Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στις 10.00 πμ

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

Εργατική συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή! | Εργατική συγκέντρωση :: Κυριακή 18/6, 10πμ, πλ. Καπνικαρέας [Συντονιστικό δράσης]

πηγή : http://syntonistikokyriakes.espivblogs.net/20…


1 2 3 4 5

Παρέμβαση στα διοικητικά γραφεία του ομίλου INDITEX στην Αθήνα

Σήμερα το πρωί, Πέμπτη 15 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο κτίριο της διοίκησης του ομίλου Inditex στην οδό Σταδίου.

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από εργαζόμενες και εργαζόμενους μαζί με σωματεία από τον κλάδο του εμπορίου, συναδέλφισσες και συνάδελφους από άλλους κλάδους και με τη στήριξη του «Συντονιστικού Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια». Μαζί παλεύουμε για πάνω από τρία χρόνια ενάντια στην επίθεση που δέχεται ο κλάδος, η οποία έχει προεκτάσεις στην εργατική τάξη στο σύνολό της.

Ο όμιλος INDITEX πρωτοστατεί στην εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας αλλά και στην απελευθέρωση των ωραρίων και της κυριακάτικης εργασίας. Είναι ο πρώτος που επιχείρησε να εφαρμόσει το νόμο που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές το χρόνο. Στις 4/6 οι εργατικές κινητοποιήσεις μας κατά μήκος της Ερμού μπλόκαραν το άνοιγμά τους, ενώ οι συνεχείς παρεμβάσεις μας και η επαφή με τους συναδέλφους πίεσαν ώστε να ανακληθεί η λειτουργία τους στις 11/6, όπως ανακοίνωσαν μόλις δύο μέρες πριν.

Με την παρέμβασή μας στα διοικητικά του ομίλου απαιτήσαμε να ανακληθούν τα προγράμματα των εργαζόμενων, με τα οποία τους δεσμεύουν και τους εκβιάζουν να περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή, Κυριακή πρωί, να ενημερωθούν αν θα δουλέψουν ή όχι. Αυτή η πρωτότυπη μορφή standby κάνει την εργασιακή συνθήκη πραγματικά λάστιχο και αυτό οφείλουμε να το καταγγέλουμε.

Απαιτήσαμε να δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα στη διοίκηση του ομίλου ότι όσο δεν ανακαλούν την απόφασή τους για άνοιγμα τις 32 Κυριακές, οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχίζονται και θα δυναμώνουν. Ότι οι εμποροϋπάλληλοι οργανωνόμαστε στις συλλογικότητες και τα σωματεία μας, πλέον μιλάμε πιο ανοιχτά μεταξύ μας για την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι και συναδέλφισσες δημιουργούν «αόρατες» επιτροπές στους χώρους δουλειάς τους ώστε να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία των εργοδοτών.

Όσο δυναμώνει η επίθεσή τους στις δουλειές μας και στις ζωές μας, δεν θα μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όπως θα ήθελαν.

ΥΓ. Με την παρέμβασή μας επίσης δείξαμε στους συναδέλφους των διοικητικών γραφείων του ομίλου ότι οι εμποροϋπάλληλοι στα ρεπό τους μπορούν να έρχονται σε επαφή με άλλους κλάδους και να ζητούν την αλληλεγγύη τους…

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Κυριακή 18/6, 10 π.μ. ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, Πλατεία Καπνικαρέας, Ερμού.

Εδώ η ανακοίνωση-κάλεσμα που μοιράσαμε καθώς και μερικές φωτογραφίες από την παρέμβαση

20170615_09133920170615_09135320170615_09140420170615_09144320170615_09180220170615_09234720170615_092649

Εργαζόμενοι/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου

πηγή : https://orthostasia.wordpress.com/2017/06/15/…


1 2 3 4 5

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

post image

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Μέσα στην ευρύτερη συνθήκη της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης η επίθεση κράτους και αφεντικών προς την κοινωνία εντείνεται. Οι πολιτικοί διαχειριστές συνεχίζουν ακάθεκτοι την επίθεση απέναντι στην κοινωνία, αποδεικνύοντας πως το κράτος έχει συνέχεια, όχι μόνο στηρίζοντας και υλοποιώντας τα μνημονιακά μέτρα που επέβαλλαν οι προκάτοχοί τους, αλλά και με την επιβολή του 4ου μνημονίου εντείνοντας την περαιτέρω εξαθλίωση και φτωχοποίηση των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων με συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, προωθώντας την επισφαλή εργασία και την ανεργία, την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου και των φυσικών πόρων.

Μετά από πολλές απόπειρες για τη θεσμοθέτηση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, ενός εργατικού δικαιώματος που κερδήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες, έρχεται η πρόσφατη ψήφιση νόμου για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, 32 Κυριακές το χρόνο δηλαδή. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επιχειρείται να νομιμοποιηθεί στο όνομα της πολυπόθητης ανάπτυξης, της τόνωσης της εθνικής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, όμως δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από την περαιτέρω όξυνση των συνθηκών εκμετάλλευσης. Έρχεται να προστεθεί στη βίαιη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που περιλαμβάνουν την άμισθη εργασία, τα ελαστικά ωράρια εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την ανακύκλωση ανέργων μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων, την μαύρη εργασία κτλ οδηγώντας στην περαιτέρω υποτίμηση της εργατικής δύναμης πάντα προς όφελος του κεφαλαίου. Εντάσσεται στην προσπάθεια καθιέρωσης ενός ευέλικτου μοντέλου εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι διαρκώς διαθέσιμοι για τις ανάγκες των αφεντικών. Στο ίδιο πλαίσιο έρχονται να προστεθούν οι «λευκές νύχτες» με εμποροϋπαλλήλους να εξαναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τη 1 και τις 2 το πρωί.

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι ένα ακόμα πεδίο αγώνα όπου διεκδικούμε και μαχόμαστε για τις ανάγκες μας. Κάνοντας πράξη την ταξική αλληλεγγύη και την αυτό-οργάνωση αντιστεκόμαστε σε ένα ακόμα μέτρο καθυπόταξης και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε κίνηση υποτίμησης των ζωών μας. Η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, όπως ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς κατοικιών, ο αγώνας για ελεύθερες μετακινήσεις, οι κινήσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, ο αγώνας για την υπεράσπιση των καταλήψεων και κάθε αγώνας που στήνει αναχώματα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, αποτελεί μονοπάτι στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης, όπου οι από τα κάτω αυτού του κόσμου θα ορίζουν τις ζωές τους, και μέρος του ευρύτερου αγώνα για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας, για την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον κομμουνισμό.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την κινητοποίηση του Συντονιστικού ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στα απελευθερωμένα ωράρια

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/6, 10.00 Π.Μ. ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ.ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ, ΕΡΜΟΥ

Συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1574982/


1 2 3 4 5

ΣΣΜ Συμμετέχουμε - στηρίζουμε

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18/06 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ- ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ Δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή! Εργατική συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση της Κυρικάτικης αργίας : Κυριακή 18 Ιούνη, 10π.μ,, πλατεία Καπνικαρέας Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα ''απελευθερωμένα'' ωράρια Επίσης την Κυριακή 18/06/2017, Πλατεία Πατριάρχου N.Φιλαδέλφεια, 19:30 μ.μ Στηρίζουμε την ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ της ΣΒΕΟΔ Στα ΗΟΤ ΗΟΤ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ - ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ Οι συνάδελφοι Κ.Μ και Τ.Φ εργάζονται ως διανομείς στο κατάστημα HOT HOT Burger στη Νέα Φιλαδέλφεια και είναι μέλη του σωματείου μας. Από τον Απρίλιο του 2017 και με αφορμή τη μη έγκαιρη καταβολή του δώρου του Πάσχα ξεκίνησαν να διεκδικούν δεδουλευμένα, δώρα και επιδόματα που δεν τους είχαν καταβληθεί. Διεκδίκησαν το αυτονόητο, να ασφαλίζονται σύμφωνα με τις ώρες που εργάζονται. Η επιχείρηση μετά από παρεμβάσεις του σωματείου μπήκε σε διαδικασία διαλόγου και άλλαξε τις συμβάσεις των συναδέλφων σε 6ημερες (6,40 ώρες την ημέρα). Επίσης δεσμεύτηκε για την παροχή εταιρικού δικύκλου εντός είκοσι ημερών ενώ για το μεσοδιάστημα θα καλύπτει η ίδια τα έξοδα κίνησης και τα σέρβις για τα ιδιόκτητα μηχανάκια των δύο συναδέλφων. Το Σάββατο 10 Ιούνη ο συνάδελφος Κ.Μ πήγε να εργαστεί. Ο εργοδότης Βασίλης Χαριτάκης κάλεσε τον συνάδελφο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να συζητήσουν στο γραφείο του καταστήματος. Εκεί ο εργοδότης του επιτέθηκε φραστικά με χυδαιότητες και στη συνέχεια κινήθηκε απειλητικά εναντίον του λέγοντας πως «θα τον θάψει και θα τον πιστολιάσει». Ο συνάδελφος αποχώρησε για να διασφαλίσει τη σωματική του ακεραιότητα. Άμεσα, μέλη του σωματείου και αλληλέγγυοι συγκεντρωθήκαμε στο Α.Τ Φιλαδέλφειας όπου ο συνάδελφος κατέθεσε μήνυση εναντίον του εργοδότη και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο εν λόγω κατάστημα (HOT HOT). Στο μνημονιακό χειμώνα που έχει παγώσει τις αντιστάσεις και τη θέρμη των αγώνων οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί πλήρως. Θεωρούν τον εαυτό τους το αντίστοιχο των φεουδαρχών του μεσαίωνα, έχουν γραμμένη την εργατική νομοθεσία εκεί που δεν πιάνει το μελάνι και δεν διστάζουν να τραμπουκίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους που ορθώνουν το ανάστημά τους.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ - ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ

πηγή : http://somateioserbitoronmageiron.blogspot.gr…


1 2 3 4 5

Σχετικά με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Στις 5/5/1807 γράφει ο Ναπολέων : «Είμαι η εξουσία, και είμαι διατεθειμένος να διατάξω να ανοίγουν τα μαγαζιά και να γυρνούν οι εργάτες στην δουλειά τους κάθε Κυριακή μετά την λειτουργία». Τα ξημερώματα της Τρίτης (2/5/2017), έπειτα από «σκληρή διαπραγμάτευση» μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, γίνεται γνωστό πως 30 θα είναι πλέον οι εργάσιμες Κυριακές για καταστήματα που βρίσκονται σε τουριστικές ζώνες. Φαίνεται, για άλλη μία φορά, πως η τόσα υποσχόμενη «φιλολαϊκή» κυβέρνηση, ως νέος αριστερός Ναπολέων, έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ευρύτερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής του εξωτερικού.

Η συνεχής προσπάθεια για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί μία στυγνή επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου ενάντια στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους. Τα αφεντικά επιδιώκουν την υποτίμηση, τόσο των συνθηκών εργασίας όσο και των μισθών των εργαζομένων. Από τη μία επιχειρηματολογούν πως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα αποτελέσει βοηθητικό συμπλήρωμα στους μισθούς ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό για νέες μειώσεις (πληρωμές με κουπόνια, υποκατώτατος μισθός). Έτσι οι εργαζόμενοι/ες εξαναγκάζονται σε περισσότερες ώρες εργασίας, αλλά οι μισθοί όχι μόνο δεν αυξάνονται αλλά αντίθετα μειώνονται.

Με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας γυρνάμε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα όπου οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν μιλούν, δεν αντιδρούν αλλά μόνο σκύβουν το κεφάλι και εργάζονται. Το μέτρο αυτό βαπτίζεται ως «ανάπτυξη» με το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο θα κινηθεί η αγορά και το άνοιγμα των μαγαζιών χαρακτηρίζεται ως απελευθερωτική πράξη καθώς δήθεν δίνει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να ψωνίζει και την Κυριακή. Και όλα αυτά σαφώς στο πλαίσιο του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος, που θέλει τον άνθρωπο να ζει για να δουλεύει, να υπάρχει για να καταναλώνει και τίποτα παραπάνω από αυτά.

Είναι σαφές πως η παρούσα αλλά και κάθε άλλη κυβέρνηση έχει ρόλο διαχειριστή του καπιταλιστικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, εναντιωνόμαστε στην κουλτούρα του φιλελευθερισμού που βλέπει τον άνθρωπο με δύο μόνο ρόλους, του καταναλωτή και του δούλου-εργαζόμενου. Αντιμαχόμαστε έμπρακτα κάθε λογική και μέτρο το οποίο αποσκοπεί στην υποτίμηση των ζωών μας. Και όπως έγραψε ο Paul Lafargue: «Δουλεύετε προλετάριοι, δουλεύετε για να μεγαλώσετε τον κοινωνικό πλούτο και τις ατομικές σας δυστυχίες. Δουλεύετε, δουλεύετε ώστε, όσο γίνεστε φτωχότεροι, τόσο περισσότερους λόγους θα έχετε για να δουλεύετε και να δυστυχείτε. Αυτός είναι ο αδυσώπητος νόμος της καπιταλιστικής παραγωγής».

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κάλεσμα του Συντονιστικού ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στα απελευθερωμένα ωράρια, την Κυριακή 18/6 στην πλ. Καπνικαρέας στις 10:00 ΠΜ.

Ανοικτή Συνέλευση "ΒΑΒΕΛ"

babeexl.steki@exgmail.coexm

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1574994/