Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 στις 18.30

Ανοιχτή συνέλευση για τη συνδιοργάνωση δράσεων

Για τα αντίποινα των Ταγμάτων Εφόδου της Χ.Α. στους Αμπελόκηπους

Κλείνοντας σχεδόν μια δεκαετία κρίσης και ολοκληρωτικής εξαθλίωσης των οικονομικά ασθενέστερων, οι αυτόκλητοι "σωτήρες" βλέπουν να εξανεμίζεται η επιρροή τους στις μάζες. Για τους περισσότερους ανθρώπους έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη σε εμπόρους ελπίδας και δημοκρατικές αυταπάτες.

Ζούμε σε μια γειτονιά προλεταριοποιημένων ανθρώπων, προερχόμενων από τα μεσαία και χαμηλότερα οικονομικά στρώματα που την τελευταία δεκαετία έχουν συμπιεστεί βίαια προς τα κάτω. Οι νεότεροι στην ανεργία, οι συνταξιούχοι σε πλήρη ένδοια, οι εργαζόμενοι παρά τον εξοντωτικό ρυθμό δουλειάς βρίσκονται πνιγμένοι στα χρέη κι όσο πάει αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται. Στους Αμπελόκηπους σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που λιποθυμούν στο δρόμο από την πείνα, παιδιά που υποσιτίζονται, κόσμος που ζει από τα σκουπίδια, γείτονες/σσες που τους παίρνουν τα σπίτια οι τράπεζες.

Μια κοινωνία που την έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τους δυνάστες της. Είναι θέμα χρόνου η πείνα να μετατραπεί σε οργή και η ανάγκη σε όπλο.
Όταν οι κυρίαρχοι βρίσκονται σε τέτοια θέση κι αφού οι δημοκρατικές αυταπάτες έχουν αποτύχει να πείσουν, έρχεται η ώρα της ωμής βίας.

Ενόψη ενός ακόμα εθνικά υπερήφανου μνημονίου προς υπογραφή, οι "δημοκράτες" ξεσκονίζουν τους φασίστες και τους ρίχνουν ξανά στη μάχη. Το που θα τους επιβάλλουν είναι εξίσου μελετημένο. Στις φτωχοποιημένες περιοχές όπου ο κίνδυνος μιας εξεγερτικής εκτροπής διαφαίνεται πιο άμεσος.

Ποτέ δεν είδαμε "τάγματα εφόδου" να τρομοκρατούν στους δρόμους των προαστίων που κατοικούν οι πλούσιοι. Τους είδαμε στο Πέραμα, τους είδαμε να δολοφονούν τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι και το Σαχτζατ Λουκμάν στα Πετράλωνα, τους είδαμε στις φτωχοσυνοικίες του Πειραιά. Τους στέλνουν τα αφεντικά να "συνετίσουν" τους σύγχρονους σκλάβους.

Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα. Ανάμεσα στους καταπιεσμένους υπάρχουν εκείνοι/ες που αντιστέκονται έμπρακτα σε αφεντικά και φασίστες. Υπάρχουν κοινότητες αγώνα, ομάδες που καταλαμβάνουν κτήρια, που δημιουργούν γεγονότα και αφυπνίζουν συνειδήσεις. Είναι ο "εσωτερικός εχθρός" που τους χαλάει τα σχέδια.

Αυτός ο "εσωτερικός εχθρός" πρέπει να κατασταλεί για να προχωρήσει απρόσκοπτα ο κοινωνικός εξανδραποδισμός. Οι πρόσφατες εκκενώσεις καταλήψεων στη βίλα Ζωγράφου και στην Αλκιβιάδου, εκτός από τα άμεσα κέρδη που προορίζεται να αποφέρει το ενδεχόμενο ξεπούλημά τους, αποτελούν απώλεια για ένα κίνημα που στέκεται εμπόδιο σε αφεντικά και φασίστες. Παραφράζοντας το Βίκτωρα Ουγκώ θα λέγαμε ότι "όπου κλείνει μια κατάληψη προκύπτει ένα τάγμα εφόδου".

Πριν λίγες μέρες στους Αμπελόκηπους συνέβη ένα γεγονός που ξύπνησε μνήμες της Γερμανικής κατοχής. Τότε που τα Ες-Ες απαντούσαν στα αντάρτικα χτυπήματα που δέχονταν με τυφλά αντίποινα ανύποπτων ανθρώπων. Μετά από τον εξευτελισμό τους από την επίθεση που δέχτηκαν τα γραφεία των νεοναζί της Χ.Α., τα τάγματα εφόδου ξέσπασαν τη μανία τους στον περαστικό φοιτητή Αλέξη Λάζαρη με κριτήριο το παρουσιαστικό του. Η ομάδα των νεοναζί έσυρε τον νεαρό για τέσσερα τετράγωνα στους δρόμους του Ερυθρού Σταυρού καταφέρνοντάς του χτυπήματα στο κεφάλι και τον άφησαν κατόπιν διαμαρτυριών κατοίκων της γειτονιάς, αφού του απέσπασαν την τσάντα.

Αν εξετάσουμε βαθύτερα το περιστατικό θα διαπιστώσουμε ότι δεν πρόκειται περί λάθους. Πρόκειται για τη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης που κόστισε στην ανθρωπότητα εκατομμύρια ζωές αμάχων και την αποδίδουν οι σύγχρονοι Γκεσταμπίτες σε όποιον δεν τους γεμίζει το μάτι. Οι νεοναζί δεν "ξέφυγαν". Έκαναν για άλλη μια φορά αυτό που είναι. Ενέταξαν τον περαστικό φοιτητή στο υποκείμενο του ρατσιστικού τους μίσους και προσπάθησαν να τον εξολοθρεύσουν.

Ούτε ο τόπος που συνέβη το περιστατικό ήταν τυχαίος.
Η μπυραρία "Bristol" είναι ένα συνοικιακό μπαράκι στον Ερυθρό Σταυρό που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε στέκι νεοναζί της Χ.Α. Το στέκι αυτό προϋπήρχε των γραφείων της συμμορίας στη Μεσογείων, σε μικρή απόσταση από αυτά. Δεν έγινε στέκι για να βρίσκεται κοντά στα γραφεία, μάλλον το αντίστροφο συνέβη. Οι γείτονες βλέπουν τη γειτονιά τους να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο με σβάστικες κι άλλα ναζιστικά σύμβολα στους τοίχους των σπιτιών τους, με χρυσάβγουλα στημένα στις γωνίες σε ρόλους μαντρόσκυλου, με τάγματα εφόδου να μπαινοβγαίνουν, που -κατα το λεξιλόγιό τους- "σφάζουν ότι κινείται". Ο ιδιοκτήτης του Χρήστος Ζέρβας, ένας επαγγελματίας πατριώτης με πλούσια παρακρατική δράση, εκτός από το "Bristol" πληρώνεται παράλληλα σαν υπάλληλος του φύρερ Μιχαλολιάκου στη βουλή ενώ κατεβαίνει και σαν υποψήφιος του ναζιστικού κόμματος.

Και δεν είναι το πρώτο περιστατικό φασιστικής/ρατσιστικής βίας στην περιοχή. Από τις αρχές της κρίσης σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά παρενοχλήσεων και ξυλοδαρμών μεταναστών, μικροπωλητών ή αστέγων. Πριν λίγους μήνες, τον Οκτώβρη του 2016, ο υποψήφιος της Χ.Α. στο νομό Μεσσηνίας και συνταξιούχος μπάτσος Φώτης Μπέλος εκτέλεσε εν ψυχρώ το γυμναστή Π.Μ επειδή δεν του επέτρεψε να παρενοχλεί σεξουαλικά γυναίκες που αθλούνταν στο γυμναστήριό του. Μια ενέργεια εξίσου συνακόλουθη της ιδιότητας του φασίστα αρσενικού που υπερασπίζεται με κάθε μέσο τα προνόμια του φύλου του και σκοτώνει ότι βρεθεί στο δρόμο του. Κι αυτός ο φασίστας δεν "ξέφυγε" από τις επιλογές του. Έμεινε συνεπής σ'αυτό που είναι. Η ένταξη των άλλων σε σύνολα "προς εξολόθρευση" ή "προς εκμετάλλευση" είναι σύμφυτη με τη φασιστική λογική.

Είναι επίσης κάτι που βιώνει ο κάθε "καλοπροαίρετος" μπάτσος όταν έχει κάποιον/α "ύποπτο/η" στο έλεος της εξουσίας του. Ο φοιτητής που πέρασε τη λάθος στιγμή από τα τάγματα εφόδου της Χ.Α. στην περιοχή μας είχε την ίδια τύχη με το φοιτητή της υπόθεσης "ζαρντινιέρα" στη Θεσσαλονίκη και εκατοντάδες άλλα τέτοια "μεμονωμένα περιστατικά" με δράστες ένστολα τάγματα εφόδου. Οι φασιστικές πρακτικές δε θα μπορούσαν να διαφέρουν από τη θεσμική εξουσιαστική τους μήτρα.

Η εμφάνιση των ταγμάτων εφόδου στις γειτονιές μας δεν είναι παρά άλλη μια μορφή της εξαθλίωσης που μας επιβάλλουν κράτος και αφεντικά, όπως κάνουν και σε άλλες φτωχοποιημένες περιοχές που παρουσιάζουν σαν "προπύργια" του φασιστικού μίσους.

Η υποκρισία της εξουσίας όταν ισχυρίζεται ότι θα περιορίσει τα τάγματα εφόδου με νομικά μέσα θα μας προκαλούσε γέλια αν δεν την απολογίζαμε σε ξυλοδαρμούς και δολοφονίες. Στην περίπτωση του παρακράτους τέτοιες αυταπάτες τραυματίζουν και σκοτώνουν.

Απέναντι στο φασισμό και κάθε εξουσιαστική επιβολή αντιτάσσουμε την άμεση δράση των καταπιεσμένων. Την απομόνωση της ρατσιστικής προπαγάνδας στους κοινωνικούς μας κύκλους και το ξεσκέπασμα των υψηλά ιστάμενων αφεντικών τους. Το τσάκισμα των νεοναζί όπου και όποτε εμφανίζονται.

Δεν είμαστε φετιχιστές της βίας. Δε φιλοδοξούμε να γίνουμε σαν αυτούς από την ανάποδη. Όμως η θέση μας σαν καταπιεσμένοι, ακόμα κι αν έχουμε κοινή ταξική καταγωγή με τους παρακρατικούς, βρίσκεται σε αντίπαλα στρατόπεδα πολλαπλών πεδίων του κοινωνικού και ταξικού πολέμου. Ανάμεσα στην παθητικότητα και τη βία σαν μέσο αυτοάμυνας και απελευθέρωσης, επιλέγουμε το δεύτερο.

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ
ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ

Kαλούμε κάθε αντιφασίστα/στρια, αναρχικό/ή, αντιεξουσιαστή/τρια σε ανοιχτή συνέλευση για τη συνδιοργάνωση δράσεων σε σχέση με το περιστατικό την Τετάρτη 5/4 ώρα 6:30 μ.μ. στο Πολυτεχνείο κτήριο Γκίνη.

Αντιεξουσιαστική-Αντιφασιστική Συνέλευση Αμπελοκήπων

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1571581/