Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021 στις 12.00

Πορεία ενάντια στα πρόστιμα και τις απαγορεύσεις

OI ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ - ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ

Από την περασμένη άνοιξη το κράτος επιλέγει να επιβάλει μέτρα καταστολής για την αντιμετώπιση αυτού που ο ΠΟΥ όρισε ως «παγκόσμια υγειονομική κρίση-πανδημία covid-19». Ως αιχμή αυτού του κατασταλτικού μηχανισμού έχουν αναδειχτεί τα διοικητικά πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται στις περιπτώσεις που δεν συμμορφωνόμαστε με πολύ συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς: αν δεν φοράμε μάσκα ακόμη κι αν περπατάμε μόνες μας στο δρόμο, αν δεν έχουμε στείλει μήνυμα ή έχουμε χαρτάκι που να γράφει πού πηγαίνουμε και γιατί, αν ο λόγος που βγαίνουμε είναι πέρα απ' τον αριθμό 6, αν κυκλοφορούμε μετά τις 9 το βράδυ. Ακόμη πιο στοχευμένα, το μέτρο χρησιμοποιείται ως επιπλέον μέσο καταστολής των συλλογικών αγώνων και της δυνατότητας διαμαρτυρίας.

Στα Ιωάννινα στις 17 Νοέμβρη και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη οι δρόμοι καταλήφθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις με σκοπό την αποτροπή των διαδηλώσεων. Στις 17 Νοέμβρη, όπως και στην υπόλοιπη επικράτεια κατ' εντολή του αρχηγού της αστυνομίας, ο χώρος προσυγκέντρωσης ήταν αποκλεισμένος από νωρίς. Υπήρξαν δεκάδες προσαχθέντες, διαδηλωτές και μη, που στοιβάχτηκαν σε κλούβες και κρατητήρια, ενώ κάποια σημεία προσυγκέντρωσης μετατράπηκαν σε πεδία μάχης με τραυματισμούς και συλλήψεις, όπως χαρακτηριστικά συνέβη στη Δόμπολη. Το ίδιο σκηνικό στήθηκε την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας στις 26 Νοέμβρη: αποκλεισμός του Εργατικού Κέντρου για να αποτραπεί η πορεία, που τελικά πραγματοποιήθηκε από άλλο σημείο. Ακολούθησε καταδίωξη στα στενά της πόλης που κατέληξε στον τραυματισμό και τη σύλληψη με ανυπόστατες κατηγορίες δύο μελών του σωματείου Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ). Δεκάδες πρόστιμα, διπλά και τριπλά, επιβλήθηκαν και τις δύο ημέρες. Στους συλληφθέντες του ΣΒΕΔΙ τα πρόστιμα κόπηκαν εκ των υστέρων και ενημερώθηκαν για την ύπαρξή τους όταν αυτά βεβαιώθηκαν στην εφορία, στερώντας τους ακόμη και τη δυνατότητα ένστασης, καθώς η προθεσμία είχε παρέλθει. Σε κινητοποιήσεις άλλων πόλεων επιβλήθηκαν πρόστιμα ετεροχρονισμένα, σε άτομα που τα στοιχεία τους αντλήθηκαν από τους φακέλους της ασφάλειας και για τα οποία ενημερώθηκαν τηλεφωνικά.

Το μέτρο του προστίμου δεν είναι καινούριο. Επιβάλλεται εδώ και χρόνια στους ολικούς αρνητές στράτευσης και τους ανυπότακτους, στους πλανόδιους μικροπωλητές και τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Επιπλέον, οποιοδήποτε άτομο δεν ταιριάζει σε κανονικοποιημένα πρότυπα εμφάνισης (χρώμα δέρματος, ντύσιμο) ή συμπεριφοράς, πάντα αντιμετώπιζε την απειλή να το σταματήσουν μπάτσοι στον δρόμο για να ελέγξουν τα χαρτιά του. Πλέον η πρακτική του ελέγχου, εμπλουτισμένη από τα πρόστιμα, έχει επεκταθεί θεωρητικά στο σύνολο του πληθυσμού. Θεωρητικά, γιατί ενώ τα μέτρα παρουσιάζονται ως οριζόντια, τα 150, 300 ή 500 ευρώ δεν μας αγγίζουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Καταρχάς η καταστολή έχει ενταθεί στις ομάδες που ήδη τη βίωναν, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στους μετανάστες. Έπειτα το μέτρο είναι απόλυτα ταξικό: χτυπάει με μεγαλύτερη ορμή τα χαμηλά εισοδήματα και όσους δεν έχουν «άκρες» στον κρατικό μηχανισμό για σβήσουν τα πρόστιμα. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η διασταύρωση στοιχείων με τις τράπεζες μάς εγκλωβίζει ακόμη περισσότερο: κανείς δεν ξεφεύγει απ' την εφορία.

Οι φερόμενοι ως ειδικοί μάς επιβάλλουν μέτρα που μας αρρωσταίνουν: φόβος, εγκλεισμός στο σπίτι, απομόνωση, περιορισμός της ψυχαγωγίας, της αθλητικής δραστηριότητας, της αγκαλιάς… για το καλό μας (ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μας). Καθημερινά στα δελτία των οχτώ οι «ειδικοί» φροντίζουν να μας τρομοενημερώσουν. Με πρόσχημα τις οδηγίες τους, τα κυβερνητικά μέτρα μάς επιβάλλονται μέσω της αστυνομικής καταστολής. Ασκούν πολιτική και όχι ιατρική. Κομμάτι της τακτικής αυτής είναι η πρόταση των κυβερνόντων για την έκδοση ηλεκτρονικών διαβατηρίων υγείας, εξέλιξη που θα άνοιγε τον δρόμο σε μια νέα εφιαλτική εποχή κρατικού ελέγχου πάνω στα σώματά μας. Θα ορίζεται το πού θα είμαστε και γιατί με πρόσχημα υγειονομικούς λόγους, ενώ στην πραγματικότητα θα εφαρμόζονται πολιτικές διώξεις απέναντι σε συγκεκριμένες μερίδες του πληθυσμού.

Η αντίφαση των μέτρων είναι προφανής: οι ουρές στα καταστήματα, τις υπηρεσίες, τα γεμάτα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα εργοστάσια είναι επιτρεπτά, ενώ «οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια» (δήλωση Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου). Οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται γιατί οι διαδηλωτές συναθροίζονται, αλλά όταν προσάγονται στοιβάζονται σε κλούβες και κρατητήρια. Ενώ τη μέρα επιτρέπεται η κυκλοφορία για να παράξουμε και να καταναλώσουμε, μετά τις 9 μ.μ. απαγορεύεται. Αν έχουμε «χαρτάκι» βγαίνουμε, αν όχι μετατρεπόμαστε σε υγειονομική βόμβα. Το πλαίσιο είναι τόσο ασφυκτικό που δεν γίνεται να μην παρανομήσεις-και φυσικά να παρανοήσεις.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι τυχαία: προσπαθούν να πειθαρχήσουν απόλυτα τα σώματα και τις επιθυμίες μας με στόχο να κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στη δουλειά και την κατανάλωση. Στοχεύουν να ελέγξουν τους δημόσιους χώρους και τους τρόπους που θα κινούμαστε σ' αυτούς. Επιδιώκουν να αυξήσουν περαιτέρω την αυθαιρεσία των μπάτσων που θα επιλέγουν κατά την κρίση τους τι και ποιους θα χτυπήσουν, ανεξάρτητα από το αν τηρούν τα μέτρα ή όχι. Θέλουν να εντείνουν την υποταγή και τον φόβο και να καταστείλουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας. Αν ο ίδιος αριθμός ανθρώπων που πήρε πρόστιμα στις κινητοποιήσεις στις 17 και 26 Νοέμβρη βρισκόταν στις ουρές των ναών της κατανάλωσης δεν θα αντιμετώπιζε καμία καταστολή. Ατομικές ελευθερίες και άρθρα του συντάγματος καταστρατηγούνται από τους υποτιθέμενους φρουρούς τους.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εναντιωθούμε στην περαιτέρω εξαθλίωση των ζωών μας. Είναι απαραίτητη η συλλογικοποίηση και το άπλωμα των αντιστάσεων. Οι αγώνες μας δεν στοχεύουν στο να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα», αλλά στο να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού. Ας διασπείρουμε τον ιό της αντίστασης!

  • Άμεση άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας
  • Άμεση κατάργηση του μέτρου των καραντινοπροστίμων
  • Διαγραφή όλων των προστίμων
  • Άμεση απόσυρση των κατηγοριών των συλληφθέντων αγωνιστών και αγωνιστριών
  • Καμία ΔΟΥ να μη δώσει εντολή κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού για αποπληρωμή προστίμων

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

Πορεία ενάντια στα πρόστιμα και τις απαγορεύσεις

Σάββατο 6 Φλεβάρη στις 12 μ.μ. στην Περιφέρεια

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην κοινωνική συναίνεση

(κάθε Σάββατο στις 4 μ.μ. στην κατάληψη «Αντιβίωση», Μπελογιάννη & Παπανδρέου)

e-mail επικοινωνίας: asekexs@riseupex.net

πηγή : email που λάβαμε στις 1 Φεβρουαρίου 21h