Σάββατο 22 Μαίου 2021 στις 17.00

Ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη

Σάββατο 22/5 στις 17:00 στο θεατράκι

Τι τρέχει με τον Λόφο του Στρέφη;

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και ειδικότερα η δημοτική παράταξη Αθήνα Ψηλά του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη, προχώρησε ουσιαστικά στην εκχώρηση του Λόφου Στρέφη στην ιδιωτική εταιρεία Prodea Investments. Πρόκειται για κτηματομεσιτική εταιρία, με ακίνητα στην περιοχή και «συνέχεια» της σκιώδους «ΠΑΝΓΑΙΑ», για την οποία έχουν υπάρξει περί των 22 ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία, κατηγορούμενη για το ξεπούλημα διαφόρων δημοσίων κτιρίων. Επίσης, συνεργάζεται στενά με μεγαλοϊδιοκτήτες κλαμπ στη Μύκονο και τα μέλη του Δ.Σ. της -κατά μεγάλη σύμπτωση- είναι όλα πρώην στελέχη της Deutsche Bank! Αυτή είναι η εταιρία που κατά το δήμαρχο «θα δώσει πίσω στην περιοχή την ταυτότητα της»! Την απόφαση εκχώρησης στήριξαν οι παρατάξεις Βουλγαράκη, Κασιδιάρη και ένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γερουλάνου. Το βασικό επιχείρημα του δημάρχου ήταν «η εγκατάλειψη του λόφου» (!), τη στιγμή που η εγκατάλειψη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στο Δήμο Αθηναίων, που επί σειρά ετών δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του αναφορικά με την καθαριότητα και τη συντήρησή του, την παιδική χαρά, το γήπεδο μπάσκετ,τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τη στήριξη των πρανών, την προσβασιμότητα, το πότισμα, την πυρόσβεση, το φωτισμό, τη φροντίδα και αναπλήρωση του φυσικού περιβάλλοντος. Ενώ ο δήμος εισπράττει κανονικά υπέρογκα δημοτικά τέλη, έρχεται ως «από μηχανής θεός» μια εταιρία για να μας «σώσει» και να τον απαλλάξει (;) από την ευθύνη του.

Μια ιδιωτική εταιρία δε μπορεί να ενδιαφέρεται παρά μόνο για την κερδοφορία της, πιθανόν για την ευημερία των πελατών της, αλλά σίγουρα όχι για τις ανάγκες των κατοίκων μιας γειτονιάς. Άλλωστε, όπως δηλώνει η ίδια, στόχος της «θετικής» της πρωτοβουλίας είναι «η αύξηση της αξίας γης και ιδιοκτησίας».

Όλοι γνωρίζουμε πως ο Λόφος στην πραγματικότητα λειτουργεί αποκλειστικά χάρη στο ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών, που του δίνουν ζωή. Η εταιρεία που ανέλαβε τη μελέτη και την υλοποίηση μέρους της για την ανάπλαση του Λόφου κατά το δοκούν, προβλέπει και επιβάλλει:

Τσιμεντοποίηση των μονοπατιών και κάγκελα στις κορυφογραμμές, περίφραξη ολόκληρου του λόφου, δημιουργία εισόδων και τοποθέτηση φυλακίων σε αυτές, τοποθέτηση καμερών περιμετρικά. Επίσης, διάφορες εργασίες συντήρησης, υπερκοστολογημένες και αμφιλεγόμενες, τις οποίες θα αναλάβουν εταιρίες προτεινόμενες από την ίδια την Prodea, που όμως θα πληρωθούν από το Δήμο -άρα από εμάς- χωρίς δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους -χωρίς εμάς- και παρά τις αντιδράσεις του υπόλοιπου δημοτικού συμβουλίου. Παραδόξως, από το σχεδιασμό απουσιάζει ένας από τους πιο πολυσύχναστους και σημαντικούς ελεύθερους χώρους, το ανοιχτό γήπεδο του μπάσκετ, καθώς και τα περιμετρικά πεζοδρόμια.

Ως κάτοικοι του ευρύτερου κέντρου βρισκόμαστε επί χρόνια στο στόχαστρο της βίαιης ανάπλασης, το λεγόμενο gentrification, ένα γνωστό μοντέλο που έχει προηγηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, και που θέλει τα κέντρα των πόλεων "βιτρίνες", παραδομένα σε εταιρίες και τους εργαζόμενους εκτοπισμένους στα προάστια. Στο κέντρο της Αθήνας επιτυγχάνεται συστηματικά ο εκτοπισμός των κατοίκων μέσω της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων και των εξώσεων λόγω airbnb. Οι αναπλάσεις αφορούν στην πλήρη οικονομική εκμετάλλευσή μας και στην επιτήρηση κάθε έκφανσης της ζωής μας.

Η αστυνομική κυριαρχία σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο των Εξαρχείων συμβάλλει τα μέγιστα στη βίαιη ανάπλαση και αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής. Οι μονάδες καταστολής έχουν εισχωρήσει παντού, σε βαθμό που είναι αδύνατο να καθίσεις κάπου πάνω από μια ώρα χωρίς να δεχθείς αυθαίρετους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ, τραμπουκισμούς, παρενοχλήσεις, ακόμα και βασανισμούς στο «αμαρτωλό» 5ο Α.Τ. Εξαρχείων.

Δεν έχουμε ανάγκη τα κάγκελα και επιπλέον αστυνόμευση για να νιώσουμε ασφαλείς στις γειτονιές μας. Δεν θέλουμε τις γειτονιές μας αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Θέλουμε τους χώρους μας ανοιχτούς και ελεύθερους, όπου θα κοινωνικοποιούμαστε, θα οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, θα ορίζουμε εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι τις ανάγκες μας.

Η γειτονιά μας χαρακτηριζόταν πάντα από την έντονη και πολύπλευρη πολιτική δράση ανθρώπων που ζουν και δρουν σε αυτήν, με κύρια χαρακτηριστικά την αυτοοργάνωση, την ενεργό συμμετοχή στους αγώνες που αναπτύσσονται και τη δίκαιη αμφισβήτηση των τοπικών αρχών, των εκάστοτε κυβερνήσεων και των σχεδίων τους που διαχρονικά την αντιμετωπίζουν με όρους πολεμικούς. Με αυτά τα εργαλεία θα αντισταθούμε και θα κρατήσουμε το Λόφο ζωντανό και δημόσιο.

Ο δρόμος που επιλέγουμε να πάρουμε για τα ζητήματα που μας απασχολούν, είναι η ουσιαστική μας ενασχόληση με αυτά, η μεταξύ μας ενημέρωση και αντιπληροφόρηση, η διαρκής επαγρύπνησή μας, η δημιουργία δομών και σχέσεων αλληλεγγύης, αντίστασης και αγώνα, μακριά από επίδοξους σωτήρες. Και γνωρίζουμε καλά πως αυτή μας η στάση ενοχλεί και δυσκολεύει τους διάφορους καλοθελητές και κυβερνώντες. Ωστόσο, οι αγώνες από εμάς για εμάς, με όρους αλληλεγγύης είναι ακριβώς εκείνοι οι οποίοι μπορούν να φέρνουν τα αποτελέσματα που έχουμε πραγματικά ανάγκη και μας συμπεριλαμβάνουν, πέρα από ιδία οφέλη, κέρδη και δοσοληψίες των ισχυρών.

Καλούμε όλους τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες των Εξαρχείων, τους εργαζόμενους/-ες, τους μαθητές και τις μαθήτριες να αντιληφθούν το διακύβευμα της ιδιωτικοποίησης ενός ακόμη δημόσιου χώρου, να πάρουν θέση και να στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν τον αγώνα ενάντια στη βίαιη ανάπλαση και μετάλλαξη της περιοχής μας, όσο ακόμα βρισκόμαστε εδώ και πριν να είναι πια αργά.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Ανοιχτή συνέλευση κάθε Σάββατο στις 17:00, στο θεατράκι του λόφου Στρέφη

*Ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του λόφου Στρέφη

πηγή : https://sinialo.espiv.net/συνέλευση-για-την-υ…