Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 στις 20.00

Θέατρο Play Back: Ομάδα Play back Ground

ΕΜΠΡΟΣ- 3η εβδομάδα δράσεων υπεράσπισης 7-13/6

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του και τον ενθουσιασμό του για την ανακατάληψη της Rosa Nera στα Χανιά. Στέλνουμε τους θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς μας στους υπέροχους ανθρώπους που αγωνίζονται για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, από τα Χανιά μέχρι το κέντρο της Αθήνας και από το Εμπρός μέχρι παντού, ενάντια στο φασισμό και την απολυταρχία, την εκμετάλλευση και τους καταναγκασμούς, τον σεξισμό και την πατριαρχία, ενάντια στην αισχροκέρδεια, τα εργασιακά κάτεργα και την μαζική αποβλάκωση. Τώρα ξέρουμε πως είμαστε πολλές χιλιάδες και έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τις ελπίδες μας, να οργανώσουμε μαζί τις επιθυμίες μας, να μοιραστούμε τους φόβους και τις χαρές μας, να δημιουργήσουμε με τα χέρια μας τους κόσμους της ισότητας και της αδελφοσύνης. Δεν θα παραδώσουμε τα όνειρά μας στο σκοταδι.
Συνεχίζουμε τις δράσεις υπεράσπισης και φροντίδας του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ από τις πληγές της απόπειρας εκκένωσης. Οι συντροφικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν στις μέρες του αγώνα τώρα ριζώνουν πιο βαθιά καθώς νέοι άνθρωποι πλαισιώνουν τη συνέλευση, δημιουργούν μαζί, ονειρεύονται και πραγματώνουν τα όνειρα τους. Αυτή η εβδομάδα χαρακτηρίζεται εκτός από τις νέες καλλιτεχνικές δράσεις, από την σταδιακή επανεκκίνηση κάποιων από τα σταθερά ελεύθερα ανοιχτά εργαστήρια, την καθαριότητα του κτιρίου και την ετοιμασία υποδοχής κόσμου στην ταράτσα, τη φροντίδα του ενός προς τον άλλον και την συνάντηση των καλλιτεχνών με τους εργαζόμενους στην μεγάλη ημέρα γενικής απεργίας στις 10 Ιούνη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 7/6
16.00- 20.00
Studio of Performance (Περφορμανς) Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών -Εαρινό Εξάμηνο '21- Τιτλος: Φανταστικές Ανατομίες 2
Το εργαστήριο περφορμανς της Ανώτατης Σχολής Καλων Τεχνων με καθηγήτρια την καλλιτέχνη Γεωργία Σαγρή θα πραγματοποιήσει τις τελικές του παρουσιάσεις στο θέατρο Εμπρος. Η θεματική του εργαστηρίου ειναι "κοινωνικό τραύμα και η επουλωσή του". Ο καθε φοιτητής/τρια θα ζητηθεί να προτείνει ένα κοινωνικό έργο/άσκηση/δράση και να παρουσιάσει ενα έργο διάρκειας 3 λεπτών. Μετά απο κάθε παρουσίαση θα ακολουθεί συζήτηση.

TΡITH 8/6
Ημέρα Καθαρίσματος και φροντίδας του κτιρίου
χρονική ζώνη α: 10 π.μ. έως 15.00 και χρονική ζώνη β: 15.00 έως 18.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/6
16.00- 20.00
Studio of Performance (Περφορμανς) Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών -Εαρινό Εξάμηνο '21- Τιτλος: Φανταστικές Ανατομίες 2
Το εργαστήριο περφορμανς της Ανώτατης Σχολής Καλων Τεχνών με καθηγήτρια την καλλιτέχνη Γεωργία Σαγρή θα πραγματοποιήσει τις τελικές του παρουσιάσεις στο θέατρο Εμπρός. Η θεματική του εργαστηρίου ειναι "κοινωνικό τραύμα και η επούλωσή του". Ο καθε φοιτητής/τρια θα ζητηθεί να προτείνει ένα κοινωνικό έργο/άσκηση/δράση και να παρουσιάσει ενα έργο διάρκειας 3 λεπτών. Μετά από κάθε παρουσίαση θα ακολουθεί συζήτηση.

20.00- 21.30 (πλατεία Εμπρός)
Θέατρο Play Back: Ομάδα Play back Ground- Παίζουμε με το κοινό της πλατείας, χαρτογραφώντας εκείνες τις σκέψεις που ξετυλίγουν το νήμα και δημιουργούν ένα κοινό έδαφος. Μοιραζόμαστε κάποια από τα εργαλεία του κοινωνικού θεάτρου playback, σε ένα ανοικτό εργαστήρι, συνδημιουργώντας μια συμ-παράσταση για το εμπρός και το δημόσιο χώρο που υπερασπιζόμαστε, εντός κι εκτός των τοίχων.
20.30 (κτίριο Εμπρός)
BALKAN SESSION- Ανοιχτό εργαστήριο συνάντησης Μουσικών- Μοιρασμένοι μέσα στο κτίριο μουσικοί αυτοσχεδιάζουν συντονισμένα σε διάφορες αίθουσες ήχους από τα Βαλκάνια σε ένα ανοιχτό εργαστήριο που ενθουσιάζει καλλιτέχνες και κοινό.

ΠΕΜΠΤΗ 10/6
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ώρα 11 π.μ. Πλατεία Κλαυθμώνος
Συμμετοχή του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ στην πορεία ενάντια στον αντεργατικό νόμο. Καλούμε τους καλλιτέχνες, τους ακτιβιστές, τις φίλες και τους φίλους του Εμπρός στην συγκρότηση μπλοκ στη διαδήλωση.

FIGHT BACK Club- ώρα 19.00
Το Fight Back Club είναι ένα δίκτυο κοινωνικά ανήσυχων δασκάλων/εκπαιδευτών πολεμικών τεχνών και μαχητικών αθλημάτων, με στόχο την παροχή εκπαίδευσης αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας σε άτομα που βρίσκονται στο στόχαστρο της πατριαρχίας και της κουλτούρας του βιασμού. Απευθυνόμαστε σε όλ@ ανεξαρτήτως φύλου, ταυτότητας, προσανατολισμού, επιτέλεσης (straight, gay, λεσβίες, cis, trans, intersex, κ.ο.κ.)
Θεματικές Βιωματικού Workshop

-Αυτοπροστασία: Ασκήσεις αυτοκυριαρχίας, αντίληψης και στρατηγικής (αναπνοές, φωνή, προτεραιότητες, σχέδιο δράσης)
-Οριοθέτηση: Ασκήσεις επικοινωνίας ορίων και εγχάραξης αποστάσεων ζωτικού χώρου (στάση σώματος, ευθυγράμμιση καναλιών επικοινωνίας, σωματικό φράγμα)
-Αυτοάμυνα: Ασκήσεις συναισθηματικής ετοιμότητας για σύγκρουση και μαχητικές πρακτικές (ιεράρχηση διακυβευμάτων σύγκρουσης, διέγερση μαχητικού συναισθήματος, όρθια μάχη σε απόσταση συνδιαλλαγής και εκ του συστάδην)
Η συμμετοχή στο workshop γίνεται απαραιτήτως με μάσκα για την ασφάλεια όλων μας. https://www.facebook.com/smash.sexism/

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/6 - ώρα 19.00
Ανοιχτό Εργαστήριο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ και γλέντι με την συμμετοχή μουσικών από πολλούς τόπους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/6 - ώρα 20.00
Chez-moi ( Το σπίτι μου ) - Χορογραφία, performance της Αγγελική Μαριδάκη στην σκηνή του θεάτρου με μέτρα προστασίας, απαραίτητη χρήση μάσκας από τους θεατές και αποστάσεις στις θέσεις. Το CHEZ-MOI αποτελεί μια ματιά στη σουρεαλιστική καθημερινότητα μιας γυναικείας φιγούρας η οποία μετατρέπει το βάρος των αναμνήσεων, του αποχωρισμού του οικείου, του πόνου, της ενηλικίωσης σε χιούμορ, σαρκασμό και αυτοσαρκασμό, προσπαθώντας να προστατευθεί από τα επίπονα συναισθήματα αλλά και να προστατεύσει το θεατή - διάρκεια 12'

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/6
Απόγευμα για τα παιδιά και τους γονείς τους! από τις 17.00 έως τις 19.00 που ξεκινά η συνέλευση
ώρα 17.00- Ο Lucas από την ομάδα ΑΚΡΟΝ παρουσιάζει μια φαντασμαγορική παράσταση ζογκλερικών "Juggling Comedy" -

ώρα 18.00 - η Ομάδα Νεανικού Θεάτρου "Συντεχνία του Γέλιου" θα παρουσιάσει τραγούδια της παράστασης "Ο Μορμόλης".

ώρα 18.30- Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στηρίζει το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός. Σε συνεργασία με την ομάδα κλόουν Canta Liba θα παρουσιάσει την παράσταση «Τράβα Εμπρός!» για μικρούς και μεγάλους.

ώρα 19.00
Ανοιχτή Γενική Συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός.
Καλούμε ακτιβιστικές και καλλιτεχνικές ομάδες, φίλους και φίλες του Εμπρός, να συμμετάσχουν ενεργά στην υπεράσπιση, περιφρούρηση και λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου διαμορφώνοντας με τις προτάσεις και τις ιδέες τους ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, παραστάσεων, ομιλιών, μαθημάτων που θα αναδεικνύει συνολικά τα προτάγματα και τα περιεχόμενα του αγώνα μας για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
---------
Η δύναμη της αυτοοργάνωσης μπορεί να σταματήσει τη καταστροφή των γειτονιών μας και της φύσης που απειλούνται από την λαίλαπα της εκμετάλλευσης και το θράσος της αισχροκέρδειας. Γιατί εκκενώνεται το ΕΜΠΡΟΣ; Γιατί η καθημερινή αφιλοκερδής λειτουργία του αποτελεί ζωντανό αντιπαράδειγμα για τον κυρίαρχο τρόπο που μας επιβάλλεται να ζούμε, να σκεφτόμαστε και να νιώθουμε. Αν σιωπήσεις για λίγο έξω από το Εμπρός και αφουγκραστείς θα ακούσεις την εμπορευματοποίηση να κυλάει ορμητικά στα διπλανά σοκάκια. Σε αυτή την χώρα που η οικονομική και πολιτική εξουσία μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα που πουλιέται κι αγοράζεται, το ΕΜΠΡΟΣ προσφέρει χωρίς κόμιστρο, χωρίς αντίτιμο, τέχνη, και πολιτισμό, δημιουργία και αλληλεγγύη, προσφέρει το δημόσιο, το ελεύθερο, το δωρεάν, το κοινό, αυτό που ανήκει σε όλους μας και όλοι θέλουμε να το μοιραστούμε ελεύθερα. Αυτό ήταν που ενόχλησε τους κυβερνήτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτό θέλησαν να τσιμεντώσουν. Θέλησαν το Εμπρός να σιωπήσει γιατί εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του χρήματος, της αγοράς, γιατί αποδεικνύει πως μπορούμε να ζούμε, να σκεφτόμαστε και να νιώθουμε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. Αυτό το μήνυμα επικοινωνεί το Εμπρός και σε αυτό συναντά το Κ*Βοξ και το Νοsotros στα Εξάρχεια, το πάρκο Δρακοπούλου και το στέκι Άνω-Κάτω στα Πατήσια, τα κατειλημμένα προσφυγικά στην Αλεξάνδρας, τη Λέλας Καραγιάννη στη Κυψέλη, τη Ρόζα Νέρα στα Χανιά και τον Ευαγγελισμό στο Ηράκλειο, τη Terra Incognita και την Yφανέτ στη Θεσσαλονίκη, τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στις περιφράξεις και την ιδιωτικοποίηση του Φιλοπάππου, του Πεδίου του Άρεως, του Βοτανικού Κήπου στη Πετρούπολη, της Ακαδημίας Πλάτωνα, του Στρέφη και την καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων. Εκεί είναι που συναντιέται με τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, ενάντια στην οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση, την απελπισία των νέων και τις αυτοκτονίες των ανέργων, τις διώξεις αγωνιστών, και τις δράσεις για το σταμάτημα των πλειστηριασμών κατοικιών. Εκεί συναντιέται με τον αγώνα υπεράσπισης της Φύσης στα βουνά, τα νησιά και τα χωριά μας, εκεί συναντά τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, τις καταλήψεις και τα φοιτητικά στέκια, τις κοινωνικές κουζίνες, τις συνελεύσεις γειτονιάς, τις παρέες που παίζουν μουσική στο δρόμο, ένα κορίτσι που περπατά γρήγορα στο σκοτάδι γιατί κάποιος την ακολουθεί. Το Εμπρός είναι ο χώρος που συναντιόμαστε με το αίμα των νεκρών μας- το Ζακ, τον Κillah P, τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, εκεί ζουν οι καλλιτέχνες χωρίς σκηνή και τα παιδιά που δεν έχουν δέντρα στην αυλή του σχολείου τους, εκεί παράγουμε Τέχνη ενάντια στην βιομηχανία της τέχνης, εκεί ζει το Εμπρός- ανάμεσα στους απελευθερωμένους κοινωνικούς χώρους και τις στιγμές της συλλογικής ευτυχίας, στους δρόμους, στα πάρκα και τις πλατείες, εκεί που οι άνθρωποι διεκδικούμε ξανά το δημόσιο, το ελεύθερο, το δωρεάν, το κοινό, χωρίς εμπορευματοποίηση και ανταλλακτική αξία.

______

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός γεννήθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Από το 2011, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις. Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης. Προσπαθούμε να ενώσουμε τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συνέχιση του εγχειρήματος του Εμπρός είναι ζωτικής σημασίας και γι' αυτό χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας!
Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εκφράζει τη συμπαράσταση του σε όλους τους χώρους του κοινωνικού κινήματος που αντιμετωπίζουν την εκστρατεία του κράτους για την επιβολή μιας κανονικότητας υποταγής, φόβου, ιδιώτευσης και μαζικής αποβλάκωσης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ' ΤΟ ΕΜΠΡΟΣ!
ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ.
Δεν θα παραδώσουμε τα όνειρα μας στο σκοτάδι.
Όταν αγωνιζόμαστε- αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας!

περισσότερες πληροφορίες:
http://www.embros.gr/
facebook (like, follow, share!) :
https://www.facebook.com/embrosgr/

πηγή : https://www.facebook.com/events/9361262372079…