τι; : συνέλευση θεματική : οργάνωση

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 στις 17.30

Open Assembly Against Pushbacks and Border Violence

Την Πέμπτη 7/4 βρισκόμαστε στο θεατράκι της πλατείας Πρωτομαγιάς για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα του αγώνα μπλοκαρίσματος των επαναπροωθήσεων και της βίας του ελληνικού κράτους και της Frontex ενάντια των μεταναστ(ρι)ών, στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.
Πηγή φωτογραφίας του event: Yorgos Konstantinou facebook.com/yorgos.konstantinou
Ακολουθεί το κείμενο καλέσματος:

Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις και τη συνοριακή βία!
Να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να σταματήσει ο πόλεμος κατά της μετανάστευσης

Απαιτούμε να σταματήσουν τα push back και η συνοριακή βία, οι απελάσεις, η βιομηχανία απορρίψεων ασύλου και το καθεστώς εξαίρεσης για τους ανθρώπους που μεταναστεύουν!
Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων υφίστανται και αγωνίζονται ενάντια στην καταπίεση των συνόρων και των κρατών. Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, τη ζωή και την αξιοπρέπεια για όλους και όλες!
Η κρίση στην Ευρώπη είναι κρίση ρατσισμού. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τέθηκε σε εφαρμογή η έκτακτη Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Άσυλο, αλλά η ΕΕ και κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά την χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον θεσμικό ρατσισμό. Εργαλειοποιούν τον πόνο και την αγωνία του πληθυσμού στην Ουκρανία για να υποτιμήσουν στους ανθρώπους από τον Παγκόσμιο Νότο. Αντί για την αλληλεγγύη, επιβάλουν ένα παγκόσμιο απαρτχάιντ ενάντια στη μεταναστευτική κινητικότητα.
Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, όπως ακριβώς στεκόμαστε στο πλευρό των λαών της Συρίας, του Αφγανιστάν, της Υεμένης, της Μιανμάρ και άλλων χωρών και περιοχών του πλανήτη που μαστίζονται από πολέμους. Σε καθέναν από αυτούς τους πολέμους τα καπιταλιστικά συμφέροντα βαραίνουν περισσότερο από τις ανθρώπινες ζωές.
Εδώ και καιρό οι κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ στην Ευρώπη έχουν υιοθετήσει μια πολεμική ρητορική κατά των μεταναστών-ριών. Έχουν επιβάλλει έναν ρατσιστικό λόγο που παρουσιάζει τη μετανάστευση ως «εισβολή» και προβάλλει ως μόνη λύση τη στρατιωτική της αντιμετώπιση, τη χρήση νέων τεχνολογιών επιτήρησης και ελέγχου, την ένταση της κρατικής καταστολής, τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα-φυλακές, αλλά και τη διάχυση του ρατσισμού ως καθημερινής κοινωνικής πρακτικής.
Στην Ελλάδα εξαπολύονται σε καθημερινό επίπεδο επιχειρήσεις παράνομης επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλειά χιλιάδων προσφύγων, ανδρών, γυναικών, παιδιών και βρεφών. Πολλοί και πολλές από όσες επαναπροωθούνται παράνομα στην Τουρκία έχουν καταλήξει στις φυλακές του Ερντογάν ή κινδυνεύουν να ξαναπελαθούν στις χώρες από τις οποίες διέφυγαν, σε μια αλυσίδα παράνομων απελάσεων.

ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΒΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Στην περιοχή του Έβρου αστυνομικοί και συνοριοφύλακες συλλαμβάνουν παράτυπα πρόσφυγες, τους/τις φυλακίζουν χωρίς φαγητό και νερό, τους κλέβουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, τους ταπεινώνουν και τους χτυπούν βάναυσα πριν τους αναγκάσουν να μπουν σε βάρκες κα να τους στείλουν στην τουρκική πλευρά. Αλλά και εντός της ελληνικής επικράτειας πρόσφυγες απάγονται κυριολεκτικά από τους δρόμους των πόλεων ή μέσα από προσφυγικά στρατόπεδα και υφίστανται την ίδια διαδικασία. Αυτές οι παραβιάσεις πραγματοποιούνται από την ελληνική αστυνομία, το λιμενικό, τον στρατό, τη Frontex, αλλά σε αυτές συμμετέχουν μη ένστολοι, άτομα μεταναστευτικής προέλευσης που έχουν στρατολογηθεί από το ελληνικό κράτος και έχουν συγκροτήσει ένα παρακρατικό σώμα.
Στο Αιγαίο, η διάσωση έχει σχεδόν ποινικοποιηθεί και η άρνηση βοήθειας σε σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο έχει καταστεί ο κανόνας. Το ελληνικό λιμενικό με τη συνδρομή της Frontex πραγματοποιούν τις επαναπροωθήσεις με ιδιαίτερη σκληρότητα και βία, τραβώντας τις βάρκες στα διεθνή ύδατα είτε χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα διασωστικά νησιά (liferafts) που δεν διαθέτουν μηχανή. Σε πολλές περιπτώσεις απάγουν πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά και επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο και τους επανπροωθούν με τον ίδιο τρόπο. Κάθε άτομο που προσπαθεί να αποκαλύψει ή να παρέμβει ενάντια σε αυτά τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων υπόκειται σε αυθαίρετη σύλληψη, εξευτελισμό και συχνά σε διώξεις κατηγορίες περί δήθεν «κατασκοπίας» και «διακίνησης».
Τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των παράνομων επαναπροωθήσεων.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στις 19 Μαρτίου συμπληρώνονται 6 χρόνια από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέθεσε στην Τουρκία την συγκράτηση της μετανάστευσης εκτός της ΕΕ. Η Τουρκία χρησιμοποίησε μέρος των χρημάτων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του πολέμου ενάντια στο κουρδικό κίνημα και για την ιμπεριαλιστική κατοχή της κουρδικής περιοχής του Αφρίν, σε συνεργασία με τζιχαντιστικές συμμορίες.
Σε αντάλλαγμα των τουρκικών υπηρεσιών η ΕΕ δήλωσε ότι θα δέχεται την επανεγκατάσταση λίγων και επιλεγμένων προσφύγων από την Τουρκία, καθώς επίσης ότι θα άρει τις απαιτήσεις βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως και ώθησε τους/τις πρόσφυγες σε ακόμη πιο επικίνδυνες διαδρομές στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα.
Το αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών είναι ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς, νόμιμοι τρόποι για την είσοδο στην Ελλάδα των ανθρώπων που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Νότο. Ζητάμε να μπει τέλος στην ευρωπαϊκή υποκρισία και να σταματήσει ο ρατσιστικός διαχωρισμός στα σύνορα και τα συστήματα ασύλου!

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΑ"

Οι πολίτες της Τουρκίας που διαφεύγουν από τις διώξεις του καθεστώτος του Ερντογάν επαναπροωθούνται στη χώρα όπου η ζωή και η ελευθερία τους απειλούνται. Εκατοντάδες Κούρδοι και Τούρκοι πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι έχουν καταλήξει σε φυλακές μετά την επαναπροώθησή τους από την Ελλάδα.
Το 2021 η Ελλάδα αναγνώρισε την Τουρκία ως "ασφαλή τρίτη χώρα" για αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Σομαλία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πρόσβαση σε ένα ασφαλές νομικό καθεστώς στην Τουρκία και μόνο περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τη νόμιμη απασχόληση. Εκατοντάδες είναι οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν απελαθεί παράνομα στη χώρα από την οποία διέφυγαν. Οι πρόσφυγες στην Τουρκία πέφτουν συχνά θύματα ρατσιστικών επιθέσεων και δολοφονιών. Οι γυναίκες πρόσφυγες αντιμετωπίζουν εξαναγκαστικούς γάμους, παρενοχλήσεις και βιασμούς, ενώ τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υφίστανται συχνά βία ή και λιντσαρίσματα. Τα περιστατικά αυτά είναι αποτέλεσμα του ξενοφοβικού εθνικισμού, του μισογυνισμού και της οργανωμένης βίας κατά των μειονοτήτων στην Τουρκία.
Η πολιτική βία της Τουρκίας εντός και εκτός των συνόρων της έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να διαφύγουν και να γίνουν πρόσφυγες. Κανείς δεν πρέπει να επιστρέφεται στην Τουρκία παρά τη θέλησή του!

ΤΟ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΕ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το Αιγαίο Πέλαγος έχει γίνει νεκροταφείο προσφύγων. Οι θάνατοι αυτοί δεν είναι ατυχήματα, είναι δολοφονίες. Πρέπει να πούμε τους υπεύθυνους με το όνομά τους: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Frontex, η Ελληνική Ακτοφυλακή, η ελληνική κυβέρνηση, αστυνομία και συνοριοφυλακή.

Να αντισταθούμε στις επαναπροωθήσεις και το ρατσιστικό συνοριακό καθεστώς της ΕΕ.
Δικαίωμα παραμονής και ελευθερία μετακίνησης για όλους και όλες.

-------- ---------

On Thursday April 7th, we are meeting at the open theatre of Protomagias square to discuss the next steps of our struggle to block the pushbacks and the border violence that has been taking place by the greek state and Frontex against migrants, on the Greece-Turkey borders.
Event's photo credits: Yorgos Konstantinou facebook.com/yorgos.konstantinou
Text of call from the assembly:

Stop Pushbacks and Border Violence!
Against the EU-Turkey Deal and all the wars on migration!

We demand an end to pushbacks, border violence, deportations, systematic rejections of asylum and the dehumanization of people-on-the-move! We stand with all of those struggling against the oppression of borders and states, and affirm the right to the freedom of movement, life and dignity for all!
Europe is in a crisis of racism. The swift changes to EU asylum regulations following the war in Ukraine reinforce institutional racism. Ukranian suffering, instrumentalised against people from the Global South, exacerbates the existent global mobility apartheid.
We stand with the people in Ukraine as we continue to stand with the people in
Syria, Afghanistan, Yemen, Myanmar and many other territories enduring wars, in which capitalist interests are valued more than human lives!
Europe's new rhetoric of war builds upon years of government and media discourse of a migrant invasion justifying militarisation and securitization of borders, state violence, and racist anti-immigration attitudes. In Greece people are pushed back to Turkey where they at risk of severe
violence and other human rights abuses, as well as to chains-of-pushbacks which, in some case,
take people back to the war and poverty they escaped from.

PUSHBACKS ARE ILLEGAL AND SYSTEMATIC ACTS OF VIOLENCE AGAINST RIGHTS,
DIGNITY, AND LIFE.
In the Evros region, after crossing into Greece, people endure tactics of torture; they are detained without food or water, robbed of all personal belongings, humiliated, and brutally beaten before being forced back across the Evros river to Turkey. People are also taken from far inside the Greek
territory, abducted by police from the streets or camps, only to be pushed-back to Turkey in small river boats. These violations are enacted by the Greek police and military forces, Frontex (The European Border and Coast Guard Agency), local vigilantes, and other gangs recruited by the Greek
police. In the Aegean, help is often refused to boats in distress; boats are intentionally damaged and pulled
back towards the Turkish coast by the Hellenic Coast Guard (HCG) and Frontex. People who manage to reach the Greek islands and ask for asylum are forcefully brought back to the open sea and left to drift in life rafts into Turkish waters by the HCG. Any individual or civil actor who tries to
intervene against these crimes and rights violations is criminalised. At both borders people have died as a direct result of pushbacks.

EU-TURKEY DEAL EXCLUDES NON-EUROPEANS FROM HUMAN RIGHTS
On 19 March it will be 6 years since the EU-Turkey Statement, in which the European Union agreed with Turkey to keep migration out of EU and to send those people who are not recognised as
asylum seekers back to Turkey. Turkey has used part of the EU money for military purposes against the Kurdish Freedom Movement and for the imperialist occupation of the Kurdish region of Afrin in Northeast Syria in collaboration with jihadist gangs, which forced even more people into exile.
In exchange, the EU accepts and resettles some selected refugees from Turkey, and said they would lift the visa requirements for Turkish citizens. The Deal was never properly implemented and it has pushed people to take even more dangerous routes across sea and land borders. There is currently no safe, legal routes to enter the Greece for people coming from the Global
South. Unable to enter the asylum system, people are arbitrarily detained newly upgraded detention centres.
We call for the end to the racist hypocrisy of the European border and asylum regimes!

TURKEY IS NOT A "SAFE COUNTRY"
Citizens of Turkey fleeing persecution of Erdogan's regime are being pushed-back to the country where their lives and freedoms are under threat. Hundreds of Kurdish and Turkish politicians, activists, and journalists have ended up in political prisons after being pushed-back from Greece.
In 2021 Greece recognized Turkey as a "safe third country" for asylum seekers from Afghanistan, Syria, Somalia, Bangladesh and Pakistan. These people have no route to a secure legal status in
Turkey and limited access to healthcare, education, and legal employment. Hundreds of Syrian refugees have been illegally deported to the country they fled. Refugees in Turkey are frequently
victims of racist attacks and murder in Turkey. Refugee women survive trafficking, forced marriage,
harassment, and rape. LGBTQI+ people are subjected to violence and lynching. These incidents are a result of xenophobic nationalism, and historically entrenched racism, misogyny, and
organized violence against minorities in Turkey. Turkey's political violence within its borders and beyond has been forcing thousands of people to flee and become refugees. Nobody should be sent to Turkey against their will!

THE EU BORDER REGIME KILLS
Thousands have died at Greek-Turkish borders. The Aegean Sea has become a graveyard for people trying to reach Europe. These deaths are not accidental but the acts of murderers who we must
name: The European Commission, FRONTEX, the Greek Government, the Hellenic Coast Guard, border and police forces which continue to kill, rape, violently criminalize and dehumanize people migrating. People will continue to struggle for freedom of movement, regardless of the obstacles
states place in their way.

PUSHBACKS AND THE BORDER REGIME MUST END!
RIGHT TO SAFETY AND
FREEDOM OF MOVEMENT FOR ALL!

Open Assembly Against Pushbacks and Border Violence

πηγή : https://www.facebook.com/events/6825148065024…