Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 στις 19.00

Ανοιχτή συνέλευση αυτοδιαχείρισης του λόφου Καστέλι

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Στις 5/6/2021 ανοίξαμε την αυλή της Rosa Nera, απελευθερώνοντας την περιοχή από την αστυνομική κατοχή, κόντρα στο μεθοδευμένο ξεπούλημα του τόπου από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Τα αποκλεισμένα κτήρια του Λόφου, αποκτούν ξανά ζωή με στόχο την κοινωφελή χρήση τους, για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αφού όπως αποδείχτηκε η αδηφαγία των επενδυτών δεν έχει όριο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μέσα από αυτή την προσπάθεια αναδύθηκε η σύγκρουση δύο διαμετρικά αντίθετων κόσμων : από την μία ο κόσμος της αγοράς, αυτός που θυσιάζει τους ανθρώπους στον βωμό της κερδοσκοπίας των λίγων κι από την άλλη ο κόσμος της αυτό-οργάνωσης και της αντίστασης στην παθογένεια του καπιταλισμού.

Σήμερα, μέσα από την εμπειρία του εννιάμηνου αποκλεισμού από τον χώρο της αυλής, την εμπειρία της βεβήλωσης των κτηρίων από τους επενδυτές και την εμπειρία του "ιδιωτικού τίποτα" που επιτεύχθηκε με την κάλυψη της αστυνομίας, αποδεικνύονται όχι μόνο η ανεπάρκεια, αλλά και η αντικοινωνική φύση των αρμόδιων θεσμών.

Μιλάμε για θεσμούς υποταγμένους στη νοοτροπία της αγοράς απέναντι στους οποίους προτείνουμε μια καινούργια αυτοθέσμιση που θα σέβεται την ιστορία του τόπου και θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες της πόλης.

Καλούμε τον κόσμο της αντίστασης και της δημιουργίας της πόλης, στην ανοιχτή συνέλευση στην αυλή της Rosa Nera, έτσι ώστε να αναλάβουμε από κοινού την διαχείριση της περιοχής στη βάση της ισότητας και της κοινωνικής ωφέλειας.

Κι επειδή δεν βρίσκουμε καθόλου δημιουργικές τις ασάφειες, παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα για να ξεκαθαρίσουμε το τι σημαίνει για μας, κοινωφελής χαρακτήρας :

  1. Δημιουργία και στέγαση δομής που θα την διαχειρίζεται μια συνέλευση μαθητών. Χωρίς καμία πρόθεση καθοδήγησης , αναγνωρίζουμε την ανάγκη των παιδιών να συναντιούνται σε χώρους όπου: α. τα χρήματα δεν είναι προϋπόθεση για την όποια δραστηριότητα και β. θα μπορούν να αναπτύσσουν αβίαστα την πολιτική τους μόρφωση, την οποία μεθοδευμένα τους τη στερεί το αντιπροσωπευτικό κατεστημένο.
  2. Συστέγαση όλων των βιβλιοθηκών των πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων με την βιβλιοθήκη 451 της Rosa Nera, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια εργατική βιβλιοθήκη που θα αξιοποιεί τις καταχωνιασμένες βιβλιοθήκες των σωματείων της πόλης και θα τις εμπλουτίζει.
  3. Δημιουργία μιας αυτοοργανωμένης δομής υγείας προσανατολισμένης τόσο στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών περίθαλψης, όσο και στην διάδοση, σύνθεση και κριτική της υγειονομικής φροντίδας. Αναφερόμαστε σε μια δομή που σεβόμενη την προσφορά του υπάρχοντος κοινωνικού ιατρείου λειτουργεί παράλληλα με αυτό.
  4. Στέγαση πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων της πόλης, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται οι συνελεύσεις τους ελεύθερα, δωρεάν (κάποια σωματεία πληρώνουν ενοίκιο για αυτό τους το δικαίωμα), δίχως γραφειοκρατικά εμπόδια και αγγαρείες καθαριστριών, φυλάκων κλπ. Παράλληλα στο χώρο υπάρχει δυνατότητα για την κάλυψη πολιτικών και κοινωνικών τους αναγκών.
  5. Στέγαση μιας αλληλέγγυας δομής προσφοράς ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης για την στήριξη των αόρατων συνανθρώπων μας, δίχως όρους, προϋποθέσεις και γραφειοκρατική ταλαιπωρία. Η δεκαεξάχρονη εμπειρία της χαριστικής δομής της κατάληψης μάς δίνει την βεβαιότητα ότι στην πόλη μας, ο κόσμος της έμπρακτης βοήθειας είναι πολύς και πολύ πιο υπεύθυνος σε σχέση με τους αρμόδιους της δημοτικής και κρατικής κοινωνικής πολιτικής.
  6. Στέγαση των πραγματικών φοιτητικών αναγκών, τις οποίες μόνο οι ίδιοι και οι ίδιες φοιτητές/τριες μπορούν να αποσαφηνίσουν. Είναι αυτονόητο ότι οι φοιτητές πρέπει να έχουν παρουσία και δράση μέσα στην πόλη, χωρίς να απομονώνονται από τον κοινωνικό ιστό. Η εμπειρία της κατάληψης του κτηρίου "Παπαδοπέτρου" κατέδειξε τις προτεραιότητες της φοιτητικής κοινότητας και της ευρύτερης νεολαίας της πόλης. Προτεραιότητες που αφορούν στην πολιτική, κοινωνική και καλλιτεχνική τους έκφραση και οι οποίες όχι μόνο αγνοήθηκαν από την πρυτανική αρχή, αλλά διακόπηκαν αυταρχικά με την επέμβαση της αστυνομίας.
  7. Στέγαση της κοινωνικής κουζίνας που εδώ και χρόνια συντηρείται πεισματικά, από αλληλέγγυες-αλληλέγγυους και συλλογικότητες του τοπικού κινήματος, κόντρα στην απαξιωτική στάση των αρμόδιων αρχών. Η μεγάλη αυλή, οι κοινές υποδομές, αλλά και η συνεργασία των ομάδων της κατάληψης, είναι βέβαιο πως όχι μόνο θα οδηγήσει στη διεύρυνση και την ποιοτική αναβάθμιση των δομών κοινωνικής προσφοράς φαγητού, αλλά θα παρέχει και τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής των ίδιων των υποκειμένων στις λειτουργίες τους.

Και φυσικά επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων, χωρίς αντίτιμο, οι οποίες πραγματοποιούνταν ανελλιπώς εδώ και 16 χρόνια στον χώρο της κατάληψης, όπως :

  1. Στέγαση θεατρικών ομάδων στο υπάρχον θεατράκι, που φτιάχτηκε με την συνδρομή της κοινωνίας.
  2. Στέγαση ομάδας κινηματογραφικών προβολών.
  3. Λειτουργία αυτό-οργανωμένου καφενείου σε σταθερή βάση, με ελεύθερη συνεισφορά και φυσικά πλαισιωμένο με πολιτιστικές και πολιτικές δράσεις.
  4. Λειτουργία του χώρου δημιουργικής απασχόλησης μικρών παιδιών που θα διαχειρίζεται η συνέλευση γονέων, η οποία ήδη συγκροτείται.
  5. Λειτουργία αίθουσας μαθημάτων χορού
  6. Στέγαση πολιτικών ομάδων για την επεξεργασία κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων, όπως οι έμφυλες διακρίσεις, η αντιεμπορευματική διασκέδαση, η αντιμιλιταριστική δράση, το περιβάλλον, η εκπαίδευση κ.α.

Ήδη μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες από την απελευθέρωση του Λόφου, στην αυλή και τα κτίρια έχουν βρει στέγη πληθώρα πολιτικών συλλογικοτήτων και πολιτιστικών ομάδων, με καθημερινές ανοιχτές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία αναγνωστηρίου και χώρου άθλησης, αυτοοργανωμένα εργαστήρια σχεδίου, ραπτικής, ζωγραφικής, πηλού, θεατρικού παιχνιδιού κ.α.

Οι προτάσεις αυτές είναι μόνο μικρά ψήγματα αυτού που μπορεί να συμβεί στον Λόφο Καστέλι αν όλες και όλοι αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε την ανάθεση των αναγκών μας στην χυδαιότητα της αγοράς.
Όλες οι ιδέες είναι προς συζήτηση, όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές.
Αρκεί να το τολμήσουμε, να συναντηθούμε, να κουβεντιάσουμε και να αναλάβουμε δράση.

Ανοιχτή συνέλευση αυτοδιαχείρισης στον Λόφο Καστέλι
κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00

Συνέλευση αυτοδιαχείρισης στον Λόφο Καστέλι

πηγή : https://solidaritywithrosanera.wordpress.com/…