Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 στις 14.00

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Το Έμφυλο στην Τέχνη"

«Ο κεντρικός ρόλος της παιδείας σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι αναμφισβήτητος. Θα μπορούσαμε να πούμε, με μια έννοια, ότι η δημοκρατική κοινωνία είναι ένας τεράστιος θεσμός διαρκούς παίδευσης και αυτοπαίδευσης των πολιτών, χωρίς το οποίο δε θα μπορούσε να ζήσει. Γιατί η δημοκρατική κοινωνία, σαν στοχαστική κοινωνία, οφείλει να επικαλείται συνεχώς τη διαυγή δραστηριότητα και τη φωτισμένη γνώμη όλων των πολιτών. Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο απ' αυτό που συμβαίνει σήμερα, με τη βασιλεία των επαγγελματιών πολιτικών, των «ειδικών», των τηλεοπτικών δημοσκοπήσεων. Και δεν μιλώ για τη παιδεία που παρέχει το «υπουργείο Παιδείας», ή εν πάση περιπτώσει όχι κυρίως γι' αυτήν, ούτε για μια νιοστή «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» με την οποία, υποτίθεται, θα προσεγγίσαμε περισσότερο τη δημοκρατία. Η παιδεία αρχίζει με τη γέννηση του ατόμου και τελειώνει με τον θάνατο του.»

-Κορνηλιος Καστοριάδης, απόσπασμα από συζήτηση, περιοδικό Esprit, Δεκέμβριος 1991

Αναλογιζόμεν@ τη μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων ημερών για την επανοικειοποίηση του χώρου του πανεπιστημίου και με γνώμονα μια αποκεντρωμένη εκπαίδευση που δε χωράει σε τέσσερεις τοίχους και δε γνωρίζει χρονικά πλαίσια, η ομάδα δανειστικής βιβλιοθήκης του Ε.Κ.Χ. Σχολείο σας προσκαλεί σε μία συμβολική δια ζώσης συνάντηση ανοιχτής συζήτησης / αυτομόρφωσης με οριζόντιες διαδικασίες.

H θεματική που προτείνουμε να συζητηθεί είναι το «Έμφυλο στην Τέχνη» και πρόθεση είναι να διεξαχθεί ένας διάλογος ανεξαρτήτως γνωστικού επιπέδου, τόσο με ακαδημαϊκές όσο και με βιωματικές γνώσεις/απόψεις επί του θέματος.

Η θεματική αφήνεται εσκεμμένα ανοιχτή και χωρίς κεντρικούς άξονες, ώστε να ενθαρρυνθεί η ελεύθερη τοποθέτηση απόψεων και προβληματισμών και να ακολουθήσει συζήτηση δίχως περιορισμούς.

Ομάδα Βιβλιοθήκης του ΕΚΧ Σχολείο

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τις τελευταίες εβδομάδες το φοιτητικό κίνημα δίνει μια μεγάλη μάχη για το μέλλον των σπουδών των τωρινών αλλά και των μελλοντικών φοιτητ(ρι)ών που έχει να κάνει με την πρόσβαση στην παιδεία για όλους/ες ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, χωρίς επιτήρηση και καταστολή μέσα στον ίδιο το χώρο του πανεπιστημίου από την αστυνομία και το σταμάτημα της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα αυτό των φοιτητών και φοιτητριών και θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στο άνοιγμα που προσπαθεί να γίνει στην κοινωνία από μεριάς του φοιτητικού κινήματος. Αντιλαμβανόμαστε το πανεπιστήμιο ως ένα χώρο ανοιχτό για όλους/ες, ένα χώρο ύπαρξης και αναπαραγωγής ιδεών, ένα χώρο αμφισβήτησης και δημιουργίας. Ένα χώρο που γεννάει την ελπίδα για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον. Ένα χώρο αυτοοργάνωσης, αυτοδιάθεσης και αυτοδιαχείρισης.

Αποφασίσαμε λοιπόν να στηρίξουμε τις δράσεις και το άνοιγμα του πανεπιστημίου σε όλην την κοινωνία, επανοικειοποιουμενοι/ες το κάμπους του ΑΠΘ σε ένα πλαίσιο αυτοδιαχείρισης, συμμετέχοντας και δημιουργώντας δράσεις και δρώμενα. Θεωρούμε σημαντική την σύνδεση του εγχειρήματος μας, του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο ,όπως και άλλων εγχειρημάτων και κινημάτων με το φοιτητικό κίνημα, και τις δράσεις του, ώστε να ενδυναμωθεί και μέσω της συλλογικής πάλης να δημιουργήσουμε τα αναχώματα στην βαρβαρότητα του κράτους και του κεφαλαίου που πάνε να εμπορευματοποιήσουν και να υποβαθμίσουν όχι μόνο το πανεπιστήμιου αλλά όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Εκ της Διαχειριστικής Συνέλευσης του ΕΚΧ ΣΧΟΛΕΙΟ