Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 στις 19.30

Συνέλευση επιτροπής αλληλεγγύης σε απολυμένο συνάδελφο

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

ΣΤΑ GOODY'S Λ. ΠΥΡΓΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤA GOODY'S Λ. ΠΥΡΓΟΥ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 15/10 ΩΡΑ 12:00 μ ΚΥΡΙΑΚΗ 16/10 ΩΡΑ 19:00 μ.μ.

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΝΑΝΤΙ Λ. ΠΥΡΓΟΥ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/10 ΩΡΑ 19:30 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Γ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Στις 4/10 κοινοποιήθηκε εξώδικη απόλυση στον συνάδελφο ψήστη Γ. Τσουκαλά με την αιτιολογία ότι διώκεται για αξιόποινες πράξεις σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για «εξύβριση και άσκηση βίας» κατά ενός άλλου «συναδέλφου» του Σταύρου Αλεξίου, στο κα-τάστημα όπου εργάζονται, ο οποίος άσκησε την μήνυση. Η εργοδοσία χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την μήνυση απέλυσε τον συνάδελφο πληρώνοντάς του δεδουλευμένα αλλά χωρίς να του καταβάλλει την αποζημίωση απόλυσης γιατί υποτίθεται ότι για την απόλυση ευθύνεται... ο συνάδελφός μας.

...Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Η εργοδοσία στα goody' s του Λ. Πύργου μπαίνοντας στο κλίμα του ΔΝΤ, της δωσίλογης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων εργοδοτών αφού προηγουμέ-νως είχε απολύσει αρκετούς συναδέλφους προσπάθησε να περάσει σε μια επίθεση για την πλήρη κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο κατάστημα. Στα τέλη Δεκέμβρη του 2010 επικαλούμενη προσχηματικά την οικονομική κρίση και την πτώση των πωλήσεων, καλούσε έναν έναν τους εργαζόμενους στο γραφείο της διεύθυνσης για να τους επιβάλει με αυθαίρετο τρόπο να δεχτούν μια μείωση στο μισθό από 100 έως 200 ευρώ και να παραιτη-θούν από τις νόμιμες προσαυξήσεις στον μισθό τους (νυχτερινά, υπερωρίες και αργίες). Επί-σης τους ανακοίνωσε ότι θα δούλευαν και 6η μέρα την εβδομάδα, με αντίστοιχη μείωση των ρεπό τους και χωρίς τις νόμιμες προσαυξήσεις. Έτσι δεν της έφτανε της εργοδοσίας που κα-θυστερούσε την πληρωμή της μισθοδοσίας τώρα έθετε εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους και μια κάθετη μείωση μισθών και των δικαιωμάτων τους και μάλιστα με την απειλή ότι: ή θα το δεχτούν ή θα απολύσει και άλλους εργαζόμενους.

Έτσι με πρωτοβουλία του συναδέλφου Γ. Τσουκαλά η πλειοψηφία των εργαζομένων στο κατάστημα κατέφυγε στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού και στην συνέχεια δημιουρ-γήθηκε μια επιτροπή εργαζομένων ώστε να αντισταθούν στα σχέδια της εργοδοσίας.

Σε συνάντηση που κάλεσε η εργοδοσία μέσα στο κατάστημα για να ανακοινώσει την αυθαίρετη μείωση των μισθών η πλειοψηφία των εργαζομένων απάντησαν με ένα βρο-ντερό «όχι»!!! Στην συνέχεια η εργοδοσία κάλεσε σε νέα συνάντηση τους εργαζόμενους στο κατάστημα και τους είπε ότι ή θα το δεχτούν ή θα τους αλλάξει τις συμβάσεις από 5μερες-8ωρες σε μερικής απασχόλησης ή θα κάνει χρήση του νόμου για μονομερή επιβολή Συμβά-σεων για εκ περιτροπής εργασίας. Η Επιτροπή των εργαζομένων και το Σωματείο κατήγγειλαν αυτήν την συνάντηση και προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην εκδίκαση της Εργατικής Διαφοράς που έγινε στις 18 Φλεβάρη, η εργοδοσία υποχώρη-σε, αρνούμενη ότι έγιναν έτσι τα γεγονότα και ισχυριζόμενη ότι έγινε παρεξήγηση. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι δεν θα κάνει τίποτα από όλα αυτά, ότι η μισθοδοσία θα καταβάλλεται όπως ορίζει ο νόμος και ότι θα εφαρμόζεται πλήρως η Εργατική Νομοθεσία (5μερο - 8ωρο, προσαυξήσεις, ρεπό, διάλειμμα κ.τ.λ.).

Όμως η περίοδος «εργασιακής ειρήνης» (όπως άλλωστε είχαν προβλέψει οι ερ-γαζόμενοι και το Σωματείο) δεν κράτησε για πολύ καιρό. Η εργοδοσία προσπάθησε μέσω της διευθύντριας να δημιουργήσει ένα «καλό κλίμα οικογενείας» ώστε να πείσει τους ερ-γαζόμενους να μην αντιδρούν και ότι όλα αυτά είναι για το καλό τους. Όπως ήταν φυσικό κα-νένας δεν τσίμπησε στις διάφορες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και έτσι αυτή αποφάσισε να περάσει σε μια αντεπίθεση απολύοντας καταρχάς την διευθύντρια, τρομοκρατώντας τούς ερ-γαζόμενους με αλλαγές στα πόστα εργασίας και επιβάλλοντας μονομερώς Σύμβαση εκ περι-τροπής εργασίας σε 8 εργαζόμενους (μεταξύ αυτών και στον συνάδελφο Γ. Τσουκαλά) για τον μήνα Μάρτιο με διάθεση να το συνεχίσει και τους επόμενους μήνες. Παρόλα αυτά η αντίσταση των εργαζομένων δεν κάμφθηκε. Στο κατάστημα επικρατούσε μια ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα σε καθημερινό επίπεδο όπου αρκετοί εργαζόμενοι αντιδρούσαν στην τρομοκρατία και τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Έτσι τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν να σπάσουν στην πράξη την επιβολή συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας.

Η εργοδοσία μη έχοντας άλλα μέσα στην διάθεσή της κατέφυγε στο τελευταίο όπλο της δηλαδή στις απολύσεις. Στην αρχή άρχισε να διαδίδει φήμες ότι θα αλλάξει το σύνολο του προσωπικού και ότι θα ξεκινήσει από αυτούς που αντέδρασαν. Έτσι στις 4/7/2011 απολύει τον συνάδελφο ψήστη Λάντζο Κ. με την γελοία δικαιολογία ότι δεν έκανε καλά την δουλειά του αφού δεν έβαζε σωστά τις ημερομηνίες στα προϊόντα. Βέβαια ο λόγος ήταν άλλος δηλαδή η άρνηση τόσο του συγκεκριμένου εργαζόμενου όσο και του Γ. Τσουκαλά να δεχτούν να καθαρίσουν τις τουαλέτες πράγμα που απαγορεύεται ρητά από το νόμο για το προσωπικό της κουζίνας. Ο απολυμένος εργαζόμενος δεν θέλησε να αντιδράσει και έτσι η εργοδοσία πήρε θάρρος!

Στις 4 Οκτώβρη απέλυσε και τον Γ. Τσουκαλά με ένα σχέδιο το οποίο είχε στηθεί μήνες πριν. Η εργοδοσία βρήκε έναν καλοθελητή της, τον Σταύρο Αλεξίου, εργαζόμενο του καταστήματος, που δέχτηκε να κάνει μήνυση εναντίον του συναδέλφου Γ. Τσουκα-λά, έτσι ώστε να μπορέσει η εργοδοσία να τον απολύσει. Τώρα η εργοδοσία προσπαθεί να φασιστικοποιήσει το κλίμα μέσα στο κατάστημα λέγοντας «ότι απαγορεύονται τα πηγα-δάκια» και ότι «το θέμα της απόλυσης έχει τελειώσει».

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ!!!!!!

Τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνταν μόνο στην κατοχή και στην χούντα. Μια τέτοια χού-ντα έχουμε και σήμερα. Η εργοδοσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλαγεί από όλους τους εργαζόμενους που αντιδρούν ή να τους καθυποτάξει έτσι ώστε να περάσει όλα τα σχέδιά της στο κατάστημα και ακόμη χειρότερα. Αρνείται να μιλήσει με το Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκης καθώς δεν τα... αναγνωρίζει ενώ σε πρόσφατη συνάντηση με μέλη της Διοίκησης του Σωματείου είχε απαράδεκτη και επιθετική συμπεριφορά, σπρώχνοντας βρίζο-ντας και απειλώντας.

Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της χούντας του ΠΑΣΟΚ της ΕΕ και του ΔΝΤ που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλουν μια κινεζοποίηση της οι-κονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας μας, για να σώσουν τα κέρδη των τραπεζιτών, των τοκογλύφων και των εργοδοτών. Τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και που δεν έχουν σταματημό (χαράτσια, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας κ.τ.λ.) θα κάνουν ακόμα πιο ασύδοτους τους εργοδότες και μάλιστα με τη «βούλα» του νόμου.

Στον δρόμο των συναδέλφων μας στο restaurant Banquet, στα Applebee's, στον Κα-φεναί, στη Pizza Hut κ.τ.λ., των αγανακτισμένων στις πλατείες όλης της Χώρας, των εργαζο-μένων που παλεύουν να περισώσουν ότι έχει απομείνει από κοινωνικά και πολιτικά δικαιώμα-τα, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου Τσουκαλά, για την υπεράσπιση κάθε δικαιώματος σε χώρο εργασίας, για να ξεφορτωθούμε την χούντα κυβέρνησης-Τρόικας.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Επιτροπή Αλληλεγγύης

στον απολυμένο συνάδελφο Γ. Τσουκαλά

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...