΙΣ 7.00 μ.μ. ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μετά από δέκα χρόνια μνημονιακής λιτότητας, αλλεπάλληλων μειώσεων μισθών και συντάξεων, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, κατακρεούργησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, και με τη νέα ύφεση στην οικονομία εντός των θυρών, τη νέα άνοδο της ανεργίας και τις συνθήκες εργασιακές γαλέρας να τείνουν να γίνουν «κανονικότητα», η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδιώκει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει και καταργεί το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα στις συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα χουντικής έμπνευσης, που μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές εποχές διώξεων, πολιτικής και κοινωνικής φίμωσης.

Είναι συνέχεια αντιδημοκρατικών μέτρων και πολιτικών όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, όπως ο περιορισμός των απεργιών, το ιδιώνυμο στις κινητοποιήσεις για τους πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Υποχρεωτική λήψη άδειας από την αστυνομία, προκειμένου να διοργανωθεί οποιαδήποτε διαδήλωση και συγκέντρωση. Διεύρυνση του κατασταλτικού ρόλου του λιμενικού σώματος.
  • Απόλυτη ελευθερία της αστυνομίας να διαλύει κατά το δοκούν κάθε συνάθροιση με τα πιο βίαια μέσα.
  • Απαγόρευση αυθόρμητων δημόσιων συναθροίσεων.
  • Ορισμό ως ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα την αυθόρμητη διαδήλωση.
  • Πρόσωπο- «οργανωτής» συνάθροισης, που θα είναι αστικά υπεύθυνος για κάθε φθορά ή καταστροφή, που μπορεί να προκαλέσει οποιοσδήποτε κατά τη διάρκεια της συνάθροισης.

Οι σιδηρόφραχτες αυτές και άλλες διατάξεις, οι οποίες έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, που υπολειτουργεί, και όσο ισχύουν ακόμη τα μέτρα υγειονομικής προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού, ισοδυναμούν με κατάργηση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας έκφρασης κάθε λογής κοινωνικών - εργασιακών αιτημάτων και διεκδικήσεων, μέσα από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις.

Σημαίνει ότι, στο εξής, κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετεί οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας, χωρίς να λογαριάζει αντιδράσεις από το λαό και κάθε εργοδότης να επιβάλλει τις θέσεις του, χωρίς αντιστάσεις από τους εργαζόμενους. Γι αυτό και είναι αναγκαία όσο ποτέ, η δυναμική αντίδραση από την πλευρά των εργαζόμενων οι ηγεσίες των οποίων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ),δυστυχώς, για άλλη μια φορά, είναι απούσες από τους αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας.

Ούτε σκέψη για απαγόρευση των διαδηλώσεων!

Οι διεκδικήσεις μας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, δε θα μπουν στο γύψο!

Η «Επιτροπή για την ελευθερία στη διαδήλωση», που συγκροτήθηκε τη Δευτέρα 6/7, και αποτελείται από φορείς του συνδικαλιστικού/εργατικού και φοιτητικού κινήματος, τοπικών κινημάτων, δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων, ανένταχτων συναγωνιστών, καλεί σε διαδήλωση την Πέμπτη 9 Ιούλη, ώρα 7μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Ιουλίου 18h


Συγκέντρωση - Πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

Το νέο σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις δεν είναι ούτε χουντικό ούτε δημοκρατικό όσο πανομοιότυπο και αν είναι με τα χουντικά διατάγματα περί απαγόρευσης συναθροίσεων.

Το νέο σχέδιο νόμου είναι Κρατικό. Ουδέποτε και με κανένα καθεστώς το κράτος δεν απεμπόλησε τη δυνατότητα να επεκτείνει την κυριαρχία του εις βάρος της κοινωνίας και των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο πυρήνας της κυριαρχίας του που του επιτρέπει να διατηρεί για τον εαυτό του ακόμη και τα εθνικοσοσιαλιστικά κεκτημένα. Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, το θαύμα της εξαίρεσης, ο έλεγχος, η επιτήρηση, η απαγόρευση της κυκλοφορίας η καταστολή φτάνοντας μέχρι την επιβολή θανατοπολιτικής αν χρειαστεί τους ανυπότακτους και στους αποκλεισμένους.
Έχοντας ζήσει το κράτος τις καλύτερες στιγμές του στο πρόσφατο lock down καταλαμβάνοντας απολύτως το δημόσιο χώρο μέσα από διατάγματα καθολικού αποκλεισμού της κοινωνίας θεωρεί ότι ήρθε η στιγμή να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τον αφανισμό του δημόσιου χώρου. Όλοι γνωρίζουν και εμείς πολύ καλύτερα ότι η έξοδος του ανθρώπου στο δημόσιο χώρο και η διαβούλευση του εκεί, εγκυμονεί κινδύνους για την τάξη του κυρίαρχου κοινωνικού καθεστώτος, αφού η γνώμη μετατρέπεται σε κοινωνική δράση που στο δημόσιο χώρο είναι ρευστή και ανοιχτή.

Η διαδήλωση είναι η εκδήλωση της μετατροπής του ιδιώτη σε πολιτικό υποκείμενο είναι η συνειδητή έκφραση της κοινωνικής γνώμης που σκοπό έχει να παρενοχλήσει να παρεμποδίσει και τελικά να αντισταθεί στην καταπίεση του υπάρχοντος. Είναι με άλλα λόγια η κραυγή της αποσυμπίεσης και η πραγμάτωση της απελπισίας σε συνείδηση και προοπτική.

Η κυβέρνηση επικαλούμενη μια «συντριπτική πλειοψηφία» τυχαία παρευρισκόμενων «αγανακτισμένων» ιδιωτών νομοθετεί τον ευνουχισμό της διαδήλωσης και την κατάργηση του δημόσιου χώρου που είναι και ο τελικός σκοπός.

Η διαδήλωση και η συμμετοχή σε αυτήν, γίνεται ποινικό αδίκημα. Αυτό είναι το αξίωμα του νέου νομοσχεδίου και ακολουθούν ειρωνικές παράγραφοι που δίνουν κάτι ψίχουλα δικαιωμάτων και αυτά αφού εγκριθούν από το κράτος . Η δημοκρατία είναι αστυνομία και αυτή είναι η κατακλείδα του νομοσχεδίου.

Προκειμένου να γίνει διαδήλωση απαιτείται υποχρεωτικά λήψη άδειας από την Αστυνομία. Το ίδιο θα ισχύει και για τις συγκεντρώσεις

Η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να διαλύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση και διαδήλωση με ή χωρίς άδεια.

Απαιτεί προκειμένου να παραχωρηθεί άδεια για τη διαδήλωση «πρόσωπο-οργανωτής» το οποίο θα είναι αστικά υπεύθυνος για τυχόν καταστροφές που θα προκύψουν.

Και το ποιο εκκωφαντικό είναι ότι εντάσσει τις ομάδες περιφρούρησης-και τις οποίες απαιτεί να υπάρχουν υποχρεωτικά- των διαδηλώσεων στην Αστυνομία μετατρέποντάς τους σε συνεργάτες της!!!

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια προσπάθεια καταστολής και εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος βίας και υποταγής. Εχουν αντιληφθεί και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη εξέγερση που μόνο οι αφελείς δεν έχουν ακούσει τον υπόγειο βόμβο της .

  • ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Αντιεξουσιαστική Κίνηση


Ξεσηκωμός τώρα ενάντια στο υπεραντιδραστικό νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων - Πέμπτη 9/7, 7μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου

Αμπελόκηποι, 5/7/2020

Συνάδελφοι/ισσες,

Το νομοσχέδιο «για τις υπαίθριες συναθροίσεις», που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση, επιχειρεί να βάλει στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση και τη συγκέντρωση, προβλέποντας απαγορεύσεις και ευχέρεια στη διάλυση των συγκεντρώσεων, διαδήλωση μόνο όταν το επιτρέπουν κυβέρνηση κι αστυνομία, βαριές ποινές και ιδιώνυμο κατά διαδηλωτών! Η δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση όμως είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα και δεν μπορεί να ασκείται με άδεια της κυβέρνησης, ενάντια στην πολιτική της οποίας κυρίως εκδηλώνεται.

Με το νομοσχέδιο, αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971, αλλά και σταθερό και διαχρονικό πόθο του Σ.Ε.Β., επιχειρείται να επιβληθεί:

  • Οι διαδηλώσεις να γίνονται μόνο με άδεια της ΕΛΑΣ, καθώς ο «οργανωτής» θα πρέπει να έχει γνωστοποιήσει σε ειδική πλατφόρμα, χρόνο, μέρος και σκοπό(!) της κινητοποίησης. Ο "αστυφύλαξ κι ο χωροφύλαξ" επανέρχονται ως "επίτροποι" στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς και θα αξιολογούν τους στόχους, τα αιτήματα και το περιεχόμενο και τον σκοπό των κινητοποιήσεων
  • Η αστυνομία να αποφασίζει για το πού επιτρέπεται η συγκέντρωση, τι χώρο θα καταλαμβάνει, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται τη «μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα». Γίνεται κατανοητό πόσο εύκολο θα είναι να απαγορευθεί μια διαδήλωση έξω από ένα υπουργείο, γιατί δήθεν παρακωλύει την πρόσβαση σε αυτό ή μια συγκέντρωση για την Δημόσια Δωρεάν Υγεία στις πύλες ενός νοσοκομείου
  • Υποχρεωτική δήλωση ατόμου-«οργανωτή» για κάθε διαδήλωση, ο οποίος είναι υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση». Δηλαδή, θα μπορούν να φορτώσουν στον «οργανωτή» όλες τις «βλάβες» και τις ζημιές, που συνήθως προκύπτουν από την καταστολή μιας διαδήλωσης, με εξοντωτικές αστικές αποζημιώσεις, ώστε να αποφεύγεται και να καλεστεί ακόμη μια συγκέντρωση
  • Υποχρέωση του «οργανωτή» να «ορίζει επαρκή αριθμό ατόμων, τα οποία παρέχουν συνδρομή στην περιφρούρηση της συνάθροισης» και «συνεργασία» με την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή! Μετατροπή δηλ. της περιφρούρησης για την αντιμετώπιση του αστυνομικού αυταρχισμού και της καταστολής σε συνεργάτες της αστυνομίας
  • Κάθε «αυθόρμητη υπαίθρια συνάθροιση» επιτρέπεται μόνο όταν «δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικο-οικονομικής ζωής». Πάνω απ' όλα η λειτουργία της αγοράς, η διασφάλιση της ιδιοκτησίας, των κερδών και της εργασιακής εκμετάλλευσης! Μάλιστα, η ΕΛΑΣ θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά διαδηλώσεις με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων»!
  • Η διάλυση μιας διαδήλωσης να λαμβάνεται με απλή απόφαση της αστυνομίας, χωρίς καν την παρουσία και εντολή εισαγγελέα

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξαιρετικά αντιδραστικό, που επιβάλλει το κράτος του αστυνόμου και αντιμετωπίζει την ελεύθερη έκφραση ως όχληση, ως διατάραξη της οικονομικής ζωής, με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αποκαλύπτει τον χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής και την αντιλαϊκή-αντεργατική λαίλαπα που ετοιμάζουν και οχυρώνονται προκαταβολικά.

Το νομοσχέδιο της ΝΔ μεταφέρει στο σήμερα πολλές από τις χουντικές διατάξεις, αλλά κυρίως εκφράζει την βαρβαρότητα της εποχής μας, όπου η σιδερένια φτέρνα μιας κατ' όνομα δημοκρατίας επιχειρεί να συντρίψει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και της νεολαίας στην εργασία, στη μόρφωση, στη ζωή, στην ελευθερία.

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό «πόθο» κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθείται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητα τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον λαό στο περιθώριο και τους αγώνες του στο γύψο.

Αυτή την ώρα πρέπει να κτυπήσει συναγερμός στο μαζικό κίνημα. Στο κατάπτυστο νομοσχέδιο απαντάμε με μαζικό ξεσηκωμό για να μην περάσει, να πάει στα σκουπίδια! Ο αγώνας για το δικαίωμα στη διαδήλωση πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού και της νεολαίας. Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα. Άλλωστε ποτέ και κανένας πραγματικός αγώνας δεν πήρε άδεια από την αστυνομία και το κράτος για να αναπτυχθεί!

Καλούμε σε συντονισμό ενάντια στο νομοσχέδιο-γύψο, για την αποτροπή της ψήφισης και την ανατροπή του. Σε αυτή την κατεύθυνση σε συντονισμό με σωματεία στην οργάνωση πολύμορφων παλλαϊκών διαδηλώσεων και άλλων δυναμικών κινητοποιήσεων και καλούμε στη

διαδήλωση ενάντια στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων

την Πέμπτη 9/7, 7μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου

Το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο!

Ο χουντικής έμπνευσης νόμος της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό!

-Θα φωνάζουμε, δεν θα σιωπήσουμε!

-Θα ανατρέπουμε, δεν θα διαχειριζόμαστε!

-Θα διαδηλώνουμε, δεν θα υποταχτούμε!

-Θα αναπνεύσουμε, δεν θα μας πνίξετε!

Για το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

Η πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Δέσποινα Σαββίδου Ηλίας Σμήλιος

πηγή : https://zsepethess.blogspot.com/2020/07/97-7.…


Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Η ζωή μετατρέπεται σε επιβίωση. Οι ανάγκες μας περιορίζονται σε αυτές που ορίζει το κράτος ως βασικές. Επιβιώνουμε μεταξύ του φόβου της ανεργίας και της ασφυξίας της δουλειάς. Οι τέσσερις τοίχοι στενεύουν όλο και περισσότερο, ενώ τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται. Ο εθνικισμός φαίνεται να κυριεύει τα μυαλά και τις καρδιές των ανθρώπων. Οι μετανάστριες φυλακίζονται εκτός των πόλεων. Ζούμε σε έναν κόσμο που αναγνωριζόμαστε μόνο ως εμπορεύματα και σε μια συνθήκη που μας εγκλωβίζει σε έμφυλους ρόλους. Από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την απαγόρευση κυκλοφορίας, περνάμε στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που ωθεί τις διαμαρτυρίες εκτός του δημόσιου χώρου, απόλυτα ρυθμιζόμενες από το κράτος.
Αυτό που επί της ουσίας περιορίζεται όμως με τον νέο νόμο για τις συναθροίσεις/διαδηλώσεις είναι η δυνατότητα της αυτονομίας των αγώνων και της δημιουργικότητας που δεν καναλιζάρεται στα θεσμικά όρια του νόμου, που ασφυκτιά στα πλαίσια της ανάθεσης και των αδειοδοτήσεων, που προσπαθεί να βλέπει πέρα από αυτόν τον κόσμο, που αναπνέει στη συνάντηση στους δρόμους.

ΟΣΟ Η ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ,
ΤΟΣΟ ΘΑ ΑΝΑΣΑΙΝΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ
ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΠΕΜΠΤΗ 9/7-19:00
ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Φάμπρικα Υφανέτ
yfanet.espivblogs.net


Συγκέντρωση για την υπεράσπιση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ - Ο ΔΡΟΜΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΟΣ

ΟΛΟΙ/ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 19:00 AΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο»

Συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό Libertatia


Συγκέντρωση για την υπεράσπιση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων

αναρχική συλλογικότητα Άνω Θρώσκω

πηγή : https://anwthrwskw.espivblogs.net/2020/07/08/…


Επιτροπή αγώνα διανομέων Θεσσαλονίκης

πηγή : https://el-gr.facebook.com/epitropiagonadiano…


ΟΛΟΙ/ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 19:00 AΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

'Κυβέρνηση σημαίνει το δικαίωμα να φτιάχνω τον νόμο και να τον επιβάλλω σε όλους δια της βίας: χωρίς αστυνομική δύναμη δεν υπάρχει κυβέρνηση''
-Ε.Μαλατέστα

Το κράτος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά από το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως αλλά και το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, για μια ακόμα φορά δείχνει τα δόντια του, που ίσως τώρα, είναι μεγαλύτερα από ποτέ.
Καταθέτει, λοιπόν, σε ψήφιση ένα νομοσχέδιο σε σχέση με την πραγματοποίηση των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου: ΄΄Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως σε υπαίθριο χώρο, σύμφωνά με το άρθρο 11 του συντάγματος και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του ανθρώπου, κατά τρόπο ώστε να μη εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και να μην διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικοοικονομική ζωή ορισμένης περιοχής΄΄. Το πρώτο άρθρο, είναι και αυτό που δείχνει επακριβώς τον σκοπό και την πρόθεση του κράτους.

Το νομοσχέδιο γενικότερα προβλέπει τον περιορισμό και όπου χρειάζεται την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την οποία θα κρίνουν οι αρχές του κράτους.

Φαίνεται, έτσι, πως επιβεβαιώνεται η ισχύς των ρυθμίσεων του ν.δ. 794/1971, που τότε είχαν θεωρηθεί στην πράξη αντισυνταγματικές και, αν και ίσχυαν τυπικά, δεν εκδηλώθηκαν πρακτικά. Οι βασικές είναι η υποχρέωση προγενέστερης γνωστοποίησης της διαδήλωσης στην αστυνομική αρχή (πλέον ηλεκτρονικά), κατά το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, και ο ορισμός από την συλλογικότητα που την καλεί ενός «προσώπου» ως οργανωτή (άρθρα 3 και 4 του νομοσχεδίου ,που επαναλαμβάνει αλλά και επεκτείνει τις ρυθμίσεις των, επίσης, άρθρων 3 και 4 του ν.δ. 794/1971).

Το κράτος παρανομοποιεί τις διαδηλώσεις κρίνοντας τες μη απαραίτητες τις περισσότερες φορές, μιας και αυτές ''δυσκολεύουν'' την κοινωνική ζωή των πολίτων, αλλά και την ροή της οικονομίας.

Το δικαίωμα «του συνέρχεσθαι» είναι -ως γνωστόν- συνταγματικά κατοχυρωμένο, και μόνο η χούντα είχε απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων.

Εμείς ως αναρχικοί/κες αλλά και ως μαθητές/τριες θα σταθούμε απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο στην κρατική καταστολή και στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτά που μας αξίζουν, για μια ζωή με αξιοπρέπεια η οποία θα μας χωρά όλους, στην οποία δεν θα υπάρχει εκμετάλλευσή από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όσα νομοσχέδια και αν καταθέσει το κράτος για ένα κόσμο που θα χωρά πολλούς κόσμους με όπλα μας την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΟΣ


Από την Προληπτική Αντιεξέγερση ...στη χουντική εκτροπή. Ο νόμος για την περιστολή των διαδηλώσεων θα συντριβεί στο Δρόμο

Από την Προληπτική Αντιεξέγερση στη χουντική εκτροπή

Ο νόμος για την περιστολή των διαδηλώσεων θα συντριβεί στο Δρόμο

Ο κόσμος των αφεντικών κλυδωνίζεται. Οι οργισμένες κραυγές της εξέγερσης από την καπιταλιστική περιφέρεια έφτασαν στο κέντρο της, ενώ ο εκκωφαντικός θόρυβος του ξεσηκωμού στην καρδιά της Αυτοκρατορίας διέλυσε κάθε αμφιβολία ότι οι «ήσυχες μέρες», αν υπήρξαν ποτέ, ανήκουν στο παρελθόν. Οι εκτιμήσεις των απολογητών του καθεστώτος για την «εξάντληση της αντίστασης» των καταπιεσμένων πετάγονται καθημερινά στα σκουπίδια της ιστορίας.

Η κρατική - καπιταλιστική αποσάθρωση, η ολοκληρωτική χρεοκοπία του συστήματος εξουσίας υπογραμμίζεται ως οικουμενική πραγματικότητα μέσα από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19, με το βάθεμα της κρίσης του κεφαλαίου. Σε ολόκληρο τον κόσμο, όσο και στο ήδη χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος, η διαπίστωση είναι απλή: όταν λιγοστεύουν τα καρότα περισσεύουν τα μαστίγια. Η αδηφαγία των αφεντικών για όλο και μεγαλύτερα κέρδη δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες περί αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου. Τα παχυλά κρατικά κονδύλια δεν κατευθύνονται κατευναστικά προς τα πληττόμενα εργατικά τμήματα αλλά επενδύονται ως δωροδοκία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε αυτά αφενός να παράγουν ακόμη πιο έντονη και αποτελεσματική προπαγάνδα και αφετέρου να σιωπήσουν μπροστά στη σφαγή της κοινωνικής βάσης που έχει ήδη ξεκινήσει.

Το ξύλο στις πλατείες την περίοδο μετά τη λήξη της καραντίνας, η κατοχή των Εξαρχείων, οι εκκενώσεις και απειλές εναντίον των καταλήψεων, το σπάσιμο των διαδηλώσεων, η πρώτη de facto εφαρμογή της απαγόρευσης στη μηχανοκίνητη εργατική πορεία στη Νίκαια στις 11 Ιούνη με τη σύλληψη 46 αγωνιστών, η σκευωρία εις βάρος των συντρόφων Καλαϊτζίδη - Ματαράγκα, οι συνεχόμενες προσαγωγές αναρχικών, η σπατάλη εκατομμυρίων για τον εξοπλισμό των δυνάμεων καταστολής και εν τέλει το ίδιο το νομοσχέδιο για την περιστολή και καταστολή των διαδηλώσεων έχουν ένα κοινό: τον φόβο της εξουσίας απέναντι στις επικίνδυνες τάξεις, απέναντι στο ανάστημα της εξεγερμένης αξιοπρέπειας που μπορούν και σηκώνουν ολοένα οι καταπιεσμένοι πληβείοι του αβίωτου κόσμου της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» αναβαθμίζεται σε μια ενιαία στρατηγική Προληπτικής Αντιεξέγερσης, η οποία βασίζεται ουσιαστικά σε χουντικές διατάξεις. Τα αφεντικά και το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται το κράτος και περιφρουρεί το μονοπώλιο της βίας από αυτό γνωρίζουν πολύ καλά προς ποια ζοφερή κατάσταση κινούν τα πράγματα. Η λεηλασία της εργατικής πλειοψηφίας δεν έχει προηγούμενο ούτε στο πλαίσιο της κρίσης που ξέσπασε το 2010. Η εμπειρία τους από την προηγούμενη φάση του λαϊκού ξεσηκωμού, αλλά και ο τρόμος τους για σφοδρότερη ακόμα σύγκρουση ενός ακηδεμόνευτου, επαναστατημένου και καλύτερα οργανωμένου κοινωνικού και ταξικού κινήματος με την εξουσία τους, βάζει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων τους την πρόληψη της βίαιης καταστολής. Το νομοσχέδιο αυτό αξιώνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, ενώ οι ρίζες του βρίσκονται βαθειά μέσα στη χουντική παράδοση της ελληνικής ακροδεξιάς.

Η παρουσία άλλωστε των ΜΑΤ στα νησιά για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης, η αντίστοιχη στα σύνορα για την αντιμετώπιση της «εισβολής» των κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων, ο καταλυτικός ρόλος της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το σπάσιμο του πανεπιστημιακού ασύλου με την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και τον ένοπλο μπάτσο, η διαρκής και εντεινόμενη παρουσία της Αστυνομίας σε όλα τα πεδία του δημόσιου χώρου και της κοινωνικής ζωής καταδεικνύει ότι ο μισθοφορικός στρατός κατοχής του κράτους αναβαθμίζεται σε ολοκληρωτική και πανταχού παρούσα μονάδα επιβολής της στυγνής εξουσίας των αφεντικών. Το ίδιο το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων αποδίδει απευθείας στην Αστυνομία εξουσίες εισαγγελέα, αφού μπορεί ο Αστυνομικός Διευθυντής να αποφασίσει κατά το δοκούν ποιες διαδηλώσεις χαρακτηρίζονται ριζοσπαστικές και δύναται να διαλυθούν με τη βία. Είναι προφανές ότι πέρα από τον ευρύτερο στόχο περιστολής της ίδιας της κοινωνικής πάλης, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το Κράτος ευελπιστεί να διαλύσει τον ριζοσπαστισμό, βασικός εκφραστής του οποίου υπήρξε διαχρονικά την μεταπολιτευτική περίοδο το αναρχικό κίνημα.

Αυτή η διαχείριση σε συνδυασμό με ένα σύνολο πολιτικών επιλογών δείχνει ότι αποτελεί διακαή πόθο τους το ξερίζωμα της κουλτούρας της ανυπακοής και της εξέγερσης που εκδηλώνεται ως διαρκής δυνατότητα στις κοινωνικές εκρήξεις των από τα κάτω. Η ψήφιση των νομοσχεδίων για την παιδεία και το περιβάλλον ουσιαστικά σε κατάσταση κοινωνικού εγκλεισμού εν μέσω καραντίνας και το χουντικό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις συγκροτούν ένα σώμα πολιτικών μεταρρυθμίσεων για την ανατροπή εκείνων των όψεων του μεταπολιτευτικού παραδείγματος που συνδέθηκαν με τις μεγαλύτερες λαϊκές - πληβειακές νίκες απέναντι στο τέρας του κρατισμού και του καπιταλισμού που εξοντώνει τους ανθρώπους και (απ)αλλοτριώνει τη φύση.

Η αστική τάξη γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι το βάθεμα της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος επιτάθηκε σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας και της πανδημίας, η οποία έχει παγκόσμιο χαρακτήρα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εκατομμύρια εξαθλιωμένοι δεν θα μπορέσουν από ένα σημείο κι έπειτα να χορτάσουν με την προπαγάνδα των αφεντικών∙ θα πρέπει να αναλάβουν οι ράβδοι των πραιτόρων. Είναι δικό μας καθήκον να προετοιμάσουμε με υπομονή και δυναμισμό την κοινωνική βάση για μια γενικευμένη σύγκρουση με τους δυνάστες της, να αναβαθμίσουμε την επαναστατική οργάνωση εις βάρος των ρεφορμιστικών σχηματισμών που ξεφτιλίζουν και ξεπουλούν τους λαϊκούς αγώνες. Να πείσουμε το κοινωνικό σώμα με το παράδειγμα ανυποχώρητου αγώνα, μπαίνοντας ξανά στην πρώτη γραμμή, στη φυσική θέση κάθε Αναρχικής πρότασης, θέτοντας αναχώματα, στήνοντας οχυρώματα, μετατρέποντας τις κοινωνικές αιχμές σε επαναστατικό υλικό. Αν ζούμε είναι για να πατήσουμε στα κεφάλια των βασιλιάδων.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ -

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ - ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ ΗΤΑΝ - ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΛΑΟΣ

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ
ΑΘΗΝΑ: ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, 19:00
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, 19.00
ΠΑΤΡΑ: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, 19.00

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

http://apo.squathost.com/

πηγή : http://apo.squathost.com/από-την-προληπτική-α…


Σήμερα, Πέμπτη 9/7 - Θεσ/νίκη: Απαγόρευση διαδηλώσεων; Ούτε να το σκέφτεστε!

Δημοσιεύουμε κοινό κάλεσμα οργανώσεων της Αριστεράς της Θεσσαλονίκης σε διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 7.00 μμ στο άγαλμα Βενιζέλου.

Ούτε σκέψη για απαγόρευση των διαδηλώσεων!
Η ελευθερία στη διαδήλωση, στη διεκδίκηση, είναι θεμελιώδες δικαίωμα.
Διαδηλώνουμε Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 7.00 μμ στο άγαλμα Βενιζέλου!

Μετά από δέκα χρόνια μνημονιακής λιτότητας, αλλεπάλληλων μειώσεων μισθών και συντάξεων, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, κατακρεούργησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, και με τη νέα ύφεση στην οικονομία εντός των θυρών, τη νέα άνοδο της ανεργίας και τις συνθήκες εργασιακές γαλέρας να τείνουν να γίνουν «κανονικότητα», η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδιώκει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει και καταργεί το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα στις συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα χουντικής έμπνευσης, που μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές εποχές διώξεων, πολιτικής και κοινωνικής φίμωσης.

Είναι συνέχεια αντιδημοκρατικών μέτρων και πολιτικών όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, όπως ο περιορισμός των απεργιών, το ιδιώνυμο στις κινητοποιήσεις για τους πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Υποχρεωτική λήψη άδειας από την αστυνομία, προκειμένου να διοργανωθεί οποιαδήποτε διαδήλωση και συγκέντρωση. Διεύρυνση του κατασταλτικού ρόλου του λιμενικού σώματος.
  • Απόλυτη ελευθερία της αστυνομίας να διαλύει κατά το δοκούν κάθε συνάθροιση με τα πιο βίαια μέσα.
  • Απαγόρευση αυθόρμητων δημόσιων συναθροίσεων.
  • Ορισμό ως ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα την αυθόρμητη διαδήλωση.
  • Πρόσωπο- «οργανωτής» συνάθροισης, που θα είναι αστικά υπεύθυνος για κάθε φθορά ή καταστροφή, που μπορεί να προκαλέσει οποιοσδήποτε κατά τη διάρκεια της συνάθροισης.

Οι σιδηρόφραχτες αυτές και άλλες διατάξεις, οι οποίες έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, που υπολειτουργεί, και όσο ισχύουν ακόμη τα μέτρα υγειονομικής προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού, ισοδυναμούν με κατάργηση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας έκφρασης κάθε λογής κοινωνικών - εργασιακών αιτημάτων και διεκδικήσεων, μέσα από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις.

Σημαίνει ότι, στο εξής, κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετεί οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας, χωρίς να λογαριάζει αντιδράσεις από το λαό και κάθε εργοδότης να επιβάλλει τις θέσεις του, χωρίς αντιστάσεις από τους εργαζόμενους. Γι αυτό και είναι αναγκαία όσο ποτέ, η δυναμική αντίδραση από την πλευρά των εργαζόμενων οι ηγεσίες των οποίων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ),δυστυχώς, για άλλη μια φορά, είναι απούσες από τους αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας.

Ούτε σκέψη για απαγόρευση των διαδηλώσεων!

Οι διεκδικήσεις μας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, δε θα μπουν στο γύψο!

Στηρίζουμε την "Επιτροπή για την ελευθερία στη διαδήλωση", που συγκροτήθηκε τη Δευτέρα 6/7, και αποτελείται από φορείς του συνδικαλιστικού/εργατικού και φοιτητικού κινήματος, τοπικών κινημάτων, δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων, ανένταχτων συναγωνιστών!

Καλούμε σε διαδήλωση την Πέμπτη 9 Ιούλη, ώρα 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Η εκδήλωση στο fb εδώ

πηγή : http://www.antinazizone.gr/2020/07/97.html


Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να κηρύξει σιωπητήριο για τις πολιτικές της - Όλες/οι στις διαδηλώσεις ενάντια στον Νόμο Χρυσοχοΐδη (19:00, Προπύλαια & α.Βενιζέλου)

Η κυβέρνηση προχωρώντας τα σχέδια της για περαιτέρω ολοκλήρωση του Κράτους ως γνήσια υπερασπίστρια του δόγματος «νόμος και τάξη» προσδοκά την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου απέναντι στις συγκεντρώσεις σε μια επιλογή χρόνου που μόνο τυχαία δεν είναι.

Το τελευταίο διάστημα έχουν επιβληθεί μια σειρά από ΠΝΠ που έδιναν στους εργοδότες την δυνατότητα να μετατρέψουν την υγειονομική κρίση σε οικονομική ευκαιρία και τους εργαζομένους να επωμιστούν το βάρος της ζημιάς. Αντίστοιχα, ακολουθήθηκε η βαθιά ρατσιστική πολιτική της άρνησης να ενταχθούν σε διαδικασία ασύλου όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έρθουν εντός της χώρας, του εγκλεισμού τους εντός της ελληνικής επικράτειας όπως και των εξώσεων οικογενειών προσφύγων από camps και της βίαιης αντιμετώπισης τους εντός της πόλης όπως και συνέβη στην πλατεία Βικτωρίας.

Η ατζέντα όμως αυτή της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση δεν σταματάει σε αυτά καθώς με τον «περιβαλλοντικό» νόμο τεράστιες περιοχές πρασίνου και κάποιες από αυτές χαρακτηρισμένες και ως Natura καταστρέφονται προς όφελος των ιδιωτικοποιήσεων, της κερδοφορίας και της ανάπτυξης. Για παρόμοιους λόγους μετατρέπεται και το κέντρο της Αθήνας σε αστικό γκέτο με την είσοδο του «μεγάλου περιπάτου». Ο νέος σχεδιασμός παραδίδει το κέντρο της Αθήνας στους τουρίστες και τους μαγαζάτορες μακριά από οποιαδήποτε ανάγκη των σημερινών κατοίκων, ακριβώς όπως θα συμβεί και με το υπό κατασκευή «πάρκο» στο Ελληνικό.

Η κοινωνία όμως αντέδρασε απέναντι σε κάθε μία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις αλλά και στο σύνολο της πολιτικής που ασκείται. Είτε μέσα από τους αγώνες που δόθηκαν εν μέσω καραντίνας στους εργασιακούς χώρους, είτε με την άμεση και έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρέθηκαν στο δρόμο, είτε ακόμα και με τις δράσεις που γίνονται σε πανελλαδική εμβέλεια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.

Αυτή την κίνηση που παρουσιάστηκε φοβάται η κυβέρνηση, κατεβάζοντας ένα νομοσχέδιο που σιωπά κάθε ξένη φωνή από αυτή που θέλει να ακούγεται, καταστέλλοντας κάθε μορφή αυθόρμητης διαδήλωσης και κλείνοντας τη κοινωνία εντός τειχών και συρματοπλεγμάτων που μοιάζει με πειθαρχημένο στρατόπεδο. Οι κοινωνικές δυνάμεις δεν θα αφήσουν στα χέρια του Κράτους να αποφασίζει πότε είναι καλό να διαδηλώνουμε, με ποιους όρους και για ποιο σκοπό. Οι διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις και οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας αποτελούν εκφράσεις της κοινωνικής κίνησης, σίγουρα δεν έχουν αντιπροσώπους και σίγουρα δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία να ποινικοποιηθεί από το γράμμα του νόμου γιατί επιλέγει να αντισταθεί στην εξαθλίωση που ονειρεύονται οι κυβερνώντες ως καθημερινότητα.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί και συμμετέχει στη διαδήλωση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου ενάντια στην ποινικοποίηση των συγκεντρώσεων την Πέμπτη (09/07) , στις 19:00 στα Προπύλαια στην Αθήνα και στηρίζει τη διαδήλωση στο άγαλμα του Βενιζέλου την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη.

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

πηγή : http://rocinante.gr/den-tha-afisoume-tin-kive…