Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στις 17.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κατάληψη Mundo Nuevo

Η κατάληψη Mundo Nuevo, στην οδό Φιλίππου και Σιατίστης της Θεσσαλονίκης, απότελεσε για 7 χρόνια πυρήνα αντίστασης και αγώνα καθώς ήταν ένας απελευθερωμένος από ιδιοκτησίες χώρος, ένας χώρος που έκρυβε τον κόσμο της συλλογικοποίησης , της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας και της συνδιαμόρφωσης. Ένας κόσμος ισότιμος και αντιιεραρχικός που έρχεται να αμφισβητήσει την διαμεσολάβηση, τις εμπορευματικές σχέσεις, την ανάθεση, την διάκριση, τους διαχωρισμούς. Οι καταλήψεις είναι χώροι δημιουργίας, ελευθερίας και ελεύθερης έκφρασης των ιδεών και των επιθυμιών μας. Η συλλογικοποίηση και συνδιαμόρφωση μέσα από οριζόντιες-αντιιεραρχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων αποτελεί κοινό μας δεδομένο. Γιατί εκεί παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις για τη ζωή και τη δράση μας, εκεί βλέπουμε τις ανάγκες μας να παίρνουν σάρκα και οστά δηλαδή την δημιουργία ριζοσπαστικών κοινοτήτων αγώνα, τη χειραφετημένη καθημερινή ζωή, τη δημιουργικότητα, την αυτομόρφωση, τις σχέσεις που βασίζονται στην ισοτιμία, την αμοιβαιότητα και την αλληλεγγύη και όλα αυτά στην προοπτική μιας αυτοοργανωμένης κοινωνίας και κατ'επέκταση στην ίδια μας την ελευθερία. Λέξεις, όροι και πρακτικές οι οποίες αποτελούν απειλή για την καθεστηκυία τάξη αλλά και ζωτικής-για το κράτος και το ίδιο το σύστημα- σημασίας λόγοι ώστε όλα αυτά να διακόπτονται και να καταστέλλονται μέσω εκκενώσεων, όπως ακριβώς συνέβη και στην κατάληψη Mundo Nuevo στις 28 Νοεμβρίου του 2022.

Η διαρκώς κλιμακούμενη επίθεση των κυρίαρχων πάνω στις ζωές μας και ειδικότερα στα από τα κάτω αυτής της κοινωνίας συνοδεύεται από την αντίστοιχη όξυνση και κλιμάκωση της κρατικής και παρακρατικής καταστολής των αντιστάσεων. Και ιδιαίτερα εκείνων των αντιστάσεων που δεν ελέγχονται και δεν περιορίζονται από τους θεσμούς, τους φορείς και τους παράγοντες του συστήματος, αλλά εκδηλώνονται ακηδεμόνευτα. Αντιστάσεις που επιχειρούν το πέρασμα από την αυθόρμητη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων ανθρώπων στη συνειδητή εξέγερση και την ατομική και κοινωνική επανάσταση ως μοναδική διεξοδική απάντηση στην κρίση του συστήματος και την επίθεση της άρχουσας τάξης. Οι καταλήψεις και γενικότερα οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι είναι συγκεκριμένο κομμάτι αυτής της συνειδητής και αυτοοργανωμένης αντίστασης, και έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των ευρύτερων κοινωνικών αγώνων τις τελευταίες δεκαετίες. Για αυτό και βρίσκονταν πάντα στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής και των παρακρατικών συμμοριών.

Η συμβολική ανακατάληψη της Mundo Nuevo στις 16 Μαρτίου 2023, στα πλαίσια της πανεργατικής απεργίας για τις κρατικές δολοφονίες στα Τέμπη, επέφερε 15 προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Η ενίσχυση αυτού του νομικού οπλοστασίου του κράτους, η διαστολή και σκλήρυνση του ποινικού κώδικα, διαμορφώνει διαρκώς νέα πλαίσια ασφυξίας με περισσότερη ποινικοποίηση και καταστολή των εξελισσόμενων μορφών αντίστασης και ανυπακοής, ειδικά όταν αυτές κινούνται αυτόνομα και ρηξικέλευθα. Με απώτερο στόχο την ειρήνευση του κοινωνικού ανταγωνισμού, την ενσωμάτωση-αφομοίωση της κοινωνικής αμφισβήτησης στα θεσμικά πλαίσια και όργανα. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τα νομοσχέδια για το νέο σωφρονιστικό κώδικα και όσα προωθούνται αυτό το διάστημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο πλάνο καταστολής των καταλήψεων που εκπονήθηκε την άνοιξη του 2009 μετά την εξέγερση του 2008, είναι που και η αριστερά και η δεξιά του κράτους συνεχίζουν απρόσκοπτα βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων. Αυτό που διαφοροποιείται είναι το ιδεολογικό περίβλημα της κατασταλτικής τους στρατηγικής. Οι σημερινοί κρατικοί διαχειριστές επιχειρούν να χειραγωγήσουν και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, επικαλούμενοι σχέδια για άλλες χρήσεις κτιρίων «ανοιχτές» και «κοινωνικές». Σε κάθε περίπτωση, ο κρατικός έλεγχος, η θεσμικότητα, η διαμεσολάβηση, η ανάθεση, οι ειδικοί, η «ιερότητα» της ατομικής ιδιοκτησίας, συνιστούν εξίσου τον πυρήνα των επιλογών του κάθε κρατικού διαχειριστή, ανεξαρτήτως κόμματος.

Κλείνοντας θα θέλαμε να πούμε πως η πρακτική της κατάληψης ενός χώρου, ως ένα ακόμα μέσο αγώνα, αποτελεί την έμπρακτη αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας, την επανοικειοποίηση ενός τμήματος του κλεμμένου χώρου και χρόνου μας χωρίς διαμεσολαβήσεις, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Μέσα από τις καταλήψεις παλεύουμε για την συνολική απελευθέρωση του τρόπου που ζούμε, των δυνατοτήτων μας και του ίδιου μας του εαυτού από το κεφάλαιο, το κράτος και κάθε μορφή εξουσίας. Πάντα θα προσπαθούμε να χτίσουμε τα κύτταρα της αυριανής κοινωνίας, ώστε οι δομές και οι ενέργειές μας να αποτελούν το πρόπλασμα του καινούριου κόσμου, σε αυτόν που θα θέλουμε να ζούμε με βιώσιμους τρόπους. Και τέλος, ας έχουμε στο νου μας τα λόγια του αναρχικού Βαγγέλη Σταθόπουλου «… Δεν καταδίκασα ποτέ καμία μορφή αγώνα, δεν θα επιλέξω εγώ με ποια μορφή και ποια μέσα οι καταπιεσμένοι θα αντισταθούν στην καταπίεσή τους».

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO ΚΑΙ ΣΤΑ 15 ΣΥΛΛΗΦΘΈΝΤΑ

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΒΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ- ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΕΚΚΕΝΩΝΟΥΝ ΜΙΑ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΛΕΣ

10, 100, 1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

-Κατάληψη Αντινομία,

Απρίλιος 2023

πηγή : email που λάβαμε στις 31 Μαρτίου 17h