Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 19.00

Γενική συνέλευση σωματείου μισθωτών εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ εξ αναβολής

ΚΥΡΙΑΚΗ 27/2, στις 7μμ, στο ΕΚΘ

Το 2011 όπως όλοι οι «αρμόδιοι» ομολογούν, θα είναι το έτος της πιο βίαιης αφαίμαξης της ελληνικής κοινωνίας. Πολλά από τα μέτρα που θα παρθούν έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον προϋπολογισμό, ενώ νέα μέτρα πρόκειται να κατατεθούν προς ψήφιση τον Φεβρουάριο, έπειτα από την επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).Η κυβέρνηση ψάχνει 10 δις ευρώ (!)προκειμένου να ικανοποιήσει τους τοκογλύφους δανειστές. Συγκεκριμένα έρχονται άμεσα:

α) Μεγάλες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,μέσω της αντικατάστασης επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Πρόκειται για νόμο που ήδη έχει ψηφιστεί και τον οποίο οι εργοδότες ήδη χρησιμοποιούν προκειμένου όχι μόνο να μειώσουν τους μισθούς αλλά και να μεταβάλουν τους όρους εργασίας (ωράρια, αποδοχές κ.λπ.) εις βάρος των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που η Τρόικα προτείνει τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων!

β) Μείωση-κατάργηση των δαπανών για την Υγεία, κλεισίματα νοσοκομείων.Στο νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμάσει ο Λοβέρδος όλα τα ιατρεία, κέντρα υγείας κ.λπ. των βασικότερων ταμείων μεταφέρονται στο χρεοκοπημένο ΕΣΥ και οι παροχές τους αυτομάτως εξανεμίζονται. Προβλέπονται «νοσήλια», ενώ οι αλλαγές στο σύστημα υγείας εφ εξής θα γίνονται μονάχα με μια απλή υπουργική απόφαση!

γ) Πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο - απολύσεις συμβασιούχων, διεύρυνση της αναλογίας 1 πρόσληψη - 5 συνταξιοδοτήσεις.

δ) Φορολογικό νομοσχέδιομε στόχο την άμεση είσπραξη 1,5 δις ευρώ με την απειλή της φυλάκισης.

ε) Ιδιωτικοποιήσεις - ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ύψους 50δις, διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι ήδη ανυπόφορη. Πάνω από δύο εκατομμύρια ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας. Οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί, αφού δεν δίνονται σε κανέναν κλάδο αυξήσεις, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται κάθε είδους φορολογήσεις, άμεσες και έμμεσες. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, ΤΡΕΝΟΣΕ, ΕΛΤΑ κ.λπ.) έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, με τις τιμές τους να γίνονται απαγορευτικές για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώ ταυτόχρονα η ποιότητα των υπηρεσιών χειροτερεύει αισθητά. Η Δημόσια Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Για να έχεις στοιχειώδη περίθαλψη, όντας ασφαλισμένος, σε δημόσιο νοσοκομείο πρέπει πια να πληρώνεις, πέρα από το εισιτήριο και τις εξετάσεις. Τα ταμεία είναι χρεοκοπημένα, μειώνουν τις δαπάνες σε φάρμακα, καθυστερούν να πληρώσουν συντάξεις.

Στον χώρο της Παιδείας τα πράγματα είναι εξίσου απογοητευτικά. Οι συγχωνεύσειςσχολείων, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωσητων κενών θέσεωνεργασίαςαλλά και ταυτόχρονα την αύξησητων μαθητών ανά τάξη, είναι πια γεγονός. Ήδη φέτος πολλά σχολεία υπολειτουργούν, με μεγάλα κενά. Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι με τη νέα χρονιά πολλά σχολεία θα κλείσουν. Ως και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι απλήρωτοι συμβασιούχοι καθηγητές προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, ενώ το ΤΕΙ στις Σέρρες κλείνει.

Για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση όλα αυτά τα μέτρα σημαίνουν:

α) Άμεση μείωση του εισοδήματός μας (προς το παρόν) στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (740 ευρώ για πλήρες ωράριο).

β) Κατάργηση των συμβάσεων του κλάδου, επίσημα ή ανεπίσημα, και χειροτέρευση όλων των όρων εργασίας (ωράριο, επιδόματα, δώρα, αποζημιώσεις, προσαυξήσεις, ασφάλιση).

γ) Ταφόπλακα στην προοπτική της αξιοπρεπούς εργασίας στο Δημόσιο Σχολείο.

δ) Μαζικές Απολύσεις - μη ανανεώσεις συμβάσεων, μειώσεις ωρών, ακόμη και κλεισίματα φροντιστηρίων - ΙΕΚ - ιδιωτικών σχολών κ.λπ. Μεγάλη ανεργία - υποαπασχόληση των συναδέλφων.

ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΡΟΪΚΑΣ -ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ

Απέναντι σε όλα αυτά χρειαζόμαστε έναν μαζικό ξεσηκωμό, όπως γίνεται αυτές τις μέρες, στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και αλλού, μια εξέγερση όλων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να διώξουμε τη χούντα Τρόικας και κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Για να σταματήσουμε τη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας - Υγείας - Ασφάλισης - Δημόσιων Υπηρεσιών. Δεν υπάρχουν μεσσίες, ούτε μπορούμε ατομικά να σωθούμε και κυρίως δεν υπάρχει περίπτωση «να τα βρούμε με τα αφεντικά μας». Μοναδική διέξοδος η άμεση και δυναμική κινητοποίηση και ενεργοποίηση όλων και του καθενός ξεχωριστά. Πρέπει και μπορούμε να πάρουμε τις τύχες της ζωής μας στα δικά μας χέρια και πρώτα από όλα να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι τους δικούς μας αγώνες. Ξεκινώντας από την οργάνωση και την ενίσχυση του σωματείου μας, τη συμμετοχή μας στις γενικές συνελεύσεις του και στις κινητοποιήσεις του, να οργανώσουμε τους μικρούς μεγάλους αγώνες που έρχονται, τις γενικές απεργίες, τις διαδηλώσεις, την αντίσταση στον χώρο εργασίας.

Το σωματείο μας σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη πετύχει μικρές αλλά σημαντικές νίκες το τελευταίο διάστημα, στηριζόμενο σε αποφασιστικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, με πιο γνωστή την επαναπρόσληψη του συναδέλφου που είχε απολυθεί από το φροντιστήριο «ΣΥΣΤΗΜΑ» επειδή είχε αρνηθεί να πληρώνεται με τα ψίχουλα των 7,5 ευρώ την ώρα.

Συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο, αποφασιστικά και δυναμικά, ξεκινώντας από την άμεση υπεράσπιση των συμφερόντων μας και με τη συμμετοχή μας σε κοινούς αγώνες με άλλους εργαζόμενους (αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας, για τους ανέργους κ.λπ.) να δημιουργήσουμε τους όρους για να διώξουμε το άθλιο Μνημόνιο και όλους τους άθλιους υποστηρικτές του. Απέναντι στην κρίση και τη βαρβαρότητα της οικονομίας της αγοράς, της λογικής του ανταγωνισμού και του ατομικού κέρδους, που έχουν αποτύχει οικτρά, απέναντι σε όσους απαιτούν να θυσιάσουμε εμείς οι εργαζόμενοι τα πάντα και κυρίως τα δικαιώματά μας, πρέπει και μπορούμε να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες. Τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Μαζικά, αποφασιστικά, δυναμικά και άμεσα να απαιτήσουμε:

 • Διαγραφή του χρέους τώρα!
 • Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση κάθε ελαστικής εργασίας. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.
 • Αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις. Στόχος μας 1.400 ευρώ κατώτερος βασικός μισθός για όλους. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
 • Αύξηση των δαπανών για παιδεία στο 5% του ΑΕΠ
 • Αύξηση των δαπανών για υγεία και κοινωνική ασφάλιση.
 • Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό, για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα ανεργίας.
 • Εθνικοποίηση των τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Εργατικός έλεγχος και μείωση στις τιμές.

Στηρίζουμε και στηριζόμαστε, στο:

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Εργαζόμενων εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών-τριων σε:

 • φροντιστήρια κάθε είδους (Μ.Ε., Ξ.Γ., ΑΣΕΠ, κ.λπ.)
 • ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ, ΕΕΣ
 • ιδιωτικές και δημοτικών επιχειρήσεων σχολές χορού, μουσικής, γυμναστήρια, ωδεία
 • ιδιωτικούς και δημοτικών επιχειρήσεων παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αριστοτέλους 32, 4οςόροφος,1ογραφείο, στο ΕΚΘ

Εγγραφές-ενημερώσεις:Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή,10-12 πμ

επικοινωνία :

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...