Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 στις 19.00

Βραδιά οικονομικής ενίσχυσης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δυτικών Συνοικιών

1η Ανακοίνωση της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Δυτικών Συνοικιών

Εμείς κρατάμε όλη τη γης, μες τ" αργασμένα μπράτσα

και σκιάχτρα στέκουνται οι Θεοί κι αφέντη έχουν φάτσα

Τώρα, αυτοί που καλούν τον έμπορο να καταπλεύσει για ν" αγοράσει - πάντα πέπραται - έχουν ριγμένη στη σκυμμένη τους πλάτη την προβιά του προοδευτικού ριζοσπαστισμού. Το αρραγές μέτωπο της αστικής πολιτικής, της απόλυτης υποταγής στις ορέξεις και τις ντιρεκτίβες των ντόπιων κι υπερεθνικών καπιταλιστικών συμμοριών, επελαύνει. Δε μας ξεγελούν οι πτέρυγες που του παραστέκονται - ούτε η αριστερίστικη αδράνεια των ανύπαρκτων εναλλακτικών, ούτε οι επίδοξοι Κουίσλινγκ που ξεπροβάλλουν απ" το βόθρο του παλιού πολιτικαντισμού, κατ" εντολή των αφεντικών τους. Κι από κοντά, όσοι εμπορεύονται το ΟΧΙ του ψευτοδημοψηφίσματος για να εξασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον, εν" όψει των επικείμενων εκλογών…

Όμως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, γνωρίζουμε από τώρα τους παραλήπτες του λογαριασμού για τα σπασμένα μάρμαρα του θρυμματισμένου βωμού της Οικονομίας: είμαστε "μεις - εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι δίχως αύριο κι άνθρωποι μεγαλύτεροι στα χρόνια, που προορίζονται να πεταχτούν στις κοινωνικές χωματερές ενός ζοφερού μέλλοντος, αν όχι παρόντος. Γιατί, τίποτ" άλλο δεν πρόκειται ν" αφήσουν πίσω τους οι λακέδες του πολιτικού συστήματος κι οι αφέντες τους παρά μονάχα φτώχεια, καταστολή, ανασφάλεια και χρεοκοπία - κι αυτά, είναι πράματα ίδια στο αποτέλεσμα και τις εφιαλτικές συνέπειες και καμιά διαφορά δεν παρουσιάζουν επιβαλλόμενα από δεξιές ή αριστερές κυβερνήσεις, των όποιων εθνο-ενωτικών συγκυβερνητικών εγχειρημάτων περιλαμβανομένων.

Στην αναμπουμπούλα -μεταξύ άλλων- χαίρεται κι ο λύκος με το φαιό τομάρι. Στα δυτικά της πόλης, οι νεοναζί έχουν ήδη μεγάλα ποσοστά. Η ηγεσία τους, περιμένοντας να βγει αλώβητη απ" τη διεξαγόμενη δίκη της και κραδαίνοντας τα πατριωτικά λάβαρα μιας θολής αντιμνημονιακής στάσης, σταυρώνει τα χέρια αναμένοντας την είσπραξη των κερδών απ" την αποσύνθεση της αριστερής διακυβέρνησης. Οι νεοφασίστες φαντάζουν μια καλή μελλοντική εφεδρεία-επένδυση για την πλευρά των Αφεντικών. Η ώρα τους δεν ήρθε ακόμα αλλά για όλα τα πράματα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Στις γειτονιές μας, με τα φόβητρα της ανεργίας και της ογκούμενης φτώχειας να επικρατούν, έχουμε ήδη αρκετά προβλήματα για να φορτωθούμε κι αυτό της νεοναζιστικής πανούκλας - άλλος ένας λόγος για να πάρουμε τα μέτρα μας προτού να είναι αργά. Ο αυξημένος αριθμός των μεταναστών, των ξένων και διαφορετικών, που μοιραία αναζητούν καταφυγή στα φτωχότερα κομμάτια των μεγαλουπόλεων, είναι ένα απ" τα σκιάχτρα που εγείρουν οι οπαδοί του φυλετικού μίσους προκειμένου να προσελκύσουν φοβισμένους μικροαστούς ψηφοφόρους κι αποπροσανατολισμένα κομμάτια της νεολαίας στις τάξεις τους. Για μας, αντιθέτως, οι μετανάστες αποτελούν στην πλειοψηφία τους έναν εν δυνάμει σύμμαχο στο μέτωπο του ταξικού πολέμου που διεξάγεται στα όρια των περιοχών μας.

Δε γελιόμαστε - μας περιμένουν δύσκολοι καιροί. Απ" την άλλη, έχουμε μπροστά μας μια ευκαιρία. Η κατάρρευση των κοινοβουλευτικών ψευδαισθήσεων αναδεικνύει με τρόπο άμεσο και ξεκάθαρο το επίκαιρο των επαναστατικών ιδεών. Αν για το στρατόπεδο της Ολιγαρχίας, ρεαλισμός είναι η ευημερία των ψεύτικων αριθμών που εγκληματούν σε βάρος των ανθρώπων και το παραφούσκωμα των τραπεζικών της λογαριασμών, για μας η ουσία του συνίσταται στη μοναδική προοπτική της κοινής ταξικής σωτηρίας: την κοινωνική επανάσταση που θα ξεθεμελιώσει τον παλιό παρηκμασμένο κόσμο της εκμετάλλευσης, ανοίγοντας το δρόμο για το ξαναχτίσιμό του πάνω στις πανανθρώπινες αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Δημιουργούμε τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δυτικών Συνοικιών σαν μία ακόμα εστία κοινωνικής αντίστασης κι ένα ορμητήριο των επαναστατικών ιδεών στις δυτικές γειτονιές της Σαλονίκης. Αναλαμβάνουμε το μερτικό που μας αναλογεί απ" τον Αγώνα και καλούμε όσους μοιράζονται τις αξίες και τις επιθυμίες μας να προχωρήσουμε μαζί.

Αν θα νικήσουμε; Δεν το ξέρουμε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι η πιεστική ανάγκη για το στήσιμο και άπλωμα αποκεντρωμένων δομών επικοινωνίας, δράσης κι αλληλεγγύης. Πάνω σ" αυτό, θα κάνουμε ότι περνάει απ" το μυαλό, την καρδιά και το χέρι μας.

Στεγάζουμε τα όνειρά μας σε μια γειτονιά της Πολίχνης κι ετοιμαζόμαστε να τραβήξουμε μπροστά…

ΟΙ ΘΥΕΛΛΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΝΕΤΟΙΜΟΥΣ

Απ" τα δυτικά της Σαλονίκης

Αύγουστος του 2015

Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δυτικών Συνοικιών

για επικοινωνία: laviexdyso15@gexmail.com

* Κάθε προσφορά σε εξοπλισμό και βιβλία είναι δεκτή κι επιζητούμενη, υπό τον όρο ότι προέρχεται από ανθρώπους ή συλλογικότητες που μοιράζονται μαζί μας την πεποίθηση για την αναγκαιότητα της καταστροφής του παλιού κόσμου της βαρβαρότητας - πολύ παραπάνω, η ουσιαστική συμμετοχή τους στο εγχείρημά μας. Και προσεχώς περισσότερα…

πηγή : https://sabot.espivblogs.net/2015/10/18/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB/