Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 στις 19.00

Συνέλευση για την επερχόμενη επιχείρηση εκκένωσης της Βανκούβερ

Για την επερχόμενη επιχείρηση εκκένωσης της Βανκούβερ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή αυτής της υπόθεσης. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο πρύτανης Γιακουμάκης θέλουν πάση θυσία το κτήριο που στεγάζεται εδώ και 11 χρόνια η κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν. Έχουν κάνει μελέτες για την «ανακατασκευή», οι οποίες τους κόστισαν χιλιάδες ευρώ και έβγαλαν ένα κονδύλι περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Στις 16 Φεβρουαρίου 2016, αποπειράθηκαν να κάνουν ανοιχτό διαγωνισμό για το έργο, ανακοινώνοντας τον τόπο και το χρόνο σε φεκ. Τη μέρα που επρόκειτο να λάβει χώρα και φοβούμενοι αντιδράσεις, αλλάζουν τον τόπο διεξαγωγής την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και τον μεταθέτουν σε γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών, έτσι για να είναι πιο άνετα βρε αδερφέ (φανταζόμαστε ότι δεν τους φιλοξένησαν τσάμπα). Παρ' όλες τις προσπάθειές τους, οι αλληλέγγυοι στην κατάληψη τους ξετρυπώνουν και ακυρώνουν το διαγωνισμό με παρέμβασή τους. Εκεί κατάλαβαν ότι δεν πάνε να τα βάλουν μόνο με τους καταληψίες, αλλά με έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο. Οπότε άρχισαν να διαδίδουν πως το πανεπιστήμιο δεν θέλει προστριβές μαζί μας και πως το θέμα θέλουν πια να το διαχειριστεί το υπουργείο παιδείας.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Στις 21/6/2016, μετά από παρέμβαση που έγινε από την κατάληψη Βανκούβερ και αλληλέγγυο κόσμο στο γραφείο του Γιακουμάκη, επιβεβαιώθηκαν δια στόματος πρύτανη οι υπόλοιπες πληροφορίες που είχαμε. Ότι δηλαδή ο διαγωνισμός έγινε και δεν ανακοινώθηκε πουθενά. Έβγαλαν ανάδοχο εταιρεία για το έργο και τώρα περιμένουν την έγκριση από το ελεγκτικό συμβούλιο. Αν όλα πάνε όπως θέλουν, έπεται εκκένωση του κτιρίου και έναρξη εργασιών.

Με λίγα λόγια, μετά την ακύρωση της προηγούμενης διαδικασίας ο Γιακουμάκης ζήτησε τη βοήθεια της κυβέρνησης, δηλ. του Φίλη και του υπουργείου παιδείας, ώστε να μην πάνε στράφι τα 3 εκατ. ευρώ. Ο Φίλης συμφώνησε, οπότε ο διαγωνισμός έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου. Για τα μάτια του κόσμου, στάλθηκαν προσκλήσεις στις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην προηγούμενη φάση, ενώ είναι κοινό μυστικό πως η ανάδοχος εταιρεία και ο πρύτανης είχαν δώσει τα χέρια πολύ νωρίτερα. Κεκλεισμένων των θυρών λοιπόν, την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, με προσκλήσεις και την οδηγία στους εμπλεκόμενους να μην βγάλουν άχνα για αυτό που συνέβαινε, χωρίς φεκ αυτή τη φορά. Ό,τι ήταν δυνατόν για να μην τους πάρει κανείς χαμπάρι και τους χαλάσει το πάρτι εκατομμυρίων. Αφού όλα κύλησαν όπως είχαν συμφωνήσει, η κατασκευαστική που έκανε το καλύτερο deal με το Γιακουμάκη πήρε το έργο και τα 3 εκατ. ευρώ πήραν και αυτά το δρόμο τους προς τις τσέπες των εμπλεκομένων.

Για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση Συριζα-ανελ, ο υπουργός παιδείας Φίλης, ο πρύτανης του ΟΠΑ Γιακουμάκης και οι μεγαλοεργολάβοι ανάδοχοι είναι συνυπεύθυνοι για ό,τι συμβεί από δω και στο εξής. Από τη μεριά μας δεν έχουμε σκοπό να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας να μας εκκενώσουν. Ας γίνει κατανοητό ότι δεν θα αφήσουμε την κατάληψη έρμαιο στα χέρια του κάθε πρύτανη, του κάθε μεγαλοεργολάβου και της κάθε κυβέρνησης. Η πόρτα της κατάληψης, τα 11 χρόνια της ύπαρξή της, είναι πάντα ανοιχτή σε όσους θέλουν να τη στηρίξουν και κλειστή γι' αυτούς που θέλουν να την καταστείλουν.

Καλούμε σε συνέλευση την Πέμπτη 30/6 στις 19:00 στο Πολυτεχνείο για τη συνέχεια των δράσεων ενάντια στην επερχόμενη επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Βανκούβερ Απαρτμάν.

Κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν

πηγή : http://vancouverapartman.espivblogs.net/2016/