τι; : συνέλευση θεματική : οργάνωση

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013 στις 20.00

Συνέλευση για την καμπάνια ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Ως προεκλογικό, ψηφοθηρικό μέτρο πριν τις περσινές διπλές εκλογές και στη συνέχεια ως κεντρικός άξονας της (αντί-) μεταναστευτικής πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών δημιουργήθηκαν, γέμισαν, πλήθυναν και συνεχίζουν για πάνω από ένα χρόνο να κηλιδώνουν την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να αποτελούν τη μελανότερη ίσως στιγμή στον αγώνα για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των τελευταίων δεκαετιών.

Τα νέου τύπου στρατόπεδα συγκέντρωσης υπερβαίνουν κατά πολύ σε ζόφο τα ήδη γνωστά κέντρα κράτησης, που είχαμε γνωρίσει στα νησιωτικά και ηπειρωτικά σύνορα (Μυτιλήνη, Σάμος, Έβρος κτλ). Η ίδια η φύση τους, η ναζιστικής έμπνευσης δημιουργία τους, η ανυπαρξία ουσιαστικά οποιουδήποτε δικαιώματος, αλλά και οποιασδήποτε προοπτικής κι ελπίδας για τους κρατούμενους, η κράτηση χωρίς στην πράξη χρονικά όρια και δίχως όρους, ο εγκλεισμός καφκικού τύπου (χωρίς λόγο, στόχο και δίχως τέλος), που αποτελεί βασανιστήριο ως τέτοιος, δεν επιτρέπουν να συζητάμε καν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, για βασικούς όρους προαυλισμού, για τη δυνατότητα και την πρόσβαση σε νομική, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη. Όλες οι σοβαρές σχετικές καταγγελίες που βγαίνουν κατά καιρούς, κυρίως λόγω της αντίδρασης με εξεγέρσεις και απεργίες πείνας των κρατούμενων, δεν μπορούν ούτε να αποδοθούν σε κακή διαχείριση, ούτε να διορθωθούν και να «καλυτερεύσουν» οι συνθήκες.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο, στο Παρανέστι, την Ξάνθη και την Κομοτηνή πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό.

Η ντροπή των ελληνικών Γκουαντάναμο θα συνεχίζει να μας στοιχειώνει όσο τα κολαστήρια αυτά παραμένουν ανοιχτά κι όσο η πολιτική που τα εμπνέεται παραμένει κυρίαρχη και δεν ανατρέπεται.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι η πιο βίαιη και συνάμα η πλέον χαρακτηριστική εκδοχή του κρατικού φασισμού. Του φασισμού που δε χρειάζεται για φορείς του τις καρικατούρες της Χρυσής Αυγής, αλλά εκφέρεται από τα πλέον επίσημα και κεντρικά στελέχη των τελευταίων κυβερνήσεων, που σηματοδοτείται από τα ίδια τα λόγια του πρωθυπουργού που ανάγγειλε τον «καθαρισμό των πόλεων από τους εισβολείς».
Καλούμε, λοιπόν, όλους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, φορείς, συλλογικότητες και συνελεύσεις σε μια καμπάνια ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Ως πρώτοι άξονες δράσης αυτής της καμπάνιας τέθηκαν στις τελευταίες διευρυμένες συνελεύσεις της Αντιρατσιστικής:

· - Μια πρώτη επίσκεψη στα κοντινά μας στρατόπεδα (Παρανέστι, Ξάνθη, Κομοτηνή) το αμέσως επόμενο διάστημα (προτεινόμενο τριήμερο 18-20/10), με στόχο την επίσκεψη στο εσωτερικό των στρατοπέδων, την ενημέρωση για την κατάσταση, την προσπάθεια διανομής υλικού στους κρατούμενους σχετικά με τα δικαιώματά τους, αλλά και παροχής υλικών πρώτης ανάγκης που σχετίζονται με την υγεία τους (καθαρά, ζεστά ρούχα, σαπούνια, φάρμακα κτλ.) Η πρώτη επίσκεψη προγραμματίζεται στη λογική της «αντιπροσωπείας» με γιατρούς, δικηγόρους, εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων, ενδεχομένως τοπικούς βουλευτές και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο όρος που τίθεται για τη συμμετοχή στην καμπάνια (αλλά και για τη στελέχωση αυτής της αντιπροσωπείας) είναι η μη παρέκκλιση από την κεντρική θέση περί της άμεσης κατάργησης των στρατοπέδων συγκέντρωσης και ότι δεν είναι αποδεκτή η ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Η επίσκεψη, προτείνεται να πλαισιωθεί με συνέντευξη τύπου και δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων, των μαρτυριών και των θέσεων της καμπάνιας. Επίσης, η πρώτη επίσκεψη θέλουμε να συνδυαστεί με επαφές με τα τοπικά κινήματα και να συζητηθεί η πιο σταθερή και ενδυναμωμένη δράση εναντίον των στρατοπέδων εκεί.

· - Με βάση τα όσα προκύψουν από την πρώτη αυτή επίσκεψη, στοχεύουμε σε μια δράση με κινηματικά χαρακτηριστικά μέσα στο Νοέμβρη. Σε μια , δηλαδή, κινητοποίηση (πορεία, μεγάλη εκδήλωση, παράσταση έξω από κάποιο στρατόπεδο) με ευρεία συμμετοχή κόσμου, σε συνεννόηση με τις τοπικές κινήσεις. Αυτή η κεντρική δράση, θα ήταν καλό να γίνει σε συντονισμό και σε ένα κοινό πλαίσιο σε πανελλαδικό επίπεδο (Αθήνα, νησιά Αιγαίου, Κόρινθος κ.α.) και για αυτό το παρόν κάλεσμα θα μεταφερθεί και σε συλλογικότητες και ομάδες εκεί.

- Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
- Να δημιουργηθούν ανοιχτοί, μέσα και κοντά στις πόλεις, προσβάσιμοι στην κοινωνία ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας για νεοεισελθέντες μετανάστες.
- Να δοθεί άσυλο σε όσους πρόσφυγες επιθυμούν να μείνουν στη χώρα και ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους/ες μετανάστες/τριες θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη

πηγή : email που λάβαμε στις 9 Οκτώβριος 08h