Κυριακή 7 Μαίου 2023 στις 11.00

Γενική Συνέλευση του ΣΥΒΧΨΑ

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής

2110011687 . 6980182255 . sylyexp_vivlioexu@yahoo.exgr . https://bookworker.wordpress.com/

………………………………………………………………..

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Στα 780 ευρώ μικτά διαμορφώνονται από 1 Απρίλη 2023 οι μηνιαίες αποδοχές. Αφαιρώντας 9,3% ασφαλιστικές εισφορές + 4,96% φόρο εισοδήματος, στα 667 ευρώ καθαρά διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Ήταν 713 ευρώ μικτά από την 1η Μάη 2022.

Ο μηνιαίος αυτός κατώτατος μισθός, όσο και αν πανηγυρίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή σε όσους πληρώνονται με αυτόν.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των μισθών και των ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα, όσων αμείβονται πάνω από το όριο του κατώτατου μισθού. Και αυτό γιατί από το 2012 συνεχίζεται η αναστολή της αύξησης των μισθών - ημερομισθίων και η απαγόρευση χορήγησης τριετιών και επιδομάτων.

Από 1.4.2023, ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο έχουν ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 780,00 ευρώ μικτά.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 34,84 ευρώ μικτά.

Ποιο είναι το τελικό καθαρό ποσό που θα βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι από 1η Απριλίου;

Το καθαρό ποσό, αφού αφαιρεθούν από τα 780 ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές και ο φόρος εισοδήματος διαμορφώνεται στα 667 ευρώ. Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται επί 14, καθώς κάθε χρόνο καταβάλλονται δώρο Πάσχα, δώρο Χριστουγέννων και επίδομα άδειας. Το ετήσιο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό διαμορφώνεται στα 9.336 ευρώ.

Πόσοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και θα επηρεαστούν άμεσα οι αποδοχές τους από 1ης Απριλίου;

Ο αριθμός των αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό το 2022 ανέρχονταν σε 585.000 εργαζόμενους.

Ποια επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και πώς διαμορφώνονται από 1ης Απριλίου;

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συνεπάγεται αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο από την 1η Απρίλη διαμορφώνεται σε 479 ευρώ το μήνα. Επίσης αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

Τι ισχύει με τις τριετίες;

Το καθεστώς που διέπει τις τριετίες δεν αλλάζει. Εδώ και 11 χρόνια με τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις εφαρμόζεται η ίδια νομοθεσία. Το καθεστώς αυτό βάσει της νομοθεσίας, θα αλλάξει όταν η ανεργία περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 10%. Συνεπώς από την αύξηση που ανακοινώθηκε για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο ωφελούνται μόνο οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό ή ημερομίσθιο και οι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον μία τριετία στην εργασία τους στις 14 Φλεβάρη 2012.

Δεν είναι δυνατό κανείς να αμείβεται με λιγότερο μισθό από τον κατώτατο.

Οι ατομικές ή οι συλλογικές συμφωνίες και συμβάσεις δεν επιτρέπεται να υπολείπονται των όσων ορίζονται στο νόμο για τον κατώτατο μισθό (παράγραφος 1/β του άρθρου 103, του N. 4172/2023).

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια;

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) Κλαδικές και Επιχειρησιακές και με εξευτελιστικούς μισθούς. Πρέπει σε κάθε χώρο εργασίας και σε όλο τον κλάδο να ξεσηκώσουμε συζήτηση και διεκδίκηση για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς.

Οι εργοδότες έχουν μεγαλώσει τα κέρδη τους όλα αυτά τα χρόνια με τους καθηλωμένους μισθούς / μεροκάματα… και εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Ας ρωτήσουμε το αφεντικό, αν αυτός θα μπορούσε να ζήσει με 667 ευρώ το μήνα.

Να γραφτούμε όλες και όλοι οι συνάδελφοι στο Κλαδικό Σωματείο, τον ΣΥΒΧΨΑ. Πρέπει να πιέσουμε τους εργοδότες με αγώνα, με συναδελφικότητα, με μαζική συσπείρωση στο Σύλλογο.

Ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος. Όλοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε καλυτέρευση των όρων εργασίας.

Δεν θα λυθούν τα προβλήματά μας από κυβερνητικούς σωτήρες. Χρειαζόμαστε οργάνωση και συλλογικότητα. Χρειαζόμαστε δυνατά σωματεία. Στα δικά μας χέρια βρίσκονται οι τύχες μας. Κανένας δεν θα μας σώσει αν δεν κουνήσουμε εμείς τα χέρια μας.

Συναδέλφισσα. συνάδελφε

στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου θα γίνει αλληλοενημέρωση για την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο καθένας / η καθεμία στο χώρο εργασίας του και θα χαράξουμε συλλογικά τα βήματα της δράσης μας.

Μην υποτιμάς να έρθεις για να γνωριστείς και να κουβεντιάσεις με τους συναδέλφους σου από τον Κλάδο… για τα προβλήματα που ούτως ή άλλως είναι κοινά για όλους.

Μην λείψεις από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου…

Κυριακή 7 Μάη στις 11,00 π.μ.

στα γραφεία μας (Λόντου 6 & Μεσολογγίου, Εξάρχεια, β' όροφος)

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2023/04/18/ε…