Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 στις 19.30

Συζήτηση για τράπεζα χρόνου

Το Σάββατο 31/3 έγινε το πρώτο μάζεμα της ομάδας για τη Τράπεζα Χρόνου και τη Δευτέρα 2/4 η συνέλευση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων όπου συζητήθηκαν οι πρώτες ιδέες. Τράπεζα χρόνου σημαίνει δημιουργία ενός δικτύου στη γειτονιά, όπου ο καθένας/μια θα προσφέρει στο διαθέσιμο χρόνο του/της δωρεάν υπηρεσίες και δεξιότητες ανταλλάσοντάς τις με ισόχρονες άλλων γειτόνων.

Τα πρώτα πράγματα στα οποία συμφωνήσαμε :

1) Δεν θέλουμε να γίνει ένα ιντερνετικό γραφείο αγγελιών " ζητείται-προσφέρεται". Αντίθετα θέλουμε να δημιουργήσουμε μία διαδικασία, που θα προάγει τους λόγους για τους οποίους ξεκινήσαμε να συζητάμε τη Τράπεζα, δηλαδή τη γνωριμία με τους γείτονες και το χτίσιμο σχέσεων αλληλεγγύης και υποστήριξης.

2) Κανόνες ασφάλειας προς δύο κατευθύνσεις α) καταγραφή των στοιχείων, τόσο αυτών που προσφέρουν όσο και αυτών που ζητάνε με μία διαδικασία φυσικής παρουσίας εγγραφής, με περιεχόμενο που θα αποφασίσουμε και σε τόπο και συχνότητα που θα ορίσουμε β) δημιουργία μίας ιντερνετικής βάσης δεδομένων, που θα διευκολύνει την οργάνωση της Τράπεζας και ταυτόχρονα θα προφυλάσσει τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων από "αδιάκριτες" επισκέψεις. Η διαχείριση της βάσης θα ελέγχεται από την Πρωτοβουλία Κατοίκων.

3) Κυκλοφορία αναλυτικού έντυπου υλικού, που θα ενημερώνει μέχρι τελικής λεπτομέρειας τι είναι η Τράπεζα Χρόνου και πώς μπορεί κανείς να συμμετέχει. Το μοίρασμα θα γίνει σε σπίτια και εργασιακούς χώρους. Παράλληλα με την ιντερνετική βάση θα χρησιμοποιείται και τηλέφωνο για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

4) Μετονομασία της τράπεζας σε κάτι πιο φιλικό και κατανοητό, ιδέες καλοδεχούμενες.

Η ομάδα λειτουργεί στα πλαίσια της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων.Οι ιδέες που μπαίνουν στην ομάδα οριστικοποιούνται, εγκρίνονται και υλοποιούνται μετά τη συζήτηση στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας. .

Το επόμενο ραντεβού της ομάδας είναι τη Παρασκευή 6 Απριλίου στις 7.30 μμ στο κηπάκι της Τσαμαδού. Κύρια θέματα συζήτησης, ο σχεδιασμός της ιντερνετικής βάσης και το περιεχόμενο του φυλλαδίου.

για την Πρωτοβουλία, Κατερίνα Καννελοπούλου

πηγή : http://exarchia.pblogs.gr/2012/04/h-syzhthsh-...