Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 στις 12.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Μικροφωνική συγκέντρωση υπεράσπισης του ΕΚΧ Σχολείο

Συγκέντρωση υπεράσπισης (εξ αναβολής) του ΕΚΧ Σχολείο στην Πλατεία συντριβανίου (μπροστά από τα γραφεία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών)

Πέμπτη 05.10
12:00

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ: Εκκλησία της Ελλάδος

[ ή αλλιώς ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ]

Ανεκτίμητη, αμύθητη, άγνωστη

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα επίθετα που συνοδεύουν αναφορές γύρω από την περιουσία που έχει στα χέρια της η Εκκλησία της Ελλάδος και που - παρά τις συστηματικές προσπάθειες που γίνονται μέσω εκκλησιαστικών κύκλων να παρουσιαστεί μικρότερη απότι είναι - το πραγματικό της μέγεθος ξεπερνά κάθε φαντασία. Εκατομμύρια στρεμμάτων και τετραγωνικών μέτρων απ' άκρη σ' άκρη της επικράτειας, αξιοποιήσιμα προς πάσα χρήση, αποφέρουν ετησίως - μέσω της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο) - δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, γεμίζοντας έτσι τα αποθεματικά παγκάρια. Ποσά κάθε άλλο παρά προσβάσιμα για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, αποτελούν την άρρητη συμφωνία για την διατήρηση του θρησκευτικού/κρατικού status quo, που διατηρεί τα διαχρονικά προνόμια υπέρ της διοίκησης της Εκκλησίας και αναπαράγει ανισότητες.

Ο αριθμός 27 στην οδό Βασιλέως Γεωργίου

Στη Θεσσαλονίκη μόνο, τα οικόπεδα - «φιλέτα» που της ανήκουν μετρώνται σε αρκετές δεκάδες. Ένα από αυτά, είναι και το νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου 27 & Μπιζανίου, κατασκευής των τελών του 19ου αιώνα. Για χρόνια διατίθετο μέσω εκμίσθωσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη στέγαση των αναγκών του 12ου δημοτικού σχολείου και, όταν το 2004, λόγω κτιριακών κανονισμών και της άρνησης της Εκκλησίας να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες, η σχολική κοινότητα μετεγκαταστάθηκε, το κτήριο πέρασε σε εξάχρονη εγκατάλειψη. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά τα χρόνια η διοίκηση της Εκκλησίας επιχειρούσε τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου από σχολική στέγη, κάτι που θα της έδινε τη δυνατότητα να το διαπραγματευτεί εμπορικά με επιχειρηματικό κόσμο, όπως συμβαίνει με το όμορο κτήριο (και όχι μόνο...), επίσης ιδιοκτησίας της, που λειτουργεί σαν café/bar.

Από την εξάχρονη εγκατάλειψη...
...στην απελευθερωτική διάσταση της κατάληψης

Το 2010 το κτήριο (επιτέλους!) καταλαμβάνεται με σκοπό να απελευθερωθεί από το καθεστώς χρόνιας εγκατάλειψης και να ανοίξει ξανά προς την κοινωνία, κάτι που τόσο ο Δήμος όσο και η ιδιοκτήτρια Εκκλησία δε φάνηκε να θέτουν ως προτεραιότητα (όσο τουλάχιστον δεν απέφερε οικονομικά οφέλη για τους ίδιους). Ξεκινά με αυτόν τον τρόπο μία νέα πορεία για το νεοκλασικό του αρ. 27, σκοπεύοντας να δημιουργήσει μία κοινότητα βασισμένη στην άμεση δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση της γνώσης μέσω ελεύθερων/συμμετοχικών μαθημάτων, συνιστώντας αυτό που σήμερα, εδώ και 13 χρόνια, συστήνεται ως Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο. Ένας χώρος ζωής, ελευθερίας, αλληλεγγύης, άμεσης δράσης, ελπίδας, αξιοπρέπειας, δημιουργικής έκφρασης, ισότητας, αμφισβήτησης, θέσμισης εαυτών και αντίστασης, που ανοίγει και ανοίγεται στη γειτονιά του Φαλήρου, μια διαρκής πρόταση για τους ανθρώπους της και την πόλη, μακριά από τις λογικές του κέρδους, της κατανάλωσης, του εξευγενισμού και της οικονομικής συναλλαγής.

Το ρίζωμα του «Σχολείου» αποτελεί για όλες εμάς ένα διαρκές στοίχημα, που δεν έρχεται ως επιβεβαίωση των ήδη κατεκτημένων, αλλά ως απόρροια των δυνατοτήτων μίας κοινωνίας σε κίνηση. Με το να διεκδικούμε και να παίρνουμε, λιγότερα ή περισσότερα, κομμάτια της ζωής μας πίσω, βρισκόμαστε ήδη στο σημείο να φανταζόμαστε τη διάρρηξη του συνεχούς της υποταγής στα καπιταλιστικά - πέρα από τις ανθρώπινες επιθυμίες και θέλω - περιεχόμενα. Και, όπως έχουν αποδείξει οι εκκενώσεις, η καταστολή, οι κατηγορίες, οι επιθέσεις εις βάρος κοινωνικών χώρων, καταλήψεων και των ανθρώπων τους, η χειραφετική, αυτεξούσια δράση θα βρίσκεται πάντα στο στόχαστρο του Κράτους και του παρακράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διακοπή της ηλεκτροδότησης του «Σχολείο»

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, εργολαβικό συνεργείο της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, πραγματοποιώντας ηλεκτρολογικές εργασίες στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου, προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης του ΕΚΧ Σχολείο. Πρόκειται για την τρίτη διακοπή ηλεκτροδότησης που υφίσταται ο χώρος, με τις δύο πρώτες να έχουν λάβει χώρα την άνοιξη του 2015, αποτελώντας κι αυτές κομμάτι των ευρύτερων προσπαθειών που γίνονται για τη διακοπή λειτουργίας του «Σχολείου». Η κίνηση αυτή δε, έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες που είχαμε για πιθανή επικείμενη εκκένωση του χώρου κατά το προηγούμενο διάστημα (25-26 Αυγούστου 2023), κάτι που η μαζική κινηματική περιφρούρηση των ημερών εκείνων φαίνεται πως απέτρεψε. Μια τέτοια εξέλιξη θα σύμφερε μόνο την Εκκλησία Α.Ε. καθώς είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου ανοίγοντας την πόρτα προς την εμπορική του χρήση μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η εμπέδωση του φόβου και της υποταγής

Οι επιθετικές κινήσεις εναντίον κοινωνικών χώρων και ανθρώπων που αντιστέκονται δεν είναι παρά ένα κομμάτι της οδού που ακολουθεί το Κράτος, ώστε να καλλιεργήσει το αίσθημα της ματαιότητας και της υποταγής. Να εμπεδωθεί βαθιά στο κοινωνικό σώμα πως εφικτός είναι μόνος ο δρόμος του τεμαχισμένου δημόσιο βίου και των σχέσεων που βασίζονται στις καπιταλιστικές επιταγές (δουλειά, κατανάλωση, υπακοή, ιεραρχία).

Από τα χιλιάδες νοικοκυριά που μένουν καθημερινά χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση, τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και πετιούνται έξω από τα σπίτια τους λόγω πλειστηριασμών, έως την λεηλασία της φύσης, την έλλειψη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών-πλημμυρών και την καθολική εφαρμογή οικονομοκεντρικών πολιτικών σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, οι Υποδομές, αυτή είναι η πραγματικότητα του καπιταλισμού. Μία πραγματικότητα που προωθεί την απο-συλλογικοποίηση της ζωής, την ιδιώτευση και τον φόβο.

Οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι συνδέουν και συνδέονται

Η ύπαρξη κοινωνικών, αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και η πρόσβασή τους σε ρεύμα και νερό είναι απαραίτητη για να συνεχίζουν τη λειτουργία τους μακριά από τις λογικές του οικονομικού συμφέροντος, δημιουργώντας ρωγμές στην καπιταλιστική κανονικότητα. Όχι απλά ανταγωνιστικά ως προς το υπάρχον, αλλά ως πεδία συλλογικής φαντασίας, σύνθεσης, επανανοηματοδότησης και δημιουργίας νέων πολιτισμικών περιεχομένων απέναντι στον ανθρωπότυπο της κρατικο-καπιταλιστικής βαρβαρότητας έως την μέρα που θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας στη βάση της άμεσης δημοκρατίας.

Οι απόπειρες καταστολής, είτε μέσω διακοπής της παροχής ρεύματος είτε μέσω αστυνομικών/φασιστικών επιθέσεων, δεν μας πάει βήμα πίσω στον αγώνα για ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, στον αγώνα για ελεύθερη ζωή, μακριά από την εκμετάλλευση και το άδικο.

Θέλουμε να κάνουμε όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται προς πάσα κατεύθυνση, πως τα εγχειρήματα αντίστασης και δημιουργίας υπάρχουν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν λόγω της κοινωνικής τους γείωσης, δημιουργώντας τους δικούς τους θεσμούς και τις δικές τους αξίες, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με το βάρβαρο σύστημα εξουσίας. Αντίθετα, έχουν βαθιά σχέση τόσο με την κοινωνία απ' τα σπλάχνα της οποίας αναπνέουν όσο και με τις κοινότητες αγώνα που δημιουργούνται γύρω από αυτήν.

Απέναντι στις μεθοδεύσεις της εξουσίας, το Σχολείο όλων μας θα μείνει

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


1 2 3

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΚΧ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μικροφωνική Συγκέντρωση Υπεράσπισης, Πέμπτη 5/10 στις 12:00, Πλατεία Συντριβανίου

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΜΕΣ'ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

10-100-1000 ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Κατάληψη Mundo Nuevo


1 2 3

Μικροφωνική συγκέντρωση υπεράσπισης του ΕΚΧ Σχολείο

Τοποθεσία Πλατεία συντριβανίου (μπροστά από τα γραφεία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών)

Κατάληψη libertatia