Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 στις 19.00

(αναβάλλεται) 2η συζήτηση για τη δημιουργία δικτύου ενάντια στην ακρίβεια στα νότια

Λόγω της αντιφασιστικής διαδήλωσης στην Καλλιθέα (Παρασκευή 17/2, 19.00 ΗΣΑΠ Καλλιθέας), η 2η ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργία δικτύου ενάντια στην ακρίβεια στα νότια προάστια μεταφέρεται για Τετάρτη 22/2, 18.00 στο θεατράκι Πλατείας Καρύλλου (POLISPARK, απέναντι από το ταχυδρομείο), Ν. Σμύρνη


Η μαγεία δεν φέρνει την ακρίβεια, και η εκλογική αναμονή δεν τη διώχνει!

Από το καλοκαίρι του 2021 παρατηρούμε μια ανοδική αύξηση του συνολικού κόστους ζωής. Η αύξηση αυτή επιμερίζεται σε συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα ενοίκια, στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης και τώρα και στα φάρμακα. Αυτή η πληθωριστική τάση συνοδεύεται από την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών δαπανών και την συνεχή εμπορευματοποίηση του "κοινωνικού κράτους" (εκπαίδευση, υγεία, ασφάλιση, κλπ), συμβάλλοντας στην περαιτέρω φτωχοποίηση μας. Τα αφεντικά έχουν απάντηση σε όλα αυτά φυσικά! Για την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενοίκια αυξάνονται γιατί τα σπίτια πλέον δίνουν περισσότερες παροχές και οι τιμές στα αγαθά πρώτης ανάγκης γιατί έχουμε μεγάλους μισθούς και αυξάνεται η ζήτηση! Εμείς από την άλλη, πολύ καλά γνωρίζουμε ότι τα αίτια δεν εντοπίζονται εκεί, αλλά στη βάση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος, καθώς οι κρίσεις είναι δομικό στοιχείο του συγκεκριμένου συστήματος. Και για άλλη μια φορά τα αφεντικά προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση τους, εξαθλιώνοντας την κοινωνική βάση.

Η ακρίβεια είναι ταξική βία:

Η ακρίβεια προφανώς δεν είναι ένα φαινόμενο που πλήττει το σύνολο του πληθυσμού. Οι έχοντες θα έχουν πάντα να πληρώσουν, και την ίδια στιγμή κερδίζουν κιόλας από την αφαίμαξη της τάξης μας. Έτσι, σε αντίθεση με αυτούς, εμείς, η εργατική τάξη, τα περιθωριοποιημένα άτομα, οι μετανάστριες και κάθε κοινωνικό κομμάτι που στέκεται στον πάτο της παραγωγικής διαδικασίας (ή έξω από αυτή) τους πληρώνουμε για να πλουτίζουν. Τα κέρδη των αφεντικών ανεβαίνουν συνέχεια καθώς η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας είχε σαν αποτέλεσμα την μονοπωλιακή της χρήση από μια μερίδα πλουτοκρατών οι οποίοι καθορίζουν την τιμή της όπως θέλουν. Με ανάλογο τρόπο συμβαίνουν και οι αυξήσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες, με εξοργιστικά αποτελέσματα:

· Να πληρώνουμε υπερδιπλάσιο κόστος της κιλοβατώρας σε σχέση με δύο χρόνια πριν, ενώ συγχρόνως οι εταιρείες παροχής ρεύματος να πλουτίζουν από τις παχυλές κρατικές επιδοτήσεις (οι οποίες προέρχονται από την φορολογική μας αφαίμαξη).

· Οι εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου εμφάνισαν το 2021 κέρδη προ φόρων πενταπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (395 εκατ. ευρώ από 65,8 εκατ. ευρώ το 2020).

· H καθαρή κερδοφορία των συνολικά 34 εταιρειών Super Market αυξήθηκε κατά 16,87% το 2021 (221,96 εκατ. ευρώ, έναντι 189,92 εκατ. ευρώ το 2020), ενώ πλέον μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα μαζί με την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας μας τις εβδομαδιαίες προσφορές τους ως το''καλάθι του νοικοκυριού''!

Το ελληνικό κράτος ενώ από την μία διευθύνει όλη την παραπάνω αναδιανομή πλούτου εις βάρος μας, από την άλλη προσπαθεί να μας πείσει ότι μεριμνά για εμάς με προεκλογικά επιδόματα-κοροϊδίας των 22 ευρώ το μήνα, όπως το food-pass. Συγχρόνως, έχει αυξημένα φορολογικά έσοδα από την άνοδο του πληθωρισμού τα οποία φροντίζει να τα μοιράζει στο κεφάλαιο, με τη μορφή ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, απευθείας αναθέσεων, κλπ.

Για μια απάντηση των από-τα-κάτω

Η επίθεση που δεχόμαστε είναι αντίστοιχη με αυτήν των μνημονίων με διαφορετική όμως τακτική: Ενώ τα μνημόνια μείωναν τους μισθούς με περικοπές και φοροεπιβαρύνσεις σε συνθήκες μηδενικού πληθωρισμού σήμερα γίνεται το αντίστροφο: οι μισθοί είναι σταθεροί σε ονομαστικές τιμές ενώ ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των παροχών του κοινωνικού κράτους. Ας πάψουμε να ελπίζουμε ότι με ένα μαγικό τρόπο οι τιμές θα σταματήσουν να ανεβαίνουν, ήδη από τις αρχές Γενάρη ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ έως και 30%. Συνεπώς, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα παρά τις επιμέρους ιδεολογικές διαφορές και να παλέψουμε για την τάξη μας, δημιουργώντας δομές αλληλεγγύης και αγώνα στις γειτονιές μας. Έτσι κρίνεται αναγκαία η σύσταση μιας συνέλευσης ενάντια στην ακρίβεια, για να παρεμβαίνει άμεσα απέναντι στις επιθετικές πρακτικές των αφεντικών στις γειτονιές των νοτίων προαστίων. Με επανασυνδέσεις ρεύματος, αφισοκολλήσεις, αποτροπή εξώσεων και πλειστηριασμών, αυτομειώσεις σε λογαριασμούς, απαλλοτριώσεις, μοιράσματα κειμένων, διαδηλώσεις και κάθε πρακτική που κρίνουμε απαραίτητη θα βοηθήσουμε την τάξη μας και εμάς τα ίδια. Μια τέτοια συνέλευση πρέπει να είναι ανοιχτή σε κάθε άτομο ή συλλογικότητα που θέλει να συμμετάσχει με την προϋπόθεση σεβασμού της αυτοοργανωμένης διαδικασίας και των αντισεξιστικών, αντιρατσιστικών, αντιτρανσφοβικών και αντιφασιστικών χαρακτηριστικών της. Δεν περιμένουμε να μας σώσει κάποιος εκλογικός μεσσίας, οι μόνοι που μπορούν να μας σώσουν είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι αδιαμεσολάβητοι αγώνες μας!

2η ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργία δικτύου ενάντια στην ακρίβεια στα νότια προάστια, Τετάρτη 22/2, 18.00 στο θεατράκι Πλατείας Καρύλλου (POLISPARK, απέναντι από το ταχυδρομείο), Ν. Σμύρνη

Πρωτοβουλία συντρόφων/συντροφισσών από τις νότιες συνοικίες

πηγή : https://www.kinimatorama.net/event/147647
πηγή : email που λάβαμε στις 15 Φεβρουαρίου 13h