Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στις 19.00

3ημερο φεστιβάλ για το μεταναστευτικό και τον αντιφασισμό - ΕΚΧ Σχολείο

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας συγκυρίας τεταμένης κρίσης σε όλες τις πτυχές της ζωής. Βιώνουμε καθημερινά την επιβολή του σύγχρονου ολοκληρωτισμού από την παγκοσμιοποιημένη ολιγαρχία με καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο και την φύση. Από την μεριά τους τα συστημικά ΜΜΕ παίζουν τον δικό τους ρόλο διαμορφώνοντας συνειδήσεις ξενοφοβικές και δεκτικές σε καθεστώτα έκτακτης ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιούν την αλληλεγγύη. Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ευνοϊκό έδαφος για την άνοδο της ακροδεξιάς και του εκφασισμού μέρους της κοινωνίας.

Απέναντι σ' όλα τα παραπάνω ξεκινήσαμε μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων σε σχολεία και λαϊκές της Θεσσαλονίκης, ορθώνοντας έναν αντίλογο βασισμένο στην έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη και τον αντιφασισμό. Κλιμακώνοντας λοιπόν αυτές τις δράσεις, που δεν είναι ξεκομμένες απ' τον ευρύτερο αγώνα όλων εκείνων των κομματιών της κοινωνίας που αντιστέκονται στην βαρβαρότητα, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα τριήμερο φεστιβάλ με θεματική τον αντιφασισμό και το μεταναστευτικό. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος πάνω στις κινηματικές δομές που έχουν δημιουργηθεί αλλά και για τις προοπτικές αυτού του αγώνα.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 10 - 11 - 12 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις από διάφορους ομιλητές, συζητήσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Στο πλαίσιο του διαρκώς επίκαιρου και αναγκαίου προτάγματος της επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου, για αρχή, και, με όραμα πάντα προς εκεί, των ίδιων των ζωών μας, απαλλοτριώνοντάς τες από την κυριότητα της μεθοδευμένης αποξένωσης που καλλιεργείται μεταξύ του ανθρώπινου υποκειμένου και κάθε πτυχής της προσωπικής και κοινωνικής του ζωής, το φεστιβάλ επιλέγεται να πραγματοποιηθεί στο θεατράκι στο πάρκο της ΧΑΝΘ, απέναντι από το Δημαρχείο.

Ημερομηνίες: 10/11/12 Ιούνη
Τόπος: Στο πάρκο της ΧΑΝΘ, απέναντι από το Δημαρχείο

Πρόγραμμα φεστιβάλ :

Παρασκευή 10/6
Ομιλίες-συζητήσεις στις 19:00
»Το μεταναστευτικό ζήτημα και οι στρατηγικές των κινημάτων»

-ΕΚΧ Σχολείο

-Δημήτρης Σταματόπουλος: «Η ιστορική διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη Μέση Ανατολή και οι προσφυγικές ροές σήμερα.»

-Κατάτληψη στέγης μεταναστριών/τών Ορφανοτροφείο: «Δομές στέγασης μεταναστών και εμπειρία αγώνα»

Συναυλίες στις 22:00
*Από πριν και από μετά
*Βάσω Βασιλειάδου & η μπάντα της

Σάββατο 11/6

Ομιλίες-συζητήσεις 19:00
»Ο εκφασισμός και η μισαλλοδοξία ως καρκίνωμα στον κοινωνικό ιστό και ο αντιφασισμός σε θεωρία και πράξη»
- ΕΚΧ Σχολείο

-Σπύρος Σταματόπουλος: «Φασισμός: Ιστορική εμπειρία, στρατηγική και μέθοδος αντιμετώπισης»

-Αντιφασιστικά - Αντιεξουσιαστικά στέκια Κάμενικ και Δίστομο : «Ο ρόλος και η δράση των αντιφαστιστικών στεκιών»

-Αυτόνομο μαθητικό σχήμα Αταξία: «Ανάδυση φασιστικών/ρατσιστικών/ξενοφοβικών νοοτροπιών και στάσεων σε σχολεία και η σημασία της αντιφασιστικής δράσης στο χώρο της εκπαίδευσης»

Συναυλίες 22:00
*ΛΑΡΓΚΟ
*Κακό Συναπάντημα
*ΘΡΑΞ ΠΑΝΞ

Κυριακή 12/6

Θεατρική παράσταση:
«Τσιριάδα, έπος γελοίον» από τις Τσιριτσάντσουλες στις 20:30

Απαγγελία αραβόφωνων ποιημάτων στις 21:30

Στο χώρο θα υπάρχει κινηματική βιβλιοθήκη καθώς και άμεση διάθεση προιόντων του Σ.Β.Ε. ΒΙΟΜΕ.

πηγή : https://sxoleio12.wordpress.com/2016/06/03/3ή...