Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 στις 21.00

Ανοιχτή συζήτηση : Το Πρόταγμα της αλληλέγγυας oικονομίας

Ανοιχτή συζήτηση : Το Πρόταγμα της αλληλέγγυας Οικονομίας.

Η κρίση που όλοι βιώνουμε, αν και δεν έχει άμεση σχέση με την παραγωγή των αγροτικών αγαθών , επηρεάζει αρνητικά τις τιμές τους, επιβαρύνοντας για μια ακόμα φορά τους τελικούς καταναλωτές και εξαθλιώνοντας τους παραγωγούς. Η παραγωγή καθώς και η διανομή των προϊόντων έχει αποδειχθεί ότι στηρίζεται σε ένα σύστημα μεσαζόντων, οι οποίοι κερδοσκοπούν βασιζόμενοι στην αποξένωση του παραγωγού από τον καταναλωτή. Η εντατικοποίηση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την υπεραστικοποίηση, έχουν υποκαταστήσει τη σχέση παραγωγού-καταναλωτή με ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα. Τα όποια οφέλη αυτού του συστήματος αρχίζουν να φαντάζουν μηδαμινά μπροστά στα εμφανή πλέον μειονεκτήματα τιμής και ποιότητας των τροφίμων που φτάνουν στα χέρια μας.

Συμμετέχοντας στο αλληλέγγυο εμπόριο σπάμε ενεργά την παρασιτική δράση των μεσαζόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το προφανές όφελος για τον καταναλωτή: αυτό της μικρότερης τιμής. Ταυτόχρονα όμως, η ουσιαστική επαφή με τον παραγωγό είναι και η καλύτερη δυνατή εγγύηση της ποιότητας, αφού κανένας οργανισμός πιστοποίησης δε μπορεί να υποκαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις εμπιστοσύνης.

Η Terra Verde συζητάει με καλεσμένο ένα από τα μέλη της Libero Mondo (συνεταιρισμός της Ιταλίας), θέτει, το θέμα για το ποιο είναι το πρόταγμα της αλληλέγγυας οικονομίας στις μέρες μας, σε μια εποχή κρίσης, και πως αυτή μπορεί να φέρει την ανατροπή.

Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, στις 9:00 το βράδυ, στο προαύλιο της κατάληψης Rosa Nera (παλιό λιμάνι, Λόφος Καστέλι) Χανιά .

attachment: application/msword

attachment: application/pdf

πηγή : email received on 23 Σεπτέμβριος 09h