Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 στις 19.00

Σύσκεψη των σωματείων του κλάδου των τεχνικών

sintonismos somation

Η αντεργατική πολιτική των μνημονίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγεί εργαζόμενους και ανέργους στην καταστροφή, ενώ σώζει τραπεζίτες και οι βιομήχανους.

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την επικύρωσή του στο Eurogroup, ΕΕ - ΔΝΤ - Κυβέρνηση κατοχυρώνουν την προστασία του κεφαλαίου που περνά μέσα από την πλήρη καταστροφή της εργατικής τάξης και των λαικών στρωμάτων. Με τη συμφωνία αυτή προωθούν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες απώλειες στα ταμεία, δίνοντας τους το τελειωτικό χτύπημα και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Στο ΤΣΜΕΔΕ και σε δεκάδες Ταμεία, καταργούνται μια σειρά «κοινωνικοί πόροι», που στήριζαν τη λειτουργία τους. Θεσπίζεται νέο ασφυκτικό πλαίσιο για τους αυτοασφαλισμένους με καθυστερούμενες οφειλές αλλά και προχωρά γοργά η διαδικασία κατασχέσεων για οφειλέτες προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα το πολυνομοσχέδιο, προβλέπει την δυνατότητα της ΗΔΙΚΑ να προχωρά σε κατάσχεση πληρωμών.

Προβλέπεται μονιμοποίηση μιας σειράς αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων που ήταν τάχα «έκτακτα», με ρητή αναφορά στο χαράτσι - εισφορά αλληλεγγύης, ενώ περιλαμβάνεται και η μονιμοποίηση και άλλων φορολογικών μέτρων, όπως το «τέλος επιτηδεύματος».
Επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις, τόσο γης όσο και των επιχειρήσεων. Ειδική αναφορά γίνεται στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και προετοιμάζει την πώληση της ΔΕΗ.

Η επίθεση όμως αφορά και στα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου. Στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου θεσμοθετήθηκε η αναγνώριση των κολεγίων και της ιδιωτικής εκπαίδευσης για τα επαγγέλματα των μηχανικών, η κατάργηση και ισοπέδωση μιας σειράς ειδικοτήτων, που οδηγούν σε νέους φραγμούς στην άσκηση του επαγγέλματος. Έτσι -κατά παραγγελία του ΣΕΒ και σε εφαρμογή οδηγιών της ΕΕ- διαλύουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, ανοίγουν το δρόμο τόσο στους δύο κύκλους σπουδών στα πανεπιστήμια όσο και στην «πιστοποίηση» των τεχνικών επαγγελμάτων που προωθεί το ΤΕΕ.

Παράλληλα, επικυρώνεται η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ, επισπεύδονται οι κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, συρρικνώνονται επιδόματα, τριετίες και ωριμάνσεις.

Θεσπίζεται ακόμη η απελευθέρωση της λειτουργίας των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της ενοικίασης εργαζομένων, με αποκορύφωμα την επέκταση της ενοικίασης εργαζόμενων που θα απασχοληθούν στα μεγάλα έργα.

Προωθείται η πλήρης κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα, ενώ οι τράπεζες παραδίδονται πλέον στους ιδιώτες, με νέες ανακεφαλαιοποίησεις, παρότι ο λαός τις έχει πληρώσει με δεκάδες δις, επικυρώνεται η πλήρης καταστροφή των αγροτοκτηνοτρόφων με την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος. Μια σειρά «απελευθερώσεις» σε τομείς που κυριαρχούν τα μικρομάγαζα (φάρμακα, βιβλία, ψωμί, αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, φαρμακεία κλπ) οδηγούν σε νέα λουκέτα και συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στα χέρια των μεγάλων ομίλων.,. Την ίδια στιγμή, 450 εκατ. ευρώ μοιράζονται από το «πρωτογενές πλεόνασμα», μπροστά στις εκλογές, υποτιμώντας την νοημοσύνη μας. Η κυβέρνηση έχει ήδη αναγγείλει πως οι ευνοημένοι από τα ψίχουλα αυτά, θα είναι οι πραιτοριανοί των δυνάμεων καταστολής.

Κυβέρνηση και Τρόικα έχουν συμφωνήσει ακόμα, να προχωρήσουν εντός του 2014, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στην κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, σε νέες περικοπές στις συντάξεις, σε αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, στην κατάργηση εργοδοτικής και κρατικής χρηματοδότησης, σε ενοποίηση ταμείων (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών) και «βασική σύνταξη» των 360 ευρώ.

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, την ώρα που ξεδιπλώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, ως βασικός «εταίρος» του Κεφαλαίου

Ο γραφειοκρατικός εργοδοτικός συνδικαλισμός των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που έχει παραδόσει όλα τα όπλα στην εργοδοσία και φθάνουν στο σημείο να ξεπουλούν τους αγώνες, ακυρώνοντας τους όρους που οδηγούν στην κλιμάκωσή τους ενάντια στην ανελέητη επίθεση κυβέρνησης- Κεφαλαίου - ΕΕ, δεν έχει τέλος. Η ΓΣΕΕ προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα καθώς δύο μέρες πριν πάνε στη βουλή τα βάρβαρα μέτρα, έτρεξε άρον άρον, να υπογράψει «αμαχητί», με τις εργοδοτικές οργανώσεις, νέα «συλλογική σύμβαση». Ακολούθησαν οι πανηγυρισμοί του Υπουργού Εργασίας, ενώ περιχαρείς δηλώνουν και οι εργοδότες.

Ο άθλιος εργοδοτικός συνδικαλισμός έσπευσε για ακόμη μια φορά να νομιμοποιήσει με την υπογραφή του, τους μνημονιακούς νόμους που στέλνουν τον βασικό μισθό στα 586 ευρώ μεικτά και 511 για τους νέους. Η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ συμφώνησαν στο «στρατηγικό πρόγραμμα 2014-2020», δηλαδή σε όλη τη γραμμή της ΕΕ για την «ανταγωνιστικότητα», την «επιχειρηματικότητα». Παράλληλα θα επεξεργαστούν πρόταση σύμπραξής τους με τον ΟΑΕΔ με στόχο την «οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων», (μέσω της μαθητείας, της πρακτικής άσκησης κλπ), ενισχύοντας έτσι τα άθλια προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Ακόμα συμφώνησαν στην προώθηση του «κοινωνικού διαλόγου» ώστε να υπάρξουν ανάλογες εξευτελιστικές «συμβάσεις» και σε άλλους κλάδους!

Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και ο φόβος της ανεργίας εργαλείο του κατασκευαστικού κεφαλαίου για να κατοχυρώσει τα κέρδη του στις πλάτες των εργαζόμενων τεχνικών

Η σημαντικότερη κατάκτηση του κόσμου της εργασίας, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έχει αφανιστεί με τους μνημονιακούς νόμους. Παράλληλα, το τέρας της ανεργίας και η απειλή του εφεδρικού στρατού εργασίας, ο αποδεκατισμός ολόκληρων κλάδων, η τρομοκρατία της απόλυσης, η απλήρωτη εργασία, ο αποχαλινωμένος εργοδοτικός αυταρχισμός, αξιοποιούνται για να περάσει μαζικά η ηττοπάθεια στους χώρους δουλειάς και να ακυρωθεί η δυνατότητα αντίστασης, αγώνα, ανατροπής.

Το κάδρο συμπληρώνουν οι νέες μορφές εργασίας, οι αποκαλούμενες «ευκαιρίες απασχόλησης» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για τα προγράμματα «αντιμετώπισης» της ανεργίας που ενώ παρουσιάζονται ώς μέτρα ανακούφισης, πρακτικά αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κεφάλαιο να εκμεταλλευτεί ανέργους παρουσιάζοντάς τους την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία ως «ωφέλεια». Τα προγράμματα απασχόλησης αποτελούν ουσιαστικά μοχλό για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το κατασκευαστικό κεφάλαιο συνεπικουρούμενο από το πάντα «πρόθυμο» ΤΕΕ, προωθεί εδώ και καιρό τέτοια προγράμματα, προκειμένου και προχωρήσει στην «αντικατάσταση» παλαιότερων εργαζόμενων για να προσληφθούν νέοι, άνεργοι «ωφελούμενοι», στα πλαίσια της μετατροπής της εργασίας σε «απασχολησιμότητα».

Η παρέμβαση του σωματείου το προηγούμενο διάστημα, με συντονισμένη δράση με συλλογικότητες ανέργων και συνελεύσεων εργαζομένων στα προγράμματα αυτά έδειξε, ότι εργαζόμενοι και άνεργοι από κοινού μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην επίθεση. Μετά από αγωνιστικές παρεμβάσεις των εργαζόμενων και σωματείων κερδήθηκε η συλλογική κατοχύρωση αδειών και ο έλεγχος στην έγκαιρη πληρωμή για «ωφελούμενους». Ωστόσο το Υπουργείου Εργασίας με εγκύκλιο ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί τους εργαζόμενους αυτούς σε ειδικό καθεστώς χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Εργαζόμενοι και άνεργοι λέμε όχι στην εκμετάλλευση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας - Διεκδικούμε υπογραφή συλλογικής σύμβασης ενάντια στις επιταγές της καταστροφικής πολιτικής Κυβέρνησης - ΕΕ - Κεφαλαίου

Πιάνοντας το νήμα και αξιοποιώντας προσπάθειες και αποτελέσματα της προηγούμενης εμπειρίας του Σωματείου και με την ένταξη των ανέργων στον αγώνα για επίτευξη ΣΣΕ αναγνωρίζοντας τα κοινά συμφέροντα μεταξύ εργατών, εντός και εκτός παραγωγικής διαδικασίας, ήρθε η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι και άνεργοι τεχνικοί στο προσκήνιο διεκδικώντας με μαζικούς όρους, μια συλλογική σύμβαση για τον κλάδο για:

Αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης ορίζοντας αυξήσεις στους μισθούς, σε σχέση με τα επίπεδα του 2009. Με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών στα βασικά αγαθά, κάθε χειροτέρευση στο θέμα του μισθού, δεν επιτρέπει την επιβίωση της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Για να σταματήσει η μείωση του εισοδήματος μας, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί από τη συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή.
Μείωση των ωρών εργασίας, με 7ωρο πενθήμερο- 30ωρο. Κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. Τα κέρδη της εργοδοσίας χτίζονται στα δωδεκάωρα χιλιάδων συναδέλφων. Τα αφεντικά δεν μπορούν πλέον να ανακοινώνουν τη μια απόλυση μετά την άλλη, λόγω «αναδουλειάς» και την ίδια στιγμή οι συνάδελφοι που διατηρούν τις θέσεις τους να εργάζονται νύχτα με νύχτα!
Να μπει φρένο στις επισφαλείς μορφές εργασίας που προωθεί η ΕΕ και η Κυβέρνηση (ωφέλειες, μαθητείες, κοινωφελή εργασία), διεκδικώντας και κατοχυρώνοντας κανονικές προσλήψεις και μόνιμη και σταθερή εργασία, αναγνωρίζοντας όλα τα εργασιακά δικαιώματα ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων (πχ ΔΠΥ).
Υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, διασφάλιση των δεδουλευμένων, ώστε να αποτελεί ανάχωμα στην ολοένα αυξανόμενη ανεργία και στις απολύσεις, αναγκάζοντας την εργοδοσία να προβεί σε προσλήψεις σε προσωπικό.
Θα κατοχυρώνει την αναγνώριση ωριμάνσεων. Θα διασφαλίζει δικαιώματα και όρους εργασίας σε εργαζόμενους ελληνικών εταιριών που βρίσκονται στο εξωτερικό ή σε άλλο τόπο από τον τόπο διαμονής.

Στην πορεία για την διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συγκροτούμε πυρήνες αντίστασης στους χώρους δουλειάς, παλεύουμε συλλογικά μέσα από το σωματείο ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Στόχος να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων απέναντι στις κραυγές της εργοδοσίας, να κοπεί η όρεξη σε κάθε εργοδότη, κάθε απόλυση να γίνει μάχη για όλους μας, να μην επιτρέψουμε την εκμετάλλευση των άνεργων συναδέλφων από αφεντικά και κυβέρνηση, μέσω ευκαιριακών προγραμμάτων κατάρτισης-απασχόλησης και εθελοντικής εργασίας.

Αγώνας για καθολική και δημόσια ασφάλιση, στην υπηρεσία των ασφαλισμένων και όχι των τραπεζών και του κεφαλαίου

Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό των μηχανικών το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτουν την ευθεία επίθεση της τρόικας και της κυβέρνησης απέναντι στα δικαιώματα μας και την ίδια την κοινωνική ασφάλιση. Ο αγώνας του προηγούμενου διαστήματος, με τη συντονισμένη δράση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και της Ανοιχτής συνέλευσης μηχανικών, κατάφερε να καθυστερήσει στην πράξη την αποστολή στοιχείων στο ΚΕΑΟ.
Το προηγούμενο διάστημα επανήλθε στην συζήτηση, από την κυβέρνηση και το ΔΣ του ΕΤΑΑ το ζήτημα των υπέρογκων αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών, οι κινητοποιήσεις μας λειτούργησαν ανασταλτικά στο να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για αποστολή ειδοποιητηρίων με αυξημένες εισφορές.
Ωστόσο η επίθεση τρόικας και κυβέρνησης κλιμακώνεται καθώς απαιτούν άμεσα την αποστολή των στοιχείων των οφειλετών στο ΚΕΑΟ, χωρίς απόφαση της διοίκησης του ταμείου. Με άλλα λόγια το πρώτο βήμα για τις κατασχέσεις, προωθείται άμεσα με την συνεννόηση και τον συντονισμό κυβέρνησης, τρόικας και των διοικήσεων των ταμείων.

Την ίδια ώρα προετοιμάζεται η νέα ληστεία (ύψους 385 εκ. Ευρώ) των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσω της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Αττικής. Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην περσινή (κόστους 200εκ. Ευρώ) η οποία έγινε με την συμφωνία του ΤΕΕ, και για δεύτερη φορά να χαρίσει στην ουσία τις εισφορές μας στο τραπεζικό κεφάλαιο. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται η χυδαία κοροϊδία απέναντι στους άνεργους μηχανικούς, αφού δεν τους αναγνωρίζεται καν η ιδιότητα του ανέργου, πόσο μάλλον το άθλιο επίδομα ανεργίας, παρά τις εισφορές που παρακρατούνται για το σκοπό αυτό.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΡΗΞΑΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ

Απέναντι σε αυτή την επίθεση οι στόχοι και η δράση μας θα πρέπει να έχουν στο κέντρο της τη συμβολή στη με κάθε μέσο ανατροπή της πολιτικής του διεθνούς και ντόπιου μαύρου μετώπου: ΕΕ - ΔΝΤ - ΣΕΒ, των μνημονίων και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, στη δύναμη του λαϊκού ξεσηκωμού, χωρίς αναμονή. Αφήνοντας πίσω την προδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αντίστασης, αγώνα και ανατροπής όλων των μαχόμενων σωματείων και ομοσπονδιών, των κλαδικών ή τοπικών συντονισμών, των επιτροπών αγώνα, των συνελεύσεων είναι ζητούμενο για εμάς. Ενός μετώπου που θα υπερβαίνει τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση, θα ενισχύει αποφασιστικά τους αγώνες που ξεσπούν, ώστε να παίρνουν πανεργατικό χαρακτήρα, θα βοηθά να αναπτυχθούν αγώνες διαρκείας, με χαρακτηριστικά κλιμάκωσης και σύγκρουσης. Που θα είναι ικανό να παίρνει πρωτοβουλίες, να οργανώνει και ξεδιπλώνει αγώνες με σχέδιο, σε αντιπαράθεση με τον υποταγμένο συνδικαλισμό, τους «αγώνες διαμαρτυρίας» και τις απεργίες για τα μάτια του κόσμου. Συμβάλλουμε στο συντονισμό των σωματείων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επιδιώκουμε την κοινή πάλη μαζί με όλα τα σωματεία του κλάδου (κατασκευές, τηλεπικοινωνίες-πληροφορική κα). Θέλουμε να βρεθούμε σε συντονισμένο αγώνα με κάθε σωματείο που θέλει να αντισταθεί στην επίθεση και με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια, πάνω σε ένα πρόγραμμα ταξικής αγωνιστικής ενότητας.

Κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και των αντεργατικών νόμων. Ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Παύση πληρωμών, διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους. Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ.
Κανονικές προσλήψεις και υπογραφή αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων. Αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και συντάξεις και άρση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν από το Γενάρη του 2010. Άμεση κατάργηση του μισθού γαλέρας για τους νέους κάτω των 25 ετών. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση των προγραμμάτων εκμετάλλευσης των ανέργων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και το βασικό μισθό.
Καμιά απόλυση - άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν την «στάση πληρωμών» των μισθών τους από την εργοδοσία. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή οφείλει δεδουλευμένα για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των απολυμένων.
Όχι στην προγραμματισμένη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. Άμεση ανάκλησης της απόφασης της αύξησης των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ. Άμεση κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις χρωστούμενες οφειλές. Να ακυρωθεί ο νόμος ν. 4172/2013, περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Καμία πράξη του ενάντια στους συναδέλφους δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Να μην γίνει καμία αποστολή ειδοποιητηρίων -κατασχετηρίων στους ασφαλισμένους από το ΕΤΑΑ και τα άλλα ταμεία. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και μετακυλύουν το κούρεμα των αποθεματικών στους ασφαλισμένους. Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Μείωση της εργατικής εισφοράς άμεσα, στην προοπτική της κατάργησής της. Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής, η ανακεφαλαιοποίηση μιας ιδιωτικής τράπεζας δεν μπορεί να γίνετια με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Να πληρώσουν κράτος-τράπεζες-εργοδότες.
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και των επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν οι εργοδότες τους, με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Να ακυρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης στο κατασκευαστικό κεφάλαιο που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα εκάστοτε δεκανίκια τους. Δημόσια έργα βελτίωσης και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών, με υλοποίησή τους από έναν δημόσιο φορέα κατασκευών με εργατικό έλεγχο. Όχι στην αντιδραστική αναδιάρθρωση του δημόσιου.
Άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα! Επίδομα ανεργίας, ίσο με το βασικό μισθό, για όλους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός - ΔΠΥ). Πλήρης πρόσβαση των ανέργων στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων συναδέλφων μηχανικών. Διαγραφή των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη. Άμεση μείωση των ωρών εργασίας και των χρόνων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, χωρίς μείωση μισθών.
Κατάργηση όλων των χαρατσιών, των κεφαλικών φόρων και των φορομπηχτικών νόμων. Να φορολογηθεί άμεσα το κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, η εκκλησία, οι off shore εταιρείες, οι μεγαλοεκδότες, το ξένο κεφάλαιο και οι καταθέσεις των Ελλήνων πλουτοκρατών στις δεκάδες λίστες Λαγκάρντ. Να αυξηθεί η φορολογία του κεφαλαίου στο 45%.
Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός στους χώρους δουλειάς. Όχι στην ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης και των αγωνιστών.
Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ- ΝΑΤΟ. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις της Σούδας και της Καλαμάτας.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

1. Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία την Τετάρτη 9 Απρίλη. Επιδιώκουμε την οργάνωση της, με μεγάλη διαδικτυακή-ενημερωτική καμπάνια και περιοδείες σε εργασιακούς χώρους. Για το σκοπό αυτό συγκροτούμε ανοιχτή επιτροπή. Συγκέντρωση σωματείου στις 10:30 στο Μουσείο μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία. Πορεία προς το Υπ. Εργασίας και συγκέντρωση εκεί (με κοινό μπλοκ με Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών ΕΜΔΥΔΑΣ) και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

2. Οργανώνουμε την προσπάθεια διεκδίκησης ΣΣΕ στο κλάδο προχωρώντας άμεσα το επόμενο διάστημα σε σύσκεψη με όλα τα σωματεία στο κλάδο. Συντονιζόμαστε με κάθε σωματείο που στόχο έχει την διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης, με στόχο την κήρυξη απεργίας στην 11 Ιούνη. Δημιουργία ομάδας εργασίας για την ΣΣΕ και πραγματοποίηση συνέλευσης με μόνο θέμα την κλαδική σύμβαση.

3. Οργανώνουμε μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία τον μαχητικό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, με ταξική εργατική συγκέντρωση στο Μουσείο, ενάντια στην κυβέρνηση και την ΕΕ, κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, με διαδήλωση στην Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ. Φέτος 70 χρόνια από την εκτέλεση 300 αγωνιστών στην Καισαριανή από τις δυνάμεις κατοχής των Γερμανών φασιστών και των ντόπιων συνεργατών τους, θέλοντας να αναβαθμίσουμε το αντιφασιστικό χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς επιδιώκουμε να οργανώσουμε από κοινού με άλλα σωματεία εκδήλωση-συγκέντρωση στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

4. Συμμετέχουμε μαζί και με άλλες εργατικές συλλογικότητες σε σύσκεψη που διοργανώνεται στις 03/04 ημέρα Πέμπτη για την ελεύθερη χρήση των ΜΜΜ από τους ανέργους, με στόχο τη συνέχιση δράσεων και κινητοποιήσεων για το θέμα της δωρεάν μετακίνησης ανέργων.

5. Προχωρούμε σε νέα σύσκεψη των συναδέλφων του σωματείου που εργάζονται με τις μορφές voucher και κοινωφελούς εργασίας. Στόχος η συγκρότηση επιτροπής αγώνα στα πλαίσια του σωματείου και η οργάνωση καμπάνιας και δράσεων σε χώρους που εφαρμόζονται τα προγράμματα αυτά, αλλά και απέναντι στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες και στο ΤΕΕ που υλοποιούν όλο αυτό το σχέδιο. Παίρνουμε πρωτοβουλίες με σκοπό να αναδειχθεί το ζήτημα των εργαζόμενων στα προγράμματα εκμετάλλευσης ανέργων, στοχεύοντας σε διεξαγωγής πορείας στο Υπουργείο Εργασίας στο τέλος Απρίλη. Συντονιζόμαστε με συλλογικότητες εργαζομένων στα 5μηνα και με επιταγές κατάρτισης (voucher).

6. Καλούμε σε σύσκεψη όλων των σωματείων του κλάδου την Παρασκευή 11 Απρίλη στις 19:00 στα γραφεία του σωματείου για να συντονίσουμε τις ενέργειες και τις δράσεις μας απέναντι στην προώθηση της αντιασφαλιστικής πολιτικής από κυβέρνηση- Ε.Ε- διοικήσεις ταμείων. Προτείνουμε μέρα δράσης στο ΤΣΜΕΔΕ, για το σφράγισμα των βιβλιαρίων άνεργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων, μαζικές παρεμβάσεις στο ΕΤΑΑ ενάντια σε κάθε μεθόδευση του ΔΣ για αποστολή ειδοποιητηρίων και κλιμάκωση του αγώνα με επόμενη πορεία στο Υπουργείο εργασίας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

πηγή : http://www.somt.gr/node/539