Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 στις 12.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Πανελλαδική Πορεία Ενάντια στις Εξορύξεις στην Ήπειρο

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
17 ΙΟΥΝΙΟΥ 12:00 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Σύμφωνα με τα σχέδια των λίγων και εκλεκτών που έχουν βαλθεί να διαφεντεύουν τις ζωές μας, μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες στην Γιουργάνιστα του δήμου Ζίτσας. ΜΜΕ, κράτος και εταιρεία μιλούν για ερευνητική γεώτρηση, λες και είναι μια ήπια, μη παρεμβατική διαδικασία, που απλώς θα καλύψει τα κενά στις γνώσεις μας σε σχέση με το
υπέδαφος της περιοχής. Οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και είναι ξεκάθαρες: την έρευνα ακολουθεί η εξόρυξη. Άπαξ και ξεκινήσει, η Ήπειρος γίνεται εξορυκτική περιοχή και μάλιστα, η πρώτη περιοχή πανελλαδικά με χερσαίες εξορυκτικές δραστηριότητες!

Θα γίνει λοιπόν, σαν μια από τις πολλές περιοχές του πλανήτη που βγάζοντας υδρογονάνθρακες είδαν την γη, τον αέρα και το νερό τους να ρυπαίνεται, τον τόπο να ερημώνει, τους κατοίκους να φτωχοποιούνται ακόμα περισσότερο στερούμενοι όλων των υπόλοιπων παραγωγικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να ανθούν εκεί πριν την καταστροφή και πλήρη εξάρτηση που επιφέρουν οι πετρελαικές εταιρίες.

Όχι!
Όπου εκτάσεις γης παραχωρούνται σε εταιρείες για εξόρυξη, οι τοπικές κοινωνίες δεν ευημερούν, ούτε απολαμβάνουν φτηνότερη πρόσβαση στην ενέργεια. Αντιθέτως, λούζονται τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία τους και την στρατιωτικοποίηση και τον πλήρη έλεγχο από κρατικούς και ιδιωτικούς στρατούς που διαφυλάσσουν τα κέρδη των εταιριών, καθώς γίνονται το επίκεντρο γεωπολιτικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

Και αν κάποιοι διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι αυτά συμβαίνουν κάπου μακριά κι εδώ είναι Ευρώπη κι έχουμε θεσμούς και νομοθεσία, λυπούμαστε, αλλά θα τους χαλάσουμε το όνειρο! Σύμφωνα με τους νόμους, τις συμβάσεις, τις μελέτες και όλα τα σχετικά έγγραφα, η εταιρία είναι υπεύθυνη και για την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και για την διαχείριση των δεδομένων από την έρευνα και για την διάθεση και την τιμή του απολήψιμου προιόντος και για τον έλεγχο της ίδιας της δραστηριότητας Ενώ, δεν γίνεται σε κανένα σημείο σαφές ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ή οι κυρώσεις που θα δεχτεί σε περίπτωση μη τήρησης των ελαχίστων συμφωνημένων ή σε περίπτωση ατυχήματος και άλλων καταστροφών.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται πολύ τραβηγμένα για να μην τα γνωρίζουμε και η αλλαγή στη φυσιογνωμία και την βιωσιμότητα της περιοχής είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για μη μετράει η γνώμη μας, οι αρμόδιοι θα πουν πως έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η ενημέρωση και η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία! Έλα! Και εγώ πού ήμουνα; Η μόνη εκδήλωση «ενημέρωσης», ήταν μια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Energean, το ΤΕΕ (το μισό διαφωνούσε) και την τοπική εξουσία (Καχριμάνη και Πλιάκο) μια Τρίτη του Φλεβάρη, στις 3 η ώρα το μεσημέρι, σε ξενοδοχείο εκτός πόλης. Σαν να λέμε μεταξύ τους και σχεδόν στα
κρυφά, για να μην ξέρει ο κόσμος τι είναι αυτό που θα ψήφιζαν στην συνέχεια, οι ίδιοι και οι παρατάξεις τους, στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας και το δημοτικό συμβούλιο της Ζίτσας. Από μεριάς υπουργείου η διαβούλευση έγινε διαδικτυακά και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο! Όποιος διέθετε τις τεχνικές γνώσεις μπορούσε να διαβάσει την δημοσιευμένη ΜΠΕ, με τα σημαντικότερα σημεία της γραμμένα στα αγγλικά και να μπει να κάνει σχόλια. Έκτοτε δεν ξανακούσαμε κάτι για αυτό! Η δε εταιρία κινείται ήδη στην περιοχή ως άλλος αποικιοκράτης, τάζοντας χάντρες και καθρεφτάκια. Φροντίζει ώστε να γνωρίζουμε όσα λιγότερα γίνεται, ενώ χτίζει ήδη το προφίλ της κοινωνικής της ευαισθησίας. Οπότε, ενημερωνόμαστε από τα τοπικά μίντια, που απλώς αναπαράγουν τα δελτία τύπου της, ότι προσπαθεί να κερδίσει την τοπική κοινωνία με φτηνές δωροδοκίες όπως η προσφορά σχολικών ειδών, μερίδων χριστουγεννιάτικου γεύματος και κλιματιστικών στο κέντρο υγεία Βουτσαρά. Παράλληλα, όλα δείχνουν προς τις προσωπικές δωροδοκίες τοπικών αρχόντων που συναινούν χωρίς να έχουν τα μούτρα να ψελλίσουν ούτε ένα επιχείρημα υπέρ αυτής της επιλογής, αλλά για αυτά δεν μας έχουν ενημερώσει τα κανάλια!

Ό,τι γνωρίζουμε το μάθαμε γιατί μας καίει,γιατί διαβάσαμε, ψάξαμε ρωτήσαμε και μοιραστήκαμε με άλλους ανθρώπους, χωρίς οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα, ανθρώπους από τα κινήματα, τους συλλόγους και τις συνελεύσεις στα χωριά, από τα δίκτυα και τους συντονισμούς αλληλεγγύης και αγώνα που χτίζονται γύρω από τα ζητήματα της υπεράσπισης της φύσης και των ζωών μας. Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στις δικές μας αντιστάσεις.

Ραντεβού στο δρόμο!

ΔΕ ΜΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ,
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!

https://fb.me/e/3dxvfmPu5

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

Συνέλευση κάθε Τρίτη στις 20.00 στον ΕΚΧ ΑΛΙΜΟΥΡΑ

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Ιουνίου 21h


1 2 3 4

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)

Το δίκτυο συλλογικοτήτων της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης στηρίζει και καλεί στην πανελλαδική πορεία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, Σάββατο 17 Ιουνίου στις 12μμ στην Περιφέρεια

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι ξεκινάει άμεσα από την Εnergean oil ερευνητική γεώτρηση (λήψη δείγματος φυσικού αερίου) στην περιοχή γύρω απο τη Γιουργάνιστα του δήμου Ζίτσας, 16 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή απ'την πόλη των Ιωαννίνων. Και αυτή τη φορά εταιρεία, δήμος Ζίτσας και περιφέρεια Ηπείρου προσπαθούν να κρατήσουν τις κινήσεις τους όσο το δυνατόν λιγότερο γνωστές στην τοπική κοινωνία. Ερχόμενοι-ες σε επαφή με τους κατοίκους της περιοχής, πληροφορηθήκαμε ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς θα γίνει λίγο έξω από το χωριό τους. Δικαιολογημένο, ίσως, καθώς την προηγούμενη φορά που οι πετρελαϊκές είχαν προσπαθήσει να εμφανισθούν στην ευρύτερη περιοχή, η αντίσταση του κόσμου δεν ήταν διόλου ανεπαίσθητη. Το πρωί οι εταιρείες έκαναν εργασίες προετοιμασίας και το βράδυ οι εργασίες καταστρέφονταν ή κόσμος από τα χωριά και την πόλη των Ιωαννίνων σταματούσαν τις εργασίες με τα σώματά τους. Δικαιολογημένο, επίσης, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που το γλύψιμο και οι υποσχέσεις των εταιρειών στην τοπική κοινωνία δεν απέδωσαν καρπούς.

Εμείς, απ' την πλευρά μας, γνωρίζουμε καλά τις αρπαχτές που στήνουν τοπικοί άρχοντες και μη, ώστε να ξεζουμίσουν τον τόπο μας. Ξέρουμε καλά τα ψέματα και τις υποσχέσεις τους όταν αναφέρονται στα οφέλη των εξορύξεων και όπως αντισταθήκαμε στα σχέδιά τους στο παρελθόν, θα το κάνουμε και τώρα.

Από την πρώτη στιγμή που το ελληνικό κράτος έβαλε στην ατζέντα του το ζήτημα των εξορύξεων, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παραχωρεί σχέδον όλη την έκταση της χώρας στις πετρελαϊκές, έπρεπε να χτίσει ένα αφήγημα που να παρουσιάζει το ξεπούλημα της Ηπείρου ως «ευλογία» και κέρδος για την κοινωνία.

Το παραμύθι ξεκινάει με την ενεργειακή εξασφάλιση της περιοχής. Υποτίθεται ότι το φυσικό αέριο που θα εξαχθεί, θα αντικαταστήσει το συνεχώς πιο ακριβό εισαγόμενο αέριο, ενώ ταυτόχρονα, θα εξασφαλισθούν θέσεις εργασίας για τους ντόπιους. Εντωμεταξύ, προβλέπεται ξεκάθαρα στη σύμβαση ότι το προϊόν που θα προκύψει, όταν και αν παραχθεί, θα ανήκει αποκλειστικά στην εταιρεία, η οποία μπορεί να το διαθέσει όπου και σε όποια τιμή θέλει. Επιπλέον, κρίνοντας και απ'τις προηγούμενες προσπάθειές τους να προσεγγίσουν την Ήπειρο για εξορύξεις, αυτού του τύπου οι εταιρείες έρχονται με δικό τους προσωπικό απ'το εξωτερικό. Αλλά, ακόμα και αλήθεια να ήταν όλα αυτά περί των θέσεων εργασίας και να επωφελούμασταν όντως οικονομικά από το έργο, η αντίληψη ότι η φύση και η γη μπορούν να καταστραφούν στο βωμό του κέρδους, μας βρίσκει πάντα αντίθετους. Σημειωτέον, ότι κανένας καλοθελητής της εταιρείας και των τοπικών αρχόντων δεν θα βγει να μας πει πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από την εξόρυξη έμμεσα και σε βάθος χρόνου. Τι θα γίνει με τους αμπελώνες της Ζίτσας, την κτηνοτροφία, δασοκομία, μελισσουργία της περιοχής, από τη στιγμή που θα ρυπανθεί το έδαφος; Πόση άλλη ερημοποίηση να αντέξει η φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας για το κέρδος λίγων κι εκλεκτών;

Γιατί όσο και να εγγυώνται με κακοφτιαγμένες περιβαλλοντικές μελέτες και άλλα διαπιστευτήρια ότι το φυσικό τοπίο θα μείνει αναλλοίωτο, όπου έχουν τρυπήσει τα γεωτρύπανα αφήνουν πίσω τους καταστροφή και θάνατο. Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι η επέμβαση σε μεγάλα βάθη αυξάνει την πιθανότητα σεισμικών δονήσεων, πόσω μάλλον σε μία τόσο σεισμογενή περιοχή, όπως ο τόπος μας. Και τι να πει κανείς για τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα της Ηπείρου που μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστεί σοβαρή ρύπανση (ο ποταμός Καλαμάς περνάει σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο της εξόρυξης); Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν ξαφνικά η περιοχή της Ζίτσας μετατραπεί σε κρανίου τόπο; Τα ατυχήματα, είτε εργατικά, είτε στις εγκαταστάσεις και στα πεδία εξόρυξης, είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τις πετρελαϊκές, οι οποίες πάντοτε την βγάζουν «καθαρή», κάτι που δεν θα ισχύει σε καμία περίπτωση και για τη Ζίτσα και την Ήπειρο ολόκληρη.

Τέλος, ο μύθος συνεχίζεται με το σημαντικότερο αφήγημα για την επιβίωση και αναπαραγωγή του ελληνικού κράτους, αυτό της γεωστρατηγικής αναβάθμισής του. Θέλουν να μας πείσουν ότι οι εξορύξεις θα ενισχύσουν την γεωστρατηγική θέση της χώρας και θα την μετατρέψουν σε μία ισχυρή δύναμη στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Βέβαια, κοιτάζοντας κανείς τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν μια χώρα παράγει κι εξάγει υδρογονάνθρακες, είναι εύκολο να διαπιστώσει ότι το μόνο που της μένει στο τέλος είναι εντάσεις, διαμάχες και πόλεμος (π.χ. Βενεζουέλα, Λιβύη, Μέση Ανατολή).

Είναι προφανές ότι το ζήτημα των εξορύξεων για να παρουσιαστεί ελκυστικό, θα πρέπει να πλαισιωθεί απο ψέματα και μεγάλες ιδέες. Είναι προφανέστερο πως αν η περιοχή μας γίνει εξορυκτική ζώνη, θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα. Όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, η τοπική κοινωνία καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποτελέσει εμπόδιο στα πλάνα των εταιρειών, του δήμου και της περιφέρειας. Όσο αυτοί προσπαθούν να κινηθούν μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας, άλλο τόσο οφείλουμε και εμείς να είμαστε σε εγρήγορση για να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας, οριζόντια και αμεσοδημοκρατικά και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα τους αφήσουμε, γιατί απλούστατα κάθε ζήτημα τόσο μεγάλης σημασίας δεν μπορεί παρά να είναι ζήτημα κοινωνικό και οι κοινωνίες είναι οι μόνες αρμόδιες για να αποφασίσουν για το παρόν και το μέλλον τους.

Συγκέντρωση / Πορεία Σάββατο 17 Ιουνίου στις 12μμ στην Περιφέρεια

Αντιεξουσιαστική Κίνηση

πηγή : https://www.babylonia.gr/2023/06/13/panelladi…


1 2 3 4

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες στη Γιουργάνιτσα του δήμου Ζίτσας, όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία Εnergean και τους τοπικούς φορείς. Σύμφωνα με την ενημέρωσή τους πρόκειται για ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες όμως θα ανοίξουν τον δρόμο για τις μετέπειτα εξορύξεις στην περιοχή. Αν κάτι τέτοιο γίνει η Ήπειρος θα αποτελέσει την πρώτη χερσαία εξορυκτική περιοχή στην Ελλάδα.

Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό η περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο κράτους και κεφαλαίου, επιχειρώντας μια συντονισμένη προσπάθεια λεηλασίας του φυσικού της πλούτου με σκοπό το κέρδος λίγων. Από την άλλη, οι κάτοικοι της περιοχής που ζούνε εδώ και αιώνες από αυτή τη γη, θα έρθουν αντιμέτωποι με τη μόλυνση και την καταστροφή της, όπως σε κάθε μέρος του πλανήτη όπου εκτάσεις γης παραχωρούνται σε εταιρείες για εξορυκτικές δραστηριότητες. Άμεσες συνέπειες της κατάστασης αυτής θα είναι η καταστροφή της φύσης και η ερημοποίηση των γύρω χωριών, καθώς καμία άλλη δραστηριότητα δεν θα μπορέσει να ευδοκιμήσει στην περιοχή. Ο μύθος της ανάπτυξης έχει καταρρεύσει προ πολλού. Ποτέ οι τοπικές κοινωνίες δεν ευνοούνται από τέτοιου είδους δραστηριότητες ούτε απολαμβάνουν φθηνότερη ενέργεια. Αποκορύφωμα της κοροϊδίας από μεριάς κράτους και εταιρείας προς την κοινωνία αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι υπεύθυνη για την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τη διαχείριση των δεδομένων από την έρευνα, για τη διάθεση και την τιμή του απολήψιμου προϊόντος και για τον έλεγχο της ίδιας της δραστηριότητας. Προφανώς πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στις κυρώσεις που μπορεί να έχει η ίδια η εταιρεία σε περίπτωση ατυχήματος, καταστροφών ή μη τήρησης των κανονισμών.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια διαδικασία αναδιάρθρωσης η οποία ουσιαστικά στοχεύει στην εκποίηση του φυσικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο και αποτελεί κομμάτι του αφηγήματος περί «ξεπεράσματος της κρίσης» και περί «οικονομικής ανάπτυξης» και προβάλλεται ως υπόθεση εθνικού συμφέροντος, ώστε να κάμψει εκ των προτέρων τις αντιστάσεις των τοπικών -και όχι μόνο- κοινωνιών. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε πολλά απάτητα μέρη της επικράτειας με συνέπεια την καταστροφή του οικοσυστήματος, τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών στον Βόλο που για την παραγωγή ενέργειας μετατρέπουν την ατμόσφαιρα σε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, η προσπάθεια διακοπής νερού από την πηγή των Σταγιατών με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, το φράγμα της Μεσοχώρας στον Αχελώο που θα καταστρέψει τον άνω ρου του ποταμού και θα πνίξει τα γύρω χωριά για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου είναι μερικά παραδείγματα που δείχνουν πως η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κόσμος της εξουσίας, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόσχημα για τον κατακερματισμό της φύσης και κατά συνέπεια της ζωής μας.

Απέναντι στην καπιταλιστική και κρατική βαρβαρότητα, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης των αντιστάσεών μας. Για να υπερασπίσουμε τη γη και την ίδια τη ζωή, ο μόνος δρόμος είναι η οργανωμένη και συντονισμένη δράση από τα κάτω, η στήριξη των τοπικών αντιστάσεων ενάντια στη λεηλασία του φυσικού πλούτου και ο συνολικός αγώνας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 12.00

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Ο.Σ.


1 2 3 4

🔴ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ - ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΣΑ 17.06 | 12:00 | Περιφέρεια (Ιωάννινα)
Πανελλαδική πορεία ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο

Μέσα στο καλοκαίρι έχει δρομολογηθεί να εκκινήσουν οι ερευνητικές δραστηριότητες για την εύρεση υδρογονανθράκων στο Ν. Ιωαννίνων (Γιουργάνιστα, Δήμος Ζίτσας). Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων από την πλευρά της ENERGEAN OIL & GAS S.A. στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως τελευταία πράξη στο σίριαλ των γεωπολιτικών ανταγωνισμών για κυριαρχία στο παγκόσμιο στερέωμα, και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση, ήρθε να προσφέρει το τέλειο άλλοθι στο ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο για να διευρύνει τις δραστηριότητές του για περαιτέρω οικονομική επέκταση σε νέα πεδία και γεωγραφίες.

Η εκκίνηση των δραστηριοτήτων έρχεται σε μία περίοδο που το καπιταλιστικό αφήγημα περί πράσινης ανάπτυξης μένει γυμνό, θυμίζοντάς μας ότι όπου ακούμε «ανάπτυξη» εκμετάλλευση και λεηλασία μυρίζει. Οι ψεύτικες υποσχέσεις για φθηνότερη ενέργεια και θέσεις εργασίας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις (βλ. εξόρυξη λιγνίτη, αιολικά πάρκα, φαραωνικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών) έχουν ως κοινό γνώμονα την οικονομοκεντρική μονοκαλλιέργεια της συσσώρευσης υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών και συμφερόντων, πάντοτε εις βάρος του ανθρώπου και της φύσης. Η ερημοποίηση, η καταστροφή/παραγκωνισμός γεωργικών/κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και η συνεπακόλουθη φτωχοποίηση μερίδας των κατοίκων, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η ρύπανση των (υπόγειων) υδάτων και του αέρα (με τη συνεπακόλουθη συνεισφορά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική κρίση), γνωστές εδώ και χρόνια από αυτού του είδους τις δραστηριότητες, δίνουν τον τόνο των όσων ακολουθούν στις εξορυκτικές περιοχές.

Η βαθιά συνάφεια του κόσμου της εξουσίας - αυτού που στην πραγματικότητα κοιτά πως θα εξασφαλίσει όλο και περισσότερα για τον ίδιο, αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τα θέλω των πολλών - με τον χαρακτήρα των δρομολογημένων εξορύξεων, φαίνεται κι απ' το γεγονός ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς διαβούλευση και δίχως την ισότιμη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς, χωρίς εμάς, καταδεικνύουν, λοιπόν, και τις προθέσεις των εν λόγω δραστηριοτήτων, που είναι η κυριαρχία , η εμπορευματοποίηση και η κερδοφορία σε τομείς απαραίτητους για τη ζωή. Εμείς, από τη μεριά μας, θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο πως αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις δε θα περάσουν.

Να σταθούμε απέναντι στη λεηλασία της φύσης και της ζωής, μέσα από συλλογικούς και αδιαμεσολάβητους αγώνες. Να βάλουμε τις κοινωνικές ανάγκες μπροστά, με αλληλεγγύη, σεβασμό στο περιβάλλον, αμεσοδημοκρατική διαχείριση και κοινωνικό έλεγχο. Να αγωνιστούμε για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Ανοιχτή πολιτική συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 19:30

Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία

@ekxsxoleio

Librexe12o@gmaexil.com