Τρίτη 17 Μαίου 2022 στις 15.00

Συζήτηση-συνέλευση για την οργάνωση δράσεων ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 16/05 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 4777 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΜΠΑΤΣΟΙ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΜΠΑΤΣΟΣΧΟΛΕΣ

Στις 17 του Μάη ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των ΟΠΠΙ και εντάσσονται 400 ειδικοί φρουροί σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ. Το κράτος έρχεται να υλοποιήσει το τελευταίο κομμάτι του νόμου 4777 που εδώ και ένα χρόνο έχει εδραιωθεί στα πανεπιστήμια. Σε ένα γενικό πλαίσιο, ο νόμος περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων, ελάχιστη βάση εισαγωγής για τα Α.Ε.Ι. πειθαρχικές κυρώσεις, ένταξη της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ελέγχους εισόδου και εγκατάσταση καμερών «ασφαλείας» στους χώρους του πανεπιστημίου. Η ξεκάθαρη πολιτική που ακολουθεί το κράτος τα τελευταία χρόνια μέσω της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η διαρκής ενδυνάμωση και ο εξοπλισμός της ΕΛ.ΑΣ.Η πολιτική αυτή έρχεται σε πλήρης αντίθεση με όλες τις ανάγκες της κοινωνίας όπως π.χ η ανάγκη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (όπου εν μέσω πανδημίας υποχρηματοδοτήθηκε). Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά και προφανώς απο την πολιτική αυτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ελληνικά πανεπιστήμια όπου για χρόνια τώρα τα ΜΜΕ με συστηματική προπαγάνδα τα χαρακτηρίζουν ως χώρους ανομίας και μπαχαλάκιδων φοιτητών που παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Ο απώτερος σκοπός της προπαγάνδας αυτής δεν είναι άλλος από την νομιμοποίηση του ελέγχου και της αστυνομοκρατίας μέσα σε αυτά ,στα μάτια της υπόλοιπης κοινωνίας.

Η πραγματικότητα όμως στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ διαφορετική από αυτή που περιγράφουν τα ΜΜΕ(τι πιο σύνηθες άλλωστε). Τα τελευταία χρόνια ως φοιτητές βιώνουμε την διαρκή υποβάθμιση των σπουδών μας με τα τμήματα μας να έχουν σοβαρές υλικοτεχνικές ελλείψεις και ελάχιστη έως καμία χρηματοδότηση από το κράτος. Οι φοιτητικές εστίες βρίσκονται στην χειρότερη τους κατάσταση όπως και η ποιότητα του φαγητού της λέσχης(βλ. ποντίκι στη λέσχη του ΑΠΘ).Τα νοίκια έχουν εκτοξευθεί όπως και το γενικότερο κόστος ζωής με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των φοιτητών είτε να αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους είτε να μην τις ολοκληρώνουν.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση γενικής παρακμής των ΑΕΙ το κράτος επιλέγει όχι μόνο να παραμείνει απαθέστατο αλλά και να περάσει τις δικές του νεοφιλελεύθερες πολιτικές και συμφέροντα που δεν είναι άλλα από το να ενισχύσουν τα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ. Ήδη η εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων και των ΙΕΚ με αυτά του δημοσίου πανεπιστημίου ,το καθεστώς εντατικοποίησης των σπουδών των φοιτητών απειλώντας τους με διαγραφές (ανώτατο όριο φοίτησης ν+2) καθώς και η βάση ελάχιστης εισαγωγής που πέταξε 40000 μαθητές εκτός σχολών και απειλεί με κλείσιμο τμήματα με ελάχιστους εισακτέους, εξυπηρετούν μόνο τα κεφάλαια των ιδιωτών. Σίγουρα δεν εξυπηρετούν τους φοιτητές οι οποίοι για να σπουδάσουν θα χρεώνονται υπέρογκα ποσά σε ιδιωτικές σχολές ή δεν θα σπουδάζουν καθόλου και θα αναλώνονται από την «υπέροχη βιομηχανία» εστίασης της Ελλάδας.

Εμείς ως φοιτητές, αντιλαμβανόμενοι το πανεπιστήμιο διαχρονικά ως έναν χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά και τους εαυτούς μας ως υποκείμενα με πολιτική σκέψη και δράση , οργανωνόμαστε «από τα κάτω» μέσω συνελεύσεων και οριζόντιων, αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών καλούμε σε πορείες (κολλώντας αφίσες) μπαίνουμε σε στέκια και καταλήψεις δημιουργώντας πυρήνες αγώνα και αντίστασης ενάντια στις πολιτικές αυτές. ΑΥΤΟ ΕΊΝΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΜΜΕ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΑΝΟΜΙΑ τόσο καιρό. ΑΥΤΟΣ είναι και ο σκοπός του νομοσχεδίου Κεραμέως.

Η καταστολή οποιουδήποτε κινήματος πάει να ξεπηδήσει μέσω της βίας των μπάτσων. Είναι ο έλεγχος της κάθε κίνησης των φοιτητών μέσω καμερών και ο φόβος διαγραφής τους μέσω πειθαρχικών συμβούλιών εάν δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις προσταγές τους.

Ξεκινώντας με την κατάργηση του ασύλου το 2019 και με τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για εκκενώσεις καταλήψεων τον περασμένο χρόνο ενάντια στο νομοσχέδιο, είδαμε πολύ καλα τι θα πεί η παρουσία της αστυνομίας και μέσα στα πανεπιστήμια με πιο πρόσφατο παράδειγμα να είναι τα περιστατικά αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ. Όσο και να θέλουν να μας τρομοκρατήσουν δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Δε θα αφήσουμε τα πανεπιστήμια να γίνουν χώροι αστυνομοκρατίας καταστολής και φόβου υπό την επίβλεψη του κράτους, όυτε χώροι στείροι από πολιτικό λόγο που παράγουν απλά το μελλοντικό εργατικό δυναμικό για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠ' ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Τρίτη 17/5 στις 15:00 στο θεατράκι εστιών Δόμπολης

Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

πηγή : https://www.facebook.com/pages/category/Socie…