Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 στις 12.00

Δεύτερη ανοικτή συζήτηση ενάντια στις επικείμενες εξώσεις στα Εξάρχεια

ΠΟΙΟΣ (ΘΑ) ΜΕΝΕΙ TΕΛΙΚΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ?

Ο εξευγενισμός των Εξαρχείων αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης πολιτικής για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Mια πολιτική που λειτουργεί προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στην εξαφάνιση των λιγοστών δημόσιων χώρων, τον εκτοπισμό της κοινωνικής βάσης και την αλλαγή του χαρακτήρα ολόκληρων γειτονιών.

Στα Εξάρχεια η διαδικασία αυτή μορφοποιείται μέσω της ανάπλασης-καταστροφής του Λόφου Στρέφη, του σταθμού μετρό στην πλατεία, τη μετατροπή του κτιρίου Γκίνη σε roof garden, την αποστείρωση του κάτω Πολυτεχνείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου (με τσιμεντοποίηση, περίφραξη και αποκοπή του τελευταίου από τους καθημερινούς του χρήστες, πλήθος κόσμου και χώρος παιχνιδιού και κοινωνικοποίησης εκατοντάδων παιδιών).

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να μην συνδυάζονται με την αλματώδη αύξηση των ενοικίων, η οποία στο πλαίσιο της γενικευμένης ακρίβειας, απειλεί και το ίδιο το δικαίωμα στη στέγαση. Σε αυτό συμβάλλει τόσο η τουριστικοποίηση, με τα αναρίθμητα πια Airbnb και τις επενδύσεις real estate, όσο και η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ειδικά στα Εξάρχεια η μέση τιμή του τετραγωνικού μέτρου για ενοικίαση κυμαίνεται πλεόν γύρω στα 10€ (μιλώντας έτσι για τιμές 450€ για 40-50τμ). Με μόνη δικαιολογία τον σταθμό μετρό στην πλατεία τα ενοίκια αυξάνονται ήδη περιμετρικά της πλατείας ενώ δεν θα αργήσει και η αύξηση των ενοικίων και περιμετρικά του λόφου.

Ταυτόχρονα όλο και περισσότερα διαμερίσματα και σπίτια εξαγοράζονται από εταιρίες real estate, ο οποίες με την μεγαλοϊδιοκτησία τους τείνουν να ελέγχουν την αγορά πιέζοντάς τις τιμές προς τα πάνω. Παράλληλα καθιστούν οποιονδήποτε προσπάθεια για νομική διεκδίκηση από την πλευρά των νοικάρυδων δυσκολότερη μιας και διαθετούν τόσο τα χρήματα όσο και τους δικηγόρους για μακροχρόνιες και κοστοβόρες νομικές διαδικασίες.

Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται και η μπίζνα των Airbnb, όπου ένοικοι χάνουν τα σπίτια τους λόγω της τουριστικοποίησης, με τουρίστες διατεθιμένους να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για τα πλέον «καλαίσθητα» και ανακαινισμένα διαμερισμάτα βραχυπρόθεσμης διαμονής. Εκατοντάδες τα παραδείγματα όπου οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν ανανεώνουν τα συμβόλαια για να εκμεταλλευτούν το ακίνητο σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Έτσι τα Εξάρχεια μετατρέπονται από γειτονιά αλληλεγγύης, φιλόξενη για μετανάστες/μετανάστριες και κέντρο αγώνων σε επενδυτικό φιλέτο, εναλλακτικό διασκεδαστήριο, τουριστικό και απρόσωπο θέρετρο. Η διαδικασία αυτή καθιστά τη γειτονιά απρόσιτη για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και εκτοπίζει βίαια τους/τις/τα κατοίκους της, αντικαθιστώντας τους/τις/τα με τουρίστες και καταναλωτές. Έτσι, αντί για καθημερινές σχέσεις, κοινωνικά στέκια, καταλήψεις, δομές αγώνα και αλληλεγγύης, στα Εξάρχεια χωράνε πια μόνο ακριβά «εναλλακτικά» μαγαζιά τα οποία αυξάνουν τις τιμές προϊόντων, υπηρεσιών και τουριστικές ατραξιόν. Η φυσιογνωμία της γειτονιάς αλλάζει λοιπόν άρδην μετατρέποντας την ίδια την ιστορία των Εξαρχείων σε εμπόρευμα.

Μία εμπορευματοποίηση του πολιτικού και πολιτισμικού χαρακτήρα των Εξαρχείων έχει ως στόχο τη διαγραφή της μνήμης και ταυτότητας της γειτονιάς. Δεν είναι τυχαίο πως οι μεγάλες προσπάθειες «αναβάθμισης» της περιοχής έχουν φέρει μαζί τους και ένα μικρό στρατό κατοχής. Έτσι κι αλλιώς κεφάλαιο και καταστολή πάνε χέρι χέρι, όπως το βλέπουμε όλοι/όλες/όλα στην πλατεία, το Λόφο και όλους τους δρόμους των Εξαρχείων.

Τα Εξάρχεια που θέλουμε είναι μια γειτονιά με σχέσεις αλληλεγγύης, με στέγαση για όλα,/όλες και όλους με ελεύθερους χώρους συνάντησης, συζήτησης και ζύμωσης από τα κάτω. Η αύξηση των ενοικίων είναι πραγματική απειλή για τον κορμό της γειτονιάς, διώχνει τους κατοίκους, κλείνει σπίτια και διαβρώνει τις σχέσεις μας. Στη θέση μας έρχονται γραφεία, βιτρίνες λουσάτες και επενδυτές. Είναι καθήκον όλων μας να αντιταχθούμε σε αυτό, να σταματήσουμε εξώσεις, να παγώσουμε τα νοίκια, να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις μας.

ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΣΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΟΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

Συντονιστικό Δράσης Υπεράσπισης των Εξαρχείων

sdieexx@espiv.exnet

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Μαρτίου 12h