Σάββατο 28 Μαίου 2016 στις 18.00

Ανοιχτή συνέλευση

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Ανοιχτή Συνέλευση στο City Plaza

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Ανοιχτή Συνέλευση στο City Plaza

Τη Δευτέρα 23/5 πραγματοποιήθηκε στο Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza ανοιχτή συνέλευση με αφορμή την συμπλήρωση ενός μήνα λειτουργίας του εγχειρήματος. Το κάλεσμα αφορούσε τόσο στην στήριξη του Χώρου, όσο και την περαιτέρω οργάνωση του προσφυγικού αγώνα. Ως αποτέλεσμα και της μεγάλης ανάπτυξης του κινήματος αλληλεγγύης όλη την περασμένη χρονιά, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από συλλογικότητες, σωματεία, πρωτοβουλίες, συσπειρώσεις, αλλά και αλληλέγγυους και αλληλέγγυες. Στη συνέλευση, μεταξύ άλλων, πήραν το λόγο και συμμετείχαν εκπρόσωποι και μέλη κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων και σωματείων: Σύλλογος Λαϊκής Αλληλεγγύης, Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια, Κίνηση Αλληλεγγύης Πατησίων «Χωρίς Μεσάζοντες», Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΛΜΕ Πειραιά, Πίσω Θρανία, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Βοτανικός Κήπος», Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ιωνίας και γύρω περιοχών, Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης», Συντονισμός Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Κοινωνικό Ιατρείο Νέας Σμύρνης.

Κοινό τόπο της συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη να αντιπαλέψουμε την αντιπροσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την γενικότερη αντιπροσφυγική πολιτική της Ευρώπης, την οποία με ζήλο υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο τώρα που οι συνθήκες διαβίωσης στα hot spot επιδεινώνονται, η κατάσταση σε κέντρα όπως αυτά των Ιωαννίνων και του Κουτσόχερου είναι δραματική, που οι πρόσφυγες αγωνίζονται ακόμα και με απεργίες πείνας, όπως στην Σούδα της Χίου διεκδικώντας τα στοιχειώδη, που οι απελάσεις και κρατήσεις συνεχίζονται, δεν μπορούμε παρά να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε έναν κοινό, μεγάλο και σημαντικό αγώνα. Έναν πολύμορφο αγώνα που θα ενώσει τα μικρά ρυάκια για να αλλάξει την κατάσταση.

Αγωνιζόμαστε μαζί, θα ζήσουμε μαζί

Συζητήθηκε η ενίσχυση και ο πολλαπλασιασμός των εγχειρημάτων αλληλεγγύης, το άνοιγμα άδειων κτιρίων στα κέντρα των πόλεων, είτε από κινήσεις αλληλεγγύης είτε διεκδικώντας από το κράτος να το κάνει, την οργάνωση συγκεκριμένων αγώνων για την ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων στις κοινωνικές υπηρεσίας, με ιδιαίτερα έμφαση στα ζητήματα παιδείας και υγείας, η σύνδεση των αγώνων για το προσφυγικό με τους αγώνες ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, για το πώς θα ζήσουμε και θα αγωνιστούμε μαζί.

Χωρίς διάθεση ανταγωνισμού, αλλά σε κλίμα συντροφικότητας, συνεργασίας και ενίσχυσης και με σεβασμό στην αυτονομία του κάθε εγχειρήματος συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την στήριξη και λειτουργία της κατάληψης, καθώς και η ανάγκη για μια συντονισμένη προσπάθεια δράσεων και αγώνων για το άνοιγμα των συνόρων, για να δοθεί οριστική λύση τόσο στο θέμα της μόνιμης στέγασης όσο και στα ζητήματα κοινωνικής ένταξης των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, που σχετίζονται με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη χορήγηση ασύλου σε όσους το επιθυμούν και βεβαίως την εξασφάλιση αυτών που απαιτούνται για τη συνέχιση του δρόμου τους προς τους τόπους προορισμού τους.

Πολλοί-ές από τους παρόντες-ούσες εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν με την φυσική τους παρουσία τον Χώρο Στέγασης Προσφύγων City Plaza ενώ κοινή ήταν η πεποίθηση ότι αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα να προχωρήσουν στο άμεσο διάστημα μια σειρά από συνελεύσεις και δράσεις ώστε να οικοδομηθεί ένα κίνημα αντίστασης και πολιτικής ανυπακοής στις αντιπροσφυγικές και αυταρχικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό σταχυολογούμε ορισμένες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν:

  • Να σχεδιαστεί μια στρατηγική παρέμβασης και κινητοποιήσεων στα κέντρα συγκέντρωσης προσφύγων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Να οργανωθεί μία ή και περισσότερες κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην αντιπροσφυγική πολιτική που εφαρμόζεται.
  • Να ξεκινήσει μια καμπάνια για την ένταξη των προσφύγων στην δημόσια υγεία καθώς και μια αντίστοιχη για την ένταξη των παιδιών τους στην δημόσια εκπαίδευση, σε συνεργασία με τα συνδικάτα και τα εργατικά σχήματα στον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης.
  • Να τεθεί στην προτεραιότητα του κινήματος αλληλεγγύης το να ανοίξουν τα άδεια και αχρησιμοποίητα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων για την στέγαση των προσφύγων ώστε να ανατραπεί στην πράξη η πρακτική που θέλει τους πρόσφυγες να στοιβάζονται σε συνθήκες εγκλεισμού, σε στρατόπεδα έξω από τον αστικό ιστό, μακριά από τις δημόσιες υπηρεσίες και την υπόλοιπη κοινωνία.
  • Να δημιουργηθεί ένα κέντρο αγώνα, το οποίο θα συντονίζει και θα ενοποιεί τις διαφορετικές συνιστώσες και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται μέσα στο κίνημα αλληλεγγύης.

Με βάση τα παραπάνω αποφασίστηκαν:

  • Νέα ανοιχτή συνέλευση στο City Plaza την προσεχή Κυριακή (28/5), στις 18:00, για την οργάνωση και την πραγματοποίηση των παραπάνω προτάσεων.
  • Θεματική συνέλευση για για την οργάνωση των παρεμβάσεων στο χώρο της εκπαίδευσης την άλλη Τετάρτη 1/6, στις 19:00 στο City Plaza. Η ομάδα φιλοδοξεί να ασχοληθεί τόσο με τα άμεσα ζητήματα για τα παιδιά των προσφύγων που ζουν στο City Plaza, όσο και με τις ευρύτερες διεκδικήσεις και την οργάνωση των αγώνων σχετικά με την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην παιδεία.
  • Σε αντίστοιχη κατεύθυνση με την παραπάνω θα πραγματοποιηθεί συνέλευση για τα ζητήματα Υγείας την άλλη Πέμπτη 2/6 στις 19:00 στο City Plaza.

Συνέλευση City Plaza

πηγή : http://solidarity2refugees.gr/megali-symmetoc