Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 στις 9.00 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Έναρξη της έφεσης για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου

"Η μνήμη βοηθάει πάντα την κριτική στάση"\

(φράση από τις τελευταίες χειρόγραφες σημειώσεις του Στ. Αλεξανδρόπουλου, Μάιος 2006)

Το καλοκαίρι του 2005 ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Παν/μίου Κρήτης, Στέλιος Αλεξανδρόπουλος, μετά από τη διαμαρτυρία ενός φοιτητή για τον αποκλεισμό του από τη δεύτερη φάση επιλογής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος, προσπαθεί να πράξει το αυτονόητο: να ελέγξει τη διαδικασία πριν δεχτεί να επικυρώσει τα αποτελέσματα. Διαπιστώνει όντως παρατυπίες και, υπερασπιζόμενος τις αξίες του για αξιοκρατία και διαφάνεια στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αγωνίζεται με όλα τα θεσμικά μέσα για τη διερεύνηση της υπόθεσης, μέσα σε ένα εξοντωτικό κλίμα τρομοκράτησης και ένοχης σιωπής των άλλων μελών του τμήματος. Συνεχίζει ακόμα να προσπαθεί μέχρι την επίδοση της πειθαρχικής δίωξης που του ασκείται τον Απρίλη του 2006 από τον τότε πρύτανη Ιωάννη Παλλήκαρη, για "συμπεριφορά βαρέως απάδουσα στη αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού", καθώς ασκούσε "αβάσιμη και δημόσια κριτική". Στη Γενική Συνέλευση Τμήματος που ακολουθεί στις 3 Μαΐου 2006 ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος ζητά να τοποθετηθεί, ο λόγος όμως δε του δίνεται και, φορτισμένος, κατευθύνεται στο γραφείο του, όπου και πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς.

Τον Οκτώβριο του 2012 ξεκινάει η εκδίκαση της υπόθεσης, με κατηγορούμενους τον Ιωάννη Παλλήκαρη (τότε πρύτανη), τον Κώστα Λάβδα (τότε αντιπρύτανη), τον Δημήτρη Κοτρόγιαννο (τότε κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και πρόεδρο του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης), καθώς και τη Μαρία Μενδρινού (τότε διευθύντρια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών), για παράβαση καθήκοντος όσον αφορά τις παρατυπίες και τις παρασκηνιακές διαδικασίες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και την πειθαρχική δίωξη του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου. Μιας υπόθεσης όμως που κατά βάση αφορά την ποινικοποίηση της κριτικής και της διαμαρτυρίας και την καταπάτηση της ηθικής και εργασιακής αξιοπρέπειας. Παρά τις καταθέσεις που φώτισαν το απίστευτο κλίμα τρομοκρατίας και διαφθοράς που κυριαρχούσε μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο και το δίκτυο συναλλαγών που είχαν δημιουργήσει οι κατηγορούμενοι με τις κυρίαρχες παρατάξεις, καθώς και τις αμοραλιστικές, προκλητικές και αμετανόητες απολογίες τους, το δικαστήριο επέλεξε να επιβραβεύσει, με την αθωωτική του απόφαση, τη διαπλοκή, τη συγκάλυψη, την εργασιακή τρομοκρατία, τη χυδαιότητα και τον κυνισμό.

Tην Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013 στις 9:00, αρχίζει στο Εφετείο Χανίων η εκδίκαση της έφεσης που ασκήθηκε από την εισαγγελέα της υπόθεσης στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου. Σας καλούμε να στήριξετε και εσείς ενεργά την επανεξέταση της υπόθεσης. Σας καλούμε επίσης σε ενημερωτική συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά, την παραμονή της έφεσης Τρίτη 2 Απριλίου στις 20:00.

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ

Δικαιοσύνη για το Στέλιο Αλεξανδρόπουλο

http://protovoulia-alexandropoulou.blogspot.gr/

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...


Κάλεσμα σε εκδήλωση για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου

Ενάντια στην ποινικοποίηση της κριτικής, αγώνας για αξιοπρέπεια.

Την Τρίτη 2 Απριλίου, στις 20:00μμ φιλοξενούμε στην Κατάληψη Rosa Nera την Πρωτοβουλία Ενημέρωσης και Δράσης για την υπόθεση Στέλιου Αλεξανδρόπουλου…

Το 2006 ο καθηγητής Στέλιος Αλεξανδρόπουλος διαπιστώνει και τεκμηριώνει παρατυπίες και "εύνοιες" υπέρ συνδικαλιστών των κυρίαρχων παρατάξεων στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης κατά τη διαδικασία επιλογής φοιτητών για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. Συνεπής στους αγώνες του για αξιοκρατία και διαφάνεια στο δημόσιο πανεπιστήμιο, παίρνει την απόφαση να υπερασπιστεί την εργασιακή του αξιοπρέπεια και το μέλλον των φοιτητών ερχόμενος αντιμέτωπος με ένα καθεστώς τρομοκράτησης, ένοχης σιωπής, συναλλαγών και διαφθοράς. Αυτή την απόφαση την πλήρωσε τελικά με την ίδια του τη ζωή: οι ίδιοι καθηγητές που συντόνισαν τη συνδιαλλαγή μαζί με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης μεθόδευσαν και την πειθαρχική δίωξη του Αλεξανδρόπουλου για «συμπεριφορά απάδουσα προς το κύρος του πανεπιστημίου». Δίωξη που έγινε εν κρυπτώ και θα οδηγούσε ακόμη και στην απόλυση του καθηγητή. Ο καθηγητής κατέληξε προδομένος από την καρδιά του μέσα στο γραφείο του ύστερα από την φίμωσή του στη συνέλευση του τμήματός του όπου μάταια επιχείρησε να ενημερώσει τους συναδέλφους του για τη δίωξη που του ασκούνταν…

Θεωρούμε πως η υπόθεση Αλεξανδρόπουλου είναι μια κομβική περίπτωση ποινικοποίησης πολιτικών δικαιωμάτων και μιας αγωνιστικής και ανιδιοτελούς στάσης υπεράσπισης της εργασιακής αξιοπρέπειας. Είναι μια υπόθεση που επιδιώχτηκε να «θαφτεί» από την επικαιρότητα, αλλά και όταν έφτασε σε δίκη 7 χρόνια μετά, οδήγησε στην πρωτόδικη αθώωση των υπαίτιων δίνοντας ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στήριξης της διαφθοράς στα πανεπιστήμια. Στη δίκη αυτή οι συνήγοροι των κατηγορούμενων κινητοποίησαν ασφαλίτες και ροπαλοφόρους ένστολους από την ασφάλεια Ρεθύμνου, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να υπόκεινται σε συνεχόμενους σωματικούς ελέγχους (μέχρι και 6-7 φορές κάθε άτομο!) κατά την είσοδό τους στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ κάποιοι από αυτούς φρουρούνταν στενά. Το στίγμα ήταν σαφές: καταστολή και εκφοβισμός όσων επιθυμούν διαφάνεια και αξιοπρέπεια στα πανεπιστήμια, όσων διαφυλάσσουν τη συλλογική μνήμη γύρω από την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου.

Η υπόθεση αυτή παραμένει επίκαιρη. Με τον ίδιο νόμο, του 1932(!) που ασκήθηκε η δίωξη Αλεξανδρόπουλου, διώκεται στα Χανιά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρης Πατέλης, επειδή άσκησε δημόσια κριτική στις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος αλλά και τις τοπικές αρχές.. Η κατηγορία μας θυμίζει με τραγικό τρόπο τον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο: «διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού δασκάλου».

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ρεθύμνου άσκησε έφεση για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου και οι υπαίτιοι οδηγούνται και πάλι στο εδώλιο, σε δίκη που θα γίνει στο Εφετείο Χανίων. Η δίκη θα ξεκινήσει την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013. Καλούμε όλους και όλες να είναι εκεί.

Επίσης, την προηγούμενη μέρα, Τρίτη 2 Απριλίου 2013 στις 20:00, θα γίνει στη Rosa Nera εκδήλωση ενημέρωσης για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου με τη συμμετοχή πρώην συναδέλφων και φοιτητών του, αλλά και σημερινών φοιτητών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, μέλη της Πρωτοβουλίας για την υπόθεση Στέλιου Αλεξανδρόπουλου. Η ενημέρωση είναι σημαντική διότι, όπως έλεγε και ο ίδιος,

"Η μνήμη βοηθάει πάντα την κριτική στάση"

(φράση από τις τελευταίες χειρόγραφες σημειώσεις του Αλεξανδρόπουλου, Μάης 2006)

"Αλεξανδροπουλος

πηγή : http://rosanera.squat.gr/2013/03/29/κάλεσμα-σ...