Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 στις 20.00

Ανοιχτή Συνέλευση Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων

ΕΞΑΡΧΕΙΑ 2016: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ

Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα, τα Εξάρχεια έχουν γίνει το αγαπημένο θέμα της «υψηλής» πολιτικής: από την παντελώς απούσα δημοτική αρχή Καμίνη έως τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Τόσκα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη. Απέναντι σε κάθε λογής αυτόκλητους σωτήρες και επικίνδυνους προστάτες μας θεωρούμε, ως Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων, ότι είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή των κατοίκων αυτής της ιστορικής γειτονιάς.

ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ TA ΛΕΜΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ!

«Δεν επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο ναρκωτικών μέρα-μεσημέρι, όλοι να ξέρουν τι γίνεται εκεί πέρα, οι καταστηματάρχες να τους ξέρουν έναν έναν με τα μικρά τους ονόματα τους εμπόρους, και η Αστυνομία να τους αφήνει ανενόχλητους. Το ίδιο και στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων και σε άλλες περιοχές. Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει κάποτε. Μια εμβληματική περιοχή της Αθήνας παραδίδεται στο έγκλημα. Δεν μπορούμε να ξεχωρίζουμε πια μεταξύ πολιτικού και κοινού εγκλήματος. Τι νόημα έχει, αν η ζωή των ανθρώπων εκεί, έχει γίνει μαρτύριο;»

Δήλωση Γ. Καμίνη, Δημάρχου Αθηναίων στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, 8/7/2016

Τι υπονοεί ο δήμαρχος Καμίνης; Σε ποιο πολιτικό έγκλημα αναφέρεται; Όπως και να 'χει το πράγμα, στο δήμαρχο Καμίνη δεν αντιστοιχεί η αφ' υψηλού κριτική για τα τεκταινόμενα στα Εξάρχεια πόσο μάλλον που έχει εγκαταλείψει τη γειτονιά. Αντίθετα, - βάσει του θεσμικού του ρόλου και με δεδομένα τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε κάθε μήνα - αντιστοιχούν συγκεκριμένα ανταποδοτικά μέτρα για τη στοιχειώδη ποιότητα ζωής που δικαιούμαστε και χρυσοπληρώνουμε ως κάτοικοι.

Θέλετε να μάθετε, κύριε Καμίνη, από τι έχει γίνει μαρτύριο η ζωή των κατοίκων; Από τον ανυπόφορο σκουπιδότοπο στον οποίο έχουν μετατραπεί οι δρόμοι μας, εφόσον η καθαριότητα, με ευθύνη του Δήμου, δεν αντιστοιχεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της γειτονιάς από τη βρώμα των πεζοδρομίων που δεν πλένονται με νερό και δεν απολυμαίνονται από την έλλειψη επαρκούς φωτισμού σε κομβικούς δρόμους από την έλλειψη δημόσιου χώρου να περπατήσουμε, εφόσον οι άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα που έχετε δώσει κλείνουν πάνω από το 80% του πεζοδρομίου με μόνιμες κατασκευές και προκαλούν ανυπόφορη ηχορύπανση, λες και η γειτονιά υπάρχει για να αποτελεί απέραντο διασκεδαστήριο από την εγκατάλειψη του μοναδικού ελεύθερου χώρου πρασίνου του Λόφου Στρέφη. Αναρωτιόμαστε αν είναι επιλογή ...

«Εμείς ξεκινήσαμε, επιχειρούμε, προσπαθούμε να σπάσουμε τα αποστήματα που υπάρχουν στις διάφορες περιοχές και ειδικά στα Εξάρχεια. Και σας ρωτάω, πότε άλλοτε έγινε επιχείρηση αστυνομική τόσης μεγάλης έκτασης, η οποία δεν δημιούργησε κανένα θόρυβο και, αν δεν την ανακοίνωνα εγώ στη Βουλή, δεν θα είχε γίνει γνωστή ίσως με τη σύλληψη τόσων πολλών μαφιόζων των ναρκωτικών. Ξεκινήσαμε από 'κεί, ξεκινήσαμε μια πολύ σοβαρή επιχείρηση, δεν έχει ξαναγίνει τέτοια επιχείρηση 30 χρόνια.»

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Πρστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, 31/8/2016

Είναι γνωστές οι θριαμβολογίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης για την εκκαθάριση του «άβατου» των Εξαρχείων μετά την αστυνομική επιχείρηση του καλοκαιριού, κατά την οποία έγιναν συλλήψεις μικρο-εμπόρων και διακινητών, που αντικαταστάθηκαν - φυσικά - σε λίγη ώρα από το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Αν θέλει ο κ. Τόσκας να σπάσει το απόστημα της διακίνησης των ναρκωτικών που καλλιεργείται εντέχνως εδώ και 30 χρόνια στα Εξάρχεια, δεν έχει παρά να ελέγξει αν τυχόν υπάρχει διαπλοκή της αστυνομίας με το εμπόριο των ναρκωτικών, την προστασία και τη συγκάλυψη των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησής τους. Άλλωστε, ο ρόλος του Υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» δεν είναι να κατευθύνει συστηματικά για εκτόνωση τις διαδηλώσεις στα Εξάρχεια και να ακολουθεί χημικός πόλεμος εις βάρος των κατοίκων. Ούτε και η τηλεοπτική τρομοκράτηση των εκτός περιοχής υπόλοιπων πολιτών αλλά η πάταξη του κοινού ποινικού εγκλήματος. Και επειδή καλλιεργούνται ψευδείς εντυπώσεις για το «άβατο» της περιοχής, γνωστοποιούμε σε όλους ότι υπάρχει σε 24ωρη βάση η παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών σε πολλά σημεία της γειτονιάς, ότι φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού μονίμως τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χ. Τρικούπη και εσχάτως η οικία του κ. Φλαμπουράρη, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται επιχειρήσεις-σκούπα στην πλατεία με θύματα τους κατοίκους και τους θαμώνες των μαγαζιών και φυσικά ουδέποτε τους εμπόρους ναρκωτικών. Όταν όμως οι κάτοικοι καλούν την αστυνομία σε περιπτώσεις πυρκαγιών, κλοπών και τροχαίων, εκείνη επικαλείται το υποτιθέμενο «άβατο» και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα σε ανθρώπινες ζωές μέχρι στιγμής.

«Είμαι αποφασισμένος να τελειώνω με τα Εξάρχεια από τον πρώτο μήνα»

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα REAL NEWS, 10/9/2016

Το «άβατο» επικαλούνται και τα επίσημα πολιτικά κόμματα που θέλουν να δημιουργήσουν μια εικόνα πολέμου και ασυδοσίας για να δικαιολογήσουν ακραίες τακτικές καταστολής με θύματα τους κατοίκους. Σ΄ αυτό το πνεύμα και ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να (απο)τελειώσει τα Εξάρχεια πουλώντας φτηνά «νόμο και τάξη» και επενδύοντας στο φόβο και την ανασφάλεια των κατοίκων που δοκιμάζονται. Λες και τόσες δεκαετίες δεν κυβερνούσε η παράταξή του, συντηρώντας την στοχευμένη υποβάθμιση της περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε ούτε λέξη να πει για το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών που διεξάγεται ανενόχλητο όλα αυτά τα χρόνια για τη συστηματική υποβάθμιση της γειτονιάς σε «άβατο», «άντρο εγκληματικότητας» για τον έλεγχο των δρόμων μας από τους ναρκεμπόρους και τις οργανωμένες μαφίες. Εδώ μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα με ιεραρχία και με τζίρους που αγγίζουν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και αυτοί το μόνο που προβάλλουν είναι ο πολιτικός αντισυμβατικός λόγος που βγαίνει από τη γειτονιά, θέλοντας να ταυτίσουν τον «εξεγερμένο» με τον εχθρό της κοινωνίας. Η αστυνομία ξέρει, όλοι ξέρουν πώς να απαλλαγεί η γειτονιά από το εμπόριο ναρκωτικών και τους προστάτες του που οπλοφορούν. Όμως δεν θέλουν να κάνουν τίποτε γι΄ αυτό. Μήπως τους συμφέρει;

Κατανοητή, λοιπόν, η ένοχη σιωπή του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. συνολικότερα, εφόσον θεωρούν ότι οι γειτονιές ανήκουν δικαιωματικά στους επενδυτές και ότι ο μόνος προορισμός που έχουμε σ΄αυτή τη ζωή ως κάτοικοι είναι να πληρώνουμε: αφενός υπέρογκα δημοτικά τέλη χωρίς καμιά ανταπόδοση στην καθημερινή μας ζωή και αφετέρου δυσβάστακτους φόρους, μιας και οι προϋπολογισμοί εξυπηρετούν τη μαύρη τρύπα του χρέους, προβλέποντας πια ελάχιστες δαπάνες για τους δήμους. Τόσο απλά, τόσο ανάλγητα ...

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Αν κλειστούμε στα σπίτια μας αδιάφοροι και άβουλοι, καμιά μπόρα δεν θα περάσει, γιατί κανένα συλλογικό πρόβλημα δεν λύθηκε ποτέ χωρίς ανυποχώρητες συλλογικές διεκδικήσεις ή με ανάθεσή του στους κάθε λογής «ειδικούς» και «σωτήρες»:

Σ' αυτές τις συνθήκες πρακτικές αυτοδικίας στο όνομα της «αποτελεσματικότητας» μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους. Συντηρούν τις συνθήκες εμπόλεμης ζώνης, λειτουργούν εξ ονόματος των κατοίκων χωρίς να τους ενεργοποιούν σε μια κατεύθυνση συμμετοχής και συλλογικής αντίστασης για την ουσιαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στη γειτονιά. Οι κάτοικοι δεν θέλουμε στρατηγούς και οπλαρχηγούς, θέλουμε γείτονες συναγωνιστές για να πάρουμε πίσω τους δρόμους μας και την πλατεία μας και να φτιάξουμε πάλι μια ανατρεπτική και πολύχρωμη γειτονιά.

Ανατρεπτικό δεν είναι το κάψιμο αυτοκινήτων και λεωφορείων και το καθιερωμένο κρυφτούλι με τα ΜΑΤ κάθε Σαββατοκύριακο για εκτόνωση και μαθητεία στην «επαναστατική» γυμναστική.

Τα Εξάρχεια είναι ανοιχτά και φιλόξενα, με πολλά προβλήματα αλλά και με ενεργούς κατοίκους που επιλέγουν να ζουν και να αγωνίζονται για μια γειτονιά ανθρώπινη και δημοκρατική. Είναι μια ιστορική γειτονιά από την Εθνική αντίσταση, το Πολυτεχνείο και τους μεταπολιτευτικούς αγώνες που μας εμπνέουν μέχρι σήμερα. Πολλοί κάτοικοι και συλλογικότητες αυτής της γειτονιάς, ενώνοντας τη φωνή τους και παίρνοντας τις τύχες τους στα χέρια τους εδώ και πολλά χρόνια:

- Πάλεψαν και πέτυχαν την απομάκρυνση παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που είναι θανάσιμος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

- Κατοχύρωσαν ελεύθερους χώρους πρασίνου (Πάρκο Ναυαρίνου και καθαριότητα λόφου του Στρέφη).

- Διεκδίκησαν από τις μαφίες διακίνησης ναρκωτικών την πλατεία Εξαρχείων με πλήθος προβολών ταινιών, πολιτιστικών δρωμένων και πολύμορφων εκδηλώσεων.

- Αντιπάλεψαν με μαζικότατες διαδηλώσεις το εμπόριο ναρκωτικών και την πλήρη γενίκευσή του.

- Κινητοποιήθηκαν για τη στήριξη των δομών στέγασης των προσφύγων με την παρασκευή και συλλογή τροφίμων, ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

- Οργάνωσαν την Τράπεζα Χρόνου για ανταλλαγή υπηρεσιών με βάση την αλληλεγγύη και μέσο συναλλαγής το χρόνο.

- Οργάνωσαν την παράδοση μαθημάτων αλληλεγγύης σε μαθητές για να μην μείνει κανένα παιδί αμόρφωτο στην κρίση και κανένας έφηβος εκτός πανεπιστημίου.

- Δημιούργησαν αλληλέγγυα εγχειρήματα εναντίον της φτώχειας και του αποκλεισμού από τα χαριστικά παζάρια μέχρι τις συλλογικές κουζίνες.

- Υπεράσπισαν την ύπαρξη και λειτουργία του 35ου δημοτικού σχολείου κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια υποβιβασμού και κατάργησής του και αντέδρασαν στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών (τραπεζών, ΕΛΤΑ), μέτρα που οδηγούν στην απερήμωση της γειτονιάς.

- Ξεσηκώθηκαν ενάντια στα χαράτσια, στους πλειστηριασμούς και τη μνημονιακή βαρβαρότητα διαρκείας.

- Διεκδίκησαν ισότιμα κοινωνικά, εργασιακά, πολιτικά δικαιώματα στους άνδρες, τις γυναίκες, τους ΛΟΑΤ.

ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙ' ΑΥΤΗ.

ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ.

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΑΞΗ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Καλλιδρομίου 50

Ανοιχτή Συνέλευση κάθε Δευτέρα 8.00μμ

www.exarchia.pblogs.gr exarexchia1@gmexail.com

πηγή : http://exarchia.pblogs.gr/2016/11/exarheia-20...