Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 στις 20.00

Συνέλευση Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα

Επικαιροποιημένη διακήρυξη του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα

Τι είναι και τι θέλει το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (ΚΠΚΒ)

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (ΚΠΚΒ) είναι μια συλλογικότητα κατοίκων του Βύρωνα αλλά και των γύρω περιοχών, που στεγάζεται στη Λαμπηδόνα (άλσος Αγ. Τριάδας, περικλείεται από τις οδούς Κορδελιού, Μεσολογγίου, Ξάνθης και Κωσταντιλιέρη). Η δραστηριότητα του ΚΠΚΒ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 από τον εξωτερικό χώρο της Λαμπηδόνας, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση διήμερου Φεστιβάλ (με συναυλίες, συζητήσεις, συλλογική κουζίνα κτλ) στις 14/15 Οκτώβρη. Τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ανοίξαμε τον - εγκαταλελειμμένο τότε- χώρο της Λαμπηδόνας για να στεγάσει τόσο τις δικές μας δραστηριότητες ως ΚΠΚΒ, όσο και τις δραστηριότητες άλλων συλλογικοτήτων της γειτονιάς μας.

Έναν και κάτι χρόνο μετά, στα τέλη του 2012, αποτρέψαμε την ιδιωτικοποίηση της Λαμπηδόνας, συμμετέχοντας στην ακύρωση της δημοπράτησής της από την τότε δημοτική αρχή. Από τότε, το ΚΠΚΒ λειτουργεί από και για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες και τη νεολαία. Λειτουργεί για να συμβάλει στο ξεδίπλωμα της αλληλεγγύης, της δημιουργικότητας και των διεκδικήσεων των κατοίκων της γειτονιάς μας. Για να βρίσκουν στέγη στη Λαμπηδόνα, οι εκδηλώσεις διαφόρων συλλογικοτήτων της γειτονιάς μας (πρωτοβουλίες κατοίκων, πολιτικές συλλογικότητες, σύλλογοι γονέων, σωματεία εργαζομένων, πολιτιστικές ομάδες, κλπ).

Σε πείσμα των επιχειρηματικών συμφερόντων και των πολιτικών υπηρετών τους, που θέλουν ιδιωτικοποιημένους τους δημόσιους χώρους. Σε πείσμα όσων θέλουν να μας κάνουν να αποδεχτούμε πως η ιδιωτική και κρατική «φιλανθρωπία» είναι η απάντηση στην εντεινόμενη εξαθλίωση που προκαλείται από το οικονομικό εκμεταλλευτικό σύστημα που ηγεμονεύει.

Η λογική μας είναι: Θέλουμε ανοιχτούς δημόσιους χώρους συνάντησης, οργάνωσης των αναγκών, των διεκδικήσεων και των αγώνων μας, συζήτησης και δημιουργικότητας. Βάζουμε τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από το εμπόρευμα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η βασική κατεύθυνση του ΚΠΚΒ είναι η συμβολή στην ανασύσταση του κοινωνικού ιστού της γειτονιάς, σε μια ποιοτικά ανώτερη βάση. Με τρόπο που να αναδεικνύεται η συλλογική αναζήτηση και δράση σε βάρος του ατομισμού, του εγωϊσμού, της αδιαφορίας και της ανάθεσης.

Το ΚΠΚΒ επιδιώκουμε να λειτουργεί και ως «εργαστήριο» όπου δοκιμάζονται άλλου τύπου σχέσεις, αντιπαραθετικές προς την κυρίαρχη αντίληψη. Σχέσεις που αμφισβητούν την κυριαρχία του εμπορευματικού πλαισίου, που αντιπαλεύουν τη λογική της ανάθεσης, που επιχειρούν να συνταιριάξουν τη χαρά της ψυχαγωγίας με την θέληση για δράση και που, γενικότερα, δοκιμάζουν στοιχεία από τη μελλοντική κοινωνία που οραματιζόμαστε. Μια κοινωνία χωρίς ταξικές, φυλετικές, σεξουαλικές διακρίσεις! Μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, χωρίς καταπιεστές και καταπιεζόμενους! Συνεπώς ως ΚΠΚΒ, θεωρούμε την οικονομική, οργανωτική και πολιτική ανεξαρτησία τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από το τοπικό κράτος/Δήμο, ως μια βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Η λειτουργία του ΚΠΚΒ γίνεται με βάση την αυτοοργάνωση, την προσωπική συμμετοχή/ευθύνη και με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Δίνουμε έμφαση στις αξίες της αλληλεγγύης του αγώνα, της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, και της αξιοπρέπειας και παλεύουμε να γίνουν πράξη για όλες κι όλους. Συμφωνούμε όλοι και όλες πως δεν γίνονται αποδεκτές αντισυντροφικές επιθετικές συμπεριφορές, όπως και διακρίσεις, αποκλεισμοί ή προτιμήσεις με βάση τη φυλή, το χρώμα, την εθνική/εθνοτική προέλευση, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η συνέλευση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Στη συνέλευση μπορεί να συμμετέχει όποιος/α συμφωνεί με τις αρχές του ΚΠΚΒ και θέλει έμπρακτα να συμβάλλει στη λειτουργία του. Συμμετέχουμε όλες και όλοι ισότιμα ως φυσικά πρόσωπα, αποφασίζοντας τις δράσεις και το περιεχόμενό τους. Η αυτοοργάνωση και οι πολύπλευρες δραστηριότητες/ανάγκες του χώρου, καθιστούν απαραίτητη τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων κατοίκων στην καθημερινή λειτουργία του χώρου.

Οι σαρωτικές αλλαγές που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση στις ζωές μας, καταδεικνύουν την ανεπάρκεια των μέχρι τώρα μορφών και τρόπων συλλογικής αντίστασης. Αναδεικνύουν όμως παράλληλα και την ανάγκη για μια αποτελεσματική συλλογική αντίσταση και δράση. Για αυτούς τους λόγους, η προσπάθειά μας δεν διεκδικεί τη μοναδικότητα και το αλάθητο και έχει έντονο το στοιχείο του πειραματισμού. Η συλλογική οικειοποίηση ελεύθερων χώρων αναγκαίων για την κοινωνία, είναι έμπρακτη έκφραση διεκδίκησης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Για να γίνει η Λαμπηδόνα και το άλσος της Αγίας Τριάδας χώρος των κατοίκων, κομμάτι της ζωής όλων μας.

Συνοπτική παρουσίαση δράσεων και δραστηριοτήτων του ΚΠΚΒ

Α. Στο παρελθόν πραγματοποιήσαμε πολύμορφες δράσεις, όπως:

Έμπρακτη στήριξη/αλληλεγγύη σε αγώνες εργαζομένων: Στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ, στην 9μηνη απεργία των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», στην απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ (Alter, Ελευθεροτυπία, Κόσμος του Επενδυτή)

Συμμετοχή στον αγώνα για να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας Βύρωνα και να μην ιδιωτικοποιηθούν τα πρώην δημοτικά αναψυκτήρια του Δ. Βύρωνα

Δράσεις για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων και την υπεράσπιση του Υμηττού από τις επιβουλές διαφόρων οικονομικών συμφερόντων

Δράσεις για την ανάδειξη ως βασικών ζητημάτων για την ζωή όλων μας, τόσο της οικιακής κομποστοποίησης, όσο και της ανάγκης για ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην πηγή.

Δράσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Οργάνωση εκδηλώσεων/συζητήσεων με θέματα που αφορούν σημαντικά ζητήματα της ζωής μας (πχ για τη ψυχική υγεία τον καιρό των αλλεπάλληλων μνημονίων, για τα ναρκωτικά κλπ).

Δύο Φεστιβάλ Λαμπηδόνας με ποικίλες εκδηλώσεις και συμμετοχή σε 4 Django Fest (φεστιβάλ gipsy jazz μουσικής)

Β. Κοινή δράση με άλλες συλλογικότητες της γειτονιάς μας, όπως:

Με το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα», την «Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Βύρωνα», την «Ανοιχτή Πρωτοβουλία αγώνα Βύρωνα κατά των χαρατσιών/ πλειστηριασμών», το «Ανταλλακτήριο σπόρων Βύρωνα».

Γ. Μόνιμες δράσεις:

Συλλογική κουζίνα κάθε Τετάρτη και Σάββατο και Κουζίνα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν στην κατάληψη στέγης της Νοταρά 26. Εκδηλώσεις/συζητήσεις για θέματα που αφορούν την ιστορία, την φιλοσοφία, την ιστορία των επιστημών, πολιτικά/κοινωνικά θέματα κλπ. Πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δημιουργική απασχόληση παιδιών και παιδικό θέατρο, κινηματογραφικές προβολές κλπ). Μαθήματα αλληλεγγύης (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, δημιουργική γραφή, χοροί κλπ).

Ομάδες του ΚΠΚΒ

Στο πλαίσιο του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα, λειτουργούν οι παρακάτω ομάδες:

· Συλλογικής κουζίνας

· Ξένων γλωσσών

· Ιστορίας/φιλοσοφίας

· Ορχήστρα της Λαμπηδόνας

· Κινηματογραφικών προβολών

· Local Act

· Παραδοσιακών χορών

· Λάτιν χορών

· Tai chi

· Εκμάθησης κιθάρας

· Δημιουργικής γραφής

· Φωτογραφίας

· Δανειστικής βιβλιοθήκης

Η συνέλευση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα γίνεται κάθε Τρίτη στις 8 μμ., στη Λαμπηδόνα

1, 2, 3 πολλά Κοινωνικά Κέντρα!

Ούτε ιδιωτικοποίηση, ούτε ρημαδιό,

η Λαμπηδόνα είναι κέντρο κοινωνικό!

--

Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
http://politistikokentrovirona.blogspot.com/

πηγή : email που λάβαμε στις 13 Ιανουάριος 10h