Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015 στις 19.00

Κάλεσμα για συστράτευση ενάντια στις φυλακές τύπου Γ’

Ιστορικά, η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας κίνησης Συγγενών και φίλων κρατουμένων, πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2011, σαν μια αυθόρμητη αντίδραση στις εξοντωτικές καταδίκες της 1ης δίκης του λεγόμενου Χαλανδρίου, τότε που το κράτος έδειξε τα πρώτα σαφή δείγματα των προθέσεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αγωνιστών κατά την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη». Ωστόσο η προσπάθεια εκείνη παρά την αρχική μαζική αποδοχή και τον ενθουσιασμό, δεν είχε την αναμενόμενη συνέχεια για λόγους που δεν είναι χρήσιμο να αναλυθούν τώρα.

Το περασμένο καλοκαίρι, ένα κομμάτι από εκείνη την προσπάθεια , πλαισιωμένο και από νέους ανθρώπους που οι συγγενείς τους είχαν εν τω μεταξύ φυλακιστεί ή διωχθεί, καθώς το κράτος συνέχιζε με τον τρομονόμο του να ρίχνει στις φυλακές ολοένα και πιο πολλούς αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους , ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη για αντίδραση στο νέο αιφνιδιαστικό χτύπημα που κατάφερε το κράτος, να ψηφίσει δηλ. εσπευσμένα και μάλιστα στο θερινό τμήμα της βουλής, το νόμο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ', επιχείρησε την ανασύσταση της κίνησης των Συγγενών και φίλων κρατουμένων, και αυτή τη φορά με σοβαρότερες αξιώσεις.

Έτσι ξεκινώντας με κοινό συνδετικό κρίκο την υποστήριξη των κρατουμένων συγγενών και φίλων μας, θέσαμε σαν κοινό πλαίσιο αγώνα τα παρακάτω:.

Αναγνωρίζοντας ότι, ιστορικά καμιά φυλακή δεν σωφρόνισε ποτέ και κανέναν και πιστεύοντας στην οριστική κατάργηση αυτού του απαρχαιωμένου θεσμού, στεκόμαστε συμπαραστάτες :

  • Στους πολιτικούς κρατούμενους , αναρχικούς και κομμουνιστές.
  • Στους ποινικούς που στέκονται με αγωνιστική αξιοπρέπεια μέσα στη φυλακή.

Αν και η έμπρακτη υποστήριξη προς τους κρατούμενους ,μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει , ανάλογα με τις δυνάμεις μας , πολλές μορφές , ξεκινάμε με τις παρακάτω πρακτικές.

1) Δημοσιοποιώντας νόμους και διατάξεις που σκοπό έχουν τη συνολική επίθεση του κράτους ,εναντίον των κρατουμένων . (νόμος για φυλακές τύπου Γ κ.λ.π.)

2) Παρακολουθώντας τους δικαστικούς τους αγώνες , (δίκες-μεταγωγές-αιτήσεις αποφυλάκισης -προσφυγές-νοσηλείες) και δημοσιοποιώντας κάθε αυθαίρετη μεθόδευση της δικαστικής εξουσίας σε βάρος τους.

3) Καταγγέλλοντας τις κάθε λογής αυθαιρεσίες του σωφρονιστικού-αστυνομικού συστήματος και τις γενικότερες συνθήκες κράτησης τους.

4) Παρεμβαίνοντας άμεσα για θέματα που αφορούν την υγεία τους και τις ελλείψεις σε στοιχειώδεις ανάγκες.

Κάθε μέσο και τρόπος δημόσιας προβολής, ενημέρωσης και καταγγελίας , θα χρησιμοποιηθεί. Τα παραπάνω αποτέλεσαν και το κείμενο υποδοχής σε όποιον δεχόταν να εγγραφεί στη λίστα ενημέρωσης , που από τον Σεπτέμβριο λειτουργούσε

Στο σύντομο διάστημα αυτών των μηνών, από την ίδρυσή μας, πραγματοποιήσαμε τις παρακάτω ενέργειες:

  • Στο διάστημα από την ημέρα που δημοσιεύθηκε το σχέδιο νόμου για τις φυλακές τύπου Γ' μέχρι την τελική ψήφισή του στη βουλή (7/7), βρεθήκαμε παντού όπου έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το θέμα αυτό, μικροφωνικές, παρεμβάσεις, συναυλίες και πορείες, μοιράζοντας χιλιάδες φυλλάδια και ενώνοντας τις φωνές μας με τους άλλους αλληλέγγυους που πήραν μέρος.
  • Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους 4.500 κρατούμενους που πραγματοποίησαν απεργία πείνας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο και επισκεφθήκαμε σαν ιατρικό κλιμάκιο όσους μπορέσαμε παρέχοντάς τους -όσο μας επιτρέψανε- ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια, κινητοποιώντας και ευαισθητοποιώντας παράλληλα την ιατρική κοινότητα.
  • Μετά την ψήφιση του νόμου συνεχίσαμε στα πλαίσια του αγώνα της αντιπληροφόρησης , να ενημερώνουμε τον κόσμο, μοιράζοντας χιλιάδες φυλλάδια έξω από τις μεγάλες συναυλίες του καλοκαιριού, όπως στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη, Θέατρο βράχων, Βεάκειο ,Προπύλαια κ.ά.
  • Ανοίξαμε τη λίστα ενημέρωσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση sygeneis-filoi@espiv.net με την οποία μπορούμε να επικοινωνούμε με δεκάδες χρήστες που είναι εγγεγραμμένοι.
  • Ήρθαμε σε επαφή με το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών, τα μέλη του οποίου συνέταξαν τον κανονισμό λειτουργίας των φυλακών τύποι Γ', και το ενημερώσαμε για τις θέσεις μας, πριν αυτοί ολοκληρώσουν την εισήγησή τους.
  • Επισκεφθήκαμε και ενημερώσαμε από κοντά για τις θέσεις μας και τις επιδιώξεις μας μια σειρά από συλλογικότητες : Α.Κ.Α.,Πασαμοντάνια, Ρεσάλτο, Σινιάλο, Αντίπνοια, Πικροδάφνη, Μπερντές, Πραπόπουλου, Αυτόνομο Στέκι, όπου αφήσαμε αφίσες και έντυπο υλικό.
  • Οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία, στις 12/10/2014, ένα ρεμπέτικο γλέντι στο Κ* ΒΟΞ, με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για την αντιμετώπιση των δικαστικών εξόδων που απαιτούσε η προσφυγή στο ΣτΕ.
  • Τέλος, στις 27/10 προσφύγαμε στο συμβούλιο της επικρατείας, με σκοπό να μπλοκάρουμε με ασφαλιστικά μέτρα την εφαρμογή και την ακύρωση του νόμου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ.

Ωστόσο, παρά τον σαφή στόχο αγώνα που είχαμε θέσει , η τόσο διαφορετική πολιτική αφετηρία εκκίνησης και πορεία του καθενός που συμμετείχε στην κίνηση , συσχετιζόμενη με ένα πλήθος διαφορετικών αντιλήψεων και απόψεων , που η χρονιότητα τις καθιστά δυστυχώς δυσμετακίνητες , μας οδήγησε σε σοβαρές διαφωνίες σε θέματα που αφορούσαν θέματα όπως , οι σχέσεις μας με τους ίδιους τους κρατούμενους, τα ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα, τον αντιεξουσιαστικό χώρο και το κυριότερο , τον πολιτικό λόγο που πρέπει να εκπέμπουμε , αφού είναι σαφές ότι , υποστήριξη πολιτικών κρατουμένων από απολίτικη οργάνωση δεν νοείται.

Έπειτα η λειτουργία της ομάδας μας με τη μορφή μιας «χαλαρή παρέας γονιών», όπως ορισμένοι την ήθελαν ,μπορεί να λειτουργούσε σε ένα βαθμό στον τομέα της ψυχολογικής αλληλοϋποστήριξης, ή ακόμα και στην πραγματοποίηση κάποιων δραστηριοτήτων , όμως σε κρίσιμες αποφάσεις ,λόγω ακριβώς των ανωτέρω αντιθέσεων, οδηγούνταν τελικά σε αδιέξοδα που μπλοκάριζαν τις δράσεις μας.

Θεωρώντας λοιπόν εκ προοιμίου απαραίτητη την πολιτική μας οριοθέτηση , δημοσιεύουμε σήμερα την παρακάτω ανάλυση. της σημερινής πραγματικότητας , βάσει της οποίας θα προκύπτουν στο μέλλον και οι ανάλογες θέσεις και ενέργειες μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στις μέρες μας, που το καπιταλιστικό σύστημα περνάει μια απ' τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κρίσεις του, στη χώρα μας μαίνεται ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στο κράτος (δηλ. το καπιταλιστικό σύστημα ) και τον εξεγερμένο λαό . Το γεγονός αυτό εξηγεί από μόνο του, μερικά πράγματα που για μερικούς διανοούμενους της «αριστεράς» είναι «ανεξήγητα», όπως η επιθετικότητα και η αγριότητα που επιδεικνύει το κράτος απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, η απροκάλυπτη καταπάτηση δικαιωμάτων, δρακόντειοι νόμοι- παράνομοι, κράτος που παρανομεί, στοιχειώδεις διαδικασίες που δεν τηρούνται , ένα κράτος «τσαμπουκάς», που βρίσκεται σε πολεμική αποστολή, που δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. κ.λ.π.

Σε -αυτόν το πόλεμο συστρατεύονται και οι 3 πανίσχυροι μηχανισμοί του κράτους : αστυνομία-δικαστές -ΜΜΕ. Μηχανισμοί καλά αμειβόμενοι, με εξαίρετη επαγγελματική κατάρτιση και καλά ξεπουλημένη συνείδηση, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνους.

Πρωτοπόρα τμήματα του εξεγερμένου λαού , είναι μια μικρή μειοψηφία -όπως ήταν πάντα οι πρωτοπορίες- αποτελούμενη στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή από τους συγκρουσιακούς αναρχικούς και κομμουνιστές (όπως σε παλαιότερες εποχές ήταν οι μαρξιστές -λενινιστές κομμουνιστές) . Τμήματα αυτής της πρωτοπορίας , είναι και οι αιχμάλωτοι και διωκόμενοι αυτού του πολέμου συγγενείς μας.

Χαρακτηριστικό αυτού του πολέμου , είναι ότι είναι ανελέητος. Το κράτος δεν υποχωρεί ούτε σπιθαμή πίσω. Δεν κάνει χατίρια. Και όταν προβεί σε κάποια υποχώρηση-παραχώρηση , αυτό θα το κάνει είτε γιατί η πίεση από το λαό είναι πολύ ισχυρή είτε γιατί το κόστος μιας εμμονής του , θα του επέφερε μεγαλύτερη ζημιά όπως π.χ. ο πιθανός θάνατος από απεργία πείνας .(Γι αυτό άλλωστε και συνήθως εξαντλεί τα περιθώρια σε αυτές τις περιπτώσεις. βλ, περιπτώσεις Σακκά, Ρωμανού.)

Οι σύμμαχοι του κράτους σε αυτόν τον πόλεμο είναι οι ΦΑΝΕΡΟΙ, : δηλ.το κεφάλαιο ,ο εξωτερικός παράγοντας, τα συστημικά κόμματα, τα ΜΜΕ, οι κύκλοι των χώρων που ελέγχει (ακαδημαϊκή κοινότητα, δημόσιοι φορείς ,και όργανα κ.λ.π.) και οι ΚΡΥΦΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ, «αριστερά» κόμματα και οργανώσεις ελεγχόμενες από αυτές . Είναι ουσιαστικοί σύμμαχοι του συστήματος, διότι εκτονώνουν τη λαϊκή οργή με τη διαδικασία της ανάθεσης όταν έρχονται στην εξουσία ή όντας στην αντιπολίτευση, απονευρώνουν κάθε διάθεση για αντίσταση του λαού που ξεφεύγει από τα «νόμιμα» πλαίσια του συστήματος , αποκομίζοντας πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή , δεν θα διστάσουν, ξεχνώντας τις «ευαισθησίες» τους , να ξεπουλήσουν κάθε λαϊκό αγώνα .Για αυτό και είναι πιο επικίνδυνοι. Ωστόσο ,αυτούς τους τελευταίους «συμμάχους», επιχειρούμε να τους χρησιμοποιήσουμε κι εμείς σε δεδομένη στιγμή, για δικό μας όφελος, καθώς διαθέτουν μεγάλη ισχύ , επιρροή και λόγο όχι μόνο στα ΜΜΕ και στην κοινή γνώμη, αλλά και στη Βουλή ή στο Ευρωκοινοβούλιο, αρκεί να μην επιτρέψουμε να μας χρησιμοποιήσουν ατοί -δηλ.να μας καπελώσουν- για τα δικά τους μικροπολιτικά οφέλη.

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ - ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Η θέση του μέλους των συγγενών και φίλων κρατουμένων - διωκόμενων αγωνιστών , επειδή ακριβώς έχει βιώσει την τραυματική εμπειρία της φυλάκισης του κρατούμενου συγγενή του, είναι να συμπαρίσταται στον κρατούμενο, όχι μόνο υλικά και συναισθημ&alp ha;τικά , αλλά και αγωνιστικά και δε φοβάται να καταγγείλει δημόσια τον πραγματικό ένοχο της αιχμαλωσίας του συγγενή και φίλου του , το κράτος και τα όργανά του, τους δικαστές, που δεν είναι κακοί γιατί έτσι είναι οι χαρακτήρες τους ,αλλά γιατί αυτός είναι ο ρόλος που υπηρετούν, τους μπάτσους που δεν είναι βάρβαροι γιατί δεν έχουν μόρφωση, αλλά γιατί έτσι ακριβώς τους φτιάχνει η αρμόδια κρατική μηχανή , που πιστεύει ότι τίποτε δεν θα αλλάξει αν δεν ανατραπεί ολοκληρωτικά , αν δεν καταστραφεί το σημερινό σύστημα , και έτσι κινείται, τότε είναι πραγματικά ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ- ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Η ομάδα επιδιώκει την καλύτερη και στενότερη επαφή με τους κρατούμενους και διωκόμενους αγωνιστές , η υποστήριξη των οποίων αποτελεί και τον κύριο σκοπό του αγώνα μας . Προσπαθούμε να είμαστε σε συντονισμό με τους αγώνες τους, μέσα από ένα δίκτυο αλληλοπληροφόρησης. Τέλος ειδικά για θέματα μεγάλης σοβαρότητας ,που η ομάδα αποφασίζει να δημοσιεύσει και αφορούν συγκεκριμένους κατηγορούμενους, παρ' ότι οι ίδιοι μας έχουν δώσει με επιστολή τους ελευθερία και ανεξαρτησία κινήσεων, εμείς θεωρούμε επιβεβλημένο να έχουμε την τελική έγκρισή τους. Εννοείται ότι δεν παρεμβαίνουμε με οποιοδήποτε τρόπο σε ενδεχόμενες αντιθέσεις που πιθανόν προκύπτουν μεταξύ τους.

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Οι συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων- διωκόμενων αγωνιστών πιστεύουν ότι πραγματικός και τίμιος σύμμαχος τους σε αυτή την προσπάθεια είναι οι ίδιοι οι κρατούμενοι , ο αντιεξουσιαστικός χώρος , οι αυτόνομες συλλογικότητες και οι λαϊκές συνελεύσεις, και όχι οι ευαίσθητοι διανοούμενοι του καναπέ και των υψηλών θέσεων .Συμμετέχουν στα παραπάνω συλλογικά όργανα ,και στις αποφάσεις τους, εκπροσωπώντας την κίνηση μας εάν έχουν έτσι εξουσιοδοτηθεί ή εκφράζοντας την προσωπική του άποψη αρκεί να το καθιστούν αυτό σαφές. Η ομάδα μας τελικά αποφασίζει σε ποιες από αυτές τις δραστηριότητες θα συμμετάσχει και θα κρίνει σε ποιες θα απευθυνθεί για συμμετοχή στις δικές της ενέργειες.

ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΕΣΑ

Οι συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων- διωκόμενων αγωνιστών , δεν παραιτούνται από όλα τα συστημικά όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσουν, γιατί και αυτά δεν παραχωρήθηκαν αλλά κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες των λαών, όπως προσφυγές σε θεσμικά όργανα (π.χ., Εφετεία, ΣΤΕ, Διεθνή Δικαστήρια κ.λ.π.) , έχοντας όμως πάντα υπ'όψη τους ότι ο ρόλος τους , ενταγμένος στα πλαίσια λειτουργίας του συστήματος είναι δεδομένος Τα χρησιμοποιούν ή για να καταγγείλουν την βαθειά ταξική φύση της δικαιοσύνης ή ελπίζοντας στην ανεύρεση κάποιου «αδύνατου» κρίκου του συστήματος , που θα λειτουργήσει πιθανόν με ευσυνειδησία. Τέλος , κάθε προσφυγή ή συμμετοχή, σε οποιονδήποτε θεσμικό παράγοντα, οφείλει να έχει την σύμφωνη γνώμη της ομάδας καθώς και των κρατουμένων ή διωκομένων αγωνιστών, τους οποίους το θέμα αφορά ή τουλάχιστον την ανοχή τους.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΜΜΕ

Οι συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων- διωκόμενων αγωνιστών , αν και πιστεύουν ότι η καλύτερη πληροφόρηση είναι η πληροφόρηση του δρόμου και του αγώνα, χρησιμοποιούν ,με πολύ προσοχή και φειδώ όσα ΜΜΕ μπορούν να κάνουν γνωστό έναν ανόθευτο και χωρίς περικοπές καταγγελτικό και ασυμβίβαστο λόγο, εκφράζοντας τις συλλογικές απόψεις της ομάδας και όχι τις προσωπικές. Με αυτή τη λογική αποφεύγουν τις συναισθηματικά φορτισμένες συνεντεύξεις που μιλάνε για «άδικες» διώξεις, για «παιδιά» ,για δικαιοσύνη και ανθρωπισμό του αστικού συστήματος, δρόμοι προς τους οποίους συνήθως εκτρέπουν τις συνεντεύξεις οι έμπειροι σε αυτά δημοσιογράφοι του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση βέβαια αποφεύγουμε τα στρατευμένα παπαγαλάκια, και δεν μας διαφεύγει ποτέ η αρχή ότι επιχειρούμε να τους χρησιμοποιούμε και όχι το αντίστροφο. Στις συνεντεύξεις τύπου ή άλλες δημόσιες παρεμβάσεις, η παρουσία των ατόμων που θα παρευρίσκονται στο πάνελ, πρέπει να ελέγχεται με κάθε αυστηρότητα Εκπρόσωποι κομμάτων, δημοσιογράφοι ή θεσμικοί παράγοντες με συστημική θέση ή θητεία , θα απορρίπτονται ασυζητητί.

Στηρίζουμε και διαδίδουμε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση, με στόχο τη δημιουργία ενός δικού μας ιστότοπου.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Η συνέλευση των Συγγενών και φίλων κρατουμένων- διωκόμενων αγωνιστών , κυρίαρχο όργανο της ομάδας, συνέρχεται κάθε βδομάδα και οι αποφάσεις παίρνονται με την αρχή της ομοφωνίας ή σε έσχατη περίπτωση της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Διευθυντικές ή συντονιστικές αρμοδιότητες δεν προβλέπονται και απαγορεύονται αυστηρά.

Εμείς , οι συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων- διωκόμενων αγωνιστών , χωρίς υποχρεωτικά να ασπαζόμαστε την ιδεολογία και την πρακτική των κρατουμένων αναρχικών-κομμουνιστών, που είναι οι συγγενείς και φίλοι μας ,απλά επιλέγοντας στρατόπεδο στον διεξαγόμενο πόλεμο και προσεγγίζοντάς τους σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο πολιτικών απόψεων, δηλώνουμε ανυποχώρητοι αλληλέγγυοι με κάθε κόστος.

Καλούμε κάθε συγγενή, φίλο, σύντροφο, κάθε κρατούμενου ή διωκόμενου αγωνιστή, να συστρατευθεί μαζί μας για την με κάθε μέσο υποστήριξή τους και το μπλοκάρισμα των φυλακών τύπου Γ΄, ως την τελική κατάργηση κάθε μορφής περιορισμού της ελευθερίας του ανθρώπου.

Συγγενείς-φίλοι κρατουμένων και διωκόμενων αγωνιστών

sygeneis-filoi@espiv.net

Επόμενη συνάντηση Πέμπτη 15/1/2015,στις 7μμ.στο Κ*ΒΟΞ

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1538115/