Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 στις 7.00 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Κάλεσμα της ΣΑΚΑΚΠ ενάντια στα σχέδια ανάπλασης του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ UNISON

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ & ΠΑΤΗΣΙΩΝ!

Ο δήμος Αθηναίων και η εταιρεία UNISON προχωρούν άμεσα στην υλοποίηση των σχεδίων ανάπλασης του πάρκου Κύπρου και Πατησίων. Σήμερα το πρωί, 12/9, συνεργείο της εταιρείας και εκπρόσωπος του Δήμου εμφανίστηκαν στο πάρκο προκειμένου να τοποθετήσουν περίφραξη ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασής του, γεγονός που αποτράπηκε έπειτα από τις αντιδράσεις μελών της συνέλευσής μας που βρίσκονταν στον χώρο. Μετά τη σημερινή απόπειρα, αύριο θα επανέλθουν συνεργεία για να ξεκινήσουν τις εργασίες. Η ανάπλαση του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, η οποία είχε προαναγγελθεί από τα μέσα Μάη, με την ανάρτηση του τοπογραφικού σχεδίου στην είσοδο του πάρκου, δεν προβλέπει την ουσιαστική ενίσχυση του πρασίνου αλλά την επίστρωση μεγάλου μέρους της επιφάνειάς του με ανενεργά υλικά, ακόμα και την αφαίρεση δέντρων.

Το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου της Κύπρου αποτελεί μέρος του συνολικότερου σχεδίου παράδοσης κάθε σπιθαμής δημόσιου πράσινου στο κέντρο της Αθήνας σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι δημοτικές αρχές, αφού πρώτα δρομολόγησαν την απαξίωση και εγκατάλειψη των ελάχιστων χώρων πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, μέσω της υποστελέχωσης και διάλυσης της υπηρεσίας πρασίνου, χρησιμοποιεί τώρα ως δικαιολογητική βάση την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει για να τους εκχωρήσει σε μεγαλοεργολάβους και ιδιώτες. Μεταξύ τους και η εταιρεία UNISON FACILITIES SERVICES, στην οποία έχει παραχωρηθεί μέσω μιας σκανδαλώδους σύμβασης ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, η διαχείριση και ανάπλαση των πάρκων Κύπρου, Δρακόπουλου κ.α. Ο σκοπός τους δεν είναι άλλος παρά η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση, η τσιμεντοποίηση και η εν γένει αλλαγή χρήσης του δημόσιου χώρου με τον αποκλεισμό της κοινωνικής βάσης, την αποστείρωση και την καταστολή των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων.

Απέναντι στα σχέδια ανάπλασης των δημοτικών αρχών και των ιδιωτικών συμφερόντων που προσχηματικά επικαλούνται στην αναβίωση και την εξυγίανσή του πάρκου, το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων είναι ήδη εδώ. Δημιουργήθηκε από το μηδέν από κατοίκους και αλληλέγγυους έπειτα από την καταστροφή του από το Δήμο Αθηναίων στις 26 Γενάρη του 2009, με σκοπό την μετατροπή του σε πάρκινγκ. Τα χαράματα της ημέρας εκείνης, με εντολή της δημοτικής αρχής και του τότε δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, μηχανήματα και συνεργεία του Δήμου, συνοδευόμενα από μπάτσους, εισέβαλλαν στο πάρκο, ξερίζωσαν τα 55 δέντρα του, κατέστρεψαν την παιδική χαρά, τα παγκάκια και το δίκτυο υδροδότησής του. Είναι εδώ χάρη στους κατοίκους της περιοχής και αλληλέγγυους που το υπερασπίστηκαν ενάντια στην καταστροφή του, το ξαναδημιούργησαν φυτεύοντας δεκάδες νέα δέντρα, ανακατασκευάζοντας την παιδική χαρά και τοποθετώντας παγκάκια. Είναι εδώ χάρη στα 13 χρόνια αδιάλειπτου αυτοοργανωμένου αγώνα ενάντια στην απαξιώση, την εγκατάλειψη και τις μεθοδεύσεις για την καταστροφή του, με τη διακοπή της υδροδότησης επί 2,5 χρόνια από το δήμαρχο Καμίνη.

Το πάρκο Κύπρου και Πατησίων είναι και θα παραμείνει ένας δημόσιος χώρος πρασίνου, ανοιχτός σε όλους και όλες, σε εκείνους και εκείνες που το δημιούργησαν, που κατασκεύασαν και συντηρούν την παιδική του χαρά, που το φροντίζουν, σε εκείνους που το επισκέπτονται, σε όλο τον λαό. Από πλευράς μας, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το πάρκο, απέναντι στα σχέδια μετατροπής του σε τσιφλίκι κάθε λογής κερδοσκόπου. Από το πάρκο της Κύπρου και το πάρκο Δρακόπουλου έως το λόφο του Στρέφη, την πλατεία Εξαρχείων και την Ακαδημία Πλάτωνος, στεκόμαστε απέναντι στους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς δήμου και εταιρειών, απέναντι στις λογικές του κέρδους, της λεηλασίας και των αποκλεισμών και της καταστολής. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερους δημόσιους πράσινους χώρους ανοιχτούς σε όλους/όλες, ως κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ,

ΤΡΙΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 7 Π.Μ.

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων

blog | sakaexkp@gmailex.com


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ 13-17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Image

πηγή : https://twitter.com/LofosStrefi