Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 στις 19.30

Θέατρο Play Back

ΕΜΠΡΟΣ- 4η βδομάδα δράσεων υπεράσπισης 14-20/6

Κατανοούμε ότι μετά την αστυνομική επέμβαση εκκένωσης του Εμπρός και το τεράστιο κύμα συμπαράστασης του κόσμου, με τις εκδηλώσεις στήριξης των τελευταίων εβδομάδων, «αναστατώσαμε» τη γειτονιά, αφού αυτές γίνονταν στην πλατεία έξω από το θέατρο. Από τη μεριά μας φροντίσαμε να τελειώνουν οι εκδηλώσεις νωρίς και πριν αποχωρήσουμε καθαρίζουμε το δρόμο και την πλατεία, ενώ τις δύο τελευταίες εβδομάδες εστιάζουμε στο θέατρο, τις performance, τον αγώνα ενάντια στον αντεργατικό νόμο και την αυτοοργάνωση των καλλιτεχνών και των τεχνικών για μια κουλτούρα ελεύθερη από τους όρους της βιομηχανίας της τέχνης. Δεν μπορούμε, φυσικά, να ελέγχουμε τον κόσμο που βγαίνοντας από τα μπαρ (ειδικά τώρα που είναι τουριστική περίοδος) μένει στην πλατεία μέχρι πολύ αργά και μπορεί να ενοχλεί τους κατοίκους με μουσικές και με σκουπίδια. Αυτό, εξάλλου είναι ένα γενικό φαινόμενο στο κέντρο της Αθήνας, πόσο μάλλον στον Ψυρρή που βρίσκεται στο κέντρο της βιομηχανίας διασκέδασης. Επειδή γνωρίζουμε πως θα υπάρξουν πολλοί «καλοθελητές» που θα κατηγορήσουν το Εμπρός για κάθε πρόβλημα του κέντρου της πόλης εμείς από μεριάς μας διαβεβαιώνουμε πως θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για συνεννόηση, συνδιαμόρφωση, και ομαλή συνύπαρξη και με τους κατοίκους αλλά και με τα καταστήματα της περιοχής σε μια γειτονιά με τα ειδικά χαρακτηριστικά του Ψυρρή.
Για αυτό τον λόγο η ανοιχτή γενική συνέλευση του Εμπρός αποφάσισε να ενεργοποιήσει ξανά την ταράτσα του κτιρίου η οποία ακόμα έχει σημάδια από την καταστροφική απόπειρα εκκένωσης, με την παλιά υπέροχη σιδερένια σκάλα να κείτεται κομματιασμένη.
Κατανοούμε και στηρίζουμε ειδικά την τεράστια ανάγκη των μουσικών να εκφραστούν, να συνυπάρξουν και να παρουσιάσουν την τέχνη τους μετά από ενάμιση χρόνο αποκλεισμού και σιωπής. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη του κόσμου να συνευρεθεί κοινωνικά. Δεν ξεχνάμε όμως ούτε στιγμή πως βρισκόμαστε στην μέση μιας παγκόσμιας επιδημίας που στέρησε την ζωή από χιλιάδες ανθρώπους, έφερε τον θρήνο του πένθους σε πολύ περισσότερους και απαιτεί την συνειδητή συνεισφορά όλων μας ώστε να προφυλάξουμε ο ένας τον άλλον από την διασπορά του ιού.
Για αυτό τον λόγο οι θεατρικές, μουσικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις στην ταράτσα θα γίνουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα ανάλογο υγειονομικό πρωτόκολλο, καθισμένο κοινό και περιορισμένο αριθμό θεατών σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα όρια λειτουργίας όλων των υπόλοιπων ανοιχτών θεατρικών, συναυλιακών χώρων και θερινών κινηματογράφων. Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διασποράς του ιού, δεν πιστεύουμε πως αρκεί απλά η ατομική ευθύνη. Καλλιεργούμε την αμοιβαία φροντίδα και τον αλληλοσεβασμό, διαφυλάττουμε την υγεία μας και την υγεία των άλλων γύρω μας. Εφιστούμε ειδικά την προσοχή σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν συγγενείς και φίλους σε μεγάλη ηλικία. Ζητάμε συγνώμη από τους ανάπηρους φίλους και φίλες μας για την μη-προσβασιμότητα των εκδηλώσεων της ταράτσας και επιδιώκουμε κάποιες εκδηλώσεις να συνεχίσουν να οργανώνονται και στην πλατεία και στο θέατρο ώστε να είναι προσβάσιμες από όλους, όλες, όλα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 14/6 ώρα: 16.00-20.00 - Κτίριο

Studio of Performance (Περφορμανς) Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών -Εαρινό Εξάμηνο '21- Τιτλος: Φανταστικές Ανατομίες 2
Το εργαστήριο περφορμανς της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνων με καθηγήτρια την καλλιτέχνη Γεωργία Σαγρή θα πραγματοποιήσει τις τελικές του παρουσιάσεις στο θέατρο Εμπρος. Η θεματική του εργαστηρίου ειναι "κοινωνικό τραύμα και η επουλωσή του". Ο κάθε φοιτητής/τρια θα ζητηθεί να προτείνει ένα κοινωνικό έργο/άσκηση/δράση και να παρουσιάσει ένα έργο διάρκειας 3 λεπτών. Μετά από κάθε παρουσίαση ακολουθεί συζήτηση.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/6

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ στις διαδηλώσεις ενάντια στην ψήφιση του αντεργατικού νόμου (σημείο και ώρα συνάντησης θα ανακοινωθεί)

ώρα 19.30- 21.00 - Πλατεία

Θέατρο Play Back- Παίζουμε με το κοινό της πλατείας, χαρτογραφώντας εκείνες τις σκέψεις που ξετυλίγουν το νήμα και δημιουργούν ένα κοινό έδαφος. Μοιραζόμαστε κάποια από τα εργαλεία του κοινωνικού θεάτρου playback, σε ένα ανοικτό εργαστήρι, συν-δημιουργώντας μια συμ-παρασταση για το εμπρός και το δημόσιο χώρο που υπερασπιζόμαστε, εντός κι εκτός των τοίχων.

ώρα 21.00 - Κτίριο

BALKAN SESSION- Ανοιχτό εργαστήριο συνάντησης Μουσικών. Μοιρασμένοι - με αποστάσεις- μέσα στο κτίριο μουσικοί αυτοσχεδιάζουν συντονισμένα σε διάφορες αίθουσες, ήχους από τα Βαλκάνια, σε ένα ανοιχτό εργαστήριο που ενθουσιάζει καλλιτέχνες και κοινό.

ΠΕΜΠΤΗ 17/6 - Ταράτσα

Ανοιχτό Εργαστήριο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ και γλέντι με μουσικούς από πολλούς τόπους της χώρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/6 - Ταράτσα

ώρα 20.00

"Αφήνω Ανοιχτά" - Θεατρική Performance- Ομάδα: In Vivo
Ηθοποιοί: Μαγδαλένα Κεραμάρη, Σοφία Φωτεινάκη
Ηλεκτρική Κιθάρα: Χρήστος Ηλιόπουλος
Σκηνοθεσία: Σοφία Φωτεινάκη

"Μίλα, Επικύρωσε με, Υπεράσπισε με, δες με, κοίτα με, αγάπα με." Μία performance που έχει να κάνει με τη Διπολική Διαταραχή. Για την ακρίβεια πως η ασθένεια πλησιάζει τον ασθενή αθόρυβα και διακριτικά μέχρι να φτάσει να γίνει κλινική μορφή. Θα ακουστoύν αποσπάσματα από το θεατρικό κείμενο "Ψύχωση 4,48" της Σάρα Κέιν. Επί σκηνής, δύο ηθοποιοί, ο ένας είναι η ίδια η ασθένεια και ο άλλος ασθενής. Προσπαθεί ο ασθενής να αφεθεί αλλά και να αντισταθεί στις προκλήσεις της ασθένειας. Η παρουσίαση αυτή έχει σκοπό την αναγνώριση αλλά και αποδοχή των ψυχιατρικών ασθενειών. Τι κάνουμε λοιπόν, κλείνουμε τα μάτια ή μας αφορά μια αυτοκτονία ή ένα επεισόδιο μανίας; Ως ομάδα μας αφορά να μας κρυφοκοιτάξετε κι αν θέλετε αφήστε ανοιχτά ή κλείστε την πόρτα μας - σας!

ώρα 21.00
JAZZ act- Ανοιχτό Εργαστήριο συνάντησης jazz & funk μουσικών από διάφορες χώρες
Lust Call
Hippomaniacs
Improvisation Therapy Group

Η συνάντηση θα γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας, αποστάσεις και περιορισμένο αριθμό θεατών σύμφωνα με το επιτρεπτό ποσοστό χωρητικότητας της ταράτσας

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/6

ώρα 20.00 έως 20.20

"Για(τι) Πονάς;" - Ομάδα "Maybe a Company"- Performance Clown Freak
Σκοτάδι - Οικογένεια - Πείνα - Μάχη - Θάνατος - Σκύλος - Ελευθερία- Ανθρωπότητα.

ώρα 21.00
Ανοιχτό Εργαστήριο Μουσικών & HIP HOP act
back2back (aparalaktos Antiprepisths) & Παρεισακτος -N.a.a.l.- Λυκος Χαμενος Πτέρυγα3 lazytrains - ΒΙΔΕΣ- BRO1O (τα ρεγκετζίδικα)
Η συνάντηση θα γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας, αποστάσεις και περιορισμένο αριθμό θεατών σύμφωνα με το επιτρεπτό ποσοστό χωρητικότητας της ταράτσας

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/6

ώρα 19.00
Ανοιχτή Γενική Συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός.
Καλούμε ακτιβιστικές και καλλιτεχνικές ομάδες, δημιουργούς, τεχνικούς και μαστόρισσες, φίλους και φίλες του Εμπρός, να συμμετάσχουν ενεργά στην υπεράσπιση, περιφρούρηση και λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου διαμορφώνοντας με τις προτάσεις και τις ιδέες τους ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, παραστάσεων, ομιλιών, μαθημάτων που θα αναδεικνύει συνολικά τα προτάγματα και τα περιεχόμενα του αγώνα μας για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η δύναμη της αυτοοργάνωσης μπορεί να σταματήσει τη καταστροφή των γειτονιών μας και της φύσης που απειλούνται από την λαίλαπα της εκμετάλλευσης και το θράσος της αισχροκέρδειας. Γιατί εκκενώνεται το ΕΜΠΡΟΣ; Γιατί η καθημερινή αφιλοκερδής λειτουργία του αποτελεί ζωντανό αντιπαράδειγμα για τον κυρίαρχο τρόπο που μας επιβάλλεται να ζούμε, να σκεφτόμαστε και να νιώθουμε. Αν σιωπήσεις για λίγο έξω από το Εμπρός και αφουγκραστείς θα ακούσεις την εμπορευματοποίηση να κυλάει ορμητικά στα διπλανά σοκάκια. Σε αυτή την χώρα που η οικονομική και πολιτική εξουσία μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα που πουλιέται κι αγοράζεται, το ΕΜΠΡΟΣ προσφέρει χωρίς κόμιστρο, χωρίς αντίτιμο, τέχνη, και πολιτισμό, δημιουργία και αλληλεγγύη, προσφέρει το δημόσιο, το ελεύθερο, το δωρεάν, το κοινό, αυτό που ανήκει σε όλους μας και όλοι θέλουμε να το μοιραστούμε ελεύθερα. Αυτό ήταν που ενόχλησε τους κυβερνήτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτό θέλησαν να τσιμεντώσουν. Θέλησαν το Εμπρός να σιωπήσει γιατί εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του χρήματος, της αγοράς, γιατί αποδεικνύει πως μπορούμε να ζούμε, να σκεφτόμαστε και να νιώθουμε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. Αυτό το μήνυμα επικοινωνεί το Εμπρός και σε αυτό συναντά το Κ*Βοξ και το Νοsotros στα Εξάρχεια, το πάρκο Δρακοπούλου και το στέκι Άνω-Κάτω στα Πατήσια, τα κατειλημμένα προσφυγικά στην Αλεξάνδρας, τη Λέλας Καραγιάννη στη Κυψέλη, τη Rosa Nera στα Χανιά και τον Ευαγγελισμό στο Ηράκλειο, τη Terra Incognita και την Yφανέτ στη Θεσσαλονίκη, τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στις περιφράξεις και την ιδιωτικοποίηση του Φιλοπάππου, του Πεδίου του Άρεως, του Βοτανικού Κήπου στη Πετρούπολη, της Ακαδημίας Πλάτωνα, του Στρέφη και την καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων. Εκεί είναι που συναντιέται με τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, ενάντια στην οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση, την απελπισία των νέων και τις αυτοκτονίες των ανέργων, τις διώξεις αγωνιστών, και τις δράσεις για το σταμάτημα των πλειστηριασμών κατοικιών. Εκεί συναντιέται με τον αγώνα υπεράσπισης της Φύσης στα βουνά, τα νησιά και τα χωριά μας, εκεί συναντά τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, τις καταλήψεις και τα φοιτητικά στέκια, τις κοινωνικές κουζίνες, τις συνελεύσεις γειτονιάς, τις παρέες που παίζουν μουσική στο δρόμο, ένα κορίτσι που περπατά γρήγορα στο σκοτάδι γιατί κάποιος την ακολουθεί. Το Εμπρός είναι ο χώρος που συναντιόμαστε με το αίμα των νεκρών μας- το Ζακ, τον Κillah P, τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, εκεί ζουν οι καλλιτέχνες χωρίς σκηνή και τα παιδιά που δεν έχουν δέντρα στην αυλή του σχολείου τους, εκεί παράγουμε Τέχνη ενάντια στην βιομηχανία της τέχνης, εκεί ζει το Εμπρός- ανάμεσα στους απελευθερωμένους κοινωνικούς χώρους και τις στιγμές της συλλογικής ευτυχίας, στους δρόμους, στα πάρκα και τις πλατείες, εκεί που οι άνθρωποι διεκδικούμε ξανά το δημόσιο, το ελεύθερο, το δωρεάν, το κοινό, χωρίς εμπορευματοποίηση και ανταλλακτική αξία.

______

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός γεννήθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.
Από το 2011, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις. Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.
Προσπαθούμε να ενώσουμε τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συνέχιση του εγχειρήματος του Εμπρός είναι ζωτικής σημασίας και γι' αυτό χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας!
Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εκφράζει τη συμπαράσταση του σε όλους τους χώρους του κοινωνικού κινήματος που αντιμετωπίζουν την εκστρατεία του κράτους για την επιβολή μιας κανονικότητας υποταγής, φόβου, ιδιώτευσης και μαζικής αποβλάκωσης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ' ΤΟ ΕΜΠΡΟΣ!
ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ.

περισσότερες πληροφορίες:
http://www.embros.gr/
facebook (like, follow, share!) :
https://www.facebook.com/embrosgr/

Δεν θα παραδώσουμε τα όνειρα μας στο σκοτάδι.