Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 στις 18.00

Συνέλευση αλληλεγγύης για τον σύντροφο Ερόλ

Στις 21/03, μετά από τυχαία προσαγωγή στην περιοχή του Λάκκου στο κέντρο του Ηρακλείου, συλλαμβάνεται ο αναρχικός σύντροφος Ερόλ. Παρόλο που οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι ασήμαντες (απείθεια, ψευδή στοιχεία), η ΓΑΔΗ αποφασίζει ότι πρέπει να κρατηθεί προκειμένου να απελαθεί τις επόμενες μέρες. Ο Ερόλ είναι Γάλλος πολίτης και άρα κάτοικος της Ε.Ε, έχει καθαρό ποινικό μητρώο, και ο μοναδικός λόγος της προτεινόμενης απέλασης του είναι η πολιτική του ταυτότητα και δράση - με τα επίσημα λόγια των μπάτσων, κρίνεται επικίνδυνος για την εθνική και πολιτική ασφάλεια.

Ο σύντροφος Ερόλ έχει στοχοποιηθεί και στο παρελθόν από τους ελληνικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Μετά από προσαγωγή κατά την διάρκεια της πορείας της 06/12/20, οι μπάτσοι τον μετέφεραν αρχικά στις φυλακές μεταναστών της Πέτρου Ράλλη και στη συνέχεια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της απέλασής του. Η μοναδική αιτιολόγηση αυτής της παράτυπης διαδικασίας ήταν ότι αποτελεί "απειλή για την κοινωνία" και "ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ελλάδα". Μετά από διαμαρτυρίες του ίδιου και των δικηγόρων του, ορίστηκε δικαστήριο στις 21/12/20 το οποίο θα αποφάσιζε για την νομιμότητα αυτής της διαδικασίας. Ωστόσο, οι μπάτσοι δεν κράτησαν κανένα πρόσχημα: στις 19/12 τον απαγάγουν και τον μεταφέρουν στο αεροδρόμιο ώστε να απελαθεί στη Γαλλία.

Τους επόμενους μήνες οι δικηγόροι του Ερόλ ζήτησαν το σκεπτικό της απόφασης και έλαβαν την απάντηση ότι αυτό αποτελεί διασταθμισμένο έγγραφο - με απλά λόγια οι λόγοι της απέλασης είναι απόρρητοι. Η παρακρατική και πρωτοφανής μεθόδευση αυτή καταρρέει δικαστικά και ο σύντροφος Ερόλ επιστρέφει στην Ελλάδα. Στις 20/03/21 όμως, μετά από πορεία στην πλατεία Βικτωρίας απαγάγεται με στόχο νέα απέλαση. Η προσπάθεια τους αυτή αποτυγχάνει εκ νέου λόγω των αντικρουόμενων δικαστικών αποφάσεων και ο Ερόλ αφήνεται ελεύθερος, παραμένοντας ωστόσο σε ένα ιδιότυπο και νεφελώδες νομικό καθεστώς μέχρι να τελεσιδικήσει οριστικά η απόφαση που χαρακτηρίζει όλες τις παρακρατικές μεθοδεύσεις εντελώς παράνομες.

Η δίωξη του από τους μπάτσους του Ηρακλείου έρχεται να κλείσει αυτό ακριβώς το νομικό κενό: έχοντας αποτύχει δικαστικά μέχρι τώρα να αιτιολογήσουν όλες αυτές τις παρακρατικές μεθοδεύσεις, η ΓΑΔΗ ασκεί εκ νέου δίωξη για απέλαση με δική της αιτιολόγηση. Η απόφαση της στηρίζεται στις ακυρωμένες προηγούμενες αποφάσεις, στην ασήμαντη και γελοία ποινική δίωξη του για απείθεια και κατάθεση ψευδών στοιχείων και φτάνει στο σημείο να τοποθετείται καθαρά πολιτικά: η συμπεριφορά του Ερόλ, δηλαδή η πολιτική του δράση, χαρακτηρίζεται ρητά ως ''αρκετά σοβαρή απειλή κατά της κοινωνίας''.

Εμείς σαν αναρχικοί/ες και αντιεξουσιαστ(ρι)ές στεκόμαστε δίπλα στον σύντροφο μας και τους επιστρέφουμε τις κατηγορίες. Σοβαρή απειλή κατά της κοινωνίας είναι οι μπάτσοι που σαπίζουν στο ξύλο διαδηλωτές και πνίγουν μετανάστες στο Αιγαίο. Σοβαρή απειλή κατά της κοινωνίας είναι τα δικαστήρια και οι φυλακές. Σοβαρή απειλή κατά της κοινωνίας είναι ο καπιταλισμός που βυθίζει την ανθρωπότητα όλο και περισσότερο στην δυστυχία. Σοβαρή απειλή κατά της κοινωνίας είναι το κράτος που ''θυσιάζει'', καίγοντας ζωντανούς, 57 ανθρώπους στα Τέμπη για να ξαναφτιάξει ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που το έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει.

Και φυσικά σοβαρή απειλή κατά της κοινωνίας είναι το παρακράτος και οι ντόπιοι μπάτσοι του Ηρακλείου που κυνηγάνε έναν άνθρωπο αποκλειστικά για την πολιτική του δράση.

Εμείς από την μεριά μας ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα σύντροφο μόνο του. Η επιλογή του Ερόλ να μην συμμορφώνεται με τις παρακρατικές υποδείξεις και να συνεχίσει να αγωνίζεται είναι και δική μας επιλογή. Ο Ερόλ είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας από εμάς, για να συμμετέχουμε μαζί σε όλες τις εκφάνσεις του πολέμου ενάντια στην εξουσία.

Καλούμε σε συνέλευση αλληλεγγύης αύριο 25/03 στις 18:00 στον Ευαγγελισμό.

Ανοιχτή συνέλευση αναρχικών/αντιεξουσιαστ(ρι)ών Ηρακλείου

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/90491/