Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 στις 18.00

20 καλέσματα : 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19

Συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» & του ασύλου

34 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ

ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Την Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021, παρατηρήσαμε κάποιες "αλλαγές" εντός του κτηρίου του Βιολογικού και συγκεκριμένα στο χώρο του φουαγιέ, με την τοποθέτηση γυψοσανίδων που απέκλειαν το μισό χώρο, αφήνοντας ένα διάδρομο μεταξύ των δύο εισόδων του κτηρίου. Μάλιστα είχαν το θράσος να αφήσουν κάποια ευδιάκριτα σημάδια σε τοίχους, περιλαμβάνοντας τοίχο του στεκιού και προμηνύοντας την κατεδάφισή τους.

Μετά από σχετική έρευνα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του προγράμματος Διαύγεια (διαφάνεια στο κράτος), διαπιστώσαμε ότι στις 16 Σεπτέμβρη 2021, ανατέθηκε σε εργολαβία, έργο ύψους 1.320.600,00 ευρώ, με θέμα: "ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Σ.Θ.Ε. (Σχολή Θετικών Επιστημών, γειτονικό κτήριο)". Το χρονοδιάγραμμα τους προβλέπει ότι το συγκεκριμένο έργο πρέπει να παραδοθεί σε διάστημα 16 μηνών από την ανάρτηση - υπογραφή της συμφωνίας κι από τα σχέδια τους φαίνεται ξεκάθαρα ότι προορίζουν για "αίθουσα αναμονής" το χώρο του στεκιού, κάτι "άκρως απαραίτητο" άλλωστε για τη λειτουργία της σχολής. Ήδη πρυτάνεις και εργολάβοι ανέλαβαν δράση για την αναδιαμόρφωση "χρηστικών" χώρων και τη διεκπεραίωση του.

Τη στιγμή που η φοιτητική κοινότητα το προηγούμενο διάστημα δέχτηκε ολομέτωπη επίθεση, με τη ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου και των "μέτρων φύλαξης" εντός των Πανεπιστημίων, (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος) κι ενώ βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τη χείριστη κρατική διαχείριση της πανδημίας σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αντί να αναβαθμιστούνοι χώροι της εκπαίδευσης και ειδικότερα τα Πανεπιστήμια, προτιμούν την υποβάθμιση (όπως επίσης και στον τομέα της υγείας). Το κράτος, για πολλοστή φορά το, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι η αποστείρωση του πανεπιστημίου, η αποδυνάμωση και η καταστολή οποιασδήποτε πολιτικής φωνής και ριζοσπαστικοποίησης και φυσικά η κερδοσκοπία προς όφελος μερικών τσεπών και όχι των ίδιων των φοιτητ(ρι)ών.

Δε μας εκπλήσσει καθόλου και δε ξεχνάμε ότι όσο μας δείχνουν τα δόντια τους εμείς θα τα σπάμε. Έχουν ιστορία και παρελθόν οι σχέσεις των πρυτανικών αρχών με το κράτος και τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς. Από τις εκκενώσεις των καταλήψεων πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας, Terra Incognita, Rosa Nera, Βανκούβερ Απάρτμαν, Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., τις εισβολές στη Φ.Ε.Π.Α. και τις εκτεταμένες φθορές στους υπό κατάληψη πολιτικούς χώρους, τη μελλοντική πρόσληψη ειδικών σωμάτων φύλαξης, μπάτσων δηλαδή και το φύτεμα τους εντός των πανεπιστημίων, μέχρι την πρόσφατη παρωδία του μείγματος D.N.A. και τις διώξεις των 14 αγωνιστρ(ι)ών της κατειλημμένης πρυτανείας του Ε.Μ.Π. της Αθήνας.

Το είχαμε πει και θα το ξαναπούμε, έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς και θα λογαριαστούμε. Το στέκι στο βιολογικό εδώ και 34 χρόνια λειτουργεί ως κατειλημμένος χώρος εντός του πανεπιστημίου και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί σημείο συνάντησης και πολιτικής ζύμωσης με βασικό άξονα την αυτοοργάνωση με αντιεμπορευματικούς όρους, την αλληλεγγύη στα έγκλειστα συντρόφια και την καθημερινή διεκδίκηση των ζωών μας. Έχουν συστεγαστεί και συστεγάζονται ομάδες και εγχειρήματα, κάποια μακροβιότερα άλλων και πάντα διατηρώντας την πολυμορφία της έκφρασης, της δράσης και των αγώνων. Το πλαίσιο καταστολής το οποίο έχει υποστεί η κατάληψη ανά τα χρόνια, προέρχεται κυρίως από ενδοπανεπιστημιακές αρχές και κοσμητείες και ουκ ολίγες φορές έχουν στοχοποιηθεί άτομα, φοιτητές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνταν και δραστηριοποιούνται στο στέκι.

Για εμάς, αυτοί οι χώροι είναι χώροι ελευθερίας, που απορρίπτουν τις έννοιες της ιεραρχίας, της ιδιοκτησίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης.

Αν νομίζουν ότι θα περιμένουμε άπραγα την εκκένωση του στεκιού, γελιούνται.

Είμαστε εδώ λοιπόν.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ» ΠΕΜΠΤΗ 16/12 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Όταν αγωνίζεσαι μπορεί και να χάσεις, όταν δεν αγωνίζεσαι έχεις ήδη χάσει

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό"


Όλοι/ες στην αντικατασταλτική συγκέντρωση υπερασπισης των καταλήψεων

στις 16/12 στην Καμαρα στις 18:00

34 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΚΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Πρυτανεία ΑΠΘ - Κοσμητεία ΣΘΕ σε αγαστή συνεργασία με κράτος και κεφάλαιο αποφασίζουν για άλλη μια φορά την εκκένωση κατάληψης, αυτή τη φορά μεσα στον χώρο του ΑΠΘ. Αυτή η κίνηση αφορά, τόσο την καταστολή των καταλήψεων εκτός πανεπιστημίων, όσο και την εφαρμογή του νόμου 4777 εντός αυτών, αποσκοπώντας στην αποστείρωση των χώρων του πανεπιστημίου, την εντατικοποίηση των φοιτητ(ρι)ών και την πειθαρχησή μας στις επιταγές του κεφαλαίου.

Εναντια στον έλεγχο, στην επιτήρηση, στα Lockout και στην αστυνόμευση.

Να μην αφήσουμε τα εδάφη του αγώνα στην κρατική και καπιταλιστική κυριαρχία.

Όλοι και όλες στις γενικές συνελεύσεις και στους δρόμους του αγώνα.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού
Αυτόνομη Παρέμβαση στους Ηλ-Μηχ
Αυτόνομο Σχήμα Πολιτικών Μηχανικών
Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής
Ελευθεριακό Σχήμα Πληροφορικής
Ελευθεριακό Σχήμα Παιδαγωγικού
Ελευθεριακό Σχήμα Δασολογίας και ΦΠ
Ελευθεριακό Σχήμα Φοιτητ(ρι)ών ΔΙΠΑΕ/ΑΤΕΙΘ
Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


Κάτω τα ξερά σας από την κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό»

Εδώ και 34 χρόνια το στέκι στο Βιολογικό λειτουργεί ως κατειλημμένος χώρος εντός του ΑΠΘ, ως σημείο συνάντησης των αγωνιζομένων, ως τόπος έκφρασης και δημιουργικότητας, μακριά και ενάντια στο εμπόρευμα και την εκμετάλλευση, με όπλο την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Ανά καιρούς έχουν συστεγαστεί και συστεγάζονται διάφορες πολιτικές ομάδες, δομές αλληλεγγύης και εγχειρήματα πραγματοποιώντας εκδηλώσεις, προβολές, καφενεία, συγκεντρώσεις/πορείες διατηρώντας φυσικά η καθεμία τα χαρακτηριστικά της στο λόγο και στις δράσεις της. Ως μία από αυτές τις ομάδες λοιπόν και εμείς, που ως συλλογικότητα υπερασπιζόμαστε αδιάλλακτα εδώ και 17 χρόνια την επιλογή της κατάληψης, είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης των καταλήψεων και της υπεράσπισης αυτών, γιατί οι καταλήψεις δεν είναι κάτι ξεπερασμένο. Δεν πρέπει να αποτελέσουν μία εικόνα του παρελθόντος αλλά να κρατηθούν ζωντανές και παρούσες στους αγώνες που υπάρχουν και που έρχονται.

Μέσα σε αυτούς τους χώρους οργανώνουμε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, από την κάλυψη των βασικών μας αναγκών μέχρι τη διασκέδαση μας με βάση πολιτικά κριτήρια και όχι κριτήρια μαζικής αποχαύνωσης. Μαθαίνουμε να ζούμε μέσα σε κοινότητες μακριά και απέναντι στο αδιέξοδο της εξατομίκευσης και της αλλοτρίωσης. Βρίσκουμε συλλογικές λύσεις στα υπαρκτά ατομικά προβλήματα ενώ αμφισβητούμε στην πράξη τα επίπλαστα αδιέξοδα που πλασάρει ο καπιταλισμός. Μας δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε τη δημιουργικότητα και τις επιθυμίες μας χωρίς αυτές να φιλτράρονται μέσα από το πρίσμα της κερδοσκοπικής αξιοποίησης. Με βάση την οριζοντιότητα και την αυτοοργάνωση πολεμάμε στην πράξη κάθε μορφή ιεραρχίας. Οι καταλήψεις δεν είναι μέρη όπου χωράνε όλοι. Εξουσιαστικές συμπεριφορές και επιτελέσεις, μάτσο και σεξιστικές λογικές είναι εχθρικές και ως τέτοιες οφείλουν να αντιμετωπίζονται. Ένας τέτοιος χώρος είναι και το στέκι στο Βιολογικό το οποίο ενοχλεί τις πρυτανικές αρχές, που σε συνεργασία με τους μπάτσους ανά τα χρόνια, βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να το εκκενώσουν.

Ερχόμαστε στο τώρα λοιπόν, που στις 18 Νοέμβρη 2021 παρατηρήσαμε κάποιες «δομικές παρεμβάσεις» εντός του κτηρίου του Βιολογικού και συγκεκριμένα στο χώρο του φουαγιέ, με την τοποθέτηση γυψοσανίδων που απέκλειαν το μισό χώρο εμπερικλείοντας και το κλείσιμο των τουαλετών. Έπειτα, μάθαμε ότι στις 16/9/21 υπογράφτηκε έργο εκμετάλλευσης του ισογείου της σχολής του Βιολογικού, δηλαδή και του στεκιού, ένα έργο ύψους 1.320.600,00 ευρώ, για τη δημιουργία βιβλιοθήκης και από τα σχέδια τους φαίνεται ξεκάθαρο ότι το στέκι προορίζεται για «αίθουσα αναμονής»...

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι το κράτος προσπαθεί να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο του για την πλήρη αποστείρωση και αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου μέσα από τη φίμωση κάθε φωνής για ελευθερία και δικαιώματα, την καταστολή κάθε ριζοσπαστικής δράσης και την απονέκρωση των ελεύθερων αυτών χώρων, με τις εξαγγελίες του για το φύτεμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, του ελέγχου στις εισόδους με κάμερες, τις κάρτες σίτισης, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και όλο αυτό να εντάσσεται στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη 4777. Και ενώ η φοιτητική κοινότητα το προηγούμενο διάστημα δέχτηκε όλη αυτή την επίθεση και απάντησε συλλογικά με τις πολύμηνες καταλήψεις, τώρα είναι αντιμέτωπη με όλα τα παραπάνω μαζί αλλά και με τα ανύπαρκτα μέτρα υγειονομικής προστασίας στις αίθουσες και χωρίς προσλήψεις επιπλέον προσωπικού γιατί τα λεφτά ξοδεύονται ως προς το όφελος και πάλι του κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών.

Οι πρυτανικές αρχές χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά το αφήγημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων και της φοιτητικής κοινότητας από την «ασύδοτη δράση των εξωπανεπιστημιακών που έχουν ως ορμητήρια τα στέκια τους» ανακοίνωσαν ότι θα κλείσει και το τελευταίο αναρχικό στέκι στο ΑΠΘ (αναφερόμενοι στο Βιολογικό), με παρόμοιες δηλώσεις στοχοποίησης του χώρου να κάνει και ο υφυπουργός Παιδείας Συρίγος. Για μια ακόμη φορά μιλάνε για ζημιές, ξυλοδαρμούς φοιτητών κατηγορώντας αγωνιστές/ριες, παραποιώντας τα γεγονότα από τη δική τους πλευρά φυσικά, ενώ μέσα στο ίδιο το campus η μαφία των ναρκωτικών δρα ανενόχλητη, παρενοχλώντας κόσμο που μπαινοβγαίνει μόλις σκοτεινιάσει και ορισμένες φορές επιτίθεται για να κλέψει... Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που αφήνεται επίτηδες η μαφία σε τέτοιους χώρους καθώς χρησιμοποιείται το πρόσχημα των ναρκωτικών για να εισβάλλουν οι μπάτσοι πιο εύκολα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μπάτσοι και πρυτανικές αρχές συνεργάζονται άψογα. Τα παραδείγματα πολλά με αρχή τις εκκενώσεις των καταλήψεων πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας: κατάληψη Terra Incognita, Βανκούβερ Απάρτμαν, Rosa Nera (η οποία έχει ανακαταληφθεί), το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ, οι εισβολές στις ΦΕΠΑ, το σφράγισμα του κτηρίου Γκίνη στο Κάτω Πολυτεχνείο, η σκευωρία δίωξης για υποχρεωτική λήψη DNA των 14 αγωνιστών της κατάληψης πρυτανείας του ΕΜΠ, η καταπάτηση του ασύλου με τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα την εισβολή (και εκδίωξη) στη ΣΘΕ ομάδας κουκουλοφόρων ασφαλιτών, βραδινές ώρες στις 11/12, ψάχνοντας κάτι ή κάποιους, με κάποιους εξ αυτών να κρατάνε πτυσσόμενα γκλοπ.

Το κράτος τα τελευταία χρόνια επιζητεί την ευθεία αντιπαράθεση με τις μαχόμενες δυνάμεις της αγωνιζόμενης κοινωνίας. Στέλνει τελεσίγραφα, κακοποιεί και βασανίζει στους δρόμους και στα σωφρονιστήρια, δολοφονεί και πνίγει μετανάστριες και μετανάστες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, σημαδεύει τον καθένα και την καθεμία μας ξεχωριστά με το χέρι στη σκανδάλη. Είναι η δική μας στιγμή να περάσουμε στην ολομέτωπη επίθεση. Στον πόλεμο απαντάμε με πόλεμο. Στη βία του κρατικού και καπιταλιστικού αυταρχισμού απαντάμε με βία. Στη βαρβαρότητα της εξατομίκευσης απαντάμε συλλογικά οξύνοντας την μαχητική αντιπαράθεση.

Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους και για χιλιάδες άλλους είμαστε εδώ για να δείξουμε την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη μας στην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», που απειλείται με εκκένωση. Είναι επιτακτικό, τώρα περισσότερο από ποτέ, να μην αφήσουμε να μας πάρουν κι άλλα από τα απελευθερωμένα μας εδάφη.

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Κάτω τα ξερά σας από το Βιολογικό

Πέμπτη 16/12 στις 18:00 Καμάρα - Συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό»

κάλεσμα : Κατάληψη Terra Incognita


Συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» & του ασύλου

Ασφαλίτες στις σχολές - Απειλές για εκκενώσεις

Ούτε να το σκέφτεστε

Όλες/οι στις Γενικές Συνελεύσεις

Τετάρτη 15/12

13.00 σύλλογος Φιλολογίας

16.00 σύλλογος Ιστορίας-Αρχαιολογίας

Πορεία Υπεράσπισης του Ασύλου & της κατάληψης Στέκι στο Βιολογικό Πέμπτη 16/12, 18.00 στην Καμάρα

Πανεπιστημιόμπατσοι, διαγραφές, πειθαρχικά, ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν αναδιαρθρώνουν απλά την εκπαίδευση, αλλά συνιστούν το πανεπιστήμιο του αποκλεισμού και της υποταγής. Ο νόμος 4777 ρυθμίζει και καθοδηγεί την παρουσία μέσα στα πανεπιστήμια επιβάλλοντας τη μονοθεματικότητα της στείρας εκπαίδευσης, έναντι ό,τι ζωτικού υπάρχει. Ανασκευάζει τα πανεπιστήμια σε παγερά επιμορφωτικά ιδρύματα που συνοπτικά αποτελούν γραμμές παραγωγής "αποδοτικών εργαζομένων" για μια ζωή συνοπτική. Η κάθε φοιτητική μονάδα ή ομάδα -που μέλλει να γίνει παραγωγική- επιτρέπεται να βρίσκεται εντός του πανεπιστημίου αποκλειστικά και μόνο για να σπουδάζει, ειδάλλως καμία δουλειά δεν έχει, και θα αντιμετωπίζεται δεόντως.

Ο ρυθμός της ζωής παρασύρεται απ' το ρυθμό των σπουδών, καθώς πρέπει, μέσα στη συνολική εντατικοποίηση, να δουλέψεις για βγάλεις νοίκι και ρεύμα, ενώ ο νόμος σα μαγνητικός πόλος σε έλκει απευθείας προς το πανεπιστήμιο απαγορεύοντας σου μια δεύτερη δουλεία. Άγχος και επισφάλεια μην αποκλίσεις στο ελάχιστο και περάσεις από "πειθαρχικά δικαστήρια" και διαγραφείς. Μπάτσοι στα πανεπιστήμια ως συντηρητές και περιφρουρητές της τάξης αυτής, σε διττό ρόλο: τιμωροί και προστάτες. Κοινώς αποστείρωση, αποπολιτικοποίηση, κοινωνικό μούδιασμα, μιζέρια και υποτακτικότητα.

Η συνθήκη αυτή που ολοκληρωτικά καιρό με τον καιρό κράτος και κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλλουν, εφαρμόζοντας πληθώρα πτυχών του νόμου δεν αποτελεί ξέχωρη πρακτική της εξουσίας. Πρόκειται για μεθοδευμένη επίθεση στους χώρους όπου γεννιούνται συνειδήσεις, στους χώρους αγώνα, σε στέκια, σχήματα και καταλήψεις - κάτι που δε μπορεί να μείνει αναπάντητο. Η αυτοοργάνωση, η αντιιεραρχία, η άρνηση των κοινωνικών ρόλων και η αλληλεγγύη είναι έννοιες ακατάληπτες για την εξουσία κι έτσι της μάχεται με μένος, για εμάς όμως είναι όλα όσα έχουμε και δε θα κάνουμε καμία υποχώρηση. Το "Στέκι στο Βιολογικό" είναι μια κατάληψη που σε διάστημα 34 χρόνων έχει υπάρξει κοινωνός και σηματοδότης των παραπάνω εννοιών και τώρα που λένε πως "έρχεται λουκέτο στο τελευταίο στέκι αναρχικών στο ΑΠΘ", τώρα που πέφτει λευκή μπογιά αποστείρωσης σε ότι ποτέ είχε χρώμα και ζωή η υπεράσπισή του δεν αποτελεί ερώτημα, αλλά υπόσχεση.

Γιατί στη στις καταλήψεις δεν είμαστε μόνες και μόνοι

Γιατί δημιουργόυμε συντροφικούς δεσμούς στη θέση των εξουσιαστικών αλυσίδων

Γιατί στις καταλήψεις ανασαίνουμε, ενώ στον κόσμο της εξουσίας ασφυκτιούμε.

Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής


Αλληλεγγύη στην κατάληψη '' Στέκι στο Βιολογικό'' που απειλείται με εκκένωση


Τα τελευταία χρόνια είτε με το κράτος της αριστεράς (Σύριζα) είτε με το κράτος της ακροδεξιάς νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης (ΝΔ) βλέπουμε μια όξυνση της καταστολής γενικότερα αλλά και ειδικότερα στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα, τις κοινότητες του και ως και τούτου και τις ίδιες τις καταλήψεις.
Από την εποχή του Σύριζα και την "αριστερή" διακυβέρνηση αρκετά εγχειρήματα απειλούνται άλλες φορές έμμεσα και άλλες φορές άμεσα από την καταστολή (χαρακτηριστικά παραδείγματα η εκκένωση της ιστορικής Βίλας Ζωγράφου, τα κατειλλημένα προσφυγικά που δέχονται διαρκώς πιέσεις εκκένωσης κ.α.) Αυτή η συνέχεια του κράτους μετουσιώθηκε σε ατζέντα και πολιτική στρατηγική του κράτους νταβατζή της τάξης μας από την ακροδεξιά ρητορική της νέας τρομοκρατίας κατά την έλευση της στο προσκήνιο στις εκλογές του 2019.
Για λόγους υπεραξίας και μικροπολιτικής σκοπιμότητας κατά την έλευση της ακροδεξιάς στο βάθρο της εξουσίας ο τότε νυν πλέον πρώην Υπουργός Προστασίας του πολίτη ανακοινώνει ένα τελεσίγραφο προς του κατειλημμένους χώρους από τους οποίους ζητάει την οικειοθελή τους αποχώρηση εντός 15 ημερών. Αμέσως μετά εξαπολύεται άγριο πογκρόμ (κυρίως) σε καταλήψεις στέγασης μεταναστών αλλά και πολιτικών καταλήψεων και επικοινωνείται στα μίντια ως εκπλήρωση των υποσχέσεων της κυβέρνησης για ''καμία ανοχή στην πολιτική βία'' και τον ''τερματισμό των καταλήψεων εντός εξαμήνου''.

Το κράτος και το κεφάλαιο που εκμεταλλεύονται τον λαό και τον πλούτο του με τον πλέον αισχρό και αηδιαστικό τρόπο μέσα στην διετή πανδημία η οποία έχει εξαντλήσει-τρομοκρατήσει και αποδεκατίσει τα λαϊκά στρώματα επαναφέρει και πάλι στο προσκήνιο μία πολιτική ατζέντα απέναντι στους πολιτικούς χώρους που επιλέγουν να αντισταθούν στην λογική της σήψης που εφαρμόζεται πλέον στον κοινωνικό μας περίγυρο.
Το ιμπεριαλιστικό κράτος με την πλέον καταφανώς αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας με την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος για αστυνομικό και στρατιωτικό εξοπλισμό (ραφάλ, φρεγάτες κλπ). Το κράτος της καταστολής και της ξέφρενης βίας, των δακρυγόνων και των γκλόπ, που εξοπλίζεται με περιπολικά και αύρες την ίδια στιγμή που Non-Covid ασθενείς πεθαίνουν λόγω μη διαθέσιμων ΜΕΘ και που τα δάση του τόπου κάθε χρόνο για χάρη της πράσινης ανάπτυξης γίνονται μια όμορφη ανάμνηση. Το κράτος που για χάρη των ιμπεριαλιστικών του συμμαχιών κατασπαταλάει το δημόσιο χρήμα και υποβαθμίζει την ζωή των πολιτών κάθε μέρα με υποβάθμιση υγείας και παιδείας. Που καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα και οδηγεί μια ζωή εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Το κράτος που οι θεσμοί του για την προστασία του πολίτη όταν δεν βασανίζουν, σκοτώνουν η επαναπροωθούν του κολασμένους αυτής της γης δίνουν συμβουλές σε μελλοντικούς γυναικοκτόνους σε τηλεοπτικά πάνελ και καταχράζονται την εξουσία που τους δίνεται για προσωπικό όφελος μέσω της εμπορίας ναρκωτικών και το trafficking.
Αυτό το αντικοινωνικό έκτρωμα λοιπόν που ονομάζεται "κράτος πρόνοιας" έχει εξαπολύσει μια ηθική και πολιτική επίθεση προς το ευρύτερο ανταγωνιστικό και ριζοσπαστικό κίνημα και τις δομές του. Από την φασιστοποίση της κοινωνίας(Μακεδονικό, Ψεκασμένοι, Σταυρούπολη κλπ) από την εκκένωση καταλήψεων θεσμικά ή μη (Terra Ingognita, Libertatia, Ματρώζου κλπ.) ,από την απαγόρευση διάδοσης πολιτικού λόγου μέσα στην πανδημία (Χτύπημα συγκεντρώσεων 17Ν,6Δ,Κουφοντίνα) την στοχοποίηση και την φυλάκιση αγωνιστών (Κάμερες σε πολιτικούς χώρους, Προφυλακίσεις αγωνιστών κλπ.)
Η επαναφορά της ολικής επίθεσης σε όποιον αντιστέκεται δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ανάδειξη μιας ακόμα κρίσης του καπιταλισμού.
Οι καταλήψεις στέγης, οι πολιτικές καταλήψεις και τα κατειλημμένα στέκια σε πανεπιστημιακούς χώρους ενοχλούν. Ενοχλούν γιατί καταργούν την έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας και προτάσσουν την συμβίωση, καταργούν την ιεραρχία στις ανθρώπινες σχέσεις και χτίζουν δεσμούς αλληλεγγύης και κατανόησης. Καταργούν την καθημερινότητα του ανταγωνισμού, αλλοιώνουν τον οχετό που οι αστοί ονομάσανε ζωή και δίνουν μια ανάσα ελευθερίας σε κτήρια χρόνια δέσμια της ερημιάς και της εγκατάλειψης. Έκτος όμως από την πολιτικοποίηση της καθημερινότητας τα στέκια και οι καταλήψεις αποτελούν πολιτικούς χώρους όπου μέσα τους στις περίπου 4 δεκαετίες που το καταληψιακό ιστορικά υπάρχει στον ελλαδικό χώρο, χιλιάδες πολιτικά υποκείμενα μέσα εκεί γεννήθηκαν, ζυμώθηκαν και ενσωματώθηκαν εν τέλει σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε ανταγωνιστικό κίνημα.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το κράτος έχει αυτό το μένος απέναντι τους, γιατί οι καταλήψεις όσο και αν τις αποκαλούν εστίες ανομίας εμείς θα τις αποκαλούμε ανάσα ελευθερίας, γιατί όσο και αν προσπαθούν να πείσουν για την εκμετάλλευση κτηρίων που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη του χρόνου εμείς ξέρουμε πολύ καλύτερα ότι η μόνη εκμετάλλευση του κράτους και του κεφαλαίου είναι αυτή απέναντι στην εργατική τάξη, στη νεολαία και την αγωνιζόμενη κοινωνία.
Μία από αυτές τις καταλήψεις που απειλούνται με εκκένωση είναι και η πλέον παλιότερη κατάληψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης η κατάληψη ''στέκι στο βιολογικό''. Οι πρυτανικές αρχές την ηγεσία της οποίας έχει αναλάβει ο αρχιρουφιάνος Παπαιωάννου επέλεξαν να χτυπήσουν ένα στέκι στο άσυλο με το πρόσχημα της εκμετάλλευσης του χώρου στον οποίο βρίσκεται το στέκι επί 34 συναπτά έτη βάζοντας και αυτό το μερίδιο του στον χωροχρόνο της πολιτικής ιστορίας. Καθήκον κάθε πολιτικού υποκείμενου είναι να υψώσουμε όλοι μαζί ο καθένας με το λιθαράκι του και από το μετερίζι του τα αναχώματα που θα ανακάμψουν την κρατική επίθεση στα "βιολογικά" αυτού του κόσμου. Γιατί τα 34 χρόνια δεν είναι αρκετά. Γιατί τα στέκια και οι καταλήψεις δεν είναι ντουβάρια και καρέκλες, αλλά αυτοί που δεσμεύονται μαζί τους.
Μέχρι όλα να ανήκουν σε όλες και σε όλους μας, οι απελευθερωμένοι χώροι του αγώνα
είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε για αυτή την κοινωνία.

Να βάλουμε φρένο στις επιθετικές στρατηγικές του κράτους απέναντι στην κοινότητα των καταλήψεων.


AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ταξική αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (Ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)

πηγή : email που λάβαμε στις 14 Δεκεμβρίου 10h


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ "ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ"

Την Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021, παρατηρούνται επεμβάσεις στο χώρο της κατάληψης «στέκι στο βιολογικό». Συγκεκριμένα, τοποθετούνται γυψοσανίδες στο χώρο και σημαδεύονται τείχη προς κατεδάφιση. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέθεσε εργολαβία για την αναδιαμόρφωση του χώρου προορίζοντας το στέκι για αίθουσα λειτουργίας της σχολής της ΣΘΕ.

Μετράμε πλέον σχεδόν 18.000 νεκρούς από την πανδημία του covid-19, ευθύνη για τους οποίου φέρει μοναχά η κρατική διαχείριση της, μετράμε χιλιάδες ανέργους, και επισφαλώς εργαζομένους, νεκρούς εργάτες κάθε βδομάδα, ασθενείς στην αναμονή για χειρουργεία λόγω της αποσάθρωσης του ΕΣΥ. Μετράμε μία γυναικοκτονία κάθε μήνα, νεκρούς από σφαίρες μπάτσων, νεκρούς μετανάστες στα σύνορα και τον υγρό τάφο του Αιγαίου από την κρατική μεταναστευτική πολιτική. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη της κοινωνικής αποσάθρωσης και του κανιβαλισμού της κοινωνικής βάσης, είναι προφανές ότι για τους διαχειριστές της κρατικής εξουσίας, η επιστροφή στην κανονικότητα περνάει μέσα από τη συνέχιση της επίθεσης στην κοινωνική βάση και το χτύπημα των κέντρων της κοινωνικής αντίστασης, στις δομές και τους ανθρώπους του.

Η επίθεση εναντίον του κατειλημμένου στεκιού, ενός χώρου του κινήματος που μετράει ήδη 35 χρόνια στους αγώνες αποτελεί μιαν ακόμα επίθεση κράτους και κεφαλαίου απέναντι στις κινηματικές δομές, σε συνεργασία αυτή τη φορά με την πρυτανική αρχή, η οποία δεν ξεχνάμε ότι καθόλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, έδωσε πολλακις τη συγκατάθεσή της για εισβολή των μπάτσων μέσα στο άσυλο των πανεπιστημίων, για εκκένωση της κατειλημμένης από αγωνιζόμενους φοιτητές και φοιτήτριες πρυτανείας ενάντια στο νόμο Κ/Χ. Δε μας προκαλεί βέβαια έκπληξη η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους με τις πρυτανικές αρχές. Εκκενώσεις καταλήψεων και στεκιών που βρίσκονται σε καθεστώς ιδιοκτησίας πανεπιστημιών, όπως η κατάληψη Terra Incognita, το στέκι της ΑΣΟΕΕ, οι εισβολές των μπάτσων στις ΦΕΠΑ και στο ΕΜΠ, το σφράγισμα του κτιρίου Γκίνη στο Κάτω Πολυτεχνείο, η σκευωρία δίωξης για υποχρεωτική λήψη DNA των 14 αγωνιστών της κατάληψης πρυτανείας του ΕΜΠ. Γενικώς, η κατάργηση του Ασύλου, οι πολλαπλές έφοδοι της αστυνομίας στο πανεπιστημιακό χώρο και ο σχεδιασμός για τη μελλοντική σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) αποτελούν το μέσο για την ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας εντός κι εκτός πανεπιστημίων.

Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, το έδαφος όπου προετοιμάζονται τα σχέδια της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης και για αυτό πρέπει να χτυπηθούν, στο πλαίσιο της «προληπτικής αντιεξέγερσης» για να μην βρουν κοινωνικές προσβάσεις να μην έρθουν σε ώσμωση με την διογκούμενη οργή των πληβειακών μαζών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα προτάγματα του αναρχικού αγώνα είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν μιαν απάντηση στη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουμε. Αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση και αλληλοβοήθεια. Όπως λοιπόν απέτυχαν και οι προηγούμενες κατασταλτικές ενέργειες τους θα αποτύχουν και αυτές οι τωρινές. Η έντονη και διαρκής παρουσία των αναρχικών αγωνιστών σε όλα τα μέτωπα πάλης, η σύνδεσή τους με τους κοινωνικούς αγώνες, η συμμετοχή της νεολαίας, των φοιτητών και των μαθητών, των νέων εργαζόμενων, των ανθρώπων με αξιοπρέπεια σε αναρίθμητα εγχειρήματα του αναρχικού και αντικρατικού αγώνα έχουν διαμορφώσει ένα αγωνιστικό υποκείμενο το οποίο διεκδικεί χωρίς να παρακαλά κανέναν, επιτίθεται χωρίς να μεμψιμοιρεί. Και ως σχέση δεν καταστέλλεται. Το αναρχικό κίνημα γεννήθηκε μέσα από σχέσεις αμοιβαίας κοινωνικής αλληλοβοήθειας, αναπτύχθηκε και ενέπνευσε με το όπλο της -δίχως προϋποθέσεις και όρους- αλληλεγγύης και αυτό παραμένει το ιδανικό και ο προσανατολισμός του για την κοινωνία που οραματίζεται.

Από το κατειλημμένο έδαφος της Mundo Nuevo δηλώνουμε:

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ» ΠΕΜΠΤΗ 16/12 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

*Στηρίζουμε το μπλοκ των φοιτητικών σχημάτων.


Όλοι/ες στην αντικατασταλτική συγκέντρωση υπερασπισης των καταλήψεων

στις 16/12 στην Καμαρα στις 18:00.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ»

Την Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021, παρατηρούνται κρατικές επεμβάσεις στην κατάληψη «στέκι στο βιολογικό». Συγκεκριμένα, τοποθετούνται γυψοσανίδες στο χώρο και σημαδεύονται τείχη προς κατεδάφιση. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέθεσε εργολαβία για την αναδιαμόρφωση του χώρου προορίζοντας το στέκι για αίθουσα λειτουργίας της σχολής της ΣΘΕ.

Αυτή η κίνηση αποτελεί μία ακόμη επίθεση κράτους - κεφαλαίου, σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, ενάντια στις καταλήψεις, στις αυτοδιαχειριζόμενες δομές αγώνα, στα στέκια, στους/ις αγωνιζόμενους/ες. Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, το έδαφος όπου προετοιμάζονται τα σχέδια της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης μέσα σε ένα συλλογικό πλαίσιο πάλης. Άλλωστε, δεν μας προκαλεί έκπληξη η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους με τις πρυτανικές αρχές. Εκκενώσεις καταλήψεων και στεκιών υπό την πανεπιστημιακή ιδιοκτησία, όπως η κατάληψη Terra Incognita και η Rosa Nera, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ, οι εισβολές των μπάτσων στις ΦΕΠΑ και στο ΕΜΠ, το σφράγισμα του κτιρίου Γκίνη στο Κάτω Πολυτεχνείο, η σκευωρία δίωξης για υποχρεωτική λήψη DNA των 14 αγωνιστών της κατάληψης πρυτανείας του ΕΜΠ. Γενικώς, η κατάργηση του Ασύλου, οι πολλαπλές έφοδοι της αστυνομίας στο πανεπιστημιακό χώρο και ο σχεδιασμός για τη μελλοντική σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) αποτελούν το μέσο για την ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας εντός κι εκτός πανεπιστημίων.

Ταυτόχρονα, η κίνηση εντάσσεται και στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη 4777. Ο έλεγχος, η επιτήρηση και η πειθάρχηση περνούν μέσα από την αποστείρωση και αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, δηλαδή την εκκένωση στεκιών και κατειλημμένων χώρων, τα πειθαρχικά συμβούλια και τη στοχοποίηση όποιου δεν συμμορφώνεται, την καταστολή κάθε πολιτικής έκφρασης και ριζοσπαστικής δράσης εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για πολλοστή φορά εν μέσω πανδημίας, κράτος και κεφάλαιο μετακυλώντας το βάρος της ευθύνης στις πλάτες της κοινωνίας, αποδεικνύουν τη χείριστη διαχείρισή της. Οι σχολές άνοιξαν ξανά χωρίς αναβαθμισμένες, υγειονομικά και αριθμητικά, αίθουσες, χωρίς τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας, χωρίς προσλήψεις επιπλέον προσωπικού. Αντ' αυτού, αναβαθμίζονται πλήρως οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, ο εξοπλισμός της αστυνομίας και οι «δουλειές» των εργολαβιών.

Ως αναρχικοί/ές φοιτητές/ριες, που στεγαζόμαστε στο στέκι φιλοσοφικής ΑΠΘ, αντιλαμβανόμαστε τις καταλήψεις ως κέντρα αγώνα και χώρους στέγασης πολιτικών εγχειρημάτων. Ως δομές του κινήματος για την προετοιμασία των αντιστάσεων και των αγώνων ενάντια στην ενάντια στην εξουσία, αμφισβητώντας έμπρακτα τον θεσμό της ιδιοκτησίας. Η εδαφικοποίηση στις καταλήψεις δημιουργεί κοινωνικές προσβάσεις και αποζητά την σύνδεση των καταπιεσμένων και των αγώνων τους και αποτελούν αναφαίρετο κομμάτι του δημόσιου χώρου των πανεπιστημίων. Το κράτος επιχειρεί να επιβάλλει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση μέσω της ολομέτωπης επίθεσης στους αγωνιζόμενους/ες φοιτητές/τριες και τις δομές τους εντός πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο της προληπτικής αντιεξέγερσης αναβαθμίζει το νομικό του οπλοστάσιο, προωθεί δικαστικές σκευωρίες, επιτίθεται σε διαδηλώσεις και μεθοδεύει εκκενώσεις καταλήψεων. Με όπλα μας τον αυτοοργανωμένο - αδιαμεσολάβητο αγώνα και την κοινωνική αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε ενάντια σε ακόμη μια εκκένωση/κατεδάφιση κατάληψης.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ - ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ/ΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ/ΡΙΕΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777 - ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών «Quieta Movere»


34 Χρόνια δεν είναι αρκετά!

Το στέκι στο βιολογικό είναι μια από τις παλαιότερες καταλήψεις στην Θεσσαλονίκη, με μακρά ιστορία στο ελευθεριακό και φοιτητικό κίνημα της πόλης. Στεγάζει δομές, ομάδες και συλλογικότητες που λειτουργούν αντιιεραρχικά και αυτοοργανωμένα, φιλοξενώντας πληθώρα πολιτικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Αντιστεκόμενο σε κάθε μορφή εξουσίας, δεν είναι τυχαίο που έχει στοχοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις πρυτανικές αρχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν προηγούμενες απόπειρες εκκενώσεων, από κρατικά όργανα με προβοκάτσιες και ψευδείς και κατηγορηματικές επικρίσεις από ΜΜΕ, αλλά και από φασιστικές γκρούπες που επιχείρησαν να κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους στα πανεπιστήμα. Παρά τις συνεχείς και αλλεπάλληλες επιθέσεις, ο κόσμος που δραστηριοποιείται στο στέκι βρισκόταν και θα βρίσκεται εκεί για να υπερασπίζεται τόσο το χώρο όσο και τις αξίες που στεγάζονται και μεταδίδονται εντός αυτού.

Στις 18/11, η πρυτανική αρχή του Α.Π.Θ. επιφύλασσε μια νέα πρόκληση για το στέκι, αφού διαπιστώθηκαν εγκαταστάσεις γυψοσανιδών εντός του φουαγιέ της Βιολογικής σχολής οι οποίες απέκλειαν την πρόσβαση στις τουαλέτες αλλά και στην βιβλιοθήκη της σχολής. Διαπιστώθηκαν επίσης, προσημειωμένοι τοίχοι προς κατεδάφιση, κομμάτι των οποίων αποτελεί και τμήμα τοίχου του στεκιού. Με πρόσχημα την αναβάθμιση της σχολής και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, δρομολογείται και επισφραγίζεται με την συνενοχή των πρυτανικών αρχών, η καταστροφή ενός χώρου που έχει χαράξει την δική του ιστορία και πολιτική, στην διάρκεια τόσων χρόνων, εντός του πανεπιστημίου. Όλα αυτά, σε μια περίοδο που οι κοινωνικές αντιστάσεις βρίσκονται σε ακραίας μορφής καταστολή και με βολική αφορμή την κινηματική άπνοια που έχει επιβληθεί εν μέσω της συνθήκης της πανδημίας (αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, απόπειρα δημιουργίας αστυνομίας πανεπιστημίων).

Είναι προφανές πως στόχος του προμελετημένου και αισχρού αυτού σχεδίου, δεν είναι ούτε η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των πανεπιστημιακών υποδομών, αλλά ούτε και η εξασφάλιση μέσων που θα εξυπηρετούν την εκπαίδευση των φοιτητών/φοιτητριών. Μοναδικός στόχος είναι η αποστείρωση των πανεπιστημιακών χώρων από δομές που παρεμποδίζουν τον ακαδημαϊκό κανιβαλισμό, προτάσσουν αυτοοργανωμένες δράσεις μακριά από κεφάλαιο και κέρδος, παλεύουν και αγωνίζονται για συνθήκες που θα έπρεπε να είναι δεδομένες, μεταδίδουν και επιδεικνύουν αξίες που εκθέτουν και ξεμπροστιάζουν την αναισχυντία των κρατικών μηχανισμών.

Ακούστε το καλα: οι ιδέες μας, όσο και να εντείνει το κράτος την καταστολή, δεν κατεδαφίζονται, ούτε εκκενώνονται! Αν νομίζουν πως θα τα καταφέρουν, είναι γελασμένοι.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ» ΠΕΜΠΤΗ 16/12 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακός Χώρος Sabot


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ "ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ"

Στις 16 Σεπτέμβρη του 2021 ανατέθηκε σε εργολαβία έργο με τίτλο «ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Σ.Θ.Ε.» (Σχολή Θετικών Επιστημών, γειτονικό κτήριο), στα σχέδια του οποίου περιλαμβάνεται η αναδιαμόρφωση ενός μέρους της σχολής του Βιολογικού και συγκεκριμένα η ανακαίνιση της βιβλιοθήκης και η δημιουργία αίθουσας αναμονής. Δύο μήνες μετά τις υπογραφές πρυτάνεων και εργολάβων, την Πέμπτη 18 Νοέμβρη του 2021, αρχίζει σταδιακά η υλοποίηση του έργου, με την τοποθέτηση γυψοσανίδων αλλά και σημαδιών (Χ) σε όσους τοίχους είναι προς κατεδάφιση. Όλως τυχαίως μέρος των τμημάτων που προβλέπεται να κατεδαφιστούν αποτελεί και το Στέκι στο Βιολογικό, ένας χώρος εντός του πανεπιστημίου που τελεί υπό κατάληψη τα τελευταία 34 χρόνια.

Με αυτό το γεγονός γίνεται εύκολα αντιληπτό πως υπό τον μανδύα κατασκευής ενός πολυδάπανου έργου για την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών, εξωραΐζεται και ταυτόχρονα προωθείται, χωρίς αντιδράσεις, άλλη μια κατασταλτική κίνηση από μεριάς του κράτους. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί συνέχεια της πολιτικής στοχοθεσίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προεκλογικά ακόμη με δηλώσεις στελεχών της αποκρυστάλλωνε την πρόθεσή της για εφαρμογή του δόγματος «νόμος-τάξη-ασφάλεια». Δηλώσεις προκλητικές, που μέχρι και σήμερα επαναλαμβάνονται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας Α. Συρίγου, ο οποίος πριν λίγες μέρες έκανε λόγο για «λουκέτο στο τελευταίο στέκι αναρχικών του ΑΠΘ». Άλλωστε, οι πρακτικές αυτές βρίσκονται διαχρονικά υψηλά στην κρατική ατζέντα, αφού η διάλυση των καταλήψεων και των δομών αγώνα σε πρώτο χρόνο, αλλά και η επακόλουθη ισοπέδωση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, αποτελούν διακαή στόχο των κατασταλτικών επιταγών του κράτους.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το Στέκι στο Βιολογικό βρέθηκε στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής είναι επειδή αποτελεί κατάληψη εντός του πανεπιστημιακού campus. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, λοιπόν, τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ αυτής της κρατικής επιλογής και της επιχειρούμενης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Είναι αδιαμφισβήτητο πως μια κατάληψη που είναι συνδεδεμένη με τον αναρχικό χώρο και εκφράζει την αλληλεγγύη της σε φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές αποτελεί ένα υπαρκτό εμπόδιο για τα κρατικά σχέδια μετατροπής του πανεπιστημίου σε ένα αποστειρωμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον, σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που οι κυρίαρχοι επιζητούν να είναι απαλλαγμένο από πολιτιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που οργανώνονται από τα κάτω και αμφισβητούν το κυρίαρχο παράδειγμα. Τα θεμέλια της υλοποίησης αυτών των σχεδίων τέθηκαν με την ψήφιση μιας σειράς αντικοινωνικών νόμων, όπως το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και ο νόμος 4777, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ).

Το Στέκι στο Βιολογικό έχει ιστορία. Είναι η παλαιότερη κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί οργανικό μέρος του ευρύτερου ανταγωνιστικού και αναρχικού κινήματος, όντας ένας πολιτικός και πολιτιστικός χώρος που λειτουργεί οριζόντια με όρους αυτοδιαχείρισης. Όλα αυτά τα χρόνια στο Στέκι στο Βιολογικό διοργανώθηκαν αμέτρητες DIY συναυλίες (punk, metal, grindcore, hip hop, ρεμπέτικα), χωρίς αντίτιμο, με ελεύθερη συνεισφορά, στις οποίες συμμετείχαν μουσικά σχήματα και συγκροτήματα από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Το στέκι αυτό αποτελεί έναν χώρο στον οποίο καλλιεργείται ένα διαφορετικό πολιτιστικό παράδειγμα, μακριά από την εμπορευματοποίηση της τέχνης και της μουσικής και τους διαχωρισμούς που τις διέπουν στο καπιταλιστικό σύστημα. Στο στέκι στο Βιολογικό όλα αυτά τα χρόνια έχουν διοργανωθεί, επίσης, bazaar βιβλίων και δίσκων, προβολές ταινιών, εκδηλώσεις, συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις. Πολιτικές ομάδες, πρωτοβουλίες, εγχειρήματα, αλλά και ανοιχτές συνελεύσεις του φοιτητικού, του αντικαπιταλιστικού και του αναρχικού κινήματος έχουν πραγματοποιήσει σε αυτόν τον χώρο τις πολιτικές τους διαδικασίες.

Το Στέκι στο Βιολογικό είναι ένας ιστορικός χώρος της ριζοσπαστικής αντικουλτούρας, των κοινωνικών κινημάτων και αγώνων. Και ως τέτοιον καλούμαστε να τον υπερασπιστούμε απέναντι στα κατασταλτικά σχέδια του κράτους. Υπερασπιζόμενοι το Στέκι στο Βιολογικό υπερασπιζόμαστε συνολικά την ελεύθερη πολιτική και πολιτιστική έκφραση και τις αντίστοιχες διαδικασίες μέσα στον χώρο τον πανεπιστημίων, όπου το κράτος φιλοδοξεί να απλώσει το κατασταλτικό του χέρι, για να απονεκρώσει κάθε αγωνιστικό εγχείρημα που λειτουργεί αντιπαραθετικά με τους δικούς του καταπιεστικούς και εκμεταλλευτικούς όρους. Ο κόσμος του αγώνα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, όσοι και όσες έχουμε βρεθεί στο Στέκι στο Βιολογικό, είτε για κάποια συνέλευση είτε για κάποια εκδήλωση ή για κάποια συναυλία, οφείλουμε να υπερασπιστούμε στον δρόμο αυτήν την κατάληψη και να εμποδίσουμε κάθε επιχειρούμενη κατασταλτική κίνηση του κράτους απέναντί της.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ "ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ":
ΠΕΜΠΤΗ 16/12, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
lib_exthess@hoextmail.coexm
libertasalonica.wordpress.com


Στέκι στο Βιολογικό: Ελεύθεροι χώροι σε ανελεύθερους χρόνους

Στις 18 Νοεμβρίου, υψώθηκαν γυψοσανίδες που διαίρεσαν στα δύο τον χώρο έξω από το στέκι στο Βιολογικό, αφήνοντας επίσης ενδεικτικά σημάδια για την προγραμματισμένη κατεδάφιση του στεκιού. Οι αλλαγές αυτές ήταν η αρχή ενός έργου αναδιαμόρφωσης της Σχολής Θετικών Επιστημών, κόστους περίπου 1,3 εκατομμυρίων, που ανατέθηκε σε εργολάβους στις 16 Σεπτεμβρίου. Το έργο αυτό προβλέπει την δημιουργία βιβλιοθήκης στον χώρο του στεκιού, στα πλαίσια μιας πολιτικής αφανισμού οποιουδήποτε κατειλημμένου πολιτικού χώρου εντός των πανεπιστημίων. Οι βλέψεις τους έγιναν σαφείς τόσο από το απειλητικό mail της Πρυτανείας, που στάλθηκε σε όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, όσο και από τα καθεστωτικά μέσα, τα οποία σε πλήρη σύμπνοια με τις πρυτανικές αρχές, καταδικάζουν κάθε δράση υπεράσπισης του στεκιού και υπόσχονται την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Οι απειλές για εκκένωση του στεκιού στο Βιολογικό και τα σχέδια της εργολαβίας, δεν είναι αποκομμένα από το νόμο 4777 και τη συνολική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Αντίθετα, η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, οικοδομεί ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο και αποπολιτικοποιημένο, το οποίο δεν θα δίνει χώρο σε οτιδήποτε δεν υπάγεται στις ανάγκες του κεφαλαίου και την παραγωγή κέρδους. Το νέο αυτό μοντέλο αποτρέπει την ουσιαστική τριβή μας με το πανεπιστήμιο και εντατικοποιώντας τις σπουδές, μέσω των πειθαρχικών συμβουλίων, των διαγραφών, των όλο και πιο ταχύρρυθμων προγραμμάτων σπουδών, στοχεύει στη γρήγορη απορρόφησή μας από την αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, ανοίγεται περαιτέρω ο δρόμος στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, καθώς οξύνονται οι ταξικοί φραγμοί με τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που αποκλείει χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, κυρίως των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τακτικές εφαρμογής της αναδιάρθρωσης αποτελούν η καταστολή (συλλήψεις, προσαγωγές, εκκενώσεις) και η επιτήρηση (έλεγχοι κατά την είσοδο και παρουσία ασφαλιτών στους πανεπιστημιακούς χώρους).

Εμείς θέλουμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο στα άτομα που κατέχουν τη φοιτητική ιδιότητα, εφόσον δεν το βλέπουμε σαν χώρο στείρας εκπαίδευσης με μοναδικό σκοπό την απόκτηση πτυχίου. Ανοιχτό πανεπιστήμιο σημαίνει είσοδος χωρίς έλεγχο, σίτιση χωρίς κάρτα και ταυτότητα, campus χωρίς μπάτσους και δωρεάν στέγαση. Στα πανεπιστήμια συναντιόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε και ζυμωνόμαστε πολιτικά με όρους αδιαμεσολάβητους, καταλαμβάνουμε χώρους, τους δίνουμε ζωή και οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας μέσα σε αυτούς. Στο ανοιχτό πανεπιστήμιο η μάθηση θα πηγάζει από την απελευθερωτι διάσταση της εκπαίδευσης, που διευρύνει τις πνευματικές-κοινωνικές μας αναζητήσεις, αντί να τις περιορίζει εντός ενός κοινωνικού-ταξικού ρόλου. Μάθηση πολύπλευρη, σφαιρική και κοινωνική και όχι αποστειρωμένα τεχνική, ηθικά υποδουλωτική και κεφαλαιοκρατική. Με αυτούς τους όρους αγωνιζόμαστε για τον πλήρη μετασχηματισμό και επαναστατικοποίηση της εκπαίδευσης, όχι απλώς για μία ρεφορμιστική μεταρρύθμιση-μπάλωμα. Έτσι, το πανεπιστήμιο δεν θα αποτελεί κρατικό και καπιταλιστικό προϊόν που δρα στο επιστέγασμα τους.

Οι καταλήψεις πολιτικές και στεγαστικές, εντός και εκτός των πανεπιστημίων, αποτελούσαν ανέκαθεν εστίες πολιτικοποίησης και αγώνα ενάντια σε όσα μας καταπιέζουν. Είναι χώροι μέσα στους οποίους έχουν θέση μετανάστριες , καταπιεσμένες, κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, αγωνιζόμενα υποκείμενα, συνελεύσεις , ομάδες και συλλογικότητες. Η κρατική καταστολή, με αποκορύφωμα τις εκκενώσεις των χώρων μας, δεν μας εκπλήσσει. Οι καταλήψεις στέκονται εκτός του κρατικού-καπιταλιστικού οικοδομήματος, δεν υπακούν στην κυρίαρχη ιδεολογία της αποστείρωσης και της αδράνειας και αποτελούν νησίδες αυτό-οργάνωσης και αλληλεγγύης. Επιπλέον, οι καταλήψεις αποτελούν και πυρήνες διεκδίκησης του ζωτικού μας χώρου εντός των απονεκρωμένων πόλεων μας. Ο αγώνας υπέρ των καταλήψεων είναι αγώνας ενάντια στην κοινωνική σήψη.

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

Ελευθεριακό Σχήμα Παιδαγωγικού

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Δεκεμβρίου 17h


Την Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021 εντός του κτηρίου του Βιολογικού τοποθετήθηκαν από την κοσμητεία της ΣΘΕ γυψοσανίδες έξω από τις τουαλέτες και σημάδια στους τοίχους τα οποία υποδηλώνουν την κατεδάφιση του στεκιού στο βιολογικό το οποίο ειναι κατειλημμένο εδώ και 34 χρόνια. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ανατέθηκε από το πανεπιστήμιο του ΑΠΘ σε εργολαβική εταιρεία έργο με τον τίτλο "Εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων ισογείου κτιρίου βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε. (σχολή θετικών επιστημών , ισόγειο κτίριο ) " ώστε να γίνει χώρος αναμονής. Ο κ. Συρίγος πριν λίγες μέρες, αφού μας ενημέρωσε για την ανομία στα πανεπιστήμια (sic!), μας είπε ότι θα γίνει βιβλιοθήκη. Πιο βολική σίγουρα από ένα χώρο αναμονής για τα αφηγήματα της πρυτανείας και του κράτους ενάντια στις καταλήψεις.

Η επίθεση στις καταλήψεις αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης αναδιάρθρωσης, εντός και εκτός των πανεπιστημίων, η οποία επιβάλει την πειθάρχιση και την εντατικοποίηση σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Κάθε δημόσιος χώρος, κάθε δραστηριότητα η οποία δεν εντάσσεται στην παραγωγή και κυκλοφορία εμπορευμάτων θα πρέπει να περιφράσσεται και να καταστέλεται. Πόσο μάλλον όσες στοχεύουν στην συλλογική μας αναταμίση. Σε αυτό το πλαίσιο υπερασπιζόμαστε τις καταλήψεις. Την Υφανέτ, το στέκι στο βιολογικό, κάθε κατάληψη και κάθε στέκι τα υπερασπιζόμαστε ως αναχώματα απέναντι στην επέλαση του κεφαλαίου. Εδάφη μέσα στα οποία ικανοποιούμε τις ανάγκες μας. Εκεί που οι αγώνες εναντία στην υποτίμησή μας συναντούν την επιθυμίας μας για το ξεπέρασμα αυτού του κόσμου

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 16.12 ΣΤΙΣ 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Φαμπρικα Υφανέτ


ΟΥΤΕ 34 ΟΥΤΕ 100 ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ένας χώρος που τελεί υπό κατάληψη εδώ και 34 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, το στέκι στο Βιολογικό. Πιο συγκεκριμένα στις 18 Νοέμβρη παρατηρήθηκαν από άτομα που συμμετέχουν στην κατάληψη, κάποιες αλλαγές στο φουαγιέ του κτηρίου του Βιολογικού, που προμηνύουν την εκκένωση της κατάληψης. Πράγματι μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι στις 16 Σεπτέμβρη 2021, ανατέθηκε σε εργολαβία, έργο ύψους 1.320.600,00 ευρώ, με θέμα: "ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Σ.Θ.Ε. (Σχολή Θετικών Επιστημών, γειτονικό κτήριο)". Οι πρυτανικές αρχές και η κοσμητεία του ΑΠΘ, προφασιζόμενοι της ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας θέλουν να μετατρέψουν το στέκι στο Βιολογικού αίθουσα αναμονής και βιβλιοθήκη.

Προφανώς και η επιλογή ενός χώρου που τελεί υπό κατάληψη, ενώ υπάρχουν τόσοι άλλοι ανεκμετάλλευτοι μέσα στο campus που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, δεν μας εκπλήσσει. Η επικείμενη εκκένωση του στεκιού εντάσσεται στο σχέδιο διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας καθώς και την αποστείρωση των χώρων του πανεπιστημίου, οι οποίοι θα αποτελούν αυστηρά χώρους μεταφοράς γνώσεων και όχι ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και ελεύθερης έκφρασης. Από τον προηγούμενο κιόλας χρόνο η κυβέρνηση ΝΔ με την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη προσπαθεί να μετατρέψει την φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε προνόμιο λίγων, όσων δηλαδή έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά σε φροντιστήρια ή να γραφτούν απευθείας σε κάποια ιδιωτική σχολή. Για την επιτυχή εφαρμογή αυτού το νόμου η κυβέρνηση εξήγγειλε την σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας για να καταστείλει, όσους και όσες αντιστέκονται και αντιστέκονταν πάντα σε τέτοιους νόμους-εκτρώματα, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό καθώς οι φοιτητικοί σύλλογοι απάντησαν μαχητικά με καταλήψεις, συγκρούσεις και μαζικές πορείες. Μέσα σε μια περίοδο ερημοποίησης των πανεπιστημίων λόγω του covid-19, το ΑΠΘ έσφυζε από ζωή. Και αυτό είναι που θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο. Γι' αυτό το λόγο έκαναν την εμφάνισή τους μετά από καιρό οι ναρκομαφίες, γι αυτό το λόγο απειλούνται με εκκένωση χώροι που κρατάν το campus ανοιχτό και μετά τις 9 που τελειώνουν τα μαθήματα.

Το στέκι στο βιολογικό είναι ένας χώρος μεγάλης ιστορικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εντός αυτού πραγματοποιούνται συνελεύσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, μπαρ, καφενεία. Προωθείται η κουλτούρα της αντί-εμπορευματικής μουσικής, ενώ μέσα σε αυτόν έκαναν τα πρώτα τους βήματα μεγάλα συγκροτήματα της ελληνικής punk σκηνής. Αποτελεί έναν χώρο στον οποίο όχι μόνο φοιτητές του πανεπιστημίου αλλά και άνθρωποι από πολλά μέρη του κόσμου έχουν συνυπάρξει, γελάσει, συζητήσει, ερωτευτεί, μισήσει, φωνάξει, είναι ένας χώρος που έχει ενώσει ανθρώπους . Το στέκι στο Βιολογικό στάθηκε στο πλευρό των φοιτητών και φοιτητριών με την παραχώρηση του χώρου σε φοιτητικά σχήματα και με την υλική στήριξη των καταλήψεων. Εδώ και 34 χρόνια αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους και όσες δεν σκύψαμε μοιρολατρικά το κεφάλι στην απαξίωση των ζωών μας και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Για όσους δεν αρκεστήκαμε στην ανάθεση του αγώνα σε επαγγελματίες επαναστάτες και αποφασίσαμε να δράσουμε αυτόνομα, έχοντας ως όπλο την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. Ως Ελευθεριακό Σχήμα Πληροφορικής στηρίζουμε τους χώρους που συνεχίζουν να δίνουν ζωή στο πανεπιστήμιο, που δεν το αφήνουν να γίνει ένα αποστειρωμένο, αστυνομοκρατούμενο ίδρυμα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ:

Πέμπτη 16/12/2021, στις 18:00, στην Καμάρα

Ελευθεριακό Σχήμα ★ Πληροφορικής

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Δεκεμβρίου 20h


Συγκεντρωση Υπερασπισης της Καταληψης Στεκι στο Βιολογικο

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

16.12 | ΚΑΜΑΡΑ | 18:00

18 Νοέμβρη παρατηρήθηκαν αλλαγές στο φουαγέ της Βιολογικής Σχολής ΑΠΘ. Αλλαγές που ουσιαστικά σηματοδοτούν την έναρξη υλοποίησης έργου, κόστους 1.320.600,00 ευρώ, για τη δημιουργία βιβλιοθήκης, αλλά και αίθουσας αναμονής, πράγμα που μεταφράζεται σε αναγκαία εκκένωση της κατάληψης Στέκι στο Βιολογικό.

Aπό τις μαζικές πορείες και συγκρούσεις ενάντια στο νόμο Κ/Χ και στην πανεπιστημιακή αστυνομία, την κατάληψη της πρυτανείας, τα πεσίματα στους μπάτσους, τις διαφόρων ειδών παρεμβάσεις έως τις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες με ορμητήριο το πολυτεχνείο, γίνεται ξεκάθαρο πως η πάταξη της ανομίας εντός κάθε πανεπιστημιακού χώρου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα κράτους-μπάτσων-πρυτανικών αρχών. Άλλωστε, η εικόνα του πανεπιστημιακού campus, στο κέντρο της πόλης οφείλει να είναι αψεγάδιαστη. Έτσι, λοιπόν, στο στόχαστρο της καταστολής έχει τεθεί η κατάληψη Στέκι στο Βιολογικό.

Εμείς από την πλευρά μας, αντιλαμβανόμαστε τις καταλήψεις ως μόνο ένα κομμάτι του αγώνα, που αποκτά σάρκα και οστά μέσα από την πραγμάτωση πολύμορφων δράσεων από τα άτομα που τις απαρτίζουν. Μέσα από τις αφισοκολλήσεις, τις προπαγανδιστικές πορείες, τις συγκρούσεις στους δρόμους, τις άμεσες ενέργειες, τα σαμποτάζ, τις ζυμώσεις και τις συντροφικές σχέσεις, τους αγώνες ενάντια στα κολαστήρια της μισθωτής σκλαβιάς, ενάντια σε κάθε φυλακή, στο διαρκή πόλεμο ενάντια στο οικοδόμημα της κυριαρχίας. Μέσα από τη διάχυση των αναρχικών θεωρήσεων και πρακτικών, τους εξεγερσιακούς σχεδιασμούς, τη σύγκρουση με το υπάρχον στο εδώ και στο τώρα. Κάθε κομμάτι του αγώνα μας συμπληρώνει το μωσαϊκό της ολότητας πάνω στο οποίο τίθεται το στοίχημα της επαναστατικής προοπτικής.

Ό,τι κι αν συμβεί, σε όσες κατασταλτικές κινήσεις κι αν προχωρήσουν πρέπει να γνωρίζουν πως δεν κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω. Συνεχίζουμε…

ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΣΤΙΑ ΑΝΟΜΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΜΠΑΤΣΟΙ-ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ-ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Συνέλευση Αναρχικών Ενάντια στην Κοινωνική Μηχανή

πηγή : https://saekm.espivblogs.net/2021/12/15/sygke…


[Θεσ/νίκη] Κάτω τα χέρια από το στέκι στο Βιολογικό (+ENG)

Συλλογικότητες και ατομικότητες, επιλέγουμε να υπερασπιστούμε το στέκι στο Βιολογικό τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά αλλά και συναισθηματικά, εφόσον για εμάς αποτελεί ένα αναπόσπαστο σημείο συνάντησης με εκδηλώσεις, δομές αλληλεγγύης και αγώνες. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα προσπαθήσουμε να σταθούμε ανάχωμα στην επερχόμενη επίθεση και να την παρεμποδίσουμε συλλογικά.

post image

"Την Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021, παρατηρήσαμε κάποιες "αλλαγές" εντός του κτηρίου του Βιολογικού και συγκεκριμένα στο χώρο του φουαγιέ, με την τοποθέτηση γυψοσανίδων που απέκλειαν το μισό χώρο, αφήνοντας ένα διάδρομο μεταξύ των δύο εισόδων του κτηρίου. Μάλιστα είχαν το θράσος να αφήσουν κάποια ευδιάκριτα σημάδια σε τοίχους, περιλαμβάνοντας τοίχο του στεκιού και προμηνύοντας την κατεδάφισή τους.

Μετά από σχετική έρευνα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του προγράμματος Διαύγεια (διαφάνεια στο κράτος), διαπιστώσαμε ότι στις 16 Σεπτέμβρη 2021, ανατέθηκε σε εργολαβία, έργο ύψους 1.320.600,00 ευρώ, με θέμα: "ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Σ.Θ.Ε. (Σχολή Θετικών Επιστημών, γειτονικό κτήριο)". Το χρονοδιάγραμμα τους προβλέπει ότι το συγκεκριμένο έργο πρέπει να παραδοθεί σε διάστημα 16 μηνών από την ανάρτηση - υπογραφή της συμφωνίας κι από τα σχέδια τους φαίνεται ξεκάθαρα ότι προορίζουν για "αίθουσα αναμονής" το χώρο του στεκιού, κάτι "άκρως απαραίτητο" άλλωστε για τη λειτουργία της σχολής. Μάλιστα, από τη συμφωνία φαίνεται πως το γκρέμισμα των τοίχων προβλέπεται να γίνει σε διάστημα 4 μηνών από την υπογραφή της (δηλαδή μέχρι μέσα Γενάρη), γεγονός που καθιστά την απειλή εκκένωσης άμεση. Ήδη πρυτάνεις και εργολάβοι ανέλαβαν δράση για την αναδιαμόρφωση "χρηστικών" χώρων και τη διεκπεραίωση του."

Απόσπασμα από κείμενο του στεκιού του Βιολογικού

athens.indymedia.org/post/1615970/

Το στέκι στο Βιολογικό, όντας ένας σταθερός χώρος αντίστασης τα τελευταία 34 χρόνια μέσα στο πανεπιστημιακό campus του ΑΠΘ, έχει φιλοξενήσει μία πληθώρα ομάδων, ατομικοτήτων, ιδεών και δράσεων που δεν περιορίζονται από σύνορα, κάγκελα και φράχτες. Αυτή τη στιγμή στο στέκι στεγάζεται η κατάληψη της Terra Incognita, το Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών/στριών και η Biologica οι οποίες συντονίζονται μέσω της πολιτικής και διαχειριστικής συνέλευσης του στεκιού. Πέρα από την δραστηριοποίηση ομάδων και συλλογικοτήτων, στο στέκι διενεργούνται διάφορες πρωτοβουλίες ατομικοτήτων που στόχο έχουν την διάχυση των ιδεών και της προπαγάνδας μέσα από εργαλεία αντιπληροφόρησης, αυτομόρφωσης και ζύμωσης με θεματικές που αφορούν τόσο τους φοιτητικούς αγώνες, όσο και τους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες εντός και εκτός του μητροπολιτικού πεδίου.

Η συνολική αυτή δραστηριοποίηση του στεκιού αποτελεί αγκάθι στην επικρατούσα κανονικότητα του δόγματος ησυχία-τάξη-ασφάλεια και αυτό ενοχλεί τον κρατικό μηχανισμό που εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση. Εκκενώσεις στεκιών και καταλήψεων συνέβαιναν πάντα στην ιστορία των αναρχικών και ριζοσπαστικών κινημάτων, ωστόσο τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουμε μία έξαρση στην προσπάθεια καταστολής της φωνής που προτρέπει στην αντίσταση και την κινητοποίηση από την πλευρά της δημοκρατικής κυβέρνησης του Μητσοτάκη. Με εργαλεία την ποινικοποίηση και την στοχοποίηση χώρων αντίστασης και ατομικοτήτων, επιτίθεται άμεσα και στις δομές του πανεπιστημιακού χώρου με σκοπό να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο και να πετύχει τα πλάνα εξευγενισμού και ευρύτερου κοινωνικού ελέγχου. Από τις εκκενώσεις των καταλήψεων πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας, Terra Incognita, Rosa Nera, Βανκούβερ Απάρτμαν, Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., τις εισβολές στη Φ.Ε.Π.Α. και τις εκτεταμένες φθορές στους υπό κατάληψη πολιτικούς χώρους, τη μελλοντική πρόσληψη ειδικών σωμάτων φύλαξης και το φύτεμα ναρκομαφιών εντός των πανεπιστημίων, μέχρι την πρόσφατη παρωδία του μείγματος D.N.A. και τις διώξεις των 14 αγωνιστ(ρι)ών της κατειλημμένης πρυτανείας του Ε.Μ.Π. στην Αθήνα.

Ο κατειλημμένος χώρος του Βιολογικού, λόγω της θέσης του μέσα στην πανεπιστημιούπολή αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και αναπόσπαστο κομμάτι έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης στους φοιτητικούς αγώνες, ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (Ν. 4777/2021), την συνολικότερη αναδιάρθωση της παιδείας και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το νομοσχέδιο αυτό που ψηφίστηκε εν μία νυχτί εν μέσω πανδημίας και αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής, διαγραφές φοιτητών/τριών (ν+(ν/2)), πειθαρχικά καθώς και την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια. Με τον νόμο αυτό σαν πρόσχημα ανοίγει ο δρόμος για την εκ των πραγμάτων κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την επικράτηση του συνολικού ελέγχου, επιτήρησης και του αποκλεισμόυ πολιτικών δραστηριοτήτων και εγχειρημάτων από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Απόπειρα δηλαδή αποστείρωσης και αποπολιτικοποίησης των παρελθοντικών και παροντικών αγώνων που εφορμούν από τα πανεπιστήμια μέσω και της πρόσφατης νομικής κατάργησης του ασύλου.

H συνεργασία Κράτους-Κεφαλαίου πολύ θα ήθελε να παραμείνουμε σιωπηλά αλλά εμείς έχουμε άλλα σχέδια για τα κατασταλτικά και εξευγενιστικά πλάνα τους. Μέσα από πολιτικές διαδικασίες εναντιωνόμαστε στην καταστολή και προττάσουμε την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνιστικό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά έχουμε συγκροτήσει την ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης ενάντια στην απειλή εκκένωσης του στεκιού στο Βιολογικό. Συλλογικότητες και ατομικότητες, επιλέγουμε να υπερασπιστούμε το στέκι στο Βιολογικό τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά αλλά και συναισθηματικά, εφόσον για εμάς αποτελεί ένα αναπόσπαστο σημείο συνάντησης με εκδηλώσεις, δομές αλληλεγγύης και αγώνες. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα προσπαθήσουμε να σταθούμε ανάχωμα στην επερχόμενη επίθεση και να την παρεμποδίσουμε συλλογικά.

Ούτε βήμα πίσω, 34 χρόνια δεν είναι αρκετά

Καμία απειλή του κράτους δεν θα μείνει αναπάντητη

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις και στους φοιτητικούς αγώνες

Συγκέντρωση, Πέμπτη 16/12, 18:00 | Καμάρα, Θεσσαλονίκη

Ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση της Κατάληψης "Στέκι στο Βιολογικό"

(ENG)

Hands off the Biologic squat!

On Thursday 18th of November 2021, we noticed some "changes" inside the Biological building and more specific inside the foyer area, from the installation of plasterboard that blocked half of the space by leaving behind a corridor between the two entrances of the building. They even had the audacity to leave some distinct marks on walls, including the wall of the squat by foreshadowing their demolition.

After a related research in the Ministry of Digital Governance and in the "Diaygeia" Programme (online platform from the government), we noticed that on the 16th of September 2021, a construction was assigned, for a project of 1.320.600,00 euros, with the subject: "INTERNAL SPACE LAYOUT OF THE BIOLOGY DEPARTMENT GROUND FLOOR , FOR THE NEEDS OF S.O.S. (School of Sciences, neighborhood building)". Their timeline require that the specific project must be delivered within 16 months since its publication - from the signing of the agreement and their plans it is clear that they intend to transform the squatted area into a "waiting room", something "highly necessary" for the school's operation. Indeed, it appears from the agreement that the demolition of the walls is scheduled to take place within 4 months of its signing (i.e. by mid-January), which the threat of eviction becomes direct. Already university rectors and developers took action for the reconfiguration of the "utilitarian" spaces and their completion.

Abstract from the collective text of Biologic squat

athens.indymedia.org/post/1615907

The Biologic squat, being a consistent space of resistance for the last 34 years inside the university's campus of the Aristotle University of Thessaloniki (AUTH), has hosted a number of groups, individuals, ideas and actions which don't get limited by borders, bars and fences. Currently, the squat provides spaces for the squat Terra Incognita, the Solidarity Fund for Prisoners and Persecuted Fighters, the Biologica which they coordinate through the political administrative assembly of the self-organised space. Apart from the activity of groups and collectives, various initiatives of individuals are carried out in the place, which aim at the diffusion of ideas and propaganda through counter-information tools, self-education and "fermentation" with topics which concern both student struggles and the broader social struggles within and outside the metropolitan field.

This overall activity of the space stands as an obstacle at the dominant normality of the doctrine "peace-order-security" and that disturbs the state's apparatus which launches an all-out attack. Evictions of self-organised spaces and squats were happening since forever within the history of the anarchist and radical movements, therefore in the last period we recognise an escalation in the effort to repress the voice of encouragement of the resistance and the mobilisation on the side of the democratic government of Mitsotakis. With the tools of criminalizing and targeting the resisting spaces and individuals, attacks directly the structures of the university's space in order to gain the absolute control and to achieve its plans of gentrification and the broader social control. From the squats evictions of the university's property, Terra Incognita, Rosa Nera, Vankuver Apartman, the self-organised space of A.S.O.E.E, the raids in F.E.P.A and the extensive damages on the squatted political spaces, the future hiring of "special" security guards, the placement of the drug mafias inside the universities, until the recent parody of DNA mixture and the prosecution of the 14 militants from the occupied Rectory of NTUA in Athens.

The occupied space of Biologic because of its position inside the university, is a fixed reference point and an integral part of practical support and solidarity to student struggles against the anti-educational bill of Kerameos-Chrissochoidis (Law 4777/2021), the overall restructuring of education and the creation of the university police force. This bill which was voted overnight in the middle of the pandemic, it concerns the minimum enrollment base, student removals, disciplinary as well as the controlled entry to universities. With this law as a pretext the way opens for the de facto abolition of the university asylum and the prevalence of total control, surveillance and the exclusion of political activities and projects from the university community. An attempt to sterilize and depoliticize the past and present struggles emerging from the universities through the recent legal abolition of university asylum.

The state-capital collaboration would really like us to remain silent but we have other intentions for their repressive and gentrification plans. Through political procedures we oppose repression and we propose self-organisation and solidarity at both local and international level. In this context we have formed an open solidarity assembly against the threat of eviction of the Biologic squat. Collectives and individuals, we choose to defend the Biologic squat both politically and socially as well as emotionally, since for us it is an integral meeting point with events, solidarity structures and struggles. Through this particular procedure we will try to stand as an obstacle to coming attack and collectively prevent it.

Not a single step back, 34 years are not enough

No threat of the state will remain unanswered

Solidarity with the squats and the student struggles

Open assembly for the defense of the Biologic squat

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1616018/


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ» ΠΕΜΠΤΗ 16/12 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

Κατάληψη 111


Αλληλεγγύη στην κατάληψη "στέκι στο Βιολογικό"

Τον Σεπτέμβριο ανατέθηκε από το πανεπιστήμιο του ΑΠΘ σε εργολαβική εταιρεία έργο με τον τίτλο "Εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων ισογείου κτιρίου βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε. (σχολή θετικών επιστημών, ισόγειο κτίριο)". Oι χώροι στους οποίους αναφέρεται ο τίτλος, δεν είναι άλλοι από τους χώρους του στεκιού του βιολογικού, χώρους δηλαδή που είναι κατειλημμένοι εδώ και 34 χρόνια. Πιο απλά, το πανεπιστήμιο σκοπεύει να εκκενώσει την κατάληψη του στεκιού και να μετατρέψει τον χώρο σε μια αίθουσα αναμονής την οποία θεωρεί απαραίτητη (!) για την λειτουργία της ΣΘΕ. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες είχαμε και τις πρώτες ενέργειες στο πλαίσιο του έργου, αφού συγκεκριμένα, εκτός των εργασιών στους υπόλοιπους χώρους της σχολής, τοποθετήθηκαν σημάδια πάνω σε τοίχους του στεκιού, προμηνύοντας ουσιαστικά την κατεδάφιση τους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πώς το στέκι στο Βιολογικό αποτελεί την μακροβιότερη κατάληψη στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στα 34 αυτά χρόνια πλήθος αγωνιζομένων έχουν στεγάσει τις επιθυμίες τους, την πολιτική τους δράση μέσω της αυτό-οργάνωσης. Αναπόσπαστο επίσης χαρακτηριστικό της κατάληψης αυτής είναι οι αντι-εμπορευματικοί όροι έκφρασης και το DIY. Εκτός των άλλων, το στέκι στο Βιολογικό είναι και ένα χώρος όπου έχουμε περάσει όμορφα μέσα σε αυτόν, από τις αμέτρητες μουσικές (και όχι μόνο) εκδηλώσεις που έχει στεγάσει, μέχρι και το καθημερινό μας πέρασμα και τις ξέγνοιαστες κουβέντες μας μέσα σε αυτόν. Πάνω από όλα όμως το στέκι στο Βιολογικό είναι κατάληψη και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε.

Οι καταλήψεις δεν είναι μόνο οι τοίχοι, τα κτίρια, τα ντουβάρια τους. Είναι οι ζωντανοί χώροι όπου βρισκόμαστε, συζητάμε, συλλογικοποιούμαστε, ερωτευόμαστε και μιλάμε για όλα όσα μας προβληματίζουν. Οι καταλήψεις, διαχρονικά, αποτελούν ένα σημαντικό μέσο πάλης στα χέρια μας. Στα χέρια καταπιεσμένων ατόμων, φοιτητριών, εργαζομένων, στα χέρια όσων ονειρεύονται έναν κόσμο διαφορετικό, με βάση την αλληλεγγύη και την ελευθερία. Είναι οι χώροι όπου βρίσκουν στέγη και ακούγονται δυνατά όλες οι ανάγκες μας. Οι τόποι όπου μέσα από τις διαδικασίες, τις συνελεύσεις, τις συζητήσεις, τις εκδηλώσεις οι επιθυμίες μας παίρνουν σάρκα και οστά. Στα δικά μας μάτια οι καταλήψεις δεν αποτελούν νησίδες ελευθερίας μέσα στο κρατικό και καπιταλιστικό βούρκο αλλά ένα εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων.
Και ακριβώς όλα αυτά είναι που τους ενοχλούν. Δεν μας κάνει καμία εντύπωση το ότι βλέπουμε την πολιτική του κράτους σε ότι αφορά κατειλημμένους χώρους να επεκτείνεται πλέον και εντός του πανεπιστημίου και να υιοθετείται από πρυτάνεις και κοσμήτορες. Δεν εκπλησσόμαστε που το πανεπιστήμιο του ΑΠΘ θέλει να αντικαταστήσει την ζωντάνια και την κινητικότητα που χαρακτηρίζει το στέκι του βιολογικού και να φέρει σε αυτό την αποστείρωση και την εντατικοποίηση που διέπει άλλωστε και τους περισσότερους χώρους εντός του ΑΠΘ. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση μετά από τόσα και τόσα νομοσχέδια, που είχαν ως κερασάκι τον νόμο 4777, φαίνεται πως πλέον περνάει μέσα από τις εκκενώσεις των καταλήψεων εντός του πανεπιστημίου και την μετατροπή των περισσότερων χώρων του ΑΠΘ είτε αυτοί είναι υπό κατάληψη, είτε αποτελούν δημόσιους χώρους (όπως για παράδειγμα το τρίγωνο του πολυτεχνείου) σε χώρους εργασίας και διαβάσματος. Χώρους δηλαδή 'απολύτως παραγωγικούς' στην δικιά τους λογική και κοσμοθεωρία, όπου το αυριανό εργατικό δυναμικό όχι απλά δεν προβληματίζεται, δεν συζητά, δεν συλλογικοποιείται αλλά προετοιμάζεται εντατικά για την 'αρένα' της αγοράς εργασίας στην οποία αναπόφευκτα θα οδηγηθεί.

Εμείς σε κάτι τέτοιο δεν μπορούμε παρά να σταθούμε απέναντι και να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο στέκι του βιολογικού. Θεωρούμε πως κάθε κατειλημμένο στέκι εντός του campus του ΑΠΘ είναι ακριβώς οι τόποι όπου στεγάζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, χώροι μέσα από τους οποίους προσπαθούμε να αντισταθούμε στην υποτίμηση των ζωών μας που μας επιβάλλεται συνεχώς, αλλά και μικρές ανάσες ελευθερίας και ξεγνοιασιάς απέναντι στο άγχος, το στρες, την κούραση που αντιμετωπίζει καθημερινά καθεμιά από εμάς. Μέσα σε μια εποχή όπου δεχόμαστε πόλεμο σε όλους τους τομείς μέσω αντιδραστικών εκπαιδευτικών, εργασιακών και άλλων νομοσχεδίων ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα εκκένωσης των χώρων μας. Μπάτσοι, πρυτάνεις και κοσμήτορες σας κάνουμε για άλλη μια φορά σαφές λοιπόν ότι τα στέκια θα παραμείνουν ως έχουν, οι χώροι και οι τόποι δηλαδή όπου μέσα από αδιαμεσολάβητες και οριζόντιες διαδικασίες θα αντιστεκόμαστε σε κάθε πτυχή αυτής της υποτίμησης, οι χώροι όπου οι έννοιες της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης, του συλλογικού τρόπου σκέψης θα συνεχίσουν να ανθίζουν.

Αυτόνομη Παρέμβαση ★ Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων

https://aphm.espivblogs.net/

Τακτική Συνέλευση Σχήματος κάθε Τετάρτη στις 14.00 στο στέκι στο Φουαγιέ

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Δεκεμβρίου 22h


Στηρίζουμε την συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» & του ασύλου, Πέμπτη 16/12 στις 18:00 @Καμάρα

Ανακοίνωση σχετικά με τις μεθοδεύσεις εκκένωσης του «Βιολογικού»

Στην καρδιά της πόλης, εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ένας χώρος πολιτισμού και εξωστρέφειας της DIY κουλτούρας, προσβάσιμος και ανοικτός για όλους και όλες, χωρίς διακρίσεις, με την λειτουργία του να βασίζεται στο μεράκι και την διάθεση των ανθρώπων που τον απαρτίζουν για να ορίζουν μία τοπολογία ξένη ως προς την καταναλωτική μανία, τις κάθετα οριζόμενες ιεραρχικές δομές λειτουργίας και την οικονομική διάσταση της διασκέδασης. Ένας χώρος που έχει στεγάσει τόσες συνελεύσεις, τόσα lives και τόσες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μια σειρά από βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, πολιτικά καφενεία, dj sets, μπαζάρ βιβλίων και βινυλίων κ.α.. Τα παραπάνω τον καθιστάν έναν χώρο που επιχειρεί να αποτελεί πολιτιστική πρόταση για την πόλη παράλληλα με την πολιτική πνοή των αδιαμεσολάβητων σχέσεων, που συνθέτουν και ενώνουν τις ψηφίδες ισότητας και αλληλεγγύης στο κοινωνικό μωσαϊκό. Έναν χώρο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ανταγωνιστικού κινήματος.

Προσφάτως, οι σύντροφοι/ισσες από το Στέκι ανακάλυψαν στην Διάυγεια σύναψη σύμβασης έργου μεταξύ της Σχολής Θετικών Επιστημών και εργολαβίας, που περιλαμβάνει διαρρυθμίσεις των εσωτερικών χώρων στο ισόγειο του Τμήματος Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε. (και αφορά, έπειτα από σχετικές παρατηρήσεις, και τον χώρο όπου στεγάζεται το Στέκι). Αν και ανέκαθεν ήμασταν - και είμαστε - με τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία (και την εξυπηρέτηση των αναγκών αυτής υπό κοινωνικό πρίσμα και με κοινωνικό πρόσημο) δεν είναι εύκολο να μην δούμε τα συγκεκριμένα μοτίβα πίσω από τις «αξιοποιήσεις προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας», όταν αυτές αφορούν κατειλημμένους χώρους. Από το 2012 και την Κατάληψη Δέλτα (τέως πανεπιστημιακές εστίες) που εκκενώθηκε με την πρόφαση ότι το κτήριο θα επαναδραστηριοποιηθεί ως εστία για άπορους (φυσικά, 9 χρόνια μετά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί) έως το 2020 και την Terra Incognita, κτίριο ιδιοκτησίας Α.Π.Θ., που εκκενώθηκε έπειτα από 16 χρόνια λειτουργίας υπό τη φημολογία για «επιστροφή του κτιρίου στην πανεπιστημιακή κοινότητα» (μέχρι σήμερα το παραμένει ερμητικά κλειστό). Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και την υπόθεση της Rosa Nera στα Χανιά (ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Κρήτης) που εκκενώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου εκεί η κατειλημμένη "πανεπιστημιακή περιουσία" δίχως περιστροφές πωλήθηκε σε ξενοδοχειακό κολοσσό με σκοπό την ανέγερση μιας ακόμα φαραωνικής ξενοδοχειακής μονάδας, μεθοδεύσεις που ακυρώθηκαν στην πράξη καθώς συνάντησαν τις αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας που επιθυμεί η κατάληψη να παραμείνει (γεγονός που οδήγησε στην μαζική ανακατάληψής της τον περασμένο Ιούνιο).

Από τη μία, λοιπόν, κτήρια που εκκενώνονται και δεν αξιοποιούνται και από την άλλη κτίρια που, αναλόγως την «χρηματιστηριακή τους αξία στο κτηματολόγιο», πωλούνται προς αξιοποίηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο (φυσικά, με τις ευλογίες του κράτους). Η πραγματικότητα, όμως, είναι που έρχεται και αναδεικνύει τις έκδηλες αντιφάσεις των εν λόγω μεθοδεύσεων, απογυμνώνοντας τους σκοπούς κράτους και πρυτανικών αρχών: Οι καταλήψεις θα πρέπει με τον ένα ή άλλον τρόπο να παύονται, το πανεπιστήμιο (και η πόλη κατ' επέκταση) να αποστειρώνεται και στην ουσία οι ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας, που μένουν για ακόμη μια φορά μετέωρες, δεν είναι τίποτα παραπάνω από χυδαίες προφάσεις που προσβάλλουν τον νου και την νοημοσύνη όλων όσων πλήττονται από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όλων όσων μέσα στις καταλήψεις βίωσαν την απελευθερωτική διάσταση των αδιαμεσολάβητων σχέσεων, των στιγμών ισότητας, της πολιτικής ζύμωσης και δράσης, της απουσίας φόβου.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Ανοιχτή πολιτική συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 19:00

Βασιλέως Γεωργίου & Μπιζανίου γωνία


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ''ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ''

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2021 ανατέθηκε επίσημα το έργο για τις "Εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων του ισογείου κτηρίου Βιολογίας για ανάγκες της Σ.Θ.Ε." σε εργολαβία, μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε στις 22/12/20 με συνολική δαπάνη 635.677,94 ευρώ. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργο είναι 16 μήνες από την ημερομηνία της υπογραφής και προϋποθέτει την κατεδάφιση συγκεκριμένων χώρων που στεγάζεται το στέκι του βιολογικού και οι ομάδες που στεγάζονται μέσα σε αυτό.

Για εμάς δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή της αναβάθμισης με όρους καπιταλιστικής ανάπτυξης του συγκεκριμένου χώρου. Το πανεπιστήμιο επιλέγει να παρέμβει συγκεκριμένα στο κατειλημμένο στέκι του Βιολογικού γνωρίζοντας πολύ καλά την μακροχρόνια δράση του μέσα σε αυτό αλλά και τη σημαντική παρουσία του στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα. Οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένες δομές αγώνα είναι ένα πεδίο συσπείρωσης του κόσμου που θέλει να συλλογικοποιήσει τις αντιστάσεις του απέναντι σε ό,τι προωθεί την εξατομίκευση και την απάθεια, απέναντι σε ένα σάπιο σύστημα που θρέφει τους καταπιεστές και υποτιμά τις ζωές των καταπιεσμένων. Αποτελούν αναχώματα της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης και εδαφικοποιούν τις αντιστάσεις στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Έτσι γίνονται επικίνδυνες, γιατί στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια του κράτους να εφαρμόσει την αντικοινωνική του πολιτική δημιουργώντας μια συνθήκη εξόντωσης της κοινωνικής βάσης.

Επιπλέον δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι είναι ένας χώρος εντός του πανεπιστημιακού οικοδομήματος που δημιουργεί ένα ακόμη ρήγμα στα σχέδια της κάθε κυβέρνησης που επιδιώκει να ελέγξει πλήρως την λειτουργία του πανεπιστημίου. Ακόμη και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου Κ-Χ παρατηρούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει λόγο για αντιμετώπιση της ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια, κάτι που στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι με κανέναν τρόπο δεν ισχύει. Όμως προκύπτει η διαμόρφωση ενός πλήρως ελεγχόμενου πεδίου εντατικοποίησης, που θέλει τους φοιτητές πειθαρχημένα υποκείμενα, απομακρυσμένα από οποιαδήποτε πολιτική και ριζοσπαστική δράση που θα νοιάζονται μόνο να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους συμφοιτητές τους, ώστε να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στην αγορά εργασίας. Με αυτό τον τρόπο κατακερματίζεται η έννοια του πανεπιστημίου ως δημόσιος και ανοιχτός χώρος, κάτι το οποίο αποκλείει από αυτό όποιον δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Από την πλευρά μας, ως κατάληψη Libertatia προτάσσουμε ανυποχώρητη αλληλεγγύη στις δομές αγώνα, που μπαίνουν στο στόχαστρο κράτους και κεφαλαίου και καταστέλλονται. Οι καταλήψεις για εμάς είναι σημεία συνάντησης και ζύμωσης, όπου συλλογικοποιούμε τους αγώνες μας προτάσσοντας μια ελεύθερη κουλτούρα αντίστασης στον σημερινό κανιβαλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και ως τέτοιες τις υπερασπιζόμαστε. Με όπλο μας τη συντροφικότητα και την αλληλοβοήθεια στεκόμαστε απέναντι σε οτιδήποτε επιχειρεί να καταστείλει τους ζωτικούς μας χώρους, εμάς τους ίδιους αλλά και τους αγώνες μας. Για αυτό επιδιώκουμε να συνεχίσουν ναι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρίσκουν απέναντί τους όσοι επιχειρούν να μας εξουσιάσουν, ώσπου να κτίσουμε μια κοινωνία που η ισότητα, η αλληλεγγύη και η ελευθερία θα είναι λέξεις αυτονόητες.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ - ΜΑΧΟΝΤΑΙ

Πέμπτη 16/12, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ''ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ''

Κατάληψη Libertatia

πηγή : email που λάβαμε στις 16 Δεκεμβρίου 12h


Όπου υπάρχει η επίβλεψη απ'το πανοπτικόν κράτους-πρυτανείας, υπάρχει και η ανάγκη για τον ίσκιο της αυτό-οργάνωσης

Ας μιλήσουμε για αυτό-οργάνωση

Η ελευθερία που υπάρχει μέσα στην πανεπιστημιούπολη δεν είναι μία αόρατη έννοια ή κάποιο μαγικό πέπλο. Είναι αποτέλεσμα της τακτικής παρουσίας φοιτητικών και μη ομάδων, καταλήψεων, στεκιών, πολιτικών και πολιτιστικών εγχειρημάτων μέσα στο πανεπιστήμιο, εδώ και δεκαετίες. Διαχρονικά, φοιτητικά υποκείμενα και μη, βρίσκανε πρόσφορο έδαφος για να αφήσουν τη φαντασία τους να οργιάσει πολιτιστικά, πολιτικά, οργανωτικά, μακριά από την επιτήρηση, την ασφυκτική φύση του κράτους και την κανιβαλιστική καθημερινότητα στον καπιταλισμό. Η ανάγκη να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, που εκπληρώνεται μέσω της αυτό-οργάνωσης, οδήγησε στο να ξεπηδήσουν οι πολύμηνες καταλήψεις των σχολών του Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου, που συνοδεύτηκε από την επανοικειοποίηση του campus, καινούρια στέκια, καταλήψεις, πολιτικές, πολιτιστικές ομάδες που έδωσαν ζωή και συντροφικότητα σε αυτή τη γωνιά της πόλης.

Ας μιλήσουμε για επιτήρηση και αλλοτρίωση ελεύθερων χώρων

Η ανελευθερία του πάσο, της κάρτας σίτησης, του πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης, των φυλάκων, των μπάτσων και των μαφιών εντός και γύρω από το campus, είναι ένα μέρος του σχεδίου του κράτους για την απονέκρωση των ελεύθερων χώρων. Στην προσπάθειά του να καταπνίξει οποιαδήποτε φωνή δε μπορεί να ελέγξει και οποιαδήποτε σχέση δε το συμφέρει, το κράτος δίνει ανεξέλεγκτη δικαιοδοσία στα όργανά του (πρυτανικές αρχές, κοσμητείες), με το νόμο 4777, ώστε να επιτεθεί ολομέτωπα στους αγώνες εντός του πανεπιστημίου. Με αυτό τον τρόπο, οποιοδήποτε άτομο δε ταιριάζει στο αφήγημα της αριστείας του κράτους και του πανεπιστημίου, αποκλείεται, π.χ. μέσω της ελαχίστης βάσης εισαγωγής από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω racial profiling στη λέσχη, μέσω του ασφυκτικού πλαισίου σπουδών και οι ελεύθεροί μας χώροι καταστρέφονται ή μεταποιούνται σε χώρους κοινωνικής αναπαραγωγής.

Ας μιλήσουμε για την καταστολή στο σήμερα

Στις 16/11/21 υπογράφεται από την κοσμητεία της ΣΘΕ σχέδιο εκμετάλλευσης του ισογείου του κτηρίου του Βιολογικού ΑΠΘ, όπου εδώ και 34 χρόνια στεγάζεται το κατειλημμένο στέκι στο Βιολογικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το πανεπιστήμιο επιτίθεται σε απελευθερωμένους χώρους. Άλλωστε, πρόσφατα είδαμε την κατεδάφιση του «τριγώνου» του Πολυτεχνείου, το οποίο προορίζουν για αίθουσα υπολογιστών, ενώ αποτελούσε χώρο συνάντησης, αράγματος, συνελεύσεων και αναψυχής, ενώ πρόπερσι είδαμε και την εκκένωση του στεκιού της ΑΣΣΟΕ, το οποίο ανακαταλήφθηκε άμεσα. Παρόμοιο πλάνο με αυτό του «τριγώνου», προορίζεται για το στέκι στο βιολογικό - υπολογιστές, γραμματεία, αίθουσα αναμονής-, το οποίο η κοσμητεία προκρίνει για τα στενά όρια της ακαδημαϊκότητας. Το πανεπιστήμιο προσπαθεί να θολώσει τα νερά με πρόφαση τις ανάγκες κάθε φοιτητή, δίνοντας κάποιες παροχές με αντίτιμο την καταστροφή των αυτό-οργανωμένων χώρων. Η καθόλου τυχαία ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι μέσα στους αυτό-οργανωμένους χώρους, αναζητούμε τρόπους αγώνα, ώστε να μη παρακαλάμε για παροχές, αλλά να διεκδικούμε όλες τις παροχές για όλους και για όλες. Το στέκι στο Βιολογικό αποτελεί για χρόνια αγκάθι στο λαιμό του πανεπιστημίου, καθώς έχει στεγάσει και αποτελέσει κομμάτι αγώνων για τις καταλήψεις, για τις μετανάστριες, για τους κρατούμενους, για τα φοιτητικά κλπ. Επίσης, αποτελεί εστία αντιεμπορευματικής μουσικής κουλτούρας και κέντρο συνάντησης αγωνιζόμενων υποκειμένων. Σαν κατειλημμένοι χώροι, μας ενώνει το γεγονός ότι στο εσωτερικό μας-και δεν εννοούμε τα ντουβάρια-αναπτύσσονται σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας, νησίδες ελευθερίας ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας κόντρα στον κοινωνικό οδοστρωτήρα που αφήνει πίσω του μόνο παραγωγικές σχέσεις και στον έλεγχο και στην αποστείρωση που προσπαθούν να επιβάλουν κράτος, κεφάλαιο, πρυτανεία. Από την αρχή, το πρόβλημα του κράτους ήταν η αυτοοργάνωση εντός των πανεπιστημίων και οι σχέσεις που δεν βρίσκονται υπό την επιτήρησή του. Η επίθεση του, στους χώρους και στις σχέσεις μας θα απαντηθεί με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη θα φέρει την φωτιά της αυτοοργάνωσης, που θα κάψει τις παραγωγικές σχέσεις του κεφαλαίου και του κράτους Λεβιάθαν.

Συγκέντρωση υπεράσπισης της κατάληψης ''στέκι στο βιολογικό'' την Πέμπτη 16/12 στις 18.00 στην Καμάρα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

10, 100, 1000ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

κάλεσμα : Στέκι Φυσικού


34 χρόνια κατάληψη Βιολογικού δεν είναι αρκετά.

Το κράτος μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, επιστρέφει έτοιμο να εκπληρώσει την υπόσχεσή του, να εκκενώσει τους κατειλημμένους χώρους εντός και εκτός του πανεπιστημίου να συνθλίψει τα σημεία συνάντησης και πολιτικής ζύμωσης, τον απελευθερωμένο χρόνο μας, τους χώρους που διασκεδάζουμε, μιλάμε και εκφραζόμαστε ελεύθερα, μακριά από τις εμπορικές τους συναλλαγές, χωρίς μπράβους αφεντικά και απλήρωτες εργαζόμενες, μακριά από τον διάχυτο σεξισμό και ρατσισμό της ελληνικής κοινωνίας. Σε συνεργασία με τις ενδοπανεπιστημιακές αρχές, κοσμητείες και εργολαβίες, η καταστολή έχει στρέψει το βλέμμα της στο βιολογικό.

Το κατειλημμένο στέκι στο βιολογικό αποτελεί εδώ και τρεις δεκαετίες ένα απελευθερωμένο σημείο μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, που στεγάζει ομάδες και εγχειρήματα με κοινές αξιακές και πολιτικές αφετηρίες, ένα πολύμορφο αυτοοργανωμένο εγχείρημα που έδινε και δίνει ζωή σε ένα κατά τα άλλα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο.

Για εμάς ως αυτοοργανωμένη μουσικοπολιτική συλλογικότητα, 'οπως και για τις περισσότερες ομάδες με παρόμοια στόχευση, το στέκι στο βιολογικό αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη της πολιτικής μας σκέψης πάνω στην αυτοοργανωμένη μουσική. Για κάποιους η πρώτη επαφή με τους όρους του DIY, από τα εφηβικά μέχρι τα πρώτα ενήλικα χρόνια, συνέβησαν μέσα ( και ) σε αυτούς τους τέσσερις τοίχους. Η μουσική αλλά και η διασκέδαση εν γένει, έχει πολύ μεγάλη δύναμη πάνω στους ανθρώπους, κυριολεκτικά διαμορφώνει χαρακτήρες και συνειδήσεις. Είδαμε τις αγαπημένες μας μπάντες, και άλλες που δε ξέραμε, ''ονόματα'' γνωστά και άγνωστα να μοιράζονται το στέιτζ ως ίσοι, το κοινό και τις μπάντες να γίνονται συχνά ένα και να μην μπορείς να τα ξεχωρίσεις, άτομα στο μπαρ και στο στήσιμο που χωρίς κανένα χρηματικό ή άλλο αντίτιμο, δίνανε την ψυχή τους και το χρόνο τους για να στηθούν αυτές οι συναυλίες. Κανένας δεν πληρωνόταν με κανένα τρόπο από αυτές, τα έσοδα πηγαίναν για την οικονομική ενίσχυση του χώρου, για τα δικαστικά έξοδα συντρόφων, ή για άλλους συλλογικούς σκοπούς στα πλαίσια της αλληλεγγύης και του πολύμορφου αγώνα. Κάποια αυτοκόλλητα υπενθύμιζαν πως ''Το DIY δεν είναι τζάμπα'', είναι ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε όπως μπορούμε. Και μαγευτήκαμε, και μεγαλώσαμε και το κάναμε και μεις.

Είναι αλήθεια πως οι καταλήψεις και οι ιδέες μας δεν είναι οι τέσσερις τοίχοι στους οποίους τις στεγάζουμε. Τις κουβαλάμε μέσα μας, στην καρδιά, στο μυαλό, στις σχέσεις μας, στις επιλογές μας. Αυτό δε σημαίνει πως δεν αγαπάμε και τους τέσσερις αυτούς τοίχους, ειδικά όταν μέσα τους πλέον μένουν για πάντα τόσες συλλογικές αναμνήσεις. Και αν νομίζουνε πως θα αφήσουμε να τους γκρεμίσουν, μάλλον κάτι δεν κατάλαβαν καλά,

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ» ΠΕΜΠΤΗ 16/12 18:00 ΚΑΜΑΡΑ

κάλεσμα : Sedatephobia ραπ συλλογικότητα