Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στις 18.30

Εκδήλωση-Συζήτηση: Τέμπη, ιδιωτικοποιήσεις, νερό, καταστολή

Ομιλητές:

Γ.Μάγγος, πατέρας του δολοφονημένου νεαρού ακτιβιστή Β.Μάγγου

Β.Γαλανόπουλος, μέλος του κινήματος για το νερό στις Σταγιάτες Βόλου

Σάββατο 22 Απριλίου 2023,

6.30 μμ, Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας

Κίνηση Πολιτών

Ζούμε σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός διεθνώς μπροστά στα αδιέξοδα που παράγουν οι οικονομικοί ανταγωνισμοί, κλιμακώνει την επίθεσή του στον κόσμο της δουλειάς. Οι δυτικές αστικές δημοκρατίες και το πολιτικό τους σύστημα μετατοπίζονται διαρκώς προς πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης. Στην Ουκρανία ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μαίνεται με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς ήδη. Η διεθνής κούρσα εξοπλισμών ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Ιαπωνίας, Ευρώπης έχει σπάσει κάθε ιστορικό προηγούμενο, ενώ από το 2020, έπειτα από 3 δεκαετίες μείωσης, άρχισαν να αυξάνονται διεθνώς και πάλι τα πυρηνικά όπλα.

Οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώνονται λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας γενικεύονται, οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Στην Ελλάδα, µετά τη δολοφονία 57 ανθρώπων στο σιδηροδρομικό «δυστύχημα»-έγκλημα των Τεµπών, άνοιξε ξανά η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις προώθησαν τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας. Έτσι έγινε και με τον ΟΣΕ. Η συνειδητή απαξίωση, διάσπαση και ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ είναι αυτή που ευθύνεται κυρίως για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη.

Αυτή την περίοδο η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκαλώντας μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Πρόκειται για θρασύτατες και βαθιά αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που κρατάνε χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη και ο κόσμος ψήφισε κατά 98% το ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν είναι οι μόνες περιπτώσεις που το νερό έχει μπει στο στόχαστρο. Στο χωριό Σταγιάτες του Πηλίου εδώ και πολλά χρόνια οι ιδιώτες έβαλαν στο στόχαστρο την πηγή που παρέχει νερό στους κατοίκους.

Οι καπιταλιστές σε όλες τις χώρες πλέον έχουν αυξήσει κατά πολύ την αποφασιστικότητά τους, δεν κάνουν παραχωρήσεις, κλιμακώνουν την καταστολή, τσαλαπατούν και τα τελευταία ίχνη της αστικής -επιφανειακής- δημοκρατίας, επιστρατεύουν ακόμα και βραχύχρονες κυβερνήσεις μιας χρήσης, αρκεί να τους κάνουν τη «δουλειά». Η ελληνική κυβέρνηση κλιμάκωσε την καταστολή σε όλα τα επίπεδα. Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν 27χρονος Βασίλης Μάγγος, μάχιμο μέλος των κινημάτων αντίστασης του Βόλου. Τον Ιούνιο 2020, ο Βασίλης ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από την αστυνομία. Έναν μήνα μετά έφυγε από τη ζωή.

Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν μέσα στην κοινωνία οι δυνάμεις, ομάδες και κινήματα που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα φτωχοποίησης της κοινωνίας που προωθούν οι από πάνω, ενάντια στο ξεπούλημα των κοινών αγαθών όπως το νερό, η ενέργεια, οι συγκοινωνίες κ.ά., ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό, για έναν άλλο κόσμο αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, αυτό-οργάνωσης, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, ρατσισμό, εθνικισμό και πολέμους.

πηγή : https://www.facebook.com/cineclubptolemaida/?…