Πέμπτη 29 Μαίου 2014 στις 19.00

Συνέλευση Πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή του αγώνα στο Φούρνο του Λάμπρου

"Πίσω από ένα φθηνό πεϊνιρλί κρύβεται ένας εργασιακός μεσαίωνας"

Η υπόθεση του "Φούρνου του Λάμπρου" στη Θεσσαλονίκη έγινε γνωστή στα μέσα του προηγούμενου μήνα όταν απολυμένοι και εργαζόμενοι της επιχείρησης αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Όμως ο συγκεκριμένος φούρνος δεν έγινε γνωστός τώρα αλλά ήταν αρκετά δημοφιλής στον κόσμο της νεολαίας κυρίως λόγω των μεγάλων μερίδων του και των φθηνών τιμών του. Τι γίνεται όμως όταν όπως καταγγέλλουν οι απολυμένοι από την επιχείρηση "πίσω από ένα φθηνό πεϊνιρλί κρύβεται ένας εργασιακός μεσαίωνας";

Με αφορμή τον εργατικό αγώνα που έχει ξεκινήσει κουβεντιάσαμε με έναν εκ των απολυμένων της επιχείρησης και η περιγραφή της κατάστασης είναι άκρως διαφωτιστική για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο χώρο της επισφάλειας.

"Όταν μαθεύτηκε η πρόθεση των απολυμένων να κινηθούν νομικά η εργοδοσία άρχισε τις απειλές" λέει στο alterthess.gr απολυμένος που προτιμά να παραμείνει ανώνυμος και προσθέτει πως ήταν συνήθης η φράση: "προσέξτε έχει ανεργία έξω".

Όμως η κατάσταση μέσα σε λίγο καιρό χειροτέρεψε με απειλές που θυμίζουν "νύχτα". "Εγώ έχω γνωστούς στην ασφάλεια που καθαρίζουν" τους είπε μία μέρα ο εργοδότης ενώ μετά από εκείνη την ημέρα άρχισαν και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα σε κάποιους εκ των εργαζομένων με το μήνυμα σαφές: "Θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα αν συνεχίσετε".

Παράλληλα, όπως λέει ο απολυμένος κάμερες τοποθετήθηκαν στο μαγαζί και πάλι το μήνυμα που τους δόθηκε σαφές: "Και για κατούρημα να πάτε θα σας βλέπω".

Όσο για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους; Η μέθοδος γνωστή. "Κάποιοι εκ των εργαζομένων ασφαλισμένοι και σε ενδεχόμενο έλεγχο...άλλοι θα έπρεπε να δηλώσουν άλλο όνομα, άλλοι κρυμμένοι σε τουαλέτες, αποθήκες και πατάρια" μας λέει. Μαζί με αυτό ήρθε και το καθημερινό χαρτί που έπρεπε να υπογράφουν πως η βάρδια τους ήταν "έκτακτη αλλαγή προγράμματος", έτσι όπως περιγράφει ο απολυμένος ενώ κάποιοι μπορεί να δούλευαν για πέντε ημέρες, ήταν δηλωμένοι για μόλις δύο και η εργοδοσία καλυμμένη.

Από τη πλευρά τους οι απολυμένοι και οι εργαζόμενοι έχουν κινηθεί νομικά ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σε κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από την επιχείρηση όπου πριν λίγες εβδομάδες ήρθαν αντιμέτωποι και με τις δυνάμεις καταστολής. Ζητούν ένσημα, νυχτερινά, δώρα και διεκδικούν κάθετι που δικαιούνται.

Σήμερα στις 7 στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί συνέλευση της πρωτοβουλίας που έχει δημιουργηθεί για την διεξαγωγή του αγώνα ενώ την Παρασκευή στις 7 διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το Φούρνο με προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.

πηγή : http://www.alterthess.gr/content/piso-apo-ena