Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00

Bar Οικονομικής ενίσχυσης Α.Κ.Ι.

Bar οικονομικής ενίσχυσης για την διαμόρφωση του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Ιατρικής ΑΠΘ στο χώρου του κυλικείου που βρίσκεται απέναντι απο το αμφιθέατρο του Ανατομείου .

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ

Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει, για κάποιους πρώτη φορά, για άλλους σηματοδοτώντας την επιστροφή τους στη ρουτίνα του πανεπιστημίου, σε έναν χώρο ξένο, απρόσιτο, αποστειρωμένο. Είμαστε φοιτητές και φοιτήτριες που δραστηριοποιούμαστε στην σχολή της Ιατρικής, την αντιλαμβανόμαστε ως κομμάτι της κοινωνίας και όχι αποκομμένη από αυτήν. Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που χρησιμεύει μόνο για τη στείρα αναπαραγωγή γνώσεων και την απόκτηση δεξιοτήτων, μέσα σε αυτούς πρυτάνεις και καθηγητές που εκθειάζουν τον καριερισμό και προωθούν το πρότυπο ζωής που θέλει τον φοιτητή να υπακούει στο τρίπτυχο "σπίτι-σχολή-διάβασμα".
Όμως το πανεπιστήμιο δεν ήταν, δεν είναι και παλεύουμε για να μη γίνει αυτό. Ήταν, είναι και θα είναι τόπος αλληλεπίδρασης μεταξύ των φοιτητών αλλά και των εργαζομένων, ένας χώρος πολιτικής διάδρασης μέσα από τον οποίο ξεπηδούν αγώνες, ένας χώρος πολιτιστικής δραστηριότητας.
Στα πλαίσια αυτά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα του χώρου του κυλικείου που μέχρι πρότινος αποτελούσε χώρο εμπορευματικής δραστηριότητας και μετά το πέρας της κλειδώθηκε με ένα λουκέτο. Ο χώρος αυτός παραμένει κλειστός για πάνω από ενάμιση χρόνο και η κατάσταση αυτή απαγορεύει στα άτομα για τα οποία η σχολή αποτελεί την καθημερινότητά τους να έχουν λόγο για το περιβάλλον τους. Με λίγα λόγια, το εγχείρημα του ανοίγματος του κυλικείου, εντάσσεται στη γενική στόχευση για επανοικειοποίηση των χώρων του πανεπιστημίου και στη διαχείριση τους από τον ίδιο τον κόσμο που σπουδάζει και εργάζεται σε αυτό. Το κυλικείο θα βασίζεται στη συμμετοχή μας για να εξυπηρετεί τις απλές καθημερινές ανάγκες (για έναν καφέ ή και λίγη ξεκούραση), δεν θα παραβλέπει όμως και τις πιο σημαντικές, όπως την ανταλλαγή απόψεων και την έκφραση λόγου, πολιτικού και πολιτιστικού, τη διάδοση ιδεών.
Ο χώρος αυτός λειτουργεί και λαμβάνει αποφάσεις μέσα από τη διαχειριστική του συνέλευση, μια ανοιχτή διαδικασία σε όλους όσους νιώθουν την ανάγκη και έχουν όρεξη να πάρουν μέρος. Σε αυτή ο καθένας έχει ισάξιο δικαίωμα λόγου, όλες οι απόψεις έχουν ίση βαρύτητα, χωρίς την ύπαρξη ιεραρχίας και οι αποφάσεις λαμβάνονται με συνδιαμόρφωση. Η συνέλευση αυτή δεν μπορεί, παρά να είναι μια δυναμική διαδικασία στην οποία έχουν λόγο και αποφασίζουν κάθε φορά τα άτομα που παρευρίσκονται σε αυτήν.
Με βάση τις αρχές που τέθηκαν, σε έναν τέτοιο εγχείρημα δεν μπορούν να βρουν χώρο έκφρασης φασιστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές αντιλήψεις καθώς και συμπεριφορές που εναντιώνονται στις οριζόντιες διαδικασίες που περιγράφηκαν.

Διαχειριστική συνέλευση του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Ιατρικής

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Οκτώβριος 23h