Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 στις 19.00

Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης των συντρόφων Λάμπρου Β. και Παναγιώτη Β.

Σχετικά με την υπόθεση των συντρόφων Λάμπρου Β. και Παναγιώτη Β. και κάλεσμα αλληλεγγύης

Το πρωί της Τρίτης 20/9 μπάτσοι της Κρατικής Ασφάλειας, με συνοδεία εισαγγελέα πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι των συντρόφων Παναγιώτη Β. και Λάμπρου Β. Αφού τους δόθηκε κλήση κατηγορουμένων για απολογία για την υπόθεση της επίθεση στη Τροχαία Πειραιά, διενεργήθηκε κατ' οίκον έρευνα. Αποσπάστηκαν προσωπικά τους αντικείμενα, ρούχα, ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και βιβλία πολιτικού περιεχομένου.

Οι σύντροφοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου για αρκετές ώρες δεν ήταν γνωστοί οι λόγοι σύλληψης και κράτησή τους χωρίς να τους δίνεται το δικαίωμα επικοινωνίας με τους δικηγόρους και τα κοντινά τους πρόσωπα. Παρέμειναν στη ΓΑΔΑ και την επόμενη ημέρα πέρασαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο στην Ευελπίδων για παραβίαση του νόμου περί όπλων, όπου πήραν αναβολή για τις 5/10 και αφέθηκαν ελεύθεροι. Στις 26/9 πέρασαν από ανακρίτρια στον Πειραιά για την υπόθεση της επίθεσης στη Τροχαία Πειραιά για την οποία κατηγορούνται και πήραν αναβολή για τις 6/10.Για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί από τις 14/11/21 με ένα σαθρό κατηγορητήριο, οι δυο φίλοι και σύντροφοι Φώτης Δ. και Ιάσονας Ρ.

Προφανώς οι διώξεις των 2 συντρόφων μας δεν είναι τυχαίες, αφού για ακόμη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός επιλέγει να διώξει με βάση τις συντροφικές και φιλικές σχέσεις. Γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα υπόθεσης με στημένο κατηγορητήριο και κατασκευασμένα στοιχεία. Θεατές της προσπάθειας των διωκτικών αρχών να φυλακίσουν τους συντρόφους μας. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγουν να ποινικοποιήσουν απλό και καθημερινό ρουχισμό όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν με πιο κραυγαλέο παράδειγμα της υπόθεσης του φοιτητή στη Θεσσαλονίκη το 2007 με τα πράσινα παπούτσια. Συνεπώς, αποδεικνύεται ότι για την ΕΛ.ΑΣ, οτιδήποτε τους ταιριάζει στο μάτι είναι αρκετό να αποτελέσει στοιχείο. Ακόμη, στη λογική των μπάτσων μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία ο τόπος κατοικίας, με πρόφαση ότι οι σύντροφοι Φώτης και Ιάσονας συνελήφθησαν στην ίδια περιοχή οπού διαμένουν και οι Π.Β και Λ.Β. Η προκειμένη περίπτωση αναδεικνύει το γεγονός, ότι οι αναρχικοί μπορούν να θεωρηθούν ύποπτοι από τον τόπο διαμονής τους και μόνο.

Στο σημείο αυτό θεωρούμε θεμιτό να αναφερθούμε σε ορισμένες από τις πολλές υποθέσεις που καταδεικνύουν τακτικές ποινικοποίησης φιλικών και συντροφικών σχέσεων από την ΕΛΑΣ.

Χωρίς να χρειάζεται να πάμε μακριά στον χρόνο απλά γυρίζοντας 10 χρόνια πίσω (και σε κάποιες περιπτώσεις λιγότερα) μπορούμε να θυμηθούμε την τρομοϊστορία και τις συλλήψεις για την υπόθεση της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Μια συνάντηση με άτομο/α που οι μπάτσοι είχαν στοιχεία ή και απλά εικάζανε ότι αποτελούσε μέλος στην οργάνωση ήταν αρκετή για να βρεθεί κάποιος δέσμιος στα μπουντρούμια της ΕΛΑΣ και κατηγορούμενος. Όποιος σύντροφος και οποία συντρόφισσα έμπαινε στο μάτι των διωκτικών αρχών κατηγορούνταν με συμμετοχή στην οργάνωση. Ποινικοποιήθηκαν οι φιλικές και συντροφικές σχέσεις. Η αλληλεγγύη και μόνο θεωρούταν αρκετός λόγος ώστε ένα άτομο να παρακολουθείται.

Αλλά φυσικά ούτε αυτό ήταν αρκετό για τις διωκτικές αρχές που έκαναν και ένα βήμα παρακάτω. Όποιος σύντροφος/ισσα ενοχλούσε με την δράση του, μπορούσε με απλές διαδικασίες να βρεθεί κατηγορούμενος με ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Η συμμετοχή σε λαϊκούς αγώνες, σε μια περίοδο μεγάλης έντασης, περίοδο φτώχειας και μνημονίων, όποιος επέλεγε ανοιχτά να πάρει θέση απέναντι στις πολιτικές εξαθλίωσης ήταν πιθανό να βρεθεί κατηγορούμενος ως μέλος της οργάνωσης. Τέλος όποιοι περνούσαν σε αναβάθμιση της δράσης τους και κάποια στιγμή έπεφταν στα χέρια του κράτους μαζί με όλες τις κατηγορίες που τους προσάπτονται είχαν και μια "δώρο", την ένταξη στην ΣΠΦ.

Για να έρθουμε και στο σήμερα, θέλουμε να αναφερθούμε μια πολύ σημαντική υπόθεση που αναδεικνύει τα λεγόμενα μας.

Η υπόθεση του συντρόφου Βαγγέλη Σταθόπουλου είναι καταδεικτική για το πόσο εύκολα και ηθελημένα ποινικοποιούνται οι συντροφικές σχέσεις. Η επιλογή του να σταθεί δίπλα σε έναν τραυματία σύντροφο στάθηκε ο λόγος να καταδικαστεί σε 19 χρόνια. Χωρίς κανένα άλλο στοιχείο και παρά τις μαρτυρίες να τον τοποθετούν άλλου. Η φωνή του δικαστηρίου στα αυτιά μας ξεκάθαρη, οποίος τολμάει να βοηθάει ένοπλους αγωνιστές, είναι εχθρός του κράτους. Άνθρωποι και ευρύτερα κινήματα που κρατάνε στάση αλληλεγγύης θα είναι πλέον παράνομα.

Σε ένα κλίμα νομικής πίεσης, η ανακρίτρια έχοντας δυο ανθρώπους στη φυλακή εδώ και 11 μήνες, χωρίς καμία διάθεση επίσπευσης της δίκης, αφήνει εσκεμμένα τη δικογραφία ανοιχτή και αποφασίζει να διώξει με επιπόλαιες διαδικασίες τους δύο συντρόφους. Μπάτσοι και δικαστές με προσωπικό όφελος την καριέρα τους παίζουν με την ελευθερία των συντρόφων μας. Η στρατηγική της έντασης και το "κυνήγι μαγισσών" στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας επιβεβαιώνει το πανικό τους. Το κράτος μην έχοντας που αλλού να στηριχθεί, βασίζεται στους διαχρονικά παρακρατικούς και φασιστικούς θεσμούς του, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Εμείς σαν αναρχικοί/ες στήνουμε αναχώματα αλληλεγγύης απέναντι στις πολυμέτωπες επιθέσεις του κόσμου της εξουσίας. Δημιουργούμε ακόμα πιο έντονες συντροφικές σχέσεις και δυναμώνουμε μια φλόγα οργής που να είστε σίγουροι μια μέρα θα σας κάψει.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης των δύο συντρόφων, τη Δευτέρα 3/10 στη ΦΕΠΑ στις 7μ.μ.

Καλούμε, επίσης, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Πειραιά στις 6/10, στις 9π.μ., ημέρα που περνάνε από την ανακρίτρια.

Αναρχικοί Αναρχικές Αλληλέγγυοι Αλληλέγγυες

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1620921/