Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 στις 19.00

Ανοιχτή συνέλευση για τη διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης ενόψει δικαστηρίου

Κάλεσμα σε συνέλευση ενόψει του δικαστηρίου [20/4 & 3/5] των 4 Ιταλών συλληφθέντων διαδηλωτών της πορείας ΝΟEXPO 2015 στο Μιλάνο

Πέντε μήνες πέρασαν από τις 12/11, ημέρα πανεργατικής/πανελλαδικής απεργίας, όταν η ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλε στα σπίτια 5 συντρόφων μας από την Αγία Παρασκευή και τους συνέλαβε δυνάμει Ευρωπαϊκού Εντάλλματος Σύλληψης που εξέδωσαν οι ιταλικές αρχές, με το οποίο ζητούσαν τη σύλληψη και την έκδοσή τους στην Ιταλία για τα συγκρουσιακά γεγονότα της διαδήλωσης No Expo την Πρωτομαγιά του 2015 στο Μιλάνο. Από τότε μέχρι τις ημέρες συνεδριάσεων του συμβουλίου εφετών, 7,8 και 11 Γέναρη, αναπτύχθηκε ένα δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης με τη συμμετοχή πλήθους αγωνιζόμενων ανά την επικράτεια [Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Μυτιλήνη] που έθεσε ως πρωταρχικό στόχο το μπλοκάρισμα αυτών των εκδόσεων. Μέσα από τους απαραίτητους συσχετισμούς που δημιούργησε, κατάφερε να εμποδίσει επιτυχώς την έκδοσή τους στην Ιταλία, βάζοντας ένα σημαντικό φρένο και ανάχωμα στους κατασταλτικούς διακρατικούς σχεδιασμούς, και στην προσπάθεια αναβάθμισης της διεθνοποιημένης καταστολής στοχεύοντας τις όλο και πιο συχνές συναντήσεις των κινημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο [Milano NoExpo 2015, Fankfurt Blockoccupy 2015, Paris Anti-Cop 21 2016], μιας και το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης δεν είχε ενεργοποιηθεί ξανά από κράτος της Ε.Ε για να διώξει διαδηλωτές.

Οι αποφάσεις του συμβουλίου εφετών για τη μη έκδοση των 5, συνοδεύονται από την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διωχθούν (εφόσον υπάρχουν στοιχεία εις βάρος τους) από το ελληνικό κράτος. Οι 5 σύντροφοι κατηγορήθηκαν από τις ιταλικές αρχές μαζί με άλλους 5 Ιταλούς διαδηλωτές για «ερήμωση» και «λεηλασία», κατά τη διάρκεια των γεγονότων της πορείας NoΕxpo 2015. Μια ποινική διάταξη η οποία έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις για «αδικήματα στη διάρκεια διαδηλώσεων» τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία [Γένοβα 2001, Ρώμη 2011, Κρεμόνα 2015], αν και θεσπίσθηκε την περίοδο του φασισμού στον «ποινικό κώδικα Rocco» για καταστάσεις άλλης φύσης και σοβαρότητας. Μια τετοια διαταξη δεν υπαρχει στον ελληνικο ποινικο κωδικα και τα αντίστοιχα αδικήματα που περιγράφονται στις κατηγορίες θα ήταν η «αντίσταση κατά της αρχής» και η «φθορά ξένης περιουσίας». Δηλαδή η βασική διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα θεωρούνται πλημμελήματα, ενώ στην Ιταλία κακουργήματα με πολύχρονες ποινές φυλάκισης.

Έτσι λοιπόν, παράλληλα με την έκδοση των Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης από την εισαγγελική αρχή του Μιλάνου, εκδίδονται και 5 εντάλματα σύλληψης για 5 Ιταλούς που συμμετείχαν στη διαδήλωση, από τους οποίους συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται οι τέσσερις, ενώ ο πέμπτος διαφεύγει της σύλληψης. Ένα μήνα μετά, γίνεται δεκτή η αίτηση για αποφυλάκιση των δύο από τους προφυλακισμένους, αλλά με τον κατ' οίκον περιορισμό ως επιβαλλόμενο όρο. Οι άλλοι δύο παραμένουν προφυλακιστέοι στις φυλακές San Vittore στο Μιλάνο, ενώ o πέμπτος καταζητείται έως και σήμερα. Οι συλλήψεις αυτές, μαζί με τη δικαστική έρευνα που ακόμα συνεχίζεται από τον ειδικό ανακριτή του Μιλανου Maurizio Romanelli και τον εισαγγελέα Piero Basilone, αποτελούν ψηφίδες ενός μωσαϊκού που είχε αρχίσει ήδη να σχηματίζεται πριν τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, μέσα από μια σειρά εκκενώσεων κατειλημμένων χώρων, ερευνών και επιχειρήσεων της αστυνομίας και τη στρατιωτικοποίηση ολόκληρων συνοικιών του Μιλάνου.

Στις 20 Απρίλη και 3 Μάη 2016, οι 4 σύντροφοι από το Μιλάνο θα περάσουν από τις έδρες του δικαστηρίου αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης ύψους 7 έως 15 χρόνων.

Η αμέριστη αλληλεγγύη μας στους 4 κατηγορούμενους και η ολόψυχη ανταπόκριση στο κάλεσμά τους είναι δεδομένη! Το μπλοκάρισμα των εκδόσεων των 5 φοιτητών/αγωνιστών αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την παύση όλων των πολιτικών διώξεων για το NoExpo σε Ελλάδα και Ιταλία. Αυτές οι διώξεις πλήττουν όλους και όλες εμάς που επιλέγουμε να κατεβαίνουμε στους δρόμους, στις διαδηλώσεις και στις απεργίες μιας και θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ
ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΙΤΑΛΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ NO EXPO, ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΗ [2015] ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 7/4 και ώρα 19:00 στην ΑΣΟΕΕ για τη διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης ενόψει του δικαστηρίου [20/4 & 3/5] των 4 Ιταλών συλληφθέντων διαδηλωτών της πορείας ΝΟEXPO 2015 την Πρωτομαγιά στο Μιλάνο.

πρωτοβουλία συντρόφων-φισσών

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1557503/