Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 στις 23.00

Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης στο τρίγωνο πολυτεχνείου ΑΠΘ για στέκι-κοινωνικό χώρο που πρόκειται να ανοίξει στη Θεσ/νίκη.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέλευσης

Ζούμε σε μια περίοδο διάρρηξης του κοινωνικού ιστού, όπου η εξουσία μονοπωλεί κάθε δυνατότητα δράσης στο πεδίο αυτό, στερώντας την από τα άτομα και την κοινότητα. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την προσπάθεια επιβολής του κοινωνικού κανιβαλισμού, χρησιμοποιείται για τη διάλυση των κοινωνικών κατακτήσεων που έχουν κερδηθεί διαχρονικά.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τη βάση του παγόβουνου, κάτω από την επιφάνεια του νερού. Το κομμάτι όμως, που φαίνεται και δεν μπορούν να κρύψουν, είναι η επέλαση του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της ζωής, η καταστολή τοπικών αγώνων, ο διάχυτος κοινωνικός και ο θεσμικός φασισμός, οι επιθέσεις ενάντια στα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας, η αποχαλίνωση της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Ωστόσο, είναι φανερή η εξάπλωση της αντίληψης ότι μέσω διεργασιών που ενέχουν ανάθεση και αντιπροσώπευση η κατάσταση αυτή δεν ανατρέπεται. Ανατρέπεται μόνο μέσω της αυτoοργάνωσης στους τόπους ζωής. Οι συνελεύσεις γειτονιών στα αστικά κέντρα, τα αυτοοργανωμένα σωματεία βάσης και άλλες οριζόντιες και ταξικές κοινότητες αγώνα έχουν καταφέρει σίγουρα περισσότερα από όσα τα μίντια μας πασάρουν ως μονόδρομο.

«Ιστορικά, η ριζοσπαστική κοινωνική θεωρία και πρακτική έχει επικεντρωθεί σε δύο πεδία της ανθρώπινης κοινωνικής δραστηριότητας: τον τόπο εργασίας και την κοινότητα.»1

Με βάση την παραπάνω θέση είναι απαραίτητη η εμφάνιση αυτόνομων πυρήνων δράσης και αντίστασης στους τόπους όπου ζούμε την καθημερινότητά μας, στην εργασία, στο πανεπιστήμιο και οπουδήποτε αλλού.

Για μας, ιδεολογικό άξονα των προσπαθειών αυτών αποτελεί ο κοινωνικός αναρχισμός, ο οποίος συνοψίζεται στις εξής βασικές αρχές:

Αδιάλλακτος αντικρατισμός: Καμιά συνδιαλλαγή με κρατικούς φορείς και καμιά εμπιστοσύνη σε εξουσιαστικούς μηχανισμούς, όποιον ιδεολογικό μανδύα και αν φοράνε.

Άμεση δημοκρατία: Επειδή το όραμά μας για μια άλλη κοινωνία διέπει την καθημερινότητά μας, επιλέγουμε να λειτουργούμε σε οριζόντια βάση με ισότιμη συμμετοχή των μελών μας στη λήψη αποφάσεων, αλλά και στην υλοποίηση αυτών.

Συνομοσπονδιακή οργάνωση κοινοτήτων - πόλεων - σωματείων: Για μια κοινωνία χωρίς κράτος και αφεντικά, στην οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τοπικές συνελεύσεις κοινοτήτων που θα έχουν έκταση τέτοια, ώστε να είναι δυνατή η αυτοπρόσωπη συμμετοχή όλων των μελών τους και η οικονομική ζωή θα ρυθμίζεται από τις αποφάσεις των συνδικάτων των εργαζομένων όλων των κλάδων.

Όραμα για μια ελευθεριακή κομμουνιστική κοινωνία: Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πολιτικού προτάγματος πολεμάμε την ιεραρχία, τον φασισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, τον σεξισμό. Στην κοινωνία που οραματιζόμαστε δεν έχουν θέση αφεντικά, οποιοσδήποτε δηλαδή, εκμεταλλεύεται εργαζόμενους. Ο ταξικός αγώνας είναι αναπόσπαστο στοιχείο του ελευθεριακού κινήματος στην πάλη για κοινωνική απελευθέρωση.

Επιλέγουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα στέκι, διότι πιστεύουμε πως οι ιδέες εφαρμόζονται στην πράξη, πρέπει να είναι εξωστρεφείς και να ανατροφοδοτούνται, μιας και δεν πιστεύουμε πως κατέχουμε καμιά απόλυτη αλήθεια. Οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι δεν πρέπει να είναι μόνο χώροι κοινωνικοποίησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά φορείς ενός πολιτικού προτάγματος κοινωνικής απελευθέρωσης, το οποίο να εκφράζεται τόσο με το λόγο, όσο και με τη δράση.

Στόχος μας δεν είναι να πραγματώσουμε όλα αυτά που προτείνουμε σε μια μετέπειτα φάση, αλλά να τα εφαρμόσουμε και στο τώρα. Δεν επιχειρούμε μια πολιτική ανάλυση έξω από τα ζητήματα, αλλά μπαίνουμε μέσα σε αυτά, απαντάμε συλλογικά και δημιουργούμε σχέσεις αλληλεγγύης. Η δράση μας δε σκοπεύουμε να περιορίζεται, μόνο, στο να αντιδρούμε στις επιθέσεις της εξουσίας, ούτε και θεωρούμε αρκετό το να παρεμβαίνουμε στους διάφορους αγώνες που προκύπτουν, αλλά η συλλογικότητα που αποτελεί τη συνέλευση του χώρου θα επιδιώκει και να ανοίγει ζητήματα στην πόλη.

1 Bookchin Murray. Τα όρια της πόλης, 1979.

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Σεπτέμβριος 17h