Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 στις 20.00

2 καλέσματα : 1 2

Ανοιχτή συνέλευση του Καραβανιού Αγώνα & Αλληλεγγύης

Ενσωματωμένη εικόνα

Προς τα σωματεία, τις κινήσεις, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες της εργατικής τάξης, των μαχόμενων κοινωνικών και εργατικών αγώνων. Προς τους ανένταχτους αγωνιστές και τους αλληλέγγυους. ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ.

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Η ΜΟΝΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΧΑΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Να ενώσουμε και να οργανώσουμε τους αγώνες μας

για να πάρουμε όλα όσα μας ανήκουν!

Τα εργοστάσια στους εργάτες, τα χρέη σε αυτούς που τα δημιούργησαν!

Οι εργαζόμενοι ΒΙΟΜΕ & ΡΟΜΠΕΝ του ξύλου, μαζί με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, κατεβαίνουμε ενωμένοι στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εργασίας, να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν. Κατεβαίνουμε για να ενώσουμε τη φωνή μας με τον μαχόμενο πληθυσμό της Χαλκιδικής που παλεύει ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με τους εργαζόμενους των συγκοινωνιών, τους λιμενεργάτες, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του LEDRA HOTEL που πτώχευσε, τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα κοινωνικά ιατρεία κι όλους τους εργαζόμενους που ανοίγουν τον αγώνα ενάντια στο 3ο Μνημόνιο, τη κυβέρνηση και τους διεθνείς υποστηρικτές της.

Ο λαός με τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων ζητούσε να μπει ένα τέλος στη φρίκη των μνημονίων και η κυβέρνηση ταξικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τους μνημονιακούς φίλους του παρελθόντος υποσχέθηκε μια φρίκη χωρίς τέλος.

Όχι μόνο υιοθέτησε το ασφαλιστικό έκτρωμα που ξεσήκωσε εργάτες, αγρότες κι ελευθεροεπαγγελματίες αλλά με το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος εκποιεί όλες τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τις συγκοινωνίες ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ, ΕΘΕΛ, τα λιμάνια, ενώ στο δεύτερο πακέτο ξεπουλήματος βρίσκονται ΔΕΗ, ΕΛΠΕ,ΕΛΒΟ,ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ,ΔΕΠΑ.

Τσίπρας και Καμμένος ψήφισαν τον ανθρωποκόφτη δημοσιονομικής πειθαρχίας για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των Σαμαρά-Βενιζέλου, δηλαδή το πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής. Σήμερα δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής, ούτε οι αυταπάτες της υπομονής. Οι μάσκες έπεσαν κι εμείς έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα ζήσουμε σα δούλοι.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑ ΔΟΥΛΟΙ

Οι εργαζόμενοι των κατειλημμένων εργοστασίων ΒΙΟΜΕ (Θεσ/νίκη) και ΡΟΜΠΕΝ (Βέροια) και όλοι όσοι/ες στηρίζουμε τους αγώνες τους, καλούμε όλο το μαχόμενο εργατικό κίνημα να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να πλαισιώσουμε το Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύηςπου θα ταξιδέψει από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, να στηρίξουμε τις δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Εργασίας και να ανοίξουμε νέους δρόμους ταξικής αλληλεγγύης και αγώνα.

Στις περσινές μας κινητοποιήσεις, την εποχή της «ευφορίας και της ελπίδας», οι εργάτες με τις κινητοποιήσεις του Καραβανιού τον Απρίλη 2015, τις κινητοποιήσεις στα δικαστήρια για να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος, κέρδισαν μια εξάμηνη αναβολή του πλειστηριασμού του οικοπέδου.

Όμως η ασπιρίνη της αναβολής εκπνέει τις 30 Ιουνίου 2016 και ξαναμπαίνει μπροστά ο μηχανισμός εκποίησης του οικοπέδου, του εργοστασίου καθώς και η βίαιη εκκένωση των εργαζομένων από αυτό.

Μέσα σε αυτό το εξάμηνο, οι βολές κατά των εργατών πολλαπλασιάστηκαν: Μια μειοψηφία εργαζομένων με επικεφαλής το ΔΣ του σωματείου της Φίλκεραμ να κινητοποιείται ενεργά, για πρώτη φορά τόσο έντονα, ενάντια στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ. Το αντιδραστικό ΠΟΤΑΜΙ να καταθέτει αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή με σκοπό να γίνουν οι πλειστηριασμοί εδώ και τώρα. Στο χορό των ερωτήσεων μπήκε δυστυχώς και το ΚΚΕ υποστηρίζοντας το παράλογο αστικό δίκαιο της πτωχευτικής διαδικασίας, να εκποιηθεί το οικόπεδο προκειμένου να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ όταν είναι γνωστό ότι στις πτωχευτικές διαδικασίες την εποχή της κρίσης οι εργαζόμενοι απαιτούν εργασία και όχι τα ψίχουλα που μένουν πάνω στο πτωχευτικό τραπέζι που λεηλατείται από τις τράπεζες και τους υποψήφιους επενδυτές.

Σε αυτές τις επίμονες ερωτήσεις της "αντιπολίτευσης" οι κυβερνώντες πέρα από τους υποκριτικούς δεκάρικους λόγους περί "συνεταιριστικής & αλληλέγγυας οικονομίας", όχι μόνο δεν υπερασπίστηκαν την έστω προσωρινή λύση την οποία οι ίδιοι ψήφισαν, αλλά αντίθετα διαβεβαίωναν στη Βουλή πως άπαξ και παρέλθει το εξάμηνο, τότε τον λόγο τον έχει η δικαστική εξουσία ...

Η ίδια κυβέρνηση που έχει βάλει στο στόχαστρο τις κοινωνικές ανάγκες, χάρισε τις Σκουριές στην Ελντοράντο και τον Μπόμπολα, έπνιξε χιλιάδες στα νερά του Αιγαίου κρατώντας το αίσχος του τείχους στον Έβρο στη θέση του, που έχει πάρει την θέση της σαν ο καλύτερος υπηρέτης των αφεντικών και του κεφαλαίου.

Μέσα σε αυτό το εξάμηνο όμως ο αγώνας των εργατών έδωσε και αυτός τις δικές του απαντήσεις:

Η διεύρυνση του εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ με χημικούς μηχανικούς και νέους εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το άνοιγμα του e-shop και η μεγάλη επιτυχία του, έδειξαν ότι η εργατική χειραφέτηση και η αυτοδιαχείριση της παραγωγής με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, μακριά από καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης, αποτελεί τη μόνη απάντηση στην κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Η ΒΙΟΜΕ έχει αποδείξει ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος την εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, ότι μπορεί να χτιστεί μια άλλη μορφή κοινωνικών σχέσεων βασισμένη όχι στη πίστη του κέρδους του κεφαλαίου αλλά στην εμπιστοσύνη των ελεύθερα άμεσων συνεταιρισμένων παραγωγών που μπορούν να δημιουργήσουν μια άλλη κοινωνία απαλλαγμένα από ταξικές διακρίσεις κι εκμετάλλευση.

Μέσα σε αυτούς τους μήνες στη ΒΙΟΜΕ φιλοξενήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις αλλά διευρύνθηκε και το κοινωνικό αποτύπωμα του αγώνα. Το άνοιγμα του Εργατικού Ιατρείου της ΒΙΟΜΕ, η φιλοξενία προμηθειών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η στήριξη των εργατών και των αλληλέγγυων σε δεκάδες κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες αλλά και οι δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δείχνουν ότι ο αγώνας μας μπορεί να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά μπορεί και πρέπει να νικήσει.

Η μεγαλύτερη επιτυχία όμως του κινήματος, ήρθε από ανθρώπους που πριν από οκτώ μήνες δεν γνωρίζαμε καν. Η κατάληψη στην Πατρίδα Βέροιας, τα σημαντικά βήματα που κάνουν οι Ρομπέν του Ξύλου, κάνουν αυτό το δεύτερο εγχείρημα να μας γεμίζει πραγματική ελπίδα για το μέλλον και να τρομάζει τους κρατούντες. Ήδη τόσο στη Βέροια, όσο και στη Θεσσαλονίκη, είτε με αστυνομικές δυνάμεις, είτε με την προσπάθεια κοψίματος του ρεύματος, οι διαθέσεις του συστήματος είναι ξεκάθαρες όπως και η δικιά μας απάντηση: ΟΙ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

Αφεντικά και κράτος, δικαστικοί και εργοδοτικοί μηχανισμοί κραυγάζουν ενάντια στο νέο παράδειγμα που έθεσε ο αγώνας της ΒΙΟΜΕ και απαιτούν τη συνθηκολόγηση των εργαζομένων. Όπως έκλεισαν το κεφάλαιο του ΟΧΙ της αντίστασης με ένα ΝΑΙ της υποταγής, έτσι θέλουν να κλείσουν και όλες τις εστίες εργατικής και κοινωνικής αναταραχής, αμφισβήτησης και διεκδίκησης. Επιδιώκουν με όλους τους τρόπους να γονατίσουν τους αγωνιζόμενους εργάτες σε Βέροια και Θεσσαλονίκη. Λογάριαζαν όμως χωρίς τους αγώνες των εργατών και όλης της μαχόμενης κοινωνίας που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τα εγχειρήματα της κατάληψης και της αυτοδιαχείρισης.

Στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, απολύσεων, φτώχιας και ανεργίας πιστεύουμε πως ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας είναι αναγκαίο να παλέψουμε να περάσουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια των ίδιων των παραγωγών του πλούτου. Στα χέρια της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτός είναι ο δύσβατος αλλά και όμορφος δρόμος που χαράσσουν, με άμεση δημοκρατία, στη ΒΙΟΜΕ και στους ΡΟΜΠΕΝ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 20.00 ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αγωνιστικά

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

(ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

στα

protbiometal@gmail.com

2313 03 154

6976376456

--

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης & Στήριξης του αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (Θεσσαλονίκη)

http://biom-metal.blogspot.gr/

http://www.viome.org/

πηγή : email received on 13 Ιούνιος 13h


ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΜΠΕΝ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

Από τον Φεβρουάριο του 2013 που οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ "γύρισαν το γρανάζι" της αυτοδιαχείρισης και ξεκίνησαν την επαναλειτουργία του εργοστασίου με εργατική αυτοδιεύθυνση και κοινωνικό έλεγχο, είχαν να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές επιθέσεις του κόσμου των αφεντικών, είτε αυτές εκφράζονταν πολιτικά, είτε κατασταλτικά, είτε δικαστικά. Η σοβαρότερη απειλή που έθετε σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου ήταν η προσπάθεια που άρχισε το περασμένο φθινόπωρο για τον πλειστηριασμό του οικοπέδου που βρίσκεται η ΒΙΟΜΕ που ανήκε στη χρεοκοπημένη μητρική εταιρία, τη Φίλκεραμ. Με την ανυποχώρητη και μαχητική στάση τους, οι εργάτες μαζί με την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και πλήθος αλληλέγγυων από εργατικούς και κοινωνικούς χώρους ακύρωσαν στην πράξη τους πλειστηριασμούς, καταλαμβάνοντας τις δικαστικές αίθουσες που επρόκειτο να διεξαχθούν. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αναγκάστηκε να αναστείλει για 6 μήνες τους πλειστηριασμούς και ταυτόχρονα να δώσει εκ νέου υποσχέσεις για τη θεσμική λύση του ζητήματος της ΒΙΟΜΕ. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε για ακόμη μια φορά να καναλιζάρει και εν τέλει να υπονομεύσει τον αγώνα για αυτοδιαχείριση.

Από την πρώτη στιγμή οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ έδωσαν έναν αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για τους αγώνες όλων των εργαζομένων στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης. Μέσα από το σωματείο τους, που λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και με διαδικασίες βάσης, προσπάθησαν να προασπίσουν όχι μόνο τα δικά τους συμφέροντα αλλά να σταθούν αλληλέγγυοι και προωθητικοί στον αγώνα όλης της εργατικής τάξης. Συμμετείχαν σε πλήθος εργατικών και κοινωνικών αγώνων και στάθηκαν στην πρώτη γραμμή σε προσπάθειες συντονισμού μεταξύ των αγωνιζόμενων κομματιών. Προσπάθησαν να προωθήσουν την ιδέα της αυτοδιαχείρισης ως την πλέον άμεση εργατική απάντηση στην επίθεση των αφεντικών, ως τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη για την απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κεφαλαίου και του κράτους. Μέσα σε αυτή την πορεία τους, είδαν πρόσφατα πως οι προσπάθειές τους άρχισαν να φέρνουν καρπούς. Οι εργάτες του εργοστασίου ξυλείας Παγουρά-Παπαδόπουλου στην Πατρίδα Ημαθίας κατέλαβαν το εργοστάσιο και αποφάσισαν, ως Ρομπέν του Ξύλου πια, να βαδίσουν τον δρόμο της εργατικής αυτοδιαχείρισης.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν απάτη, όπως ακριβώς απάτη αποδείχθηκαν και οι προεκλογικές υποσχέσεις του πριν γίνει κυβέρνηση, όταν προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κερδίσει μερικά "αγωνιστικά παράσημα" προκειμένου να ψαρέψει όσες περισσότερες ψήφους μπορούσε. Στις 30 Ιουνίου λήγει η εξάμηνη αναστολή των πλειστηριασμών και η ΒΙΟΜΕ επανέρχεται στην ίδια επισφαλή θέση της εκποίησης του οικοπέδου εντός του οποίου εργάζονται οι αγωνιζόμενοι εργάτες της ΒΙΟΜΕ, όχι μόνο παράγοντας τα αλληλέγγυα και ποιοτικά προϊόντα καθαρισμού που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και προασπίζοντας και περιφρουρώντας, μέσα από της εργασία τους, την αξιοπρέπεια των ίδιων και των οικογενειών τους. Ο αγώνας για την πάση θυσία αποτροπή αυτής της εκποίησης, συνέπεια τη οποίας θα ήταν και η εκδίωξη/απόσπαση των εργαζομένων από τον φυσικό χώρο και τα μέσα παραγωγής τους, είναι και δικός μας αγώνας. Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ και του Ρομπέν του Ξύλου και οι αντίστοιχες Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης συνδιοργανώνουν το τρίτο Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης και κατεβαίνουν στην Αθήνα, πιο αποφασισμένοι από ποτέ να διεκδικήσουν όλα αυτά που τους ανήκουν.

Ο ίδιος ο αγώνας των εργατών της ΒΙΟΜΕ και του Ρομπέν του Ξύλου αποδεικνύουν πως η πάλη για την ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού μπορεί και πρέπει να διεξαχθεί με διαδικασίες βάσης, με άμεση δράση, με όπλο την αλληλεγγύη μεταξύ των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων. Θεωρούμε πως η πρόταση και η προσπάθεια για αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής αποτελεί έναν από τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ της αντίστασης των από-τα-κάτω στην υποτίμηση της εργασίας και των όρων ζωής τους και την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση για το τσάκισμα του κόσμου του κεφαλαίου και του κράτους. Τώρα, μέσα στις συνθήκες της γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης είναι η στιγμή να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τη δημιουργία του νέου κόσμου, του κόσμου της αλληλεγγύης και της ισότητας, του κόσμου της κοινοκτημοσύνης και της ελευθερίας. Για αυτόν τον λόγο στηρίζουμε τις κινήσεις της ΒΙΟΜΕ και του Ρομπέν του Ξύλου, συμμετέχουμε στην ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 30/6 στις 20:00 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός και στις κινητοποιήσεις από την Παρασκευή 1 Ιουλίου μπροστά στο υπουργείο εργασίας.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ - ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
info@anarchiexst-federexation.gr

πηγή: https://www.facebook.com/anarxikiomospondia2015/posts/1767305036823140