Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 στις 10.30 πμ

Απεργιακή συγκέντρωση

ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές | ΟΧΙ σε ό,τι και όποιους καταστρέφουν τη ζωή μας

Ένα από τα πολλά ανοιχτά πεδία μάχης που έχουμε μπροστά μας είναι ο επίμονος αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Μάλιστα, την Κυριακή 1 Νοέμβρη στο πλαίσιο του νόμου για τις «8 Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά», θα επιχειρηθεί και πάλι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Βέβαια, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσχερής, καθώς στο πακέτο των προαπαιτούμενων του νέου «Μνημονίου 3» που μας έφερε τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, κατόπιν συμφωνίας της με τους «εταίρους», προς όφελος συγκεκριμένων διεθνών και εγχώριων εμπορικών ομίλων, επαναφέρεται προς νομοθέτηση η ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (βλ. «52 Κυριακές»).

  • Μετά από μια 5ετία που η καπιταλιστική κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας έχουν οδηγήσει σε 1,5 εκατ. άνεργους, μεγάλες μειώσεις μισθών και έμμεσης μείωσης εισοδήματος(φόροι), εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων να μην πληρώνονται ή να πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση.
  • Μετά από τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για μέτρα και νόμους που διαλύουν το ασφαλιστικό, ξεκινούν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς καταργούν οριστικά τις συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, μειώνουν μισθούς και συντάξεις…
  • Μετά από μια περίοδο 2 χρόνων εφαρμογής του μέτρου που ακόμη και αυτοί που κόπτονταν για την εφαρμογή του παραδέχονται ότι δεν συνέβαλλε στην αύξηση της κατανάλωσης…

Η νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Εργασίας (με το πρόσχημα της ενίσχυσης της κατανάλωσης) ως ένα από τα μέτρα της συμφωνίας με τους «εταίρους - δανειστές» ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ μπορεί να μοιάζει με φάρσα αλλά δυστυχώς είναι τραγωδία.

Είναι άλλο ένα χτύπημα στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι η αρχή ενός «ντόμινο» που αν δεν το ανατρέψουμε θα ξεκινήσει από το χώρο των εργαζόμενων στο εμπόριο και θα συμπαρασύρει το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν μας λείπουν οι ώρες να ψωνίσουμε /μας λείπουν τα λεφτά και οι ώρες για να ζήσουμε

Τα δυο τελευταία χρόνια που είναι σε ισχύ ο συγκεκριμένος νόμος, από την πλευρά μας και από κοινού με εργατικά σωματεία και συλλογικότητες και όλο τον κόσμο του αγώνα στηρίξαμε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις μέσα από τις οποίες έχει καταδειχθεί ξεκάθαρα η ουσία του αγώνα αυτού, τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται, αλλά και η συνολική επίθεση των εργοδοτών και του κεφαλαίου στα δικαιώματά μας.

Και βέβαια μπροστά μας έχουμε μια σειρά από ανοιχτά πεδία μάχης, όπως τον αγώνα για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να δώσουμε επιτέλους ένα τέλος στο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας και για να βάλουμε ένα φρένο στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία με όποιες άλλες μορφές και αν εκδηλώνονται, όπως οι εκδικητικές απολύσεις, οι απαξιωτικές συμπεριφορές κ.α.

Από την πλευρά μας βέβαια ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω του όποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή που θα υποσχόταν να δικαιώσει τους αγώνες μας. Όλα κατακτιούνται μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων. Τώρα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ να γίνουν βήματα για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο σε ένα δύσκολο και κατακερματισμένο χώρο πρέπει να δοκιμάσουν δρόμους συλλογικής οργάνωσης, διεκδίκησης και αξιοπρέπειας.

Όσο συνεχίζεται η αθλιότητα της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, τόσο θα συνεχίζουμε τις αγωνιστικές διαμαρτυρίες και τις απεργίες. Στους νέους αγώνες που ξεκινούν τώρα, πρέπει να φτάσουμε την πάλη μας μέχρι το τέλος. Χωρίς υποχωρήσεις στους εκβιασμούς των δανειστών και την εργοδοτική βία που θα βρούμε μπροστά μας, όπως και στην μάχη για το «ΟΧΙ».

Ως Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας «Υδραγωγείο» θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να σκεφτούμε σαν εργαζόμενοι και όχι σαν καταναλωτές.

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ

Η Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας «Υδραγωγείο» συμμετέχει

  • στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1/11 στις 10.30πμ Ερμού και Κορνάρου
  • στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία της 12 Νοέμβρη

Η απεργία να γίνει η αρχή της εργατικής αντεπίθεσης

Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας - Υδραγωγείο

πηγή : http://ydragogeio.gr/oxi-kiriakes-anoixta-mag...