Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 19.00

2 καλέσματα : 1 2

Συνέλευση και προβολή Η υγεία σε κρίση

Συνέλευση και προβολή τετάρτη 26/9 κείμενο για την υγεία

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Ενάντια στην κοστολόγηση της υγείας

Βιώνουμε μία βάρβαρη, αντικοινωνική επίθεση που στόχο έχει την υποβάθμιση της ζωής μας και της επιβίωσης μας. Παγιδευμένοι στο φαύλο κύκλο της μαύρης, κακοπληρωμένης, επισφαλούς εργασίας και της ανεργίας, βλέπουμε το κόστος ζωής μας συνεχώς να ανεβαίνει. Τα χαράτσια της ΔΕΗ, τα αυξημένα τιμολόγια σε ρεύμα, νερό, θέρμανση, οι αυξήσεις στη φορολογία και στα είδη πρώτης ανάγκης μας το επιβεβαιώνουν. Στο πλαίσιο της «οικονομικής εξυγίανσης», το κράτος χτυπάει βασικούς τομείς της καθημερινότητας και της αναπαραγωγής μας όπως η διατροφή, η εκπαίδευση και το σύστημα περίθαλψης. Γνωρίζουμε πως η αναδιάρθρωσή τους πρόκειται να περάσει σαν οδοστρωτήρας από πάνω μας αλλά δεν είμαστε διατεθειμένες να το υποστούμε.

Εξυγίανση της οικονομίας ή αλλιώς εξουδετέρωση του συστήματος υγείας

Η πραγματικότητα του ΕΣΥ ως οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας οδεύει από το κακό στο χειρότερο: ό,τι είχε διασωθεί ως δημόσιος χαρακτήρας αναιρείται και εμπορευματοποιείται. Τα νοσοκομεία καλούνται να λειτουργήσουν με όρους επιχείρησης και υποχρηματοδοτούνται συστηματικά. Μείωση των κλινών, κατάργηση κλινικών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλείσιμο δομών. Στη Θεσσαλονίκη μόνο, απειλούνται με κλείσιμο-συγχώνευση σε πρώτη φάση, το Λοιμωδών, ο Άγιος Δημήτριος και το Παναγία…

Όσα νοσοκομεία παραμένουν σε λειτουργία αντιμετωπίζουν συνθήκες πρωτόγονες και εφιαλτικές για ασθενείς και προσωπικό. Αυτό μεταφράζεται σε βασικές ελλείψεις ιατρικών υλικών και φαρμάκων, λιγοστό προσωπικό που καλείται να βουλώνει τρύπες, εξαντλητικά ωράρια, επισφαλείς εφημερίες και απλήρωτη εργασία.

Για αυτού του είδους την υποβαθμισμένη φροντίδα καλούμαστε να χρεωνόμαστε τις εξετάσεις, να πληρώνουμε 5€ για εξέταστρα και να αποδεχτούμε τα ιδιωτικά ραντεβού στο δημόσιο χώρο του νοσοκομείου (απογευματινά ιατρεία με 60-70€) προωθώντας το διαχωρισμό των ασθενών σε προνομιούχους και μη. Κερασάκι στην τούρτα, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου έρχεται να αναθέσει την υπηρεσία των τηλεφωνικών ραντεβού σε ιδιωτική εταιρία με χρέωση τουλάχιστον 2€/κλήση. Να μην ξεχνούμε πως σε μερικά νοσοκομεία εισπράττονται με υπερβάλλοντα ζήλο τα 5€ παράνομα, από χρόνιους πάσχοντες και για προληπτικό έλεγχο (βλ. Θεαγένειο) ή ακόμη και στην εφημερία.

Επιπλέον, ολοένα και περισσότερες εξετάσεις αλλά και βασικά φάρμακα δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα το κόστος των φαρμάκων αυξάνεται ενώ συχνά οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τη φαρμακευτική αγωγή λόγω ανεπάρκειας του ΕΟΠΠΥ.

Έτσι ενισχύονται και αναπαράγονται διακρίσεις και αποκλεισμοί. Οι ασθενείς χωρίζονται σε έχοντες και μη-έχοντες, δικαιούχους και μη. Αυτοί που έχουν ακόμα την οικονομική δυνατότητα θα απολαύσουν πληρέστερη ιατρική περίθαλψη ενώ μετανάστες, άποροι, άνεργοι, ανασφάλιστοι, συνταξιούχοι, ψυχικά πάσχοντες και τοξικοεξαρτημένοι καταδικάζονται σε πλημμελή ιατροφαρμακευτική κάλυψη ή πετιούνται εντελώς εκτός του συστήματος περίθαλψης.

Να μην συναινέσουμε στην αλληλοεξόντωση που μας επιφυλάσσουν

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι το προϋπάρχον σύστημα υγείας ήταν φτιαγμένο στα μέτρα των κοινωνικών μας αναγκών. Ούτε ερχόμαστε πρώτη φορά αντιμέτωπες με την εμπορευματοποίηση της περίθαλψης: ήταν και είναι καθημερινή μας εμπειρία τα φακελάκια, τα πελατολόγια, η εκμετάλλευση νοσοκομειακών δομών ως παράρτημα ιδιωτικών ιατρείων και η εκδούλευση για τις φαρμακευτικές εταιρίες πάντοτε με το αζημίωτο, για διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα γιατρών. Ούτε είναι πρωτόγνωροι για εμάς οι διαχωρισμοί, οι αποκλεισμοί, με λίγα λόγια η υγεία δύο ταχυτήτων. Όμως όλα αυτά, πλέον, παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Αντιστεκόμαστε στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας και στην εξαθλίωση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δεν δεχόμαστε διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, ξένους και έλληνες, δεν αναγνωρίζουμε διαχωρισμούς και περιορισμούς στην πρόσβαση μας στις δομές υγείας. Θέλουμε να καλύψουμε την απόσταση ανάμεσα σε γιατρούς και ασθενείς. Επιθυμούμε να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας με όσους εξουθενώνονται στην επαφή τους με το σύστημα υγείας, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως χρήστες υγείας.

Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ, ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ

πηγή : http://toumba.espivblogs.net/2012/09/23/συνέλ...


Πλατεία Αγίου Θεράποντα, κάθε Τετάρτη στις 7 μμ.

(σε περίπτωση βροχής, στο Κοινωνικό κέντρο Αγώνα, Σινιόσογλου 22)

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης: 6976906286

επικοινωνία : www.toumba.espivblogs.net

πηγή : http://toumba.espivblogs.net/2012/09/22/%cf%8...