Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 στις 19.00

Ανοιχτή συνέλευση για την αυτομόρφωση και την ελευθεριακή παιδεία

Διοργάνωση: Σύντροφοι-Συντρόφισσες

suspension-NKcZZz.jpg

Κείμενο Εισήγησης

http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/telikokeimenoeisigisis.doc

Μέρος από τα πρακτικά της συνέλευσης 11/03/2012

·

Η μέθοδος της ελευθεριακής παιδείας όσον αφορά τη διεξαγωγή της γνώσης είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Μέθοδος-συλλογική αξιοποίηση των γνωστικών οργάνων. Οργανική συμπαράσταση: επιμέρους ιδέες (δεν είναι αντικρουόμενες). Ποιοι είναι οι στόχοι της ελευθεριακής παιδείας; Πώς πρέπει να διεξάγεται η γνώση;

Επισυναπτώμενο κείμενο

· Ατομικισμός: ότι ο καθένας βλέπει κάτι από το δικό του φακό δεν έχει τόση σχέση. Ο καθένας βάζει το κομμάτι του και πετυχαίνουμε συλλογικά. Ατομικισμός-λάθος χρήση έννοιας.

· Έχει να κάνει περισσότερο με μία νοοτροπία πάνω στα πράγματα. Ποια είναι η νοοτροπία με την οποία θα λειτουργήσουμε; Θα καταπνίξουμε κάποιες ιδέες; Ας πούμε ο δάσκαλος επιβάλλει τη δική του νοοτροπία στους μαθητές- δεν υπάρχει σύνθεση. Στη φυσική π.χ. αποδεικνύεις πράγματα (ορθολογισμός).

· Οι Ινδιάνοι όταν έφτασε το καράβι των Ισπανών στην Αμερική δεν το έβλεπαν επί μία εβδομάδα. Τελικά βλέπουμε αυτά που έχουμε στο κεφάλι μας. Τελικά κατά πόσο είναι ευρύ το πνεύμα μας να δούμε αυτά που δε γνωρίζουμε, αλλά υπάρχουν;

· Εγώ βλέπω ένα κάλεσμα που μιλάει για μια ειλικρινή προσέγγιση των ατόμων. «Όταν μία παραμόφωση διαπιστωθεί αυτή εξαφανίζεται»-σημαντικό.

· Συνδιαμόρφωση και διαφορετικές οπτικές.καλό είναι να υπάρχουν όλες. Ούτε χυλός, ούτε επιβολή κάποιων ιδεών σε άλλες. Όταν δεν έχουμε την προίκα που έχουμε διαμορφώσει κοιτάμε με καινούρια μάτια και όλα είναι εύκολα. Η εμπειρία να μην είναι γνώμονας για πάντα. Το βίωμα το σημερινό μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με το αυριανό. Να είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα πράγματα. Υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι και διαφορετικές οπτικές. Πρέπει να μπαίνουν αυτούσιες.

· Πρέπει να υπάρχει μινιμουμ συνεννόησης. Αλλιώς θα χαωθούμε. Αυτός είναι ατομικισμός. Ποια είναι η συνέπεια για να υπάρχει συνέχεια; Άλλο εξελίξεις οπτικές-όχι να τις αλλάζεις.

· Να είσαι έτοιμος να αυτοανατραπείς. Να μην είμαστε συντηριτικοί.

· Η παράγραφος εστιάζει στην κοινωνικοποίηση της γνώσης. Πολλάνοήματα σε λίγες σε λίγες γραμμές. Αυτό που ήθελε να πει η παράγραφος είναι π.χ. 1 παιδί κοιτάει τ'άστρα. Αυτό που υπάρχει δε μπορείς να το φανταστείς καν. Το κατανοείς ρωτώντας, μαθαίνοντας. Νοητικό, αλλά επέρχεται μέσω κοινωνικοποίησης-όχι πάντα. Παλιά έλεγαν ο θεός έφτιαξε τον ήλιο και τ' αστέρια. Εξού και διαστρέβλωση από τη φύση. Βλέπεις τ' άστρα διαφορετικά από τον ήλιο, ενώ είναι το ίδιο πιο μακρυά. Τρόπος κοινωνικοποίησης τίθεται στην παράγραφο: «όταν αφαιρεθεί η παραμόρφωση...». η διαδικασία είναι πάρα πολύ σημαντική: ορθολογισμός άλλη οπτική, η μεταφυσική άλλη οπτική (ο θεός τα έκανε όλα). Ο τρόπος φιλτραρίσματος των διαστρεβλώσεων.

· Ατομικισμός-ατομισμός. Η κοινωνία έχει αγκυλώσεις και αδράνεια- δεν είναι αλάνθαστη. Το άτομο πρέπει να είναι υπεύθυνο για τη γνώση που παρέχει, να ελέγχει αυτά που λέει, να μην αρκείται στη σύνθεση άλλων γνώσεων.

· Η γνώση παράγεται από πριν (πριν την εμπειρία). Σύγχρονα αυτό γίνεται- πρώτα θεωρία, μετά πείραμα.

· Το άτομο θα μάθει να βλέπει κι από άλλους φακούς. Συλλογικά. Ο καθένας έχει το φακό του και συζητούν. Ο ατομικισμός αν τον χρησιμοποιήσεις σωστά είναι εργαλείο. Αν τον χρησιμοποιήσεις για να εξελιχθείς.

· Το γνωσιολόγιο έχει συνέχεια και εξέλιξη.

· Τίθενται ζητήματα γνωσιολογικά. Ωφείλουμε να έχουμε άποψη για τη γνώση, την οποία δε μπορούμε να αναπτύξουμε τώρα. Μέθοδος παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης. Παρατήρηση: όλοι αποδεχόμαστε τον ορθολογισμό είπες. Δεν είναι έτσι. Ο ενθουσιασμός που έχουμε για τη γνώση. Αν συνεχίσει να γοητεύεται θα πει τ' άστρα ότι είναι στη γη. Ο ενθουσιασμός προστίθεται στο σώμα των γνώσεων. Δεν είναι όλα αίτιο-αποτέλεσμα. Αν υπάρχει γνώση το να διεξάγεται μ'έναν άλλο τρόπο, το να διεξάγεται με άλλους τρόπους όχι μόνο ορθολογικούς. Πρέπει να το εξετάσουμε.

· Εγώ κατάλαβα ότι πρέπει να αλλάξει η γνώση που παρέχεται στα σχολεία. Πρέπει εξ αρχής να δούμε τι γνωρίζουμε. Αυτό είναι για μένα το ανατρεπτικό, το αντίθετο. Μην εμπιστεύεσαι την εμπειρία- αυτό μου λέει. Για μένα είναι καθαρό το τι γράφει η παράγραφος. Τι γνωρίζουμε, τι μπορούμε να γνωρίσουμε, ποιες είναι οι πλάνες μας. Αλλιώς αναπαράγουμε τη γνώση για την εξουσία. Να μάθουμε πόσο στρεβλά τα βλέπουμε τα πράγματα.

· Από το κείμενο πολλές έννοιες γενικές και ειδικές. Κάνοντας συζήτηση για να βρούμε κοινό τόπο θα προχωρήσουμε σε συμφωνία μεταξύ μας ώστε να βγούμε και προς τα έξω. Σημαντική είναι η μέθοδος. Μια παράμετρος είναι το παιγνίδι ή με τρόμο και παίρνει ένα μονοπάτι. Αν μπορείς να είσαι ανοικτός στα ερεθίματα, όπως συμβαίνει στην τηλεόραση δημιουργούν τον άρατο ατομικισμό. Ενώ έχουμε τόσες δυνατότητες ώστε να φύγουμε από την εξάρτηση φτιάχνοντας μόνος του αυτό που θα τον κάνει ευτυχισμένο. Η ανάπτυξη της ύπαρξης έχει να κάνει με το σπάσιμο των στερεοτύπων, αλλά και με τη δημιουργία του εαυτού του, ώστε να μπορεί να συγκρουστεί με το υπάρχον και στη δημιουργία ενός άλλου. Φαντασιακό, προσωπική δουλειά, κοινωνική δουλειά. Με κοινωνικό πρόταγμα με σκοπό την αυτογνωσία. Για μένα είναι σημαντικό κοινής συμφωνίας, που αφορά την ανασυγκρότηση του συστήματος. Είμαι ανοικτή για την καλλιέργια του φαντασιακού και τρόπο να σταθούμε στα πόδια μας.

· Είναι αναγκαιότητα να προχωρήσουμε το κείμενο. Προτείνω να γίνει 1 συνέλευση αποκλειστικά με το κείμενο για να μη χάσουμε το ρυθμό γιατι 1 γενική συνέλευση είναι λίγη.

· Τα ζητήματα να χωρίζονται σε διαχειριστικά και ουσιώδη πράγματα-συνήθως δεν πετυχαίνει. Αν είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη να γίνεται πιο συχνά η συνέλευση.

· Η συνέλευση είναι αυτομόρφωση. Άρα πρέπει να είναι πιο συχνά. Προτείνω να γίνεται 2 φορές την εβδομάδα.

Μετά από συζήτηση η συνέλευση κατέληξε ότι θα διατηρηθεί 1 φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον προς το παρόν.

· Να υπάρχει εισήγηση; (μέθοδος). Να μελετήσουμε τις υπάρχουσες μεθόδους και να τις συζητήσουμε την επόμενη Κυριακή. Επίσης πρέπει να κλείσουμε την αφίσα.

· Υπό ποιους σκοπούς βλέπει ο καθένας την ελευθεριακή παιδεία; Κείμενο την επόμενη φορά ο καθένας μας για συζήτηση. Συνολική προοπτική επανάστασης και δημιουργίας αντιδομών ενάντια στην εξουσία. Δεν εμβαθύνουμε στις λέξεις που χρησιμοποιούμε π.χ. ελευθερία, κράτος. Σε ποιο κοινό τόπο πατάμε κι αν συμφωνούμε στους στόχους μας. Κοινά εγχειρήματα ή ξεχωριστά;

· Οι αξίες μας θα γραφούν σε 1 κείμενο, να τεθούν βάσεις.

· Πώς μπορεί να οργανωθεί 1 μάθημα αυτομόρφωσης ώστε να γίνει επικοδομητικό; -επισυναπτώμενο κείμενο

· Πρέπει να ασχοληθούμε με ουσιαστικά πράγματα. Λέξεις όπως αλήθεια, αγάπη, ελευθερία. Να μην αναλωνόμαστε σε στείρα φιλοσοφία. Ο διάλογος είναι το πιο παραγωγικό και ξεκούραστο εργαλείο, όχι οι μακροσκελείς εισηγήσεις.

· Οι μεγάλες έννοιες θα προκαλέσουν αντιθέσεις.

· Ένα μινιμουμ αντιιεραρχικότητας, αντιεξουσιασμού υπάρχει από όλους μας εδώ. Υπάρχει από την αρχή ότι το υπάρχον σύστημα μας αλλοτριώνει, οπότε είμαστε αντίθετοι.

· Υπάρχει έλλειμμα και θεωρούμε δεδομένα πράγματα. Ελλειμμα κοινωνικού και πολιτικού κινήματος.

· Δε μπορείς να ορίσεις έννοιες όπως «καλό». Μπορείς να δώσεις παραδείγματα. Φιλοσοφία σημαίνει προσεγγίζω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία και έχω άλλη καθημερινή ζωή.

· Ακόμα κι αν υπάρχει εισήγηση, να είναι σε μορφή ερώτησης κι όχι να δίνει απάντηση. Ψάχνοντας γνωρίζεις.

· Η μέθοδος είναι υπό συζήτηση. Παρατήρηση1: ομάδα τέχνης την πρώτη βδομάδα λειτούργησε πολύ καλά, έτσι προέκυψε μία καινούρια ομάδα η οποία αισθάνθηκε ανεξάρτητη. Πώς θα δημιουργηθούν ομάδες-πυρήνες; 2. Ομάδα γλώσσα: αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει πώς να στηθούν κι άλλες ομάδες. Κυριακή αυτομόρφωση, υποομάδες 3 π.χ. θεωρητικά(πυρήνας)με νέες ομάδες φιλοσοφία, γλωσσολογία. Να το τρέξουμε στους προσωπικούς μας κύκλους.

· Πώς συνενώνονται όλα αυτά που λέμε. Αν έβγαινε ένα πρόταγμα από όλα αυτά είναι η λέξη ομάδα. Αυτά που λέμε έχουν μια εγρήγορση, να πηγαίνουν παραπέρα. Πώς λειτουργούμε; Πώς έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας με τον άλλο; Τι σκοπό έχουμε; Κοινωνική απεύθυνση;

· Να μη μπερδεύεται ο σκοπός με το στόχο. Είναι διαφορετικά πράγματα. Ο στόχος μου για τώρα δεν είναι ο σκοπός μου.

· Η θεωρία που παράγουμε να γίνεται πράξη.

· Μια καλή οργάνωση βγαίνει από μια καλή δομή.

· Κάθε κύκλος θα πρέπει να έχει 1 δραστηριότα και να συγγράφει ή να θεσμοθετεί π.χ. δουλειά μες στην εβδομάδα για την επόμενη φορά.

Ομάδες:

Γλώσσα-σκέψη: Δ 20:00, ΠΑ 19:00

Παρέμβαση: Σ 17:00

Τέχνη :Σ 19:00

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...