Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 στις 16.00

Συνέλευση κατειλημμήνης παλιάς Νομικής

Κομοτηνη: Πρόγραμμα Κατάληψης Π.Νομικής

post image

Πρόγραμμα Κατάληψης Παλιάς Νομικής ΔΠΘ

Καλούμε σε στήριξη της κατάληψης καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, καθώς από το πρωί πραγματοποιούνται δραστηριότητες στο προαύλιο της Παλιάς Νομικής με σκοπό την επανοικειοποίηση των πανεπιστημίων μας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκμεταλλεύεται τις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης για να επιτελέσει το χουντικό έργο της. Υπό το βολικό πέπλο της πανδημίας και εν μέσω του επιβαλλόμενου εγκλεισμού της κοινωνίας, η κυβέρνηση επιλέγει να καταθέτει, να ψηφίζει και να επιβάλλει νομοσχέδια με απώτερο σκοπό την αποδυνάμωση των κοινωνικών αντιστάσεων (νομοσχέδιο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων) , την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων (εργασιακά κάτεργα), την λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος ( περιβαλλοντικό νομοσχέδιο), με αποκορύφωμα την ψήφιση του νομοσχεδίου- έκτρωμα Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Νομοσχέδιο το οποίο πλήττει όχι μόνο την φοιτητική κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία καθώς υποβαθμίζει την παιδεία, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της.

Ο νέος εκπαιδευτικός νόμος αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και προβλέπει:

  • Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα
  • Περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωση του σε δύο φάσεις
  • Εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων
  • Ανώτατο όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια (ν+2)
  • Πειθαρχικά παραπτώματα και ποινές καθώς και σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών
  • Ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο σε χώρους των ΑΕΙ και σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Όλο το εύρος του νόμου καταστρατηγεί τη φύση της δημόσιας παιδείας, προωθεί την αριστεία, συντηρεί τις κοινωνικές ανισότητες και εγκαθιδρύει πλέον μια κατεξοχήν τεχνοκρατική εκπαίδευση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κυρίαρχη θέση στις πανεπιστημιακές δομές λαμβάνει η καινούρια ομάδα αστυνόμευσης (ΟΠΠΙ) με πρόφαση την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας μέσα στα πανεπιστήμια, που στην πραγματικότητα όμως κύριο στόχο έχει τον έλεγχο των πανεπιστημίων και την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Η συγκεκριμένη ομάδα αστυνόμευσης πρόκειται για μια ομάδα ειδικής εκπαίδευσης που υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ και θα συνεργάζεται με τις πρυτανικές αρχές του κάθε ΑΕΙ. Οι αστυνομικοί της ομάδας αυτής θα περιφέρονται στους πανεπιστημιακούς χώρους πλήρως εξοπλισμένοι, διαθέτοντας την πλήρη εξουσία επιβολής που τους προσφέρει η ιδιότητα τους, χωρίς να διαφέρουν σε καμία πτυχή από έναν κοινό αστυνομικό, όργανο επίτευξης του δόγματος «Νόμος και Τάξη». Μόνη διαφορά: δεν θα κουβαλούν πυροβόλο όπλο (!).

Η κυβέρνηση ΝΔ, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με την υγειονομική κρίση, προσλαμβάνοντας υγειονομικό προσωπικό και δημιουργώντας κλίνες ΜΕΘ, επιλέγει να προσλαμβάνει αστυνομικές δυνάμεις με σκοπό την ενίσχυση της καταστολής και την καταπολέμηση κάθε μορφής αντίστασης. Εγκαθιδρύει μια νέα μορφή «κανονικότητας», στην οποία θα κυριαρχεί ο φόβος, ο έλεγχος μέσω της κρατικής τρομοκρατίας και η επικράτηση ενός ιδεολογικού στρατού με φασίζουσες αποχρώσεις. Η αστυνομοκρατία παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Αναίτιες επιθέσεις αστυνομικών σε αγωνιστές, τραμπουκισμοί ατόμων ανεξαιρέτως, συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών μέσω κατασκευασμένων κατηγοριών, με λίγα λόγια επίδειξη δύναμης σε κάθε ευκαιρία. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, παρατηρούμε ίσως μία σκόπιμη παύση της καταστολής από μεριά της κυβέρνησης, με απώτερο σκοπό να ξεχαστεί η αλόγιστη βία που εφάρμοσε. Η ελεγχόμενη καταστολή σχετίζεται με τις κυρώσεις που έχει δεχτεί η κυβέρνηση τόσο από τα κοινωνικά κινήματα, όσο και από τη μείωση των εκλογικών της ποσοστών. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση προσπαθεί να παίξει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, προκειμένου να μη χάσει την εκλογική της βάση η οποία έχει αρχίσει να εναντιώνεται απέναντι στις φασίζουσες αποφάσεις της. Δεν επαναπαυόμαστε ωστόσο σε καμία απόφαση της ΝΔ, αφού γνωρίζουμε οτι κορμός της ΕΛ.ΑΣ αποτελείται από ιδεολόγους ναζί. Το παραπάνω, αποτελεί εργαλείο για οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυθαίρετης βίας.

Τα τελευταία στοιχεία της επικαιρότητας μας αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο χειρισμός της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της παιδείας είναι ανεπαρκής. Παρατηρούμε ότι τα μέτρα δεν περιορίζονται μόνο στον νέο εκπαιδευτικό νόμο, αλλά αφορούν και επηρεάζουν όλο το εύρος του εκπαιδευτικού συστήματος, μαζί και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το αυτονόητο αίτημα καθηγητών και μαθητών από την αρχή της πανδημίας για 15 μαθητές ανά τάξη και για τήρηση των απολύτως απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αυτό επέφερε την καθολική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια και ένα φαύλο κύκλο με άνοιγμα και κλείσιμο σχολείων, παίζοντας έτσι με τις ζωές των μαθητών. Στο κλείσιμο των σχολείων, η κυβέρνηση αντικατέστησε τη δια ζώσης διδασκαλία με πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αυτό ήταν από την αρχή προβληματικό, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο CISCO-Κεραμέως το οποίο παρουσιάστηκε σαν ένα δωρεάν πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης. Τις τελευταίες μέρες αποκαλύφθηκε ότι όχι μόνο δωρεάν δεν ήταν άλλα στοίχησε 2 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και 1,5 εκατομμύριο προσωπικά δεδομένα μαθητών και γονέων. Οι χρήστες της πλατφόρμας στην Ελλάδα είναι 1.500.000. Μπροστά στα δισεκατομμύρια των χρηστών του διαδικτύου είναι βελόνα στα άχυρα, αλλά τα δεδομένα κάθε χρήστη έχουν τιμή και κυμαίνεται μεταξύ 5-6 ευρώ δηλαδή στο σύνολο του 1.500.000 χρηστών περίπου 7.500.000 ευρώ. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να πωληθούν περισσότερες από μία φορές επομένως και το κέρδος της εταιρείας πολλαπλασιάζεται. Είναι λοιπόν προφανές, ότι η κυβέρνηση θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του χρήματος, με αποτέλεσμα να έχουμε μία από τις πιο διεφθαρμένες κυβερνήσεις στον κόσμο. Οι εκπαιδευτικοί νόμοι που έρχονται και φεύγουν κατά διαστήματα από τις κυβερνήσεις δεν αποσκοπούν στην βελτίωση της παιδείας, αλλά στην υποβάθμιση και την εξόντωσή της.Εξαιτίας της κατάστασης αυτής που έχει δημιουργηθεί από την παρούσα κυβέρνηση μετά από αλλεπάλληλες πράξεις λανθασμένου χειρισμού , όπως και ήδη ανεδείχθη, επιχειρούμε σαν ενεργοί φοιτητές να βρούμε διέξοδο από αυτό το τέλμα μέσω της επανοικειοποίησης.Τι είναι «επανοικειοποίηση»;

Μέσω της κατάληψης που διαδραματίζεται στον χώρο της π. Νομικής θέλουμε και θα δώσουμε μια πνοή ζωντάνιας στα πανεπιστήμια κόντρα στον ασφυκτικό κλοιό που προάγει η κυβέρνηση. Στόχος να επαναφέρουμε το αίσθημα ελευθερίας (μέσα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον). Αναβιώνοντας τα δικαιώματα κάθε φοιτητή να μετέχει ενεργά σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα, (αξιοκρατία) και ουσιαστική μέριμνα.Πως επιτυγχάνεται;Το εγχείρημα αυτό περιλαμβάνει πολιτικές εκδηλώσεις, ανοιχτές συζητήσεις και δομές που στοχεύουν στην δραστηριοποίηση των φοιτητών στο φυσικό τους περιβάλλον. Με δράσεις που εκτυλίσσονται στον κατειλημμένο χώρο, σε καθημερινή βάση με γνώμονα ένα πολυσκελές πρόγραμμα. Καλούμε τους φοιτητές να συνδιαμορφώσουμε επιτέλους αυτόν το χώρο σε μια εύφορη εστία για ανάπτυξη και ανταλλαγή ιδεών.

Γιατί;

Η δυναμική αυτή μας αντίδραση αποτελεί το πλέον αναγκαίο μέσο παρέμβασης στα σχέδια της κυβέρνησης.Απαιτούμε την αποτροπή της ήδη τεχνοκρατικής εκπαίδευσης που προωθείται συστηματικά στα πανεπιστήμια.Είναι στα χέρια μας να προβάλλουμε την όποια δυνατή αντίσταση, αγωνιζόμενοι για την απόκρουση ανειλικρινών και προσβλητικών μέτρων που επιτίθονταν στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
  • ΚΑΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ-ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
  • ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
  • 10 100 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1611998/