Πέμπτη 30 Μαίου 2013 στις 19.00

Ανοιχτή σύσκεψη: Με απεργία να sosουμε το νερό

Διοργάνωση: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑ SOSΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30/5

ΣΤΙΣ 7ΜΜ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

http://www.ergatikiantistasi.blogspot.gr/

τηλέφωνο επικοινωνίας 6936127312

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι μια εξέλιξη που ανοίγει με μαζικούς όρους τη συζήτηση ενάντια στο ξεπούλημα του νερού της πόλης. Η απόφαση αυτή ήρθε την ίδια μέρα που έληξε η πρώτη φάση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, αυτή που αφορούσε την πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι μια από τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο τελευταίο μνημόνιο και αποτελεί ένα τεράστιο έγκλημα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. Θα σημάνει αύξηση της τιμής του νερού με πιθανή συνέπεια τη διακοπή του σε όποιον δεν μπορεί να το πληρώσει, αλλά και εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων, κακή συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αύξηση των απωλειών νερού και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και του περιβάλλοντος. Ήδη η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι όπου επιχειρήθηκε ιδιωτικοποίηση του νερού τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση βρήκε πλατιά απήχηση. Στην «κίνηση πολιτών και φορέων SOSτε το νερό» συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα συνδικάτων, κομμάτων, αυτοδιοικητικών κινήσεων και κινήσεων πολιτών που διεκδικούν να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανοίγει τη δυνατότητα για μια μεγάλη καμπάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Όμως, η διενέργεια δημοψηφίσματος για μεγάλα τοπικά ζητήματα είναι μια καινοτομία του Καλλικράτη που στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη πουθενά. Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ έχει να ξεπεράσει μια σειρά από σκοπέλους όπως ότι απαιτείται να ψηφιστεί ρυθμιστικό προεδρικό διάταγμα, η ΕΥΑΘ υδροδοτεί και άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος που θα πρέπει να κάνουν αντίστοιχα δημοψηφίσματα, δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς ποιο θα είναι το ερώτημα προς τους πολίτες αλλά και το ότι για να θεωρηθεί έγκυρο θα πρέπει να ψηφίσουν πάνω από τους μισούς εγγεγραμμένους δημότες. Τέλος δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα επικαλούμενη λόγους «εθνικής πολιτικής». Για όλους αυτούς τους λόγους θα ήταν λάθος να περιμένουμε λύση από το δημοψήφισμα και να μην προχωρήσουμε σε απεργίες άμεσα.

Η μάχη ενάντια στο ξεπούλημα του νερού είναι κομμάτι της μάχης που δίνει εδώ και τέσσερα χρόνια η εργατική τάξη της χώρας ενάντια στις επιθέσεις της τρόικας και του κεφαλαίου. Αυτός που έχει τη δύναμη να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση είναι η εργατική τάξη με τους αγώνες της. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, μαζί με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ (ΟΛΘ, ΔΕΗ κλπ) αλλά και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στους δήμους μπορούν να αποτρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις είτε αφορούν το νερό, το ρεύμα, το λιμάνι, είτε τα νοσοκομεία και την αποκομιδή των σκουπιδιών (στην οποία ο Μπουτάρης πρωτοστατεί).

Μια μεγάλη κοινή απεργία όλων αυτών των εργαζόμενων μπορεί να σταματήσει μια και καλή κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και έχει πολλαπλάσια δύναμη από κάθε δημοψήφισμα. Άλλωστε οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην ΕΥΑΘ έχουν ματαιώσει μέχρι τώρα όλες τις προηγούμενες απόπειρες ιδιωτικοποίησης. Τώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει για μία ακόμη φορά το μέτωπο αυτό, χρειάζεται να πάρει συντονισμένη πανεργατική απάντηση. Τη διάθεση για σύγκρουση με την κυβέρνηση την έδειξαν άλλωστε οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που με τα φύλλα επιστράτευσης στο χέρι ψήφιζαν με συντριπτικές πλειοψηφίες υπέρ της απεργίας διαρκείας. Με αυτόν τον τρόπο κέρδισαν την υποστήριξη της ΔΟΕ που αποφάσισε απεργία συμπαράστασης. Κέρδισαν τη στήριξη σωματείων που απαιτούσαν από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΣΕ να κηρύξουν Γενική Απεργία. Κέρδισαν την υποστήριξη συλλόγων γονέων, μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχασαν, ξεπουλήθηκαν από την ηγεσία τους. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο πρέπει από ΤΩΡΑ να οργανώσουμε έναν συντονισμό σωματείων που θα σταματήσει την επίθεση στο νερό, που θα διαλύει οποιαδήποτε ηττοπαθή σκέψη ότι «δε μας παίρνει», «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» κλπ… Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ που παλεύουν ενάντια στο ξεπούλημα του νερού μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης για όλους τους εργαζόμενους.

Για να οργανώσουμε ένα τέτοιο απεργιακό κίνημα και να αναγκάσουμε το ΕΚΘ να κηρύξει απεργία μόλις τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση, καλούμε συνδικάτα και συνδικαλιστές σε ανοιχτή σύσκεψη την Πέμπτη 30/5 στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο για να προγραμματίσουμε και να συντονίσουμε τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μια τέτοια προσπάθεια θα είναι πολύτιμη βοήθεια για τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ και την πρωτοβουλία "SOSτε το Νερό".

http://www.ergatikiantistasi.blogspot.gr/

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...