Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00

Συνέλευση για την συνδιοργάνωση πορείας ενάντια στις σφαγές στη Συρία

Την Πέμπτη 16/2 στις 20:00 στο πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη) θα γίνει συνέλευση για την συνδιοργάνωση πορείας ενάντια στις σφαγές στη Συρία.

Την άνοιξη του 2011- υπό την εξάπλωση της Αραβικής Άνοιξης - μεγάλες διαδηλώσεις κάνουν την εμφάνιση τους στη Συρία με συνθήματα για ελευθερία, αξιοπρέπεια, μεταρρυθμίσεις. Οι διαδηλωτές καταστέλλονται βίαια από το δικτατορικό και νεοφιλελεύθερο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ με αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου που πλέον αρχίζει να ζητάει την πτώση του καθεστώτος. Στο κοινωνικό πεδίο αναδεικνύονται μαζικές λαικές κινητοποιήσεις και αυτοοργανωμένες συντονιστικές επιτροπές, όμως η ένοπλη αναμέτρηση με το καθεστώς θα μονοπωληθεί από ιεραρχικά οργανωμένα ένοπλα τμήματα όπως ο FSA, η Al Nusra και το Isis. Επιπρόσθετα εδάφη στη Βόρεια Συρία περιέρχονται στον έλεγχο του PUD και δημιουργούνται τα καντόνια της Ροτζάβα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ιμπεριαλισμός όλων των Ηπείρων θα εμπλακεί στη Συρία εξοπλίζοντας και πριμοδοτώντας όποιο στρατόπεδο (καθεστωτικό ή αντικαθεστωτικό) θεωρεί ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του. Εντέλει θα επικρατήσει ένας ατέρμονος εμφύλιος πόλεμος κατά τη διάρκεια του οποίου θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο οι προϋφιστάμενες θρησκευτικές, εθνοτικές κ.α αντιθέσεις.

Η εξέγερση του Συριακού λαού για αλλαγή σε μία περίοδο που τα καθεστώτα και σε γειτονικές περιοχές βάλλονταν από μαζικές διαδηλώσεις και εξεγέρσεις (Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Υεμένη) σύντομα πήρε πολύ διαφορετική τροπή. Η περιοχές της Μέσης Ανατολής ήταν πάντοτε εύφορα οικονομικά και γεωπολιτικά πεδία. Οικονομικά επειδή αποτελούν τους πιο κομβικούς εμπορικούς δρόμους, υπάρχει αφθονία σε ενεργειακούς πόρους και λόγω των αγωγών πετρελαίου και αερίου που διέρχονται από αυτές. Γεωπολιτικά επειδή αυτές οι περιοχές παρουσιάζουν σημαντική πολιτική αστάθεια λόγω των ευάλωτων μοναρχικών καθεστώτων, τις διαφορετικές θρησκείες και φυλές. Άλλωστε πολύ συχνά τόσο η πολιτική αστάθεια όσο και οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων σε θέματα θρησκείας και έθνους χρησιμοποιούνται για να διαιρέσουν το σύνολο και να το κάνουν ευάλωτο στους εχθρούς του (στρατούς, κυβερνήσεις, καθεστώτα). Στη Συρία διαμορφώθηκε ένα πολύ θολό και σύνθετο περιβάλλον μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι στρατιωτικές-κρατικές επεμβάσεις. Οι επεμβάσεις αυτές καθορίζονται από τις διάφορες συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί και πηγάζουν-μεταβάλλονται ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Έτσι στον πόλεμο αυτό οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που θέλουν τη πτώση του Άσαντ στηρίζουν ομάδες των αντικαθεστωτικών και του YPJ, η Ρωσία, το Ιραν και η Κίνα υποστηρίζουν το καθεστώς της Συρίας και η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ εξοπλίζουν τον ISIS.

Στις αρχές του Δεκέμβρη η σηματικότερη οικονομικά και εμπορικά πόλη της Συρίας καταστράφηκε ολοσχερώς. Είχε προηγηθεί η συνεχής πολιορκία της με ρίψεις βομβών από αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας αλλα και η μακρά έλλειψη τροφίμων και βασικών προϊόντων που οδήγησε σε λιμοκτονία τον πληθυσμό της πόλης. Ο απολογισμός χιλιάδες νεκροί και ξεριζωμένοι. Η σφαγή του άμαχου πληθυσμού συνεχίστηκε ακόμα και όσο οι κάτοικοι απομακρύνονταν με λεωφορεία του ΟΗΕ και δέχτηκαν πυρά ενώ κάποια λεωφορεία "εξαφανίστηκαν". Αυτή η αιματοχυσία και η ανακατάληψη της πόλης από τον στρατό του δικτάτορα Άσαντ δεν μπορεί να έχει θετικό πρόσημο. Αντιθέτως η σιωπή απέναντι σε αυτή είναι μια ξεκάθαρη συνενοχή που συντηρεί τις ευνοϊκές συνθήκες που εδώ και 5 χρόνια έχουν φτάσει την κατάσταση στη Συρία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Συνενοχή είναι επίσης ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκουν τα Δυτικά κράτη και τα ΜΜΕ να μετατρέψουν τον ISIS στον μοναδικό λόγο που οι παγκόσμιοι ιμπεριαλιστές επεμβένουν στην Συρία αλλά και η στείρα αντιαμερικάνικη προπαγάνδα περί "απελευθέρωσης" του Χαλεπίου που ξεπλένει τις σφαγές του καθεστώτος Άσαντ και των συμμάχων του.

Μπροστά στην συνεχή εξόντωση του συριακού λαού δεν μπορεί κανείς να μείνει θεατής, να αναβάλει την αλληλεγγύη του για μια άλλη μέρα που τα δεδομένα θα είναι πιο ξεκάθαρα και οι αναλύσεις πιο ασφαλείς. παίρνουμε ξεκάθαρα θέση ενάντια στους πολέμους των αφεντικών και στεκόμαστε στο πλευρό του σφαγιαζόμενου λαού της Συρίας. Είμαστε ενάντια σε όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που λυμαίνονται την περιοχή και σε όλους τους κρατικούς μηχανισμούς (καθεστωτικούς και μη) που εξοντώνουν το λαό της Συρίας. Είμαστε ενάντια στην αξιοποίηση των θρησκευτικών, εθνοτικών κ.α διαφοροποιήσεων του πληθυσμού από τους κρατικούς σχεδιασμούς που έχουν ως σκοπό την γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε. Είμαστε εν τέλει με τους καταπιεσμένους ενάντια στους καταπιεστές :με την εργατική τάξη και το σύνολο του λαού ενάντια στα κράτη, το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς.

Επισυνάπτουμε σε αρχείο την μπροσούρα με τις τοποθετήσεις επι του ζητήματος έγκλειστων συντρόφων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με το ταμείο αθήνας στις 1/12&2/12 του 2016.

Πρωτοβουλία Αναρχικών

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1569451/