Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 στις 18.30

Ανοιχτή Αντιφασιστική συνέλευση για τον συντονισμό των επόμενων δράσεων

"Ο λαός μας όρθιος θα σταθεί, στους αγώνες θα ατσαλωθεί, θα τσακίσουμε το φασισμό, του συστήματος γιο και φρουρό."

Το πρωί της Τρίτης 28/9 ομάδα ατόμων βγήκε από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και προπηλάκισε μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ που είχαν συγκεντρωθεί για την πραγματοποίηση αντιφασιστικής διαμαρτυρίας.

Η αντιφασιστική διαμαρτυρία έγινε καθώς προ ολίγων ημερών, μέλη φοιτητικών συλλόγων μοίραζαν κείμενα στο εν λόγω ΕΠΑΛ σχετικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής όταν δέχτηκαν επίθεση από άτομα του ακροδεξιού χώρου. Μάλιστα λίγες ώρες μετά τη θρασύδειλη επίθεση των φασιστοειδών, το "μέτωπο νεολαίας" της χρυσής αυγής έδωσε τα "συγχαρητήρια στην μαθητική κοινότητα που απομάκρυνε τους αριστερούς συμμορίτες", ενώ και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις που προσπαθούν να στήσουν νέους πυρήνες μέσα σε συνδέσμους και σχολεία έβγαλαν ανακοινώσεις και καλέσματα στήριξης.

Αντίστοιχο σκηνικό φασιστικής επίθεσης εξελίχθηκε και την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου με ακροδεξιούς να πραγματοποιούν επίθεση με μολότοφ σε φοιτητές και φοιτήτριες, να χαιρετάν ναζιστικά, να ξυλοκοπούν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

Για το απόγευμα της ίδιας ημέρας η αντιφασιστική διαδήλωση που ξεκίνησε από την πλατεία Ρόδων με συμμετοχή περίπου 4000 αντιφασιστών πλημμύρισε τους δρόμους της Σταυρούπολης με ένα σαφές μήνυμα: Οι υπόγειες σχέσεις νεοναζί, χουλιγκάνων, μπάτσων, ακροδεξιών διευθυντών σχολείων, κυβερνητικών στελεχών, καπιταλιστών είναι πλέον γνωστές σε όλο τον λαό της πόλης και ο οποίος οργανωμένος θα δώσει τις απαντήσεις στους φασίστες, στους μπάτσους -μέσα από τις γραμμές των οποίων πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους-, αλλά και στα χέρια που τους ταΐζουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών και των μαθητριών της Θεσσαλονίκης, ακόμα και από το ίδιο το σχολείο έχει καταδικάσει την οργανωμένη παρέμβαση ακροδεξιών που θέλουν να στήσουν μέσα σε αυτό, έναν φασιστικό θύλακα (κάτι που είχε ξεκινήσει από το 2018 με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών).

Ο ίδιος ο χαρακτηρισμός "κομμούνια" και "αριστεροί συμμορίτες" παραπέμπει στους "κομμουνιστοσυμμορίτες" που λέγαν τα, ορκισμένα στο Χίτλερ, τάγματα ασφαλείας την περίοδο της κατοχής, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως τα νεοναζιστικά σκουπίδια, εμμένουν στην φρασεολογία των ιδεολογικών τους προγόνων, αυτών, εν ολίγης, που γλείφαν οποιαδήποτε μπότα χρειαστεί αρκεί να είναι το μέρος του ισχυρού.

Η μάχη με τον φασισμό θα κρατήσει τόσο, όσο κρατήσει η μάχη με τον καπιταλισμό, και θα φουντώνει, όσο ο τελευταίος βρίσκεται σε διαρκή κρίση και επιλέγει να σπείρει το ρατσισμό για να διαιρέσει την εργατική τάξη αλλά και να εκπαιδεύσει εφεδρικές ομάδες κρούσης που θα δρουν υπό τις εντολές και προς τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Όσο η εξαθλίωση που μας επιβάλει το κεφαλαιοκρατικό σύστημα δεν αντιμετωπίζεται με συλλογικούς όρους και ενδίδουμε στην εξατομίκευση των προβλημάτων μας, η ντροπή του φασισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας θα συνεχίσει να βρίσκει πατήματα και να δηλητηριάζει οτιδήποτε δεν του μοιάζει, οτιδήποτε όμορφο, οτιδήποτε ελπιδοφόρο.

Είναι καιρός περισυλλογής και καιρός δράσης, είναι καιρός ενότητας αλλά και καιρός οργάνωσης, του καθένα και της καθεμίας μας.

Ξανά και ξανά, όπως τόσες φορές έχει πράξει η εργατική τάξη και οι λαοί του κόσμου στο παρελθόν θα ισοπεδώσουμε τον φασισμό όχι από φετίχ, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι οικοδόμησης ενός κόσμου στον οποίον δεν θα είμαστε, απλά, πρώτες ύλες και αναλώσιμα υλικά στην μηχανή παραγωγής κερδών για τους αστούς. Έναν κόσμο που δε θα μένουν τα παιδιά αμόρφωτα, που οι ζωές μας θα μπαίνουν πάνω από τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών, των εμπόρων όπλων, των εφοπλιστών. Έναν κόσμο που δε θα γερνάνε οι άνθρωποι στα 30 τους, γιατί είναι κολλημένοι στην ανεργία ή σε αδιέξοδες δουλειές, γιατί δεν βγαίνει το νοίκι και οι λογαριασμοί ή τα ιατρικά τους έξοδα. Έναν κόσμο χωρίς κέντρα κράτησης, χωρίς ρατσιστικά πογκρόμ από φασίστες και μπάτσους, έναν κόσμο χωρίς σύνορα, όπου θα πνίγονται ή θα δολοφονούνται ξεριζωμένοι. Έναν κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Και ως τότε, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας αυτά τα χρόνια, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και κάτι παραπάνω, για να μη φοβούνται τα προσφυγάκια να πάνε σχολείο, για να μπορούν τα αγόρια να περπατάν χέρι-χέρι στην παραλία, για να μπορούν οι γυναίκες εργάτριες να στήνουν σωματεία και να απεργούν, οι φοιτητές να παλεύουν για την Δημόσια Παιδεία, για να μπορούμε να κυκλοφορούμε και να αγωνιζόμαστε μαζί, ντόπιοι και μετανάστες εργάτες, διατηρώντας ακέραια την μνήμη του λαού αυτής της πόλης.

Της πόλης της Φεντερασιόν, του Μπεναρόγια, των συμπλοκών με τους φασίστες της 3Ε, του Μάη του 36, της πόλης των τουρκομάγαζων, της πόλης των προσφύγων από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, του Ολοκαυτώματος, της πόλης της αντίστασης που απελευθέρωσε ο ΕΛΑΣ, της πόλης όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, της πόλης που αποπνέει και μας θυμίζει σε κάθε συνοικία τον πολυεθνικό χαρακτήρα της αλλά και τις εργατικές και λαϊκές μάχες που δεν έχουν ακόμα δικαιωθεί.

Σε αυτήν, λοιπόν, την πόλη της προσφυγιάς, της κατοχής, των μαζικών εκτελέσεων από τους ναζί και τους ταγματασφαλίτες και των βασανιστηρίων των χουντικών της ΕΣΑ, ο φασισμός δεν έρχεται απ' το μέλλον. Είναι ιστορικό χρέος της πολυεθνικής εργατικής τάξης, των νέων, του λαού, να μην αφεθεί ούτε σπιθαμή χώρου για την παρουσία οποιουδήποτε ακροδεξιού νεοναζί στους δρόμους και στις ζωές μας, αλλά και να τσακιστεί η ρατσιστική κρατική πολιτική που εφαρμόζεται στα σύνορα και στις πόλεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωσή μας, αλλά και προϋπόθεση της νίκης μας, η συνέχιση της παράδοσης των προγόνων μας:

Από τους τριεψιλίτες, τους ταγματασφαλίτες, τους χουντικούς μέχρι τους επενίτες, τους rangers και τους χρυσαυγίτες, όποιο χέρι απλώνεται πάνω στο λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου, θα κόβεται.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου στις 17.30 στη ΣΘΕ για να συζητήσουμε τις επόμενες κινήσεις του αντιφασιστικού κινήματος στην πόλη.

Με ενότητα και οργάνωση, με οργή και σχέδιο, όσες φορές κι αν χρειαστεί απ' την αρχή, στις δουλειές, στα σχολεία, στις σχολές, στις γειτονιές, στο δρόμο και μόνο στο δρόμο:

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Σεπτεμβρίου 00h