Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19.00

Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση για τη δολοφονία του Ζακ

Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση για τη διοργάνωση πορείας για τη ZackieOh!

Δευτέρα 12/09/2022, 19.00 μμ στην ΑΣΟΕΕ

Στις 21/9/2018, έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια, ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε στην οδό Γλάδστωνος, στην περιοχή της Ομόνοιας, στο κέντρο της Αθήνας.

Δολοφόνοι του ήταν ο Ευάγγελος Δημόπουλος, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου, και ο Αθανάσιος Χορταριάς, μεσίτης της περιοχής και μέλος εθνικιστικής οργάνωσης, οι οποίοι ξυλοκόπησαν τον Ζακ μέχρι θανάτου.

Δολοφόνοι της ήταν και οι μπάτσοι που ολοκλήρωσαν ό,τι ξεκίνησαν ο νοικοκυραίοι, δίνοντας τα τελειωτικά χτυπήματα.

Δολοφόνοι του ήταν τα ελληνικά MME που δημιούργησαν αμέσως το αφήγημα του «ληστή που πήρε την απάντηση που αναλογεί σε όποιον επιτίθεται στην ιδιοκτησία».

Στη δολοφονία του Ζακ συμμετείχαν κι άλλοι: οι ΕΚΑΒίτες που τον μετέφεραν ήδη νεκρό με ασφυκτικά δεμένα τα χέρια του με tire-ups, οι περαστικοί παρατηρητές που παρακολουθούσαν απαθείς και η κυρίαρχη αφήγηση που δεν είδε καμία δολοφονία και υπερτόνισε τις ταυτότητες του Ζακ ως περιθωριακές, διεγείροντας έτσι τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας.

Στη δολοφονία της ZackieOh! συμμετείχε και η δικαστική εξουσία που λειτούργησε για άλλη μία φορά συγκαλύπτοντας τους δολοφόνους, αφού ήταν έλληνες, ιδιοκτήτες, μπάτσοι, σις στρέιτ άντρες, και όχι τίποτα περιθωριακοί, χρήστες, μετανάστες, φτωχοί ή γυναίκες σε αυτοάμυνα. Όσο και να μας εξοργίζει, λοιπόν, δεν μας εκπλήσσει η αθώωση των τεσσάρων μπάτσων από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στις 3/5/2022. Οι Δημόπουλος και Χορταριάς κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης με βαριές ποινές, με τον πρώτο να εκτίει αμέσως σε κατ' οίκον την ποινή του λόγω ηλικίας και τον δεύτερο να αποφυλακίζεται μόλις δύο μήνες μετά με την πρώτη αίτηση αναστολής που κατέθεσε. Αποφυλακίστηκε πριν καν καθαρογραφεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών που τον έκρινε ένοχο χωρίς ελαφρυντικά, και προτού δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό με το οποίο ομόφωνα οι δικαστές είχαν αποφασίσει να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή του.

Η δολοφονία της ZackieOh! αποτελεί μια βίαιη υπενθύμιση της αθλιότητας ενός κόσμου όπου μια δολοφονία δικαιολογείται στο όνομα της προάσπισης της ιδιοκτησίας. Ενός κόσμου όπου η τοξικοφοβία οδηγεί στην απαξίωση της ζωής των χρηστών, στρώνοντας τον δρόμο για τον αποκλεισμό και, επι της ουσίας, την εξολόθρευσή τους. Ενός κόσμου όπου η πατριαρχία, η ομοφοβία, η τρανσφοβία και ο ρατσισμός δολοφονούν επανειλημμένα και με διάφορους τρόπους τα σώματα που αποκλίνουν από τα κυρίαρχα ετεροκανονικά πρότυπα. Ενός κόσμου όπου το στίγμα της οροθετικότητας ενισχύει τον διαχωρισμό των σωμάτων σε καθαρά και μιαρά, κανονικά και μη, εντείνοντας τους ήδη υπάρχοντες αποκλεισμούς.

Η δολοφονία του Ζακ δεν έγινε σε κενό τόπο και χρόνο, αλλά σε έναν κόσμο όπου ο ληστής, η τοξικοεξαρτημένη, ο γκέι, το drag και η οροθετική διαρρηγνύουν τα εθνικά, πατριαρχικά, καπιταλιστικά πρότυπα και ορίζονται ως ζωές που περισσεύουν, ζωές που δεν παράγουν, ζωές που δεν τους αξίζει να βιωθούν. Στο πρόσωπο της ZackieOh! συμπυκνώνονταν όλες οι παραπάνω ταυτότητες και, ασχέτως με το ποιες είδαν πρώτα οι δολοφόνοι του, αποτελούν τους λόγους για τους οποίους δολοφονήθηκε.

Από τις δικαστικές αίθουσες και τον βόθρο των ΜΜΕ, μέχρι τα ματωμένα χέρια των νοικοκυραίων και τις επιθέσεις των φασιστών, το μήνυμα που στέλνεται σε όσα άτομα αποκλίνουν από την κανονικότητα είναι σαφές: «Κρυφτείτε ή αλλιώς μην υπάρχετε». Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια αναζωπύρωση των φεμινιστικών και λοατκια+ κινημάτων, μια ολοένα και αυξανόμενη αναγνώριση της έμφυλης βίας και μια δυναμική συσπείρωση κόσμου που βγαίνει πλέον στον δρόμο, διεκδικώντας τα αυτονόητα που στερεί η πατριαρχία, ο καπιταλισμός και ο φασισμός. Ταυτόχρονα, βλέπουμε το κράτος να προσπαθεί να αφομοιώσει τους φεμινιστικούς αγώνες, για να τους καταστήσει μη επικίνδυνους και έτσι να εμφανιστεί ως εγγυητής της κοινωνικής ομαλότητας. Επίσης, βλέπουμε μια εκ νέου συσπείρωση ακροδεξιών και alt-right φωνών, που στοχεύουν στον περαιτέρω έλεγχο των σωμάτων μας και της σεξουαλικότητάς μας στο όνομα της συνοχής του εθνικού κορμού.

Στην Ελλάδα της ασφυκτικής ακρίβειας, της αστυνομοκρατίας και της διαρκούς υποτίμησης των ζωών μας, οι συντηρητικές φωνές δε χάνουν ευκαιρία να επιτίθενται και σε κεκτημένα των φεμινιστικών κινημάτων, από τον συνδικαλιστή μπάτσο Μπαλάσκα, μέχρι το μητροπολίτη Ζακύνθου και τις φωνές που εκφράζονται μέσα από νόμους και εγκυκλίους, όπως για παράδειγμα η αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου. Φυσικά και τα παραπάνω δεν αποτελούν ελληνική πατέντα αλλά εκφράζονται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Στις ΗΠΑ, ήδη φέτος το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση ταφόπλακα για το δικαίωμα στη άμβλωση, ενώ και στην Ευρώπη το παράδειγμα της Πολωνίας είναι χαρακτηριστικό της βιαιότητας και του αυταρχισμού πάνω στα σώματά μας. Ταυτόχρονα βέβαια, στη Λατινική Αμερική οι μαχητικοί φεμινιστικοί αγώνες αντιμετώπισαν νικηφόρα τέτοιες αντίστοιχες προσπάθειες.

Κλείνοντας, η δολοφονία του Ζακ, η δολοφονία του trans άντρα Malte στην Γερμανία κατά την διάρκεια του Pride, οι τρανσφοβικές επιθέσεις στις αρχές του καλοκαιριού στο Μοναστηράκι, οι δεκάδες δολοφονίες γυναικών σε ελληνικό έδαφος, τα σχεδόν καθημερινά πια περιστατικά κακοποιήσεων, ξυλοδαρμών, απειλών, παρενοχλήσεων στο χώρο εργασίας καθώς και συμπεριφορές υποτίμησης σε κάθε πιθανό πλαίσιο, αποτελούν για εμάς μια υπενθύμιση ότι ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, τον φασισμό, το κράτος και τον καπιταλισμό δεν μπορεί παρά να είναι συνολικός και αδιαμεσολάβητος, να είναι ένας αγώνας ενάντια σε κάθε εξουσία.

Απέναντι στους διαχωρισμούς των από τα κάτω προτάσσουμε την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και την ενδυνάμωση, για να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις μας και να αντεπιτεθούμε στη φρίκη και τον θάνατο.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τη Δευτέρα 12/09/2022 στις 19.00 στην ΑΣΟΕΕ για τη συνδιαμόρφωση πλαισίου και κοινού μπλόκ παρέμβασης στη διαδήλωση της 21ης/09/2022 στο κέντρο της Αθήνας καθώς και των απαραίτητων προπαγανδιστικών δράσεων.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ

Συντονισμός Αναρχικών Συλλογικοτήτων, Φεμινιστικών Ομάδων και Συντροφισσών

Σεπτέμβριος 22΄

sasfexemosyn@eexspiv.net

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1620597/